Hae Anna.fi-sivustolta

G: Keittiöjätteiden lajittelu

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä Piii, 23.08.2011.

 1. Piii Uusi jäsen

  liittynyt:
  24.04.2007
  Viestejä:
  305
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lueskelin tuota ruoan roskiin heittämiskeskustelua ja heräsi ajatus kysellä miten lajittelette keittiössä syntyvän jätteen?

  Meillä suurin osa kaiksesta jätteestä syntyy keittiössä ja me lajittelemme lähes kaiken.

  Lasi, metalli, biojäte ja kartonkipakkaukset kerätään erikseen, (tietysti myös keräyspaperi, mutta ei ole varsinainen keittiöjäte). Roskikseen menee oikeastaan vain muoviroskaa.

  Varsinkin kartonkijätettä tuntuu tulevan yllättävän paljon, mm. puurohiutale-, pasta-, ja muita kuivatuotteiden pakkauksia sekä mehu- ja maitotölkkejäkin kertyy.

  Biojätteen kompostoin itse. Muulle jätteelle on onneksi keräysastiat ihan kodin lähellä. On helppo ottaa lenkille lähtiessä keirrätykseen menevät roskat paperikassiin ja heittää ne keräysmolokkeihin. Paperikassin voi sitten heittää kartonkipakkausten keräykseen.
   
 2. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Pienessä kerrostalokeittiössä on tilaa vain yhdelle roskikselle. Mainosposti ja satunnaiset lehdet viedään lehtiroskikseen.
   
 3. kaalipiirakka Vierailija

  Taloyhtiömme roskavajassa on erikseen jäteastiat kierrätysjätteelle.
  Biojätteitä varten on telineessä ruskeita paperipusseja.

  Yhden hengen taloudessa tulee melko vähän jätettä. Toisekseen näillä nettotuloilla
  ei ole varaa kerskakulutukseen.

  Vaikea keksiä missä olisi vielä parantamisen varaa. Ehkä tunnen huonoa omatuntuoa,
  kun en ole siirtynyt ekologiseen pyykinpesuaineeseen. K-kaupan tarjous houkutteli ostamaan
  kaksi tölkkiä. Luultavasti ostan seuraavan kerran pesuainetta ensi keväänä.
   
 4. Meilla tiskialtaan alla (60 cm leveassa kaapissa) kaksi roskista ja hyvin sopii. Aikanaan Ikeasta ostimme sellaisen karrysysteemin. Itse en osaisi tuota tiskialtaan alla olevaa tilaa muutenkaan hyodyntaa. Roskakarryn lisaksi sinne sopii tavalliset pesuainepullot jne.

  Meilla kierratysroskiin menee paperi, pahvi, puhdas muovi (ei kuitenkaan muovipussit) ja sailyke- ja juomatolkit. Lasin viemme erikseen kerayspisteeseen. Muu jate menee sekajatteeseen. Olen pitkan aikaa toivonut kunnalta kompostiroskista. Yhteen aikaan kunta hieman sellaisesta puhuikin, mutta nyt hanke on ilmeisesti haudattu. Meilla piha on sen verran pieni, etta omaan kompostiin ei ole mahdollisuutta. Sinansa kannatan kierratysta, mutta joskus tulee kylla miettineeksi koko touhun jarjellisyytta. Esim paperi- ja muovijatetta viedaan laivalasteittain Kiinaan jatkokasittelyyn. Ei liene kovin ekologista. Meilla pyritaankin ensisijaisesti jatteen minimointiin seka pakkausten etta ylimaaraisen tavaran osalta.
   
 5. TuulaI Vierailija

  Kyse ei ole keitiön koosta, vaan ihan jostakin muusta!

  Pieni on keittiö minullakin, mutta lajittelen kyllä ihan kaiken - biojätteet, kartongin, lasin, palautettavat pullot, sekajätteet ja tietenkin lehdet, paristot jne....

  Ei kartonkia/pahvipakkauksia tms tarvitse välttämättä keittiön roskiskaappiin laittaa - ne ovat kuivia ja hajuttomia eli ne voi kerätä vaikka paperikassiin siivouskomeroon tai eteisen komeroon. Samoin paristot. Lasipurkit pesen koneessa, joten nekin kerään puhtaina eteisen komeroon. Eivät vaadi kovin suurta tilaa, kun vie niitä roskikseen riittävän usein.

  Biojätteet - pääasiassa hedelmien kuoret tms. kerään paperiseen jätepusiin, joka on vielä muovipussissa (sen tietenkin poistan roskikeen heittäessäni) ja tyhjennän tietenkin päivittäin.

  Sekaroskaa tulee näin huomattavasti vähemmän ja onhan tämä samalla tämä pieni ympäristöteko.

  Nyt muutkin mukaan ympäristötalkoisiin - kaikkeen emme voi vaikuttaa, mutta omalla toiminnallamme voimme vähentää huomattavasti kaatopaikoille päätyvää jätemäärää!
   
 6. Yksiössä Vierailija

  Asumme yksiössä, ja lajittelemme kaiken. Laavuaarien alla olevassa kaapissa on seka- ja biojäteroskikset omissa telineissään ja kartongit kerätään niin ikään tiskikaapissa olevaan erilliseen kippoon. Samoin paristoille on oma kipponsa samassa kaapissa. Pullot ja tölit kerätään siivouskomerossa olevaan pussiin ja lehdet ja vastaavat eteisessä olevaan paperikassiin. Eli ei tuo nyt ihan asunnon koosta ole kiinni.
   
 7. Yksiössä korjaa Vierailija


  Ennen kuin kukaan ehtii kysyä, että mitä ovat tölit, niin vastaan, että en tiedä ;) Tarkoitin tölkkejä, pahoittelen kirjoitusvirhettäni.
   
 8. nallepuh52 Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  1 163
  Saadut tykkäykset:
  0
  Asun Espoossa ja meillä on taloyhtiön roskistilassa biojäteastia, kaatopaikkajäte eli sekalaiset muovit yms ei maatuvat jätteet, paperijätteet ja erikseen kartonkijätteet. Eli 4 astiaa.
  Keittiössä on meillä kaksi - biojäte ja toinen sekalaiset. Lehdet pannaan aina hyllyyn pinoon ja kerran viikossa kipataan paperijäteastiaan ettei hylly romahda. Kartongit kuten maitotölkit, munakennot, erilaiset pahvirasiat yms taitellaan litteiksi ja viedään normaalin jätepussin kanssa ja siellä jaetaan kartonkijäte omaansa ja muu jäte sekajäteastiaan.
  Meillä taloyhtiössä tämä lajittelu sujuu hyvin ja asukkaat aika hyvin noudattavat sitä. Ainoa hölmöläisten ryhmä ovat ne, jotka ostettuaan vaikkapa uuden telkkarin lätkäisevät sen ison kartonkilaatikon sellaisenaan kartonkijäteastiaan - jotkut jopa styroxpalat mukana, jotka pitäisi ymmärtää poistaa ja laittaa sekajätteisiin. Yksi koottu kartonkilaatikko täyttää astian tyystin. Eivät osaa tai jaksa repiä laatikon sivuja auki jotta laatikon saa plaanoksi eli litistettyä kasaan, jolloin se vain murto-osan tilaa.
  Näin se sujuu mutta sellainen pikku sivujuoni on, että vaikka espoolaiset ovat jo useita vuosia lajitelleet jätteet, niin Espoossa Ämmässuon jäteasema vasta viime vuonna sai toimintakuntoon biojätteen kaasutuslaitoksen ja oikeasti vasta nyt ne lajitellut biojätteet ovat tuotantokäytössä! Sitä ennen ne kipattiin taas laitoksella samaan kasaan sekajätteen kanssa ja lykättiin maahan ja catepillarilla maata päälle...
  Mökillä teemme samat lajittelut, mutta poltamme kartongit ja muut palavat pakkaukset ja paperit saunan uunissa ja bioja varten on avokomposti. Muut jätteet - joita tulee todella huomattavan vähän - menevät kunnallisen jätehuollon hoitaman jätteenkuljetuksen astioiden kautta kunnan kaatopaikalle.
   
 9. outi58 Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  1 641
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä viedään kierrätyspisteeseen kaikki muu paitsi muovi- ja biojätteet, joille ei ole kierrätyspaikkaa. Muovipakkauksille ei taida vielä nykyäänkään olla monellakaan paikkakunnalla kierrätystä, ikävä kyllä. Kompostorin hankkiminen on sen verran kallis hankinta, että se on toistaiseksi jäänyt, vaikka tarpeellinen olisikin.
   
  Last edited: 24.08.2011
 10. Susa Vierailija

  Meillä muovijätteet ja kaikki muutkin jätteet viedään kauppareissun yhteydessä Prisman Ekopisteeseen. Biojäte kompostoidaan omassa kompostorissa. Sekajäte on näin vähentynyt todella paljon ja säästöä on tullut myös omakotitalon jätehuoltolaskuissa.
   
 11. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Kyllä on kyse keittiön koosta ja kaappien määrästä, joka pienessä keittiössä on rajallinen ja tarvitaan astioille ja muille keittiössä tärkeille asioille. Keittiöön, kun pitää mahtua se pöytäkin. Roskia en ala pöydillä säilyttämään. Eteisessä on siivouskaappi, johon roskia ei mahdu vaan imuri ja siivoustarvikkeet ja paperit.
   
 12. Piii Uusi jäsen

  liittynyt:
  24.04.2007
  Viestejä:
  305
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minä olen myös sitä mieltä, että lajittelu ei ole kiinni keittiön koosta. Jos lajittelee, sekajätettä tulee vähemmän.
  Meillä on tiskipöydän alla 60 cm syvä ja ehkä (en ole mitannut) 80 cm leveä kaappi ja siitä toisen oven takana on roskis ja toisella puolella sitten muutama pesuainepullo ja astianpesukoneen tabletit.

  Suomessa keittiökalusteet tehdään pääsääntöisesti standardimitoilla, eli alakaappien syvyys on 60 cm ja jos kaapissa on sellainen vanhanaikainen kaapin ovessa kiinni oleva sankoroskis, niin sinne perällehän mahtuisi muita kierrätysastioita.
  Jätevaunuroskiksia saa kaiken levyisiin kaappeihin ja ties kuinka monella erillisellä astialla.
  Tässä yksi esimerkki:
  Jätevaunu, 3 sankoa | KEITTIÖnet Nettikauppa

  Meillä on biojätteelle ja sekajätteelle sangot roskavaunussa ja metalli- ja lasijäte pienissä laatikoissa roskakaapisaa. Kartongit taittelen johonkin tyhjään kartonkipakkaukseen ja säilytän kodinhoitohuoneessa ja jätepaperille on oma laatikko eteisessä. Paristoja tulee niin vähän, että ne mahtuu säilyttämään ihan missä vaan. Yleensä otan ne suraavalle kauppareissulle mukaan ja heitän ne kaupan kierrätysastiaan.

  Eihän noita kierrätettäviä jätteitä tarvitse kotona pitkään säilyttää. Kerros-ja rivitaloyhtiöissä on yleensä taloyhtiökohtainen jätteenkeräys ja siellä omat lajitteluasiat suurimmalle osalle jätteistä. Eihän ketään säilytä sitä sekajätepussiakaan kotona, vaan se käydään heittämässä roskikseen heti, kun täyttyy.

  Haja-asutusalueilla jätteiden kierrätystä ei ole järjestetty yhtä tehokkaasti kuin kaupungeissä. Siellä saattaa olla järkevää kerätä vähän isompi satsi kierrätettävää, eikä ajaa autolla vartavasten viemään muutamaa purkkia. Haja-asutusalueilla taas harvalla tulee tilanpuute vastaan, sillä aina jostain varaston tai autotallin nurkasta löytyy jonkin verran ylimääräistä tilaa.

  Ja niin kuin Susa kirjoitti, niin kaupoilla on näitä omia eko/kierrätyspisteitä, joihin voi viedä lajitellut jätteet kauppareissulla.
   
 13. Nimimerkki Jx:n asenne osoittaa suurta itsekkyyttä ja suorastaan moukkamaisuutta. Ihan oli pakko tulla sanomaan, kun luin tätä ketjua.
   

 14. Miten pieni sinulla on tiskialtaan alla oleva kaappi, jos sinne ei sovi kahta roskista. Mina en ainkaan siella viitsisi astioita sailytella eli sille tilalle ei olisi muuta kayttoa kuitenkaan. Meilla altaan alla oleva kaappi on 60 cm levea ja 60 cm syva. Hyvin sopii kaksi roskista perakkain. Koska kaappi on aika matala, jouduimme ottamaan molemmat roskasangot pienta kokoa (10l ??), mutta ei se paljon haittaa. Yleensa roskis tyhjataan paivittain joka tapauksessa.
   
 15. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Siellä on vaunu, jossa kaksi pientä suorakaiteen mallista sankoa. Ei niihin mahdu kuin siis kahta lajia eli sekajäte ja pahvipakkaukset. Tämän lisäksi lehdet ja mainosposti kerätään siivouskaapin viereisessä kaapissa olevaan isoon muovikassiin, josta ne viedään lehtiroskikseen. Töydillä ja muutenkaan näkyvissä en suostu roskia säilyttämään.
   
 16. tinkijä Vierailija

  Hei Haloo - miksi laittaa kartongit toiseen sankoon ? Luonnollisinta on taitella ne littanoiksi ja yhden huuhdellun maitopurkin siivekkeet avaamalla saa sen sisään tungettua noin 5 litistettyä pyhjää maitopurkkikartonkia. Tälläinen "tölppö" joka pystyy mainiosti pystyssä, ei tarvise omaa sankoaan.
  Voit mainiosti näin toisen sangon pyhittää biojätteelle eli kahvinporoille, perunankuorille, niille homehtuneille leiville ja pilaantuneille banaaneille. Sangon pohjalle muovikassi ja sen sisään kaupasta saatava paperinen biojätepussi, joka on ruskeaa paperia.
  Onko taloyhtiössänne biojäteastia ylipäätään ? Jos on, niin sitten kannat tässä muovikassissa biojätteet jätehuoneeseen, otat paperipussin pois muovista ja nakkaan paperipussin jätteineen bioastiaan ja käytetyn muovipussin sekajäteastiaan.
  Helppoa ja yksinkertaista ja kyse on vain viitseliäisyydestä.
  Ellei taloyhtiössänne ole biojäteastiaa ja asut Helsingin kaupungin alueella, niin taloyhtiönne ei noudata jätteenkeruun ohjeistusta, joten mars yhtiökokoukseen ja homma kuntoon!
   
 17. lajittele Vierailija

  Helsingin seudulla jätehuoltomääräykset velvoittavat biojätteen erilliskeräykseen, jos taloyhtiössö on yli 10 asuntoa ja kartongin erilliskeräykseen jos asuntoja on yli 20. Lasia ja metallia ei velvoiteta erilliskeräämään, mutta siitä huolimatta fiksut ihmiset osaavat kierrättää ilman lakipyäliä.

  Eli lähimain kaikkien kerros- ja rivitaloyhtiöiden pitää järjestää vähintään biojätteen erilliskeräys.
  Siinä asukkaat itse kärsivät, jos eivät osaa lajitella. Sekajätteen kaatopaikkamaksu on huomattavasti kalliimpaa kuin lajitellun jätteen. Siitä vaan lasit, kartongit, metallit ja biojätteet sekajäteastiaan, jos ei haittaa yhtään yhtiövastikkeen nousu.
   
 18. tinkijä Vierailija

  Lajittelu on helppoa ja yksinkertaista ja vähentää nk sekajätteen määrää aivan oleellisesti. Lasijätteen voi viedä esim niihin kuuluisiin Prismojen ja Cittareiden pullokeräyksiin. Ellei lasipullo tai purkki mene läpi pullolinjasta eli linja hylkää sen, on ainakin meidän Espoon lähiprismassa olemassa pöytä, johon voi jättää "muut lasitavarat". Paristoille on oma lokeronsa. Samaisessa Prismassa on myös kartongille oma luukkunsa, jos mukaan unohtui "Mäyräkoirapakkauksen" rippeet.
  Mielestäni kaikki vastaanottojärjestelmät ovat niin hyvin kehittyneitä että vain saamattomuus ja yleinen laiskuus ovat esteenä kotitalousjätteiden järkiperäiselle lajittelulle ja niille varattuun paikkaan viemiselle.
   
 19. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Homehtuneita leipiä eikä pilaantuneita banaaneja löydy meiltä koskaan ja kahvinporot ne harvat joita joskus tulee menee viemäristä alas (mutterin hienon hienot porot).
   
 20. Entäs juuresten ja hedelmien kuoret ja muu ruokaa laittaessa syntyvä biojäte?

  Minä olen luullut, että Helsingissä on PAKKO lajitella biojäte erikseen, mutta näköjään se koskeekin vain hiukan suurempia taloyhtiöitä. Meillä on toistasataa asuntoa yhtiössä, joten biojäte kerätään erikseen, samoin kartonki ja paperi. Näille on astiat omassa pihassa (bio ja kartonki lukitussa komerossa), mutta metalli ja lasi pitäisi viedä kauemmas.

  Niinpä en sitten kerääkään muita metalli- ja lasiastioita kuin palautusjuomapullot ja -purkit.
   
 21. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Meidän taloyhtiö on myös aika iso, muttei ne kuitenkaan voi velvoittaa minua säilyttämään kotonani biojätteitä, kun ei ole tilaa asunnossa biojäteastialle. Laitan vähäiset jätteet tavalliseen roskikseen ja roskiksen kuilusta alas.
   
 22. helppoa Vierailija


  Ei tarvitse säilyttää kotona; viet bioroskat joka päivä. Esim. laitat ne sanomalehden sisään.
   
 23. oo-oo Vierailija


  Onneksi kaikilla suomalaisilla ei ole tällaista asennetta... :/
   
 24. Lusikka soppaan Vierailija

  Jätevaunun toiseen muoviseen lajitellaan kaatopaikkajäte ja toiseen energiajäte. Maito- ym. pahvitölkit litistetään, työnnetään sisäkkäin ja viedään pahvinkeräysastiaan samalla kun muutkin roskat.

  Biojätteitä varten (kahvinporot, hedelmän kuoret jne) meillä on roskakaapin hyllyllä pieni muovinen kulho, jonka sisällä on muovipussi. Pussi tyhjennetään vähintään joka toinen päivä biojäteastiaan ja pussi tietenkin energiajätteeseen. Ei vie tilaa eikä ole näkyvillä.


   
 25. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Kotiin tulee vain ilmaisjakelusanomalehtiä.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti