Hae Anna.fi-sivustolta

Etelä-Kreetan raunioille

Viestiketju osiossa 'Kreikka ja Kypros' , käynnistäjänä Yorgos Kossurakis, 16.12.2003.

Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.
 1. Yorgos Kossurakis Vierailija

  Kreetan historia lyhyesti sanottuna huikaiseva, saarella on syntynyt Kreikan ja koko länsimaitten kulttuuri. Tuskin missään lomakohteessa on erinomaisten rantojen ohella vastaavaa määrää eri aikakausille ajoittuvia historiallisia kohteita. Monelle lomailijoista saaren historia jää mieleen vain oppaan puuduttavasta johdatuksesta Kreetalaiseen mytologiaan matkalla lentokentältä hotelliin.

  Eniten käyty on Knossoksen retki, joka on informatiivinen, mutta hikinen johdatus minolaiseen kulttuuriin. Vaikka Evans rakennutti osin Knossoksen uudestaan hän unohti saneerauksesta ilmastoinnin ja tuskin osasi kuvitella sinne tultavan 100-bussilla päivittäin. Kuitenkin Knossos on paikka josta löytyy tiivistettynä koko minolainen kulttuuri esineistöineen päivineen, joten siellä kannattaa käydä. Retket hinnat ja muut detaljit löytyvät kultakin matkanjärjestäjältä, sinne pääsee myös omatoimisesti, paikka aukeaa sesonkina 08.00 ja sulkeutuu 20.00, joten ei muuta kun menoksi. Jos joku löysi lievän piikin tuosta edellisestä tekstistä, no ehkä siksi , että siellä on jo alkukeväästä jumalaton tungos ja melkoinen markkinameininki, puhumattakaan varsinaisista lomakuukausista. Ehdottomasti paras ajankohta museoon ja Knossokseen tutustumiseen on talvi, harva vaan lomailee silloin Kreetalla.

  Jos jota kuta kiinnostaa autoilu Kreetalla ja omatoiminen ”rauniomatkailu” tässä oma tapani tutustua saaren historiaan.
  Seuraavassa ohjeita ja ajatuksia Messara-tasangon retkille eväiksi, varmaan moni on jo näitä retkiä tehnytkin. Keikan heittää hyvin päivässä eikä reitti ole kovin vaikea tiestön suhteen. Siellä on mahdollisuus myös vilvoitteluun, joko heti etelä-rannalle tultuanne Agia Galinissa, tai raunioitten jälkeen ”Kalamäessä” tai Matalassa. Lähtöpiste on Rethymnon ja siitä tie kohti Spiliä, reitiltä ei eksy kun pysyy vain päätiellä eikä poikkea muualle. 54km jälkeen tulette T-risteykseen josta käännytään oikealle Agia Galiniin ja vasemmalle Timbakiin ,Festokseen jne. Se 54km on sen verran syheröä, että ehdotan poikkeamista Agia Galiniin ja ajatte alas satamaan saakka siellä on parkkitilaa ja pitkärivi turistikuppiloita innokkaina ottamaan teidät asiakkaikseen. Agia Galini on pikkunätti turistipyydys johon ei myydä Suomesta matkoja, mutta taukopaikkana mitä mainioin.

  Ja matkaan, ajetaan kohti Timbakia, alkumatka melkoista serpentiiniä, mutta jo niin tuttua. Kun tie laskee jo kohti Messara-tasankoa vastaan tulee rumia kasvihuoneita pilvin pimein - suoraa ja omituinen T-risteys josta vasemmalle. Olette Timbakissa joka on pölyinen paskainen ja ruma maatalouskylä kuten lähes kaikki isommat kylät tasangolla. 5km Timbakista tulee viitta oikealle ”Festos” tai ”Phaistos” (ovat oikeat kirjoitusmuodot) suoraan ja sitten serpentiinejä rinnettä ylös ja olettekin jo Festoksen parkki-alueella. Parkkeerauksesta ei rahasteta, tilaa on löytynyt jopa sesonkina. Festos on auki kuten muutkin museot ja kulttuurikohteet 08.00-20.00 kesäisin. Kivikatua ylös ja luukulla rahastetaan, viimeksi taisi olla 4 € luokkaa per henkilö. Suositan asiasta kiinnostuneille Dr. Antonis Vasilakiksen ”Phaistos” kirjan ostamista, joka on alansa pätevin (6-7€).

  Festos on mahtavalla paikalla, se hallitsee täydellisesti koko Messara-tasangon länsiosaa. Raunioita on paljon eri aikakausilta joten kokonaisuuden hahmottaminen on hieman vaikeaa. Mutta siinä onkin Festoksen viehätys, että se antaa ajatuksille sijaa. Teatteriportailla istuessa voi miettiä miltä palatsi on näyttänyt kaikessa loistossaan Psiloritis-vuoren silhuettia vasten. Mitkä auringonlaskut, kun aurinko vaipuu Libyan mereen ja viimesäteet tavoittavat kulkueportaat. Mikä näky kohtaa Kommosissa maihin laskeneita kauppamiehiä kun he nousevat kivettyä tietä kohti ylhäällä loistavaa Festoksen palatsia? Festoksen runsas esineistö löytyy Iraklionin arkeologisesta museosta samoin kun muidenkin Messara- tasangon historiallisten kohteiden. Erityisesti on mainittava ”Phaistos disk”, tämä kaksipuolinen hieroklyyffejä sisältävä savikiekko . Kiekon käyttötarkoitus ei ole vielä selvinnyt eikä hieroklyyffi- ryhmien sanoma tai tarkoitus - tulkintoja aiheesta toki löytyy pilvin pimein.
  Festos oli kaupankeskus minolaisessa maailmassa, sinne matkaavat antoivat vaikutteita kulttuurille ja sieltä kauppamiehet vievät niitä eteenpäin. Festos oli vauras jo hyvän sijaintinsa vuoksi suuren viljavan tasangon hallitsijana ulkomaan kauppaa unohtamatta. Festos kehittyi, ollen sen ajan tieteen, taiteen, kaupan ja käsityötaidon keskus. Dr. Vasilakis nimitti alueen ”Messarakulttuuriksi” tai ”Phaistoskulttuuriksi”. Kulttuuri kohtasi loppunsa Theran räjähdyksen jälkimainingeissa 1450 ea, myös saarelle muuttaneet mykeneläiset viimeistelivät Festoksen hävityksen.

  Agia Triada sijaitsee harjanteen länsipäässä 3 km Festoksesta. Tie lähtee Festoksen parkkipaikalta etelään , ei käännytä alas vaan oikealle, vastaan tulee pienehkö parkki-alue, siitä portaita alas ja ollaan Agia Triadassa . Paikka on samoin auki kun Festos, sinne on muutaman euron sisäänpääsymaksu, mutta täältä puuttuu suurempi rihkamakauppa opaskirjasia lukuun ottamatta. Dr. Vasilakisin ”Phaistos” kirjasessa on hyvin toimitettu osa Agia Triadasta, joten tällä opuksella pärjää myös näillä raunioilla.
  Agia Triada rakennettiin toisella palatsikaudella 1700 ea yhdessä Kommosin kanssa palvelemaan meriliikennettä ulkomaailmaan. Agia Triadasta on käytetty myös nimitystä ”kesäpalatsi”, koska se sijaitsi alempana Geropotamos-virran suulla. Siitä on johtanut kivetty katu tai tie Festokseen joten liikennettä palatsien välillä on ollut reippaasti. Agia Triadasta löydetty esineistö on ollut korkeatasoista ja itse rakennusten muoto ja sijainti kertoo kauppapaikasta. Kommos sijaitsee lähellä Matalaa jota sitäkin on käytetty satamana. Kommosista puuttuu se ylellisyys jota esiintyy Festoksessa ja Agia Triadassa, joten sen merkitys on ollut arkisempi koskien yhteyksiä merelle ja muualle maailmaan. Kommosiin ei erityisesti retkeillä, eikä kirjoittajakaan ole siellä käynyt.

  Gortyn rauniot löytyvät n 20km Festoksesta itään päätietä läpi Mireksen kylän, siitä n 9 km tulee raunioita tien molemmin puolin ja kylttejä ja opasteita. ”Rauniot ovat auki” normaalisti 08.00-20.00. Dr. Anatolis Vasilakiksen ”Gortyn” kirjanen kätevin ja ajankohtaisin opus paikasta, se on myös hyvin visuaalinen paikalla suunnistamiseen.
  Elämä Messara-tasangolla jatkui vaikka Festos oli hävinnyt keskuspaikkana. Meritiet muualle maailmaan jatkuivat kunnostettujen Kommoksen ja Agia Triadan kautta. Messara-tasangolta kulki maayhteys Knossokseen tasangon keskivaiheilta tähän syntyi jo minolaisaikaan asutusta. 900..800 ea paikkaan syntyi Gortyn kaupunki. Gortyn toimi yli 1000 vuotta Messara-tasangon keskeisenä kaupunkina ollen huipulla roomalaisten aikaan 67ea .. 300 ja, jolloin se hallitsi Egyptiä ja pohjois- Afrikkaa.
  Sinne perustettiin Euroopan ensimmäinen seurakunta Tituksen toimesta apostoli Paavalin innoittamana. Yksi Gortyn helmistä on Odeon-teatteri ja sen puolipyöreää seinää peittävät laintaulut joiden tekoajaksi on arvioitu 450 ea. ”The Great Inscription” on vanhin Eurooppalainen lakiteksti koostuen 17 000 doorilais-kreetalaisen murteen kirjaimesta.
  Gortyn on ollut suuruuden aikoihin todella upea kaupunki hienoine rakennuksineen. On käsittämätöntä kuinka lähes 300 000 asukkaan kaupunki on yhtä rauniokasaa muutamaa paremmin säilynyttä rakennuksen hahmoa lukuun ottamatta. Hävityksen ovat tehneet toistuvat maanjäristykset ja tietenkin sodat ihmiset itse. Rauniot ovat hyvin laajalla alueella, joten kaupungin kokonaiskuvan hahmottaminen on vaikeaa.

  Jos rauniot riittävät jo Festoksen jälkeen tai haluatte muuten piipahtaa meressä lähin kohde Festoksesta on Kalamaki jota pidän parempana kun Matalaa. Kalamäen rannoilla on tilaa ja sieltä löytyy kaikki turistin tarvitsemat palvelu. Ainoa miinus on alkukaudesta rannalla puhaltava navakka tuuli se ainakin vilvoittaa, mutta nostaa joskus hiekkaa ilmaan kuten Saharassa. Matalassa käydään katsomassa ”niitä luolia”, tosin jo alkukaudesta rannalla ja sen tuntumassa olevalla parkkialueella vallitsee melkoinen hula-balo ja kylän tavernoissa pahempi rahatpois-meininki kun pohjoisrannalla. Tottakai kerran pitää Matalassa käydä. Käsitykseni mukaan siellä porukkaa majailee myös ympärivuoden.
  Mainittakoon, että keväällä täällä Etelä-Kreetalla kesä on kuukauden edellä pohjoista joten hyvät helteet on jo alkukeväästä.

  Riippuen mieltymyksistänne paluun voitte tehdä jälkiänne takaisin kohti Timbakia ja Agia Galinia, siitä Spilin kautta Rethymnoniin. Toinen vaihtoehto on ajaa Gortyn raunioitten jälkeen ohi Agii Dekan ja heti kylän jälkeen vasemmalle kohti Iraklionia. Tämä tien No.97 on pää-väylä Messara- alueen ja Iraklionin välillä, tie on hieman vähemmän vekillä, tosin täältäkin mutkia löytyy riittävästi mutta matkaa on vain vajaa 50 km pohjoisrannan kansallistielle.

  Muutama vinkki.
  Muistakaa hommata hyvä kartta, 1:125 000 tai 1:100 000 riittää, mutta turisti- ja vuokraamojen kartoista ei tiet ja kylät selviä eivätkä ne pidä paikkaansa.
  Huoltoasematiheys on nykyisin erittäin suuri joten polttoaine ongelmia ei synny.
  Vaikka kylät näyttävät melko rujoilta kuten Timbaki, ne ovat kuitenkin äveriäitä. Kylissä olevissa marketeissa löytyy kaikki se tavara mitä Suomestakin ja ennen kaikkea halvemmalla kun turistikaupoista.
  Kylien läpikulkuliikenteessä ajetaan miten sattuu ja yleisin tulppa tiellä on keskellä katua käyvä traktori jonka kuski on ”paennut”.
  Paikallinen pic-up kuski on teiden kuningas, päästäkää suosioilla ohi
  Kylissä pärjää ”kalimeralla”, hymyllä ja terveillä käsillä, joskaan pieni kreikantaito ei ole pahitteeksi


   
 2. Herra jumala Vierailija

  Joko taas tuo sama litania. On luettu ennenkin, mistähän teksti on alunperin kopioitu, lähde olisi hyvä mainita. Täysraitis kossuraki asialla!!!!! Kirjoitusvirhe : kreetalainen, ei Kreetalainen.
   
 3. Herra jumala:lle Vierailija

  Tämä kommentti on kyllä röyhkeuden ja kateuden huippu Matkalukussa?
  Jos sinua ei kiinosta Kreeta tai sen matkailu älä kommentoi. Jos sinulla ei ole kykyä lukea tarinaa, älä lue, jos tuo viestisi kirjoittajalle oli tosissaan tehty sinun on oltava täysin sairas henkilö.
   
 4. Kuka? Vierailija

  Kenellä on oikeus kommentoida? Sinullako? Tiedoksi, kommentoin kyllä.
  Katso myös Plazan etusivu, eli Soneran asiakkaalla on mahis perustaa itselleen tai YHTEISÖLLEEN oma saitti. Mietipä sitä.
  Muilta osin viittaan tekijänoikeuslakiin. Mikä on Matkalukku? Onko se laukku jota ei koskaan käytetä eli virtuaalimatkailijoiden ""laukku""?
   
 5. Herra jumala:lle Vierailija

  Kyllä sinut kaikki tunnistaa matkalaukun SUURIMMAKSI HÄIRIKÖKSI!!!
   
 6. kyösti Vierailija

  Kiitos kuvauksesta, mielestäni siinä on itse eletyn maku toisin kuin joku muu oli kokenut. Huhtikuun puolessavälissä ajattelin ajella samoja maisemia. Viimeksi en päässyt A Galinia pitemmälle, mutta olikin kuumemmat vuodenajat.
   
 7. Kyöstille Vierailija

  (kirjoittaja)
  Tämä kirjoituksia arvosteleva ""hoidokki"" on lukenut Kreeta-jutujani 5-vuotta ja varmaan arkistoinut ne, sekä myös omat kommentinsa aiheesta.
  Hänen pravurinsa oli muutamvuosi sitten syyttä kirjoituksiani toisilta kopsituksi ""koska ei se missään ole matkustanut""....vedin muutaman kerran herneet nenään, mutta totesin : on järjetöntä suuttua hullulle.

  Paras ajankohta ""rauniomatkailuun"" on kevät, etelärannalta katsottuna vaikka huhtikuu koska lämmintä riittää Messara tasangolla siinä kun Suomessa heinäkuussa. Normaalille ""ranniomatkailijalle"" riittää käynti Festoksessa harva jaksaa tai haluaa mennä Agia Triadaan niin vieressä kun onkin.
  Jos Gortysta haluaa saada jotain irti sinne on tehtävä oma retki, koska alue on laaja muihin kivikasoihin nähden.
  Yksi hyvä tapa on pysähtyä johonkin todelliseen maalaiskylään ja seurata kylän tapahtumia huru-ukkojen seurana.

  Pyyhkäisin tasangolla viimesuvena kolmasti, Galinissa olen käynyt ainakin 10-kertaa - huikopalalla ja ""Mythoksella"".
   
 8. Tuskin kukaan muu kuin itse käppyrä on on loisinut täällä viittä vuotta!! Sinun kirjoituksesi ovat kopsittu eri puolilta, ja arkistoija olet sinä kaheli itse. Noin vanha äijä ei voi muistaa vuosien takaisia juttuja ulkoa. Vatvoo hullussa päässään ylhäisessä yksinäisyydessään asioita ja suoltaa niitä niitä täällä viikosta toiseen. Tyypillä on pahanlaisia ongelmia, kaikilla elämän alueilla. Mutta noitahan piisaa avohoidon aikoina. Mikä on ""ranniomatkailija""? Onko se huru-ukon esimuoto? Luojan kiitos en ole muutama vuosi sitten edes tiennyt tämän palstan olemassaolosta,paljolta on säästynyt.
   
 9. kasperi Vierailija

  Suosittelen matkakertomuksia MSN:n yhteisöön ""Kreikan matkaajat"". Siellä tuskin tulee häirikkökommentteja tämän kaltaisiin asiallisiin kertomuksiin.
   
 10. kessu Vierailija

  kreeta,kreeta ja vielä kerran kreeta... voi herra jumala...
   
 11. mie Vierailija

  Yorgos Kossura..= HJN .
   
 12. HJN ( iha ihte ) Vierailija

  Hah, hah, kyllä meitä nyt naurattaa.

  Tai mikä hilpeys nimestä : Giorgos Vittorakis = HJN Hah, hah, tai miten olisi: Mihalis Polichronakis = HJN, hah, hah!!

  Keskuudessamme on loistavaa työtä tekevä ninimiä arvuuttava salapoliisi.


  -HJN- ( iha ihte )
   
 13. HJN Vierailija

  Kreeta,kreeta ja vielä kerran kreeta... voi herra jumala...
  Joko taas tuo sama litania. On luettu ennenkin, mistähän teksti on alunperin kopioitu, lähde olisi hyvä mainita. Täysraitis kossuraki asialla!!!!! Kirjoitusvirhe : kreetalainen, ei Kreetalainen.Tuskin kukaan muu kuin itse käppyrä on on loisinut täällä viittä vuotta!! Sinun kirjoituksesi ovat kopsittu eri puolilta, ja arkistoija olet sinä kaheli itse. Noin vanha äijä ei voi muistaa vuosien takaisia juttuja ulkoa. Vatvoo hullussa päässään ylhäisessä yksinäisyydessään asioita ja suoltaa niitä niitä täällä viikosta toiseen. Tyypillä on pahanlaisia ongelmia, kaikilla elämän alueilla. Mutta noitahan piisaa avohoidon aikoina. Mikä on ""ranniomatkailija""? Onko se huru-ukon esimuoto? Luojan kiitos en ole muutama vuosi sitten edes tiennyt tämän palstan olemassaolosta,paljolta on säästynyt. Kenellä on oikeus kommentoida? Sinullako? Tiedoksi, kommentoin kyllä. Katso myös Plazan etusivu, eli Soneran asiakkaalla on mahis perustaa itselleen tai YHTEISÖLLEEN oma saitti. Mietipä sitä. Muilta osin viittaan tekijänoikeuslakiin. Mikä on Matkalukku? Onko se laukku jota ei koskaan käytetä eli virtuaalimatkailijoiden ""laukku""?

  ( Herra jumala, Kuka?, Sekopäälle HJN:lle, kessu )

  -----------------------------------------------------------------------

  Minä tosiaan kopsasin arvon neidin tämän päivän aikaan saannokset, toivattavsti et haasta ninimerkkiäni tekijänoikeuksien loukkauksesta oikeuteen.

  Onko tuo teksti mielestäsi tasapainoisen ja järkevän ihmisen tuotosta?

  Jos et ymmärrä lukeemasi älä lue, kukaan ei pakota sinua, neiti hyvä.

  Uskon , että tyhjennät Matkalaukun ennen Plazan puuttumista peliin kirjautumisen myötä.

  En ole viitsinyt kirjoittaa asiaa, mutta tämä oli tänään osoituksena siitä, että tänne kirjoittelu on turhaa, niin kauan kun notkut näillä sivuilla.

  Mikäli meno jatkuu samana saat pitää sivustot aivan ominasi.

  -HJN-

   
 14. Suomalainen potilas Vierailija

  Mukavaa luettavaa, ja kivasti kirjoitettu. Sanon tämän nyt HJN vihaajan raivon uhallakin.
  Olen vähän kipeenä, joten en kovin tarkkaan jaksanut nyt lukea, luen paremmalla ajalla sitten, kun paranen.
  Mutta aina tulee Kreetalle ikävä, kun lukee tämmösiä juttuja, vaikka siellä on jo monta ketaa käynyt, aina se jaksaa yllättää.
   
 15. Lukumies Vierailija

  Olipa hyvä kirjoitus. Oli ilo lukea, kiitos aloittajalle. Tämän kirjoittajan asiantuntemusta ja sujuvaa kirjoitusta toivoisi enemmänkin.
   
 16. heli Vierailija

  Ja minua ei ainakaan haittaa, jos tekstejä laitetaan sivuille useammankin kerran, koska sivulle tulee välillä uusiakin käyttäjiä, kotka eivät osaa etsiä vanhoja viestejä välttämäti...ja itsekin olen huomannut, että vanhoja tekstejä ei jostain syystä pysty edes aina hakemaan, vaikka täällä usein kehotetaan katsomaan arkistosta...yhtenä päivänä esim.pefkos hakusanalla sain muutaman viestin, mutta toisella kertaa kone ilmoittaa, et hakusanalla pefkos ei löydy viestejä...ja kokeilin myös Rodoksella ym...ja muka ei rodoksestakaan kukaan ollu kirjottanu...Eli kiva vaan jos viestejä laitellaan, oli ne uusia tai vanhoja...=)
   
 17. MJS Vierailija

  ""Riiviö"" ei salli ainuttakaan Kreeta-aiheista kirjoitusta nimimerkki HJN:ta, koska HÄN on laki Matkalaukussa.
  Toivokaamme, että ensivuonna tuo häiriköivä kommenttaattori löytäisi jonkun muun foorumin jossa voisi toteuttaa mielitekojaan.
  HJN on kirjoittanut reittiselosteita Kreetalla autoiluun, mutta tämäntapaista juttua en muista, hyvä ja selkeä opastus, kiitos.
   
 18. helille Vierailija

  olen samaa mieltä kanssasi, vanhoja viestejä on hankala löytää. ainahan sitä mielellään kreetasta juttuja lukee.. kiitos asaiallisista matkakertomuksista.
   
 19. helille Vierailija

  Kyllä ootte tyhmiä koko porukka noi jutut löytyy joka matkaesitteestä mistä toi kuoleva vanha äijä neon kopionnu. ketä muutenkaan kiinnostaa joku Kreeata tai tai kivikasat. Kun ei muuala olla matksutettu tuollaset kopiodut jutut menee täydestä onko joku Kreeta maailman napa??? Toivotaan ette se ukko kuolee mahdollisimman pian että ei tavistse näitä lukea, on monatkertaa ilmoittanut lähtevänsä makalaukusta mutta täällä se vaan noita aina samoja ´muka omia juttuja väsää.
   
 20. Voivoi Vierailija

  Missä muuten sanotaan, että sun tarvitsee lukea nää jutut?
  Jotkut meistä ovat kiinnostuneet Kreetasta, anna meidän olla, älkäkä puutu siihen, itse olet näemmä kiinnostunut vaan haukkumisesta.
   
 21. Jees Vierailija

  Hyvin kopioitu, tosin junttikieltä.
   
 22. Lähdössä Vierailija

  Kiva että joku jaksaa ja viitsii vielä kirjoittaa tällaisia ohjeita. Suunnittelen itse retkeä tuolle alueelle, tämä juttu on mitä hyödyllisin tietolähde.

  SUURI KIITOS kirjoittajalle. Älä lannistu tuon häirikön vuoksi, ehkä hän räjähtää pian omaan kiukkuunsa huomatessaan, että hänen räyhäämisensä ei pysty lopettamaan asiallisia kirjoituksia tällä palstalla.
   
 23. Emilia Vierailija

  Mistä saisi hyvän kartan?

  Yleensä olen ostanut turistikarttoja (tosin eka kerran 25 v sittenTeneriffalla ajelimme palapelikartan avulla; ymmärrettävästi tiet oli hiukka huonosti merkitty, mutta eipä siellä niitä teitä niin kauheasti ollut - perille osasimme), mutta olisi kiva löytää kunnollinen.

  Olen menossa syksyllä Rethymnoniin, sieltä mahtaa löytyä kirjakauppa ja kunnon kartta.
   
 24. HJN Emilialle Vierailija

  Hyvän kartan näet seurravasta linkistä:

  http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/3895255718/028-3194382-7702136

  Tämä on hinta/laatu paras tiekartta Kreetalle. Siinä on kaksi osaa, länsi ja Itä-Kreeta.
  Karttaa löytyy kaikista pohjoisrannan turistikohteista esimerkiksi näistä hotellien liepeillä olevista ""supermarketeista"". Hinta on pyörinyt kohteissa 10 euron paikkeilla.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti