Hae Anna.fi-sivustolta

Etelä-Kreetan raunioille

Viestiketju osiossa 'Kreikka ja Kypros' , käynnistäjänä Yorgos Kossurakis, 16.12.2003.

Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.
 1. Subaj Vierailija

  ""Vaikka Evans rakennutti osin Knossoksen uudestaan hän unohti saneerauksesta ilmastoinnin ja tuskin osasi kuvitella sinne tultavan 100-bussilla...""

  :)
   
 2. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  Autoillen Etelä-Kreetalle

  Kreetan historia lyhyesti sanottuna huikaiseva, saarella on syntynyt Kreikan ja koko länsimaitten kulttuuri. Tuskin missään lomakohteessa on erinomaisten rantojen ohella vastaavaa määrää eri aikakausille ajoittuvia historiallisia kohteita kun Kreetalla. Monelle lomailijoista saaren historia jää mieleen vain matkalla lentokentältä hotelliin oppaan puuduttavasta johdatuksesta Kreetalaiseen mytologiaan.

  Eniten käyty on Knossoksen retki, joka on informatiivinen, mutta hikinen johdatus minolaiseen kulttuuriin. Vaikka Evans rakennutti osin Knossoksen uudestaan hän unohti saneerauksesta ilmastoinnin ja tuskin osasi kuvitella sinne tultavan 100-bussilla päivittäin. Kuitenkin Knossos on paikka josta löytyy tiivistettynä koko minolainen kulttuuri esineistöineen päivineen, joten siellä kannattaa käydä. Retket hinnat ja muut detaljit löytyvät kultakin matkanjärjestäjältä, sinne pääsee myös omatoimisesti, paikka aukeaa sesonkina 08.00 ja sulkeutuu 20.00, joten ei muuta kun menoksi. Joku löysi lievän piikin tuosta edellisestä tekstistä, no ehkä siksi , että siellä on jo alkukeväästä jumalaton tungos ja melkoinen markkinameininki, puhumattakaan varsinaisista lomakuukausista. Ehdottomasti paras ajankohta museoon ja Knossokseen tutustumiseen on talvi, harva vaan lomailee silloin Kreetalla.

  Jos jota kuta kiinnostaa autoilu Kreetalla ja omatoiminen ”rauniomatkailu” tässä oma tapani tutustua saaren historiaan. Seuraavassa ohjeita ja ajatuksia Messara-tasangon retkille eväiksi, varmaan moni on jo näitä retkiä tehnytkin. Keikan heittää hyvin päivässä eikä reitti ole kovin vaikea tiestön suhteen. Siellä on mahdollisuus myös vilvoitteluun, joko heti etelä-rannalle tultuanne Agia Galinissa, tai raunioitten jälkeen ”Kalamäessä” tai Matalassa. Lähtöpiste on Rethymnon ja siitä tie kohti Spiliä, reitiltä ei eksy kun pysyy vain päätiellä eikä poikkea muualle. 54km jälkeen tulette T-risteykseen josta käännytään oikealle Agia Galiniin ja vasemmalle Timbakiin ,Festokseen jne. Se 54km on sen verran syheröä, että ehdotan poikkeamista Agia Galiniin ja ajatte alas satamaan saakka siellä on parkkitilaa ja pitkärivi turistikuppiloita innokkaina ottamaan teidät asiakkaikseen. Agia Galini on pikkunätti turistipyydys johon ei myydä Suomesta matkoja, mutta taukopaikkana mitä mainioin.

  Ja matkaan, ajetaan kohti Timbakia, alkumatka melkoista serpentiiniä, mutta jo niin tuttua. Kun tie laskee jo kohti Messaratasankoa vastaan tulee rumia kasvihuoneita pilvin pimein - suoraa ja omituinen T-risteys josta vasemmalle. Olette Timbakissa joka on pölyinen paskainen ja ruma maatalouskylä kuten lähes kaikki isommat kylät tasangolla. 5km Timbakista tulee viitta oikealle Festos tai Phaistos (ovat oikeat kirjoitusmuodot) suoraan ja sitten serpentiinejä rinnettä ylös ja olettekin jo Festoksen parkki-alueella. Parkkeerauksesta ei rahasteta, tilaa on löytynyt jopa sesonkina. Festos on auki kuten muutkin museot ja kulttuurikohteet 08.00-20.00 kesäisin. Kivikatua ylös ja luukulla rahastetaan, viimeksi taisi olla 4 € luokkaa per henkilö. Suositan asiasta kiinnostuneille Dr. Antonis Vasilakiksen ”Phaistos” kirjan ostamista.

  Festos on mahtavalla paikalla, se hallitsee täydellisesti koko Messara-tasangon länsiosaa. Raunioita on paljon eri aikakausilta joten kokonaisuuden hahmottaminen on hieman vaikeaa. Mutta siinä onkin Festoksen viehätys, että se antaa ajatuksille sijaa. Teatteriportailla istuessa voi miettiä miltä palatsi on näyttänyt kaikessa loistossaan Psiloritis-vuoren silhuettia vasten. Mitkä auringonlaskut, kun aurinko vaipuu Libyan mereen ja viimesäteet tavoittavat kulkueportaat. Mikä näky kohtaa Kommosissa maihin laskeneita kauppamiehiä kun he nousevat kivettyä tietä kohti ylhäällä loistavaa Festoksen palatsia? Festoksen runsas esineistö löytyy Iraklionin arkeologisesta museosta samoin kun muidenkin Messara- tasangon historiallisten kohteiden. Erityisesti on mainittava ”Phaistos disk”, tämä kaksi puoleinen hieroklyyffejä sisältävä savikiekko . Kiekon käyttötarkoitus ei ole vielä selvinnyt eikä hieroklyyffi- ryhmien sanoma tai tarkoitus - tulkintoja aiheesta toki löytyy pilvin pimein.

  Festos oli kaupankeskus minolaisessa maailmassa, sinne matkaavat antoivat vaikutteita kulttuurille ja sieltä kauppamiehet vievät sitä eteenpäin. Festos oli vauras jo hyvän sijaintinsa vuoksi suuren viljavan tasangon hallitsijana ulkomaan kauppaa unohtamatta. Festos kehittyi, ollen sen ajan tieteen, taiteen, kaupan ja käsityötaidon keskus. Dr. Vasilakis nimitti alueen Messarakulttuuriksi tai Phaistoskulttuuriksi. Kulttuuri kohtasi loppunsa Theran räjähdyksen jälkimainingeissa 1450 ea, myös saarelle muuttaneet mykeneläiset viimeistelivät Festoksen hävityksen.

  Agia Triada sijaitsee harjanteen länsipäässä 3km Festoksesta.Tie lähtee Festoksen parkkipaikalta etelään , ei käännytä alas vaan oikealle, vastaan tulee pienehkö parkki-alue, siitä portaita alas ja ollaan Agia Triadassa . Paikka on samoin auki kun Festos, sinne on muutaman euron sisäänpääsymaksu, mutta täältä puuttuu suurempi rihkamakauppa opaskirjasia lukuun ottamatta. Dr. Vasilakisin ”Phaistos” kirjasessa on hyvin toimitettu osa Agia Triadasta, joten tällä opuksella pärjää myös näillä raunioilla.

  Agia Triada rakennettiin toisella palatsikaudella 1700 ea yhdessä Kommosin kanssa palvelemaan meriliikennettä ulkomaailmaan. Agia Triadasta on käytetty myös nimitystä ”kesäpalatsi”, koska se sijaitsi alempana Geropotamos-virran suulla. Siitä on johtanut kivetty katu tai tie Festokseen joten liikennettä palatsien välillä on ollut reippaasti. Agia Triadasta löydetty esineistö on ollut korkeatasoista ja itse rakennusten muoto ja sijainti kertoo kauppapaikasta. Kommos sijaitsee lähellä Matalaa jota sitä on käytetty satamana. Kommosista puuttuu se ylellisyys jota esiintyy Festoksessa ja Agia Triadassa, joten sen merkitys on ollut arkisempi koskien yhteyksiä merelle ja muualle maailmaan. Kommosiin ei erityisesti retkeillä, eikä kirjoittajakaan ole siellä käynyt.

  Jos rauniot riittävät jo Festoksen jälkeen tai haluatte muuten piipahtaa meressä lähin kohde Festoksesta on Kalamaki jota pidän parempana kun Matalaa. Kalamäen rannoilla on tilaa ja sieltä löytyy kaikki turistin tarvitsemat palvelu. Ainoa miinus on alkukaudesta rannalla puhaltava navakka tuuli se ainakin vilvoittaa, mutta nostaa joskus hiekkaa ilmaan kuten Saharassa. Matalassa käydään katsomassa niitä luolia, tosin jo alkukaudesta rannalla ja sen tuntumassa olevalla parkkialueella vallitsee melkoinen hula-balo ja kylän tavernoissa pahempi rahat-pois-meininki kun pohjoisrannalla. Tottakai kerran pitää Matalassa käydä ja käsitykseni mukaan siellä porukkaa majailee ympärivuoden.
  Mainittakoon, että keväällä täällä Etelä-Kreetalla kesä on kuukauden edellä pohjoista joten hyvät helteet on jo alkukeväästä.

  Gortyn rauniot löytyvät n 20km Festoksesta itään päätietä läpi Mireksen kylän, siitä n 9km tulee raunioita tien molemmin puolin ja kylttejä ja opasteita. Rauniot ovat auki normaalisti 08.00-20.00. Dr. Anatolis Vasilakiksen Gortyn kirjanen kätevin ja ajankohtaisin opus paikasta, se on myös hyvin visuaalinen paikalla suunnistamiseen.

  Elämä Messara-tasangolla jatkui vaikka Festos oli hävinnyt keskuspaikkana. Meritiet muualle maailmaan jatkuivat kunnostettujen Kommoksen ja Agia Triadan kautta. Messara-tasangolta kulki maayhteys Knossokseen tasangon keskivaiheilta tähän syntyi jo minolaisaikaan asutusta. 900..800 ea paikkaan syntyi Gortyn kaupunki. Gortyn toimi yli 1000 vuotta Messara-tasangon keskeisenä kaupunkina ollen huipulla roomalaisten aikaan 67ea .. 300 ja, jolloin se hallitsi Egyptiä ja pohjois- Afrikkaa.

  Sinne perustettiin Euroopan ensimmäinen seurakunta Tituksen toimesta apostoli Paavalin innoittamana. Yksi Gortyn helmistä on Odeon-teatteri ja sen puolipyöreää seinää peittävät laintaulut joiden tekoajaksi on arvioitu 450 ea. ”The Great Inscription” on vanhin Eurooppalainen lakiteksti koostuen 17 000 doorilais-kreetalaisen murteen kirjaimesta.
  Gortyn on ollut suuruuden aikoihin todella upea kaupunki hienoine rakennuksineen. On käsittämätöntä kuinka lähes 300 000 asukkaan kaupunki on yhtä rauniokasaa muutamaa paremmin säilynyttä rakennuksen hahmoa lukuun ottamatta. Hävityksen ovat tehneet toistuvat maanjäristykset ja tietenkin sodat ja ihmiset itse. Rauniot ovat hyvin laajalla alueella, joten kaupungin kokonaiskuvan hahmottaminen on vaikeaa.

  Riippuen mieltymyksistänne paluun voitte tehdä jälkiänne takaisin kohti Timbakia ja Agia Galinia, siitä Spilin kautta Rethymnoniin. Toinen vaihtoehto on ajaa Gortyn raunioitten jälkeen ohi Agii Dekan ja heti kylän jälkeen vasemmalle kohti Iraklionia. Tämä tien No.97 on pää-väylä Messaran alueen ja Iraklionin välillä, tie on hieman vähemmän vekillä, tosin täältäkin mutkia löytyy riittävästi mutta matkaa on vain vajaa 50 km pohjoisrannan kansallistielle.

  Muutama vinkki:

  - Muistakaa hommata hyvä kartta, suhteella 1:125 000 tai 1:100 000 näistä selviää, tiet, kylät, myös kirkot, jotka toimivat kiintopisteinä suunnistuksessa .

  - Huoltoasematiheys on nykyisin erittäin suuri joten polttoaine ongelmia ei synny.

  - Vaikka kylät näyttävät melko rujoilta kuten Timbaki, ne ovat kuitenkin äveriäitä. Kylissä olevissa marketeissa löytyy kaikki se tavara mitä Suomestakin ja ennen kaikkea halvemmalla kun turistikaupoista.

  - Kylien läpikulkuliikenteessä ajetaan miten sattuu ja yleisin tulppa tiellä on keskellä katua käyvä traktori jonka kuski on paennut lähi tavernaan.

  - Paikallinen pick-up kuski on teiden kuningas, päästäkää suosioilla ohi.

  - Kylien tavernoista saa halpaa hyvää kreetalaista perusruokaa, koska täällä eletään maanviljelyksellä.

  - Jos osaa 5 sanaa Kreikkaa tai 10 Tarzan-englantia sen lisäksi omaa terveet kädet alueella tulee hyvin ymmärretyksi.

  http://www.agia-galini.com/

  http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/phaistos.htm

  http://www.grieksegids.nl/kreta/agiatrias.htm

  http://faculty.cua.edu/pennington/Law508/Codeofgortyn.htm

  http://www.interkriti.org/timbaki/kalamaki.htm

  http://www.matala-kreta.de/#
   
 3. TeeKooKoo Vierailija

  tuntuu olevan sivu vinossa !!!!!!!!!
   
 4. Plaza-tiimi Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  1 383
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ylläpito on moderoinut keskustelua.
   
 5. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin olen, mutta en niin kova, mieluummin oikeisto-liberaali. Toki näillä sivuilla minua on haukuttu kommunistiksi ja demariksi, koska pidän aina tavallisen suomalaisturistin puolta näissä matkailukesteluissa. Noin tiivistettynä olen isänmaallinen ja enen kaikkea suomalainen, jonka uskallan tuoda myös lomamatkoilla esille, jos asiasta tulee puhe.


   
 6. jäsen Vierailija

  Kokoomuksessa on sivistyneitä, koulutettuja ihmisiä, jäseneksi pääsy vaatii jonkinlaisen rahallisen uhrauksen ja lentää ulos jos maksu jää maksamatta.
  "enen kaikkea" henkilöt eivät ole toivottuja.
   
 7. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
 8. edelliselle Vierailija

  "Enenkaikkea"... tässä?
   
 9. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  Just joo, siinä oli KAKSINKERTAINEN KIRJOITUSVIRHE! - voi herran jumala sentään, mihin tässä joudutaan, noin valtavasti kirjoitusvirheitä, mikä häpeä - nyt menen ja hirtän itseni.
   
 10. huhuhuh.. Vierailija

  joskus toteuttaisitkin lupauksesi.Pitihän sinun lähteä tältäkin palstalta lopullisesti,mutta aina vaan jaksat paskaa lennättää.Pidätkö muuten kotioloissa hametta tai esiliinaa?
   
 11. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  Taitaa olla vaikea löytää riittävän suuria hameita, tosin esiliina kyllä mahtuisi päälle. Jos sinua asia noin kiinnostaa kuljen täällä kotona munat paljaana...sitä samaa suosittelen sinullekin.
   
 12. ilovethesun Uusi jäsen

  liittynyt:
  07.11.2006
  Viestejä:
  55
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sarkasmi on vaikea laji ja pahoin pelkään, Nurmio, että saat tuostakin ansiokkaasta matka- ja historiakuvauksestasi vain sontaa niskaan! Kiitos kuitenkin, minusta se oli eloisa ja jos se taas vähän avaisi sitä, että nähtävää ja koettavaa löytyy kyllä kun kulkee ja katselee. Saattaa jopa huomata kuinka hienoja kulttuureita ennen on ollut ja kuinka niiden perintö jatkuu näihin päiviin...siellä turistielämän keskelläkin.
   
 13. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä oli taas osoitus, että tänne on turha kirjoittaa riviäkään asiaa. Minua on tölvitty se viisi vuotta sivistymättömyydestä, mutta kirjoitat mitä tahansa Matkalaukun sivistyneistö loistaa aina vaan poissaolollaan. Mitään kovin järkevää mielipiteiden vaihtoa ei synny edes itse matkailusta ja lähes joka viestiketju kääntyy toisten nälvimiseen tai suoranaiseen vittuiluun.

  Ai niin, nythän mä hokasin….ensin pitää matkustaa ja sitten vasta kirjoittaa, eihän se ole muuten mitään oikeaa kirjoittamista. Ja kun minä en nyt juuri matkusta enhän voi edes kirjoittaa…tai jos kirjoitan nehän ovat vain virtuaalimatkailijan höpinöitä…tai siis pelkkää teoriaa.
   
 14. Nälviäinen Vierailija

  Ei täällä ketään muuta nälvitä kuin sinua ja pikataankin:D

   
 15. Plaza-tiimi Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  1 383
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ylläpito on moderoinut keskustelua.
   
 16. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  Saatko siitä hyvät fibat?

  Jos sinäkin poloinen edes kirjoittaisit niin, että siitä saa selvän, asian voisi ottaa vaikka vakavasti. Toisaalta voisin antaa puhelin numeroni, jotta saat viestisi perille oikein henkilökohtaisesti, nyt sinulle nauraa koko Matkalaukun suuri yleisö....se kai lienee tarkoituskin.
   
 17. Ex rakentaja Vierailija

  Tarkoittaako tuo joku ehkä piikkaamista, siis piikataan roiloa seinään?
   
 18. matkusteleva Vierailija

  Joku sentään alkaa jo "ajatella" että matkustaakin voisi eikä vaan kirjoittaa mutua aiheesta. No, saa nähdä kuis käy, vaatii nääs vähän rahaa että pääsee liikkeelle!!!!! Virtuaalimatkailun on pakko olla tylsää. En vaihtaisi osia!
   
 19. renttueero Vierailija

  Nurmiolle: puhelinnumero kirjoitetaan näin.
   
 20. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sinä elät Irmeli parka täysin omassa maailmassasi jolla ei ole mitään tekemistä oikean kanssa. Kaiken kaikkiaan olet saatanan utelias ja riidanhaluinen vanha akka jolta puuttuu täysin oma elämä, siksipä sinulla on niin kova into puuttua toisten elämään. Voi olla, että olet jonkin sortin narkomaani tai peräti juoppo, koska mitään selväjärkistä lausetta en ole teksteistäsi löytänyt.

  Kirjoitan helvetin paljon paskaa, mutta sentään tunnustan tekoni, samoin osaan olla häijy ja pirullinen tarpeen niin vaatiessa jota en kiistä. Elämäni aikana on vastaani tullut äärettömän vähän ihmisiä joiden kanssa en tule toimeen. Ne harvat ovat olleet jollain tapaa henkisesti häiriytyneitä kuten sinäkin, tai sitten ovat pudonneet yhteiskunnan turvaverkkoon ja ovat katkeria kaikille, varsinkin miehille.
   
 21. qwerty:heheheh Vierailija

  -----------


  Poju

  ----------


   
 22. Löysin tämän keskustelupalstan hakiessani tietoa matkustamisesta ja matkakohteista. Tällä hetkellä lähinnä Kreikasta. Mutta tämähän on kakaramaisesti käyttäytyvien olioitten palsta. Jos kysyy jotain kohteesta, saa ala-arvoista venkoilua ja epäolennaisiin asioihin (kirjainvirheisiin tms.) puuttumista. Eipä tarvi jatkossa tulla enää tänne tietoa hakiessaan.
   
 23. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  Totta haastat. Minulla on ollut kirjoituskielto päällä jo 5-vuotta tänne Matkalaukkuun, koska tässäkin viestiketjussa eniten huseeraava ravotar ei voi sietää aktiivista kirjoittajaa.
  Sekin on huomattu, että yksi henkilö pystyy sabotoimaan konaisen foorumin - väärä bakteeri pilaa helposti 1000-litraa viiniä.
   
 24. maTkailijaXQ Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.10.2006
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei!

  Totta puhut! Minä olen seuraillut tätä touhua n. 4 vuotta ja osallistunut joskus keskusteluunkin. Joskus se keskustelu menee hyvässä hengessä ja moni joka on saanut kysymykseensä asiallista tietoa, on jopa kiittänyt saamastaan tiedosta.

  Täällä monella on sitä matkailutietoa ja monella olisi sitä kysyttävääkin, mutta eivät tohdi lähteä keskusteluun mukaan, vaan lukevat näitä juttuja, jotka menevät moinesti sivuraiteelle, eli ei liity millään tavalla matkailuun.

  Se punamekkoinen nainenko sekoittanee pakkaa?

  Koululaiset sotkevat jonkinverran keskustelua, sen huomaa silloin kun koulut alkavat, silloin sitä näkyy olevan enemmän.

  Mutta koetetaan kestää!

  Onhan siinä rekisteröityneellä kirjoittajalla nappula, millä siivota enintä sontaa, ilmoittamalla siitä ylläpidolle!

  Kyllä se siitä!

   
 25. lukija enimmäkseen Vierailija

  meno ei täällä muutu asiallisemmaksi, ei niinkauan kun nurmio saa mellastaa ja elää ylipäätään. Sabotoi jokaisen ketjun jollain nimmarilla, ihmetellä täytyy miksi. Ei kai kateus ole ainoa syy... muutakin "vikaa" täytyy olla. Joku vielä uskoo sen juttuja....
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti