Hae Anna.fi-sivustolta

Eläkekertymä

Viestiketju osiossa '50+' , käynnistäjänä luen en löydä, 09.06.2010.

 1. luen en löydä Vierailija

  Kertokaapahan viisaammat:
  eläkekertymäpaperissani sanotaan, että eläkettä minulle on kertynyt noin 2.400 e/kk.
  Tarkoittaako se eläkettä minkä saan JOS kitkuttelen viralliseen eläkeikään asti? Eli olenko tuon oikeasti jo ansainnut, vaiko enkö?

  Jos siis nyt 55v päättäisin ottaa "ommoo eläkeläislommoo", niin saanko silti tuon summan 63-vuotiaana, vai pieneneekö se? Kaikkialla vain puhutaan kuinka paljon enemmän/vuosi ansaitsee nyt eläkettä, mutta missään ei sanota onko tuo se summa jonka saan, toki verollisena, jos nyt lopetan työnteon...

  Työeläke.fi sivuilla on laskuri karttumalle 63 v jälkeen, mutta ei sitä aikaistamista... Eikä siellä selvästi mitään sanota!
   
 2. minäpä kerron Vierailija


  Et tietenkään saa tuota summaa ennen kuin virallisessa vanhuuseläkeiässä.

  Mille eläkkeelle muuten jäisit 55-vuotiaana? Noin alhaisia eläkeikiä on harvoilla ammatillisilla ryhmillä, balettitanssijoilla taitaa olla vielä alhaisempi, olisiko 45. Voit toki jäädä työelämästä pois milloin vain, mutta ei siitä kukaan eläkettä maksa. Paitsi jos olet työkyvytön, niin silloin työkyvyttömyyseläkettä, joka kansan suussa kulkee "sairauseläkkeenä".
   
 3. ap . Vierailija

  Anteeksi huono kysymykseni: en olettanutkaan, että sen nyt saisin, kun en eläkeiässä ole vielä.
  Mutta mietin saisinko siis tuon summan 63-vuotiaana??
  Vai rangaistaanko vähentämällä tuota summaa joka kuukausi?
  Eli kun lisäkuukausista, joista on työssä kertyy x% enemmän eläkettä niin pienetääkö tulevaa eläkettäni tuosta se, jos nyt jäisinkin pois?

  Eli olenko oikeasti ansainnut tuon eläkkeen 63 -vuotiaana vai onko se vain jokin laskennallinen "jos pysyt nykypalkalla 63-vuotiaaksi, niin tämän saat"?

  ...mietiskelen näet kannattaisiko minun jäädä nyt pois työelämästä (sain perintöä sen verran, että voisin noin 1.500 e "omalla kustannuksella" jäädä nyt nauttimaan vapaa-ajasta, ainakin muutamaksi vuodeksi. Eli rahoittaisin itse seuraavat 8 vuotta - ja sitten tuo eläke tulisi?
   
 4. minäpä kerron Vierailija


  Kyllä se laskelma todellakin tarkoittaa, että joko pysyt nykytyöpaikassasi tai hankit kutakuinkin vastaavat ansiot jostain toisesta työstä. Tottakai olet jo tähänastisella työurallasi kartuttanyt tulevaa vanhuseläkettäsi, kannattaa tarkistaa omasta eläkeyhtiöstä, mikä on tähänastinen kertymä, niin voit arvioida, riittääkö se taso. Tunnen eläkealaa jonkin verran, mutta en niin hyvin, että voisin suoralta kädeltä heittää arvion, mitä tarkoittaa, jos sinulla onkin ansioita kahdeksalta vuodelta vähemmän kuin mitä tuo arvio pitää sisällään.
   
 5. Ennenaikaisesta työelämästä pois jäämisestä (muuten kuin työkyvyttömyyseläkkeelle) rangaistaan pienentämällä eläkkeen summaa 0,6 prosenttia jokaista varhennettua kuukautta kohti. Olet siis oikeasti ansainnut ilmoitetun eläkkeen 63-vuotiaana vain jos pysyt työssä siihen asti.

  Virallisesti ei eläkkeelle jäämistä ei voi aikaistaa kuin 62-vuotiaaksi, joten en tiedä, pieneneekö sitä aikaisemmin pois töistä jääneiden (hehän eivät virallisesti ole vielä eläkkeellä) eläke myös tuolla samalla prosenttiluvulla. Siinä tapauksessa esimerkiksi kahdeksan vuotta ennenaikaisesti pois jäänyt menettäisi eläkkeestään lähes 60 %. Joillakin on siihen varaa, tiedän parikin työtoveriani, jotka ovat heittäytyneet vapaaherroiksi/-herrattariksi alle kuusikymppisinä. Silloin täytyy olla säästöjä tai tuottavaa omaisuutta niin paljon, että sillä rahoittaa normaalin elämän.

  Tässä lisää tietoa eläkkeen pienenemisestä:

  Työeläkelakipalvelu
   
 6. ap kysyy vielä... Vierailija

  Kiiitos edellisille vastaajille.

  Kysyisin vielä:
  Tuossa puhutaan varhennetusta vanhuuseläkkeestä, ja jos sitä nostaa, niin silloin kuukausittain tippuu osa pois.

  "Vanhuuseläkettä voit varhentaa enintään yhdellä vuodella. Varhennusmahdollisuus koskee sekä 63 vuoden vanhuuseläkeikää että ansaittua alempaa eläkeikää. Aikaisin mahdollinen ikä siirtyä eläkkeelle on kuitenkin 55 vuotta."

  Mutta jos en halua nostaa varhennettua vanhuuseläkettä, vaan periaatteessa vain jäädä sivuun työelämästä, sanotaan sitten vaikka omaehtoiseksi työttömäksi (joka vaikkapa liian korkeitten palkkapyyntöjen vuoksi ei 'saa' työtä). Niin puututaanko silloinkin tuohon ansaittuun vanhuuseläkkeeseen, aikanaan siis 63vuotiaana?

  Siis rangaistaanko tavallaan työttömyydestä pienentämällä jo kertynyttä eläkettä?
   
 7. verotettavat tulot Vierailija

  eläkekettä kerrytetään kaikista niistä tuloista joista maksetaan veroja ja eläkemaksuja.
  Jos tuloa ei ole, eläkettäkään ei voi kertyä.

  Jo tienatun eläkkeen määrän saat tietää eläkevakuutusyhtiöltäsi. Kysyt niin, että jos et tienaa enää yhtään enempää kuin tähän mennessä, mikä sun vanhuuseläkkeesi silloin olisi.

  So simple, ei tarvitse arvuutella täällä.
   
 8. Kokeilija Vierailija

  Huomasin, ettet puhu mistään varhennetusta eläkkeestä. Mielestäni tuo summa, jonka kerroit, on se, jonka olet tähän mennessä ansainnut. Eihän työeläkkeitä etukäteen arvioida paitsi, jos on jäämässä esim. työkyvyttömyyseläkkeelle; silloinhan ne tekemättä jäävät työvuodet arvioidaan siihen eläkesummaan mukaan.

  Mutta tarkista ihmeessä työeläkelaitosksetasi asia ja olisi kiva, jos kerrot sitten täälläkin, kuinka asia on.
   
 9. Samasta tietolähteestä löysin tiedon, jonka mukaan ansiopäiväraha kartuttaa eläkettä, peruspäiväraha ei. Työttömyysajalta siis "ansaitsee" eläkettä jos saa korvausta työttömyyskassasta, mutta tietysti huomattavasti pienemmän summan kuin palkasta, koska korvauskin on paljon palkkaa pienempi.

  Työeläkelakipalvelu

  En ole millään tavalla asiantuntija, mutta arkijärjellä ajatellen työttömyydestä ei periaatteessa rangaista. Sillä samalla arkijärjellä ajattelisin niin, että aikaistaminen ei tässä tapauksessa tarkoita eläkkeen "nostamista" (eihän sitä kukaan edes maksa ennen 62 ikävuotta), vaan ylipäätään töistä pois jäämistä. Työttömyys on eri asia, sehän ei periaatteessa ole vapaaehtoista. Sosiaalilainsäädäntö tosin on kaukana arkijärjestä, monimutkaista ja ristiriitaista.

  Kannattaa selvittää asiat tarkasti oman työeläkeyhtiön kanssa, jos tosissaan on harkitsemassa ennenaikaista vapaalle siirtymistä.
   
 10. Quattro Vierailija

  Itse olen julkisella alalla töissä, eläkeikäni 64 v 2 kk. Olen nyt 62 vuotias, jos jäisin nyt pois työelämästä saisin eläkettä vasta 65-vuotiaana, eläke olisi silloin alle tuhat euroa, jos olen töissä 64 ja risat-vuotiaaksi, saisin eläkettä 1.400 euroa. Jos jään kuukautta ennen laskettua aikaa, eläke putoaa melkein 200 euroa!

  Joten suosittelen pinnistelemään eläkeikään asti!
   
 11. abC Vierailija

  Aloittajallahan ei tuota eläkekertymän nostotarvetta ilmeisesti ole, eli kohtalaisen hyvä palkka ollut ja 2.400 euron työeläkeilmoituksen mukainen eläke riittäisi. Hän ymmärtääkseni miettii onko tuo summa se minkä saa. Ja tietänee, että lisävuodet vain kerryttäisivät sitä lisää. Sitä hän ei ollut huomioinut, että jääminen työttömäksi työnhakijaksi, vapaaehtoisenakin, kerryttää joka tapauksessa tuota summaa hieman, ei paljoa mutta muutamia kymppejä. Ymmärrän hyvin vapaa-ajan arvottamisen merkityksen. Itsekin ehkä saattaisin moista miettiä
   
 12. Kerryttääkö Vierailija

  Ainoastaan ansiosidonnainen kerryttää, ja sitähän ei saa kuin vajaat pari vuotta! Peruspäiväraha ei kerrytä!
   
 13. porho2012 Uusi jäsen

  liittynyt:
  13.03.2012
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
 14. kysyjä Vierailija

  Hoidin lapsia kotona viisi vuotta. Ne vuodet tietenkin vaikuttavat pieneen eläkkeeseeni, jonka joskus tulen saamaan. Mies tietenkin kerrytti omaa eläkettään tämän saman ajan.

  Nyt kysynkin tietääkö kukaan onko noista vuosista mahdollista saada kompensaatiota. Itse ensimmäisenä ajattelin että ainoastaan lakituvan kautta kun emme enää ole yhdessä ja en usko, että hän ystävällisyyttään korvaisi.

  Eli voinko saada viidestä vuodesta eläkkeeseen korvausta?
   
 15. Jos sitä saisi Vierailija

  ..niin minäkin olisin jonossa kompensaatiota ottamassa. Niin lienee ikäpolveni naiset lähes jokainen.
  Ei sinua lakitupa auta. Ei ole laissa pykälää, johon vaatimuksen voisi perustaa. Omien lasten hoidosta ei voi vaatia eläkettä. Kaipa se lasketaan meille saaduksi eduksi, kun ylöspito maksetaan lastenhoitovuosien aikana.
   
 16. tuttua Vierailija


  -ei tule hyvitystä noista lastenhoitovuosista. Minäkin hoidin lapseni koulutielle ja sitten siirryin työelämään. Mies tienasi näinäkin vuosina eläkettään. No, sitten tuli ero, kolmenkymmenen aviovuoden jälkeen. Nyt olen jo eläkkeellä pienen eläkkeen turvin, enkä kyllä oikeasti kadu näitä menetettyjä senttejä, ei raha tuo onnea. Lapset saivat huolettoman ja hyvän lapsuuden kotona vietettyinä vuosina.
  Olen kyllä kuullut, että joku on käynyt oikeutta, mutta silloin on ollut kyse hyvin isopalkkaisesta miehestä ja nuo vaimon lastenhoitovuodet kuluivat ulkomailla miehen työn vuoksi.
   
 17. No et voi.
  MUTTA nuoremmille tiedoksi: jos jäät kotiin niin ottakaa sinulle lisäeläke korvaukseksi noista vuosista! Vain siten voit huolehtia kotiinjäävänä osapuolena (kumpaa sukupuolta hyvänsä) että oikeus on tässäkin kohdallaan. Pieni lisäinvestointi tulevaisuuteen !
   
 18. Kumma Vierailija

  kun eläkekyselyyn vastauksen saanut ei ymmärrä lukemaansa.

  Eihän eläkettä makseta, ennenkuin se on ansaittu ja eläkeikä tullut tiensä päähän.

  Se on oletus, siitä kuinka paljon eläkettä saa "jos elää niin kauan".

  2400euroa kuuluu ns. hyviin eläkkeisiin, eli kysyjä on ollut hyvin toimeentuleva koko työssäolonsa ajan. Ja hätäilee toimeentuloaan.

  Kaksi vuotta sitten tuo kysymys on esitetty, tulikohan selväksi?

  Lastenkaitsemista , kodoinhoito ei suomessa arvosteta laisinkaan, siitä ei kerry eläkettä, niin valitettavaa kuin se onkin.

  Tuttavani oli 14 vuotta putkeen raskaana tai hoitovapaalla saatuaan viran nimiinsä, ei ottanut huomioon minkä reijän eläkkeeseen se heitti, nyt vähän yli 50 vuotiaana manailee nyt olematonta eläkekertymäänsä.
  Näin se menee kaikkea ei voi saada.
  Jos äidin kotona olo on takuu tervejärkisistä lapsista ja vastuuntuntoisista kansalaisista, niin raha on pieni uhraus sille alttarille.
   
 19. virkamieskieli Vierailija

  En minäkään sitä laskelmaa ihan ymmärrä!
  Jos eläke-ennuste on tuo 2.400 e/kk. Niin sen siis saa vaikka jäisi 50-vuotiaana pois, siis silloin kun tulee eläkeikään, mikä aikanaan onkaan?

  Ja se kuuluisa leikkuri ei vaikuta siihen mitään, siis se josta aina puhutaa tyyliin jos jäät pois vuotta aiemmin, saat 4,5 % vähemmän... Siis paperissa on lupaus päivämäärälle X eikä sitä poisteta vaikka ottaisin ommoo lommoo (omilla sästöillä jo nyt)?

  On tuo virkamieskieli oikeasti aika outoa!
  Luvataan ja uhataan. Annetaan laskelmaesimerkkejä, mutta missään ei sanota, että tekemäsi työn perusteella eläkkeesi tulee päivästä x alkaen olemaan jotain. Ainoastaan puhutaan eläke-ennusteesta.
   
 20. Rautalanka Vierailija

  Eihän joku 50v. voi saadakaan kuin eläke-ennusteen, eikä kukaan muukaan ennenkuin ikä on ns. piikissä ja aletaan puhumaan konkretioilla.
  (Kannattaa lukea tarkkaan, onko kaikki työnantajat maksaneet eläkkeesi, jos ei niin ilmoita eläkelaitokselle, niin he ottavat yhteyden laiminlyöjään ja eläkkeesi tulee oikein maksetuksi.

  Tuolloin saadaan tarkka tieto, minkä verran eläkettä on kertynyt.

  Jollakin kirjoittajalla ketjussa taisi olla ajatuksena , että voisi jäädä milloin tykkää tuota 2400 euron eläkettä nauttimaan, esim. sairaseläkkeen muodossa.
  Ei se ihan niin mene.

  Jos sattuisi niin että ko. ennusteen saanut sairastuisi ja joutuisi sairaseläkkeelle nyt, niin silloin hän saa vain siihen päivään asti kertyneen eläkkeen täysimääräisenä ja mitä nuorempana sairastuu, niin sitä kauemmas se täysimäärinen 2400 euron eläke jää.

  Jos invaliditeetti ei ole 100% niin sairaseläkkeellä voi tehdä palkkatyötä, johonkin rahamäärään saakka/kk., joka kerryttää sitten vanhuuseläkettä, joksi se muuttuu, kun eläkeikä täyttyy.
   
 21. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Kuitenkin pitää ensin sairastaa samaa sairautta ilman katkoja vähintään vuosi - ennen kuin pääsee työkyvyttömyyseläkkeelle.
   
 22. Aivan Vierailija

  ja sairausajan kelan päivärahat eivät nosta eläkkeen suuruutta tietenkään.
   
 23. Nyt tipuin Vierailija

  Jos kaikki työsuhteet on kirjattu ja eläke-ennusteeksi aikka 50-v saanut tyon 2.400 e. Niin saako hän sen eläkkeelle jäätyään vai ei? Siis jos eläkeikä alkaisi 65 vuotiaana, niin silloin? Huolimatta siitä onko hän seuraavat 15 vuotta töissä tahi ei?

  Joka toinen viesti viittaa että saa ja tämän perusteella ei?
   
 24. ppp Vierailija


  - jäin muutama kuukausi sitten eläkkeelle, täytettyäni 63v mikä on yleinen eläkeikä, toki pitempäänkin saa töitä tehdä. Elikä jos eläke-ennusteessasi on mainittu 50v ja 2.400 e, niin jos olet töissä tuon 50v jälkeen, niin tottakai eläke karttuu joka tienatusta eurosta, mutta jos jäät "lonkkaa vetämään" viisikymppisenä, eläkkeesi tulee olemaan tuo 2.400e sitten kun olet oikeutettu eläkkeen saamaan. Eli ellei ole henk.koht. eläkeikä joku toinen kuin tuo 63v, niin silloin eläke alkaa tulla. ( tosin kovasti ollaan nostamassa tuota eläkeikää, ja varmaan nosto toteutuukin viim. seuraavan hallituksen aikaan).
   
 25. Eläke ENNUSTE Vierailija

  on ennuste ja oletus, että jos jatkat samalla palkalla täyteen eläkeikääsi, niin saat sen suuruisen eläkkeen.
  Mutta jos olet saanut konkreettisen tiedon tähän päivään mennessä hankitusta eläkkeestäsi, niin silloinhan se on faktaa.

  Mietin vain eläkkeesi suuruutta (2400€) ja päättelen koulutustasosi sen mukaan, niin suuri ihme on että täällä tällaisia kyselet.

  Ystäväni jäi juuri eläkkeelle valtionvirasta, joka on/pitäisi olla tunnetusti hyvä, niin hänkään ei saa eläkettä kuin 1600 euroa bruttona, vähän yli 1200 euroa puhtaana.

  Onnittelen suuresta eläkkeestä.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti