Hae Anna.fi-sivustolta

Haju-ja makuaisti poissa ????

Viestiketju osiossa 'Klinikalla' , käynnistäjänä Hätä on, 06.05.2009.

 1. Hätä on Vierailija

  Sairastuin flunssaan kolme viikkoa sitten. Flunssa kesti viikon ja hävisi sekä haju ja makuaisti ihan totaalisesti. Siis en maista yhtään mitään, ene edes voimakkaita chilejä enkä sipuleita. Ihan sama hajuaistin kanssa. En haista yhtään mitään.
  Kuinkahan kauon näin voi olla? Onko kenelläkään muulla sattunut samanlaista näiden tän vuoden flunssien myötä?
  Alkaa olla niin onneton olo jo ja tunne, että palautuukohan ne enään koskaan. olisipa edes joku jolla olis ollut samanlainen tapaus ja aistit olisivat palautuneet. Kolmas viikko alkaa jo tuntua toivottomalta. Mitä lääkärikään vois tehdä?
   
 2. Bonni Vierailija

  Kuullostaa kummalliselta, jos flunssa on siis jo selkeästi ohitse? Flunssan aikanahan tuo maku- ja hajuaisti yleensä aina katoaa/heikkenee, johtuen ihan siitä että nenän limakalvot turpoavat ja makuaisti on niin paljon myös hajuaistista riippuvainen. Lääkäri voisi ainakin tutkia poskiontelot, josko olis tulehdusta vielä?
   
 3. maku- ja hajuaistin palautuminen rajun flunssan jälkeen saattaa kestää jopa kuukausia! Jos asia huolettaa, käy lääkärissä.
   
 4. Hätä on Vierailija

  Kiitos teille .Soitin vastaanotolle.Sairaanhoitaja ei antanut edes lääkärille aikaa kun ei ole "niin akuuttia".
  Hänen mielestä voidaan odotella pari viikkoa vielä. Kysyin onko tämä normaalia ja hän sanoi, että ei nyt usein tule vastaan tällaisia mutta ei suostunut antamaan aikaa lääkärille vaikka itsekkään ei tiennyt vastata.
  Onhan tää ihan onnetonta oloa.Ei kait sitten muu auta kuin olla maku ja haju pimennossa. Kenellekkään en tätä soisi.
  periaatteessa on aivan sama mitä syön kun en tunne makua. Voisin elää nyt vaikka pelkällä kaurapuurolla.
   
 5. Hätä on Vierailija

  Kiitos teille .Soitin vastaanotolle.Sairaanhoitaja ei antanut edes lääkärille aikaa kun ei ole "niin akuuttia".
  Hänen mielestä voidaan odotella pari viikkoa vielä. Kysyin onko tämä normaalia ja hän sanoi, että ei nyt usein tule vastaan tällaisia mutta ei suostunut antamaan aikaa lääkärille vaikka itsekkään ei tiennyt vastata.
  Onhan tää ihan onnetonta oloa.Ei kait sitten muu auta kuin olla maku ja haju pimennossa. Kenellekkään en tätä soisi.
  periaatteessa on aivan sama mitä syön kun en tunne makua. Voisin elää nyt vaikka pelkällä kaurapuurolla.
   

 6. - Tavallisin syy haju- ja makuaistin menetykseen on flunssa. Tällöin aistitoiminnot heikkenevät, mutta palautuvat yleensä ajan myötä. Joskus palautumiseen saattaa mennä jopa vuosia, dosentti, ylilääkäri Esko Kinnunen Hyvinkään sairaalasta kertoo.
   
 7. Piti itsekkin tsekata kuis kauon tässä on eletty kahta aistia vähemmällä...liki puoli vuotta.
  Kummatkin sekä haju että makuaisti katosivat tuon flunssan yhteydessä ja ovat ihan totaalisesti poissa. erittäin tylsää on syöminen kun mikään ei maistu millekkään. Ajoittain käy outoja hajuja ikäänkuin haistaisin jotain mutta ne ovat jotain mielikuvitushajuja esim tuntuu että bensa haisee tai palanut kumi vaikka kumpaakaan hajunlähdettä ei varmasti ole sisällä.
  Eipä ole tullut käytyä ravintolassakaan syömässä kun ei kuiten maista mitään.
  Voi sitä ilon päivää kun edes toinen aisteista palaisi.
   
 8. ehkäpällöllö Vierailija

 9. mj Vierailija

  Mulla meni eilen makuaisti kokonaan ja tänään hajuaisti ja kävin lääkärissä ja sano että voi mennä pysyvästi.. flunssa on ollu viikon. Nyt mietin että onko teillä muilla jo palautunut ne aistit? vai ryhdynkö mäkin kaurapuurolinjalle vaan =( ei tosiaan mikään haise yhtään miltään eikä maistu yhtään miltään.. kertokaa kokemuksia!
   
 10. sdakdsöadöl Vierailija

  Jos tuo on selkeästi flunssan seurausta, niin tuskin on tästä kyse, mutta myös polyypit nenässä voivat viedä hajuaistin (ja sitä kautta suurimman osan makuaististakin). Minulla on niitä. En ole haistanut varmaan kohta kymmeneen vuoteen. Sanoisin, että pahempaakin maailmassa on kuin hajuaistin puutos. Olen oikeastaan aika tottunut siihen, ja olen onneton vielä hirveä kulinaristi vaikken maista oikein mitään :) Olisihan se toki kiva saada hajuaisti takaisin, mutta kuulemma polyypit kasvavat leikkauksen jälkeen yleensä takaisin, joten siitäkin olisi parhaimmillaankin vain hetkellinen apu.
   
 11. respa Vierailija


  Ei hätää, itsellä täysin sama homma, edes chilejä ei maistanu, autoa tankatessa kokeilin nuuhkaista tankista ja ei mitään. Ainoastaan suolaan ja sitruunan kirpeyden tunsin kielellä. 3 viikkoa kesti ja alkoi palautumaan normaaliksi reilussa viikossa. Lunssa tosin jatkuu edelleen mutta jo paranemaan päin.
   
 12. Aku Vierailija

  Joo samaa poden 6pv sitten alkoi flunssa ja ei ole viel edes yskä vaihees eli paranemassa mut maku ja hajuaisti totaalisesti poissa.. Ainoastaan valkosipulin kynnen poltteen ja jonkinlaisen makeuden sweet chilistä enää tunnen sekä ehkä häivähdys hajua silloin kuin pystyy nenästä edes hengittään kun kokoajan tukos..
   
 13. Marika Vierailija

  Mulla on nyt muutaman viikon jatkuneen nuhan myötä ollut viikon halu-ja makuaisti pois. Mulla nuha saattaa olla allergistakin mut tosi ärsyttävää kun ei maista eikä haista mitään. Meen itse lekuriin huomenna vaatimaan lääkekuuria. Tsemppiä sinne! Toivotaan et haju-ja makuaisti palautuisi jo pikkuhiljaa.
   
 14. Kohtalintoveri Vierailija

  Syön tässä lihapiirakkaa eikä maistu miltään. Laihduttaminen vois olla nyt helppoa.
   
 15. Flunssainen Vierailija

  Saatte kohtalotovereita lisää!!
  Mulla kestänyt nyt flunssa 2vko(eikä yhtään paranemaan päin) makuaisti ja hajuaisti lähtivät totaalisesti pois viikko sitten (en haista edes etikkaa kun sitä keitetään).
  Pari päivää sitten alko rinnan/sydämen polttelu ja sit alko riittämään. Päivystykseen lähin eilen ja otettiin kaikki sydänfilmit jne. Tulehdusarvot ja kaikki muukin oli kunnossa. Sanottiin vaan ettei tiedä mistä johtuu,luultavasti tähän flunssaan.
  No onneks kumminkin kävin(korvatulehdus,poskiontelon tulehdus) Antibiootit sain,ja jos rinnanpolttelu johtuu keuhkoputkentulehduksesta nii sama antibiootti tehoaa siihenkin.Hyvä näin.
  Lääkäri ei muuten ollut moksiskaan kun sanoin että totaalisesti edel. mainitut aistit ovat kokonaan pois,sano vaan et kyl ne siitä sitte flunssan jälkeen palaa.
  Tässä nyt sit syödään pelkkää terveellistä niin kauan että alkaa aistit tulee takas ja sit alkaa mässäily!!!! :D
  Toivottavasti täst viestist on jollekki apua! =)
   
 16. kirsikka, Vierailija


  kerrotko auttoiko tuo antibioottikuuri palauttamaan haju- ja makuaistin?
   
 17. Flunssainen Vierailija


  Eipä ole ainakaan vielä auttanut, mutta kun tossa totesin et lääkäri sanos et tulee takasin kun flunssa on ohi JA flunssaha ei lähde antibiooteilla koska se on virustauti =)
   
 18. Akuli Vierailija

  Flunssa alkoi keskiviikkona, haju- ja makuaisti katosi perjantai-iltana. Limaa on yhä keuhkoissa ja korvissa humisee, nenä ei ole tukossa, mutta mitään en haista, en siis yhtään mitään! :( Olen aina rakastanut syömistä, siinä määrin että tuntuu että elän syödäkseni... Ja nyt sekin huvi on poissa!
   
 19. Hemuli Vierailija

  Googlasin ja löysin tämän viestiketjun. haju- ja makuaisti katosivat lauantaina (nyt siis keskiviikko) kokonaan. En haista tai maista yhtikäs mitään vaikka huvittavia kokeiluita on tehty.

  Flunssa on, lähinnä räkätaudiksi voisi sanoa. Aion ottaa tästä kaiken irti, kun on ihan sama mitä syö. Syön siis terveellisesti enkä herkkuja lainkaan. Tässäpä oiva laihdutuskuurimetodi ja helppoa on :)
   
 20. Kirsikka Vierailija

  puoli vuotta flunssasta. Haju- ja makuaisti edelleen kateissa.
   
 21. Vieras Vierailija

  Reilu kuukausi sitten flunssan yhteydessä haju- ja makuaistini hävisivät täysin (koskaan aikaisemmin tätä ei ole tapahtunut näin totaalisena). Chilikään ei polttanut ollenkaan, vaikka sitä käytti miten paljon, aivan kuin olisi syönyt pahvia (ulostullessa kyllä poltti!). Flunssa kesti viikon ja aistit pysyivät poissa. Nyt yli kuukauden jälkeen haistan ja maistan jo hieman, mutta ehkä vain kymmenesosan siitä mitä ennen flunssaa. Nyt tuntuu lisäksi siltä kuin haistaisi jatkuvasti pientä palaneen käryä.

  Harvinaisen ärsyttävää kun tähän mennessä minulla on ollut hyvinkin tarkka hajuaisti.
   
 22. Akuli Vierailija

  Anketa tää puoliaistinen elämä! Nyt jo flunssa parantunut mutta haju-ja makuaisti yhä suurimmalta osin pois. Välillä käy aavistus siitä että haistaa/ maistaa jotain, sitten taas ei mitään... :(
   
 23. krisse Vierailija


  Tunnen 2 henkilöä joilta flunssa/influennsa yhyeydessä katosi sekä maku-että hajuaisti kokonaan. Eli ne aistit ovat ikuisesti poissa, varmaan jo parikymmentä vuotta sitten tapahtuneet ja tilanne sama.
  Minulla on makuaisti erilainen aika usein flunssan aikaan eli en voi yksinkertaisesti juoda kahvia, se maistuu sen verran pahalta. Mutta se ei oel ollut pysyvää.
  Toinen tuttavarouva jolla ei ole enää makuaistia, pyytää aina maistamaan onko ruoka sopivan suolaista, kun itse ei maista suolaa. Kyllä ruoan hyvät maut eli ne ominaiste maut muistaakseni havaitsee, se on vain mausteet sekä suola ja sokeri joiden makua ei tunne.
   
 24. Annika Vierailija

  Tässä itsekin lähdin surffailemaan aiheesta, flunssa ollut reilun viikon ja yhtä kauan ollut haju- ja makuaistit kateissa.. äsken lakkasin kynnet eikä edes pienintäkään leyhähdystä hajusta!

  Vähän hirvittää miten jatkossa käy, palautuuko ennalleen ja jos, niin milloin.. on niin turhauttavaa kun ei voi edes ruoasta nauttia! Lisäksi korvat soi ihan koko ajan ja välillä tuntuu ettei edes kuule kunnolla. Silmät sentään vielä pelaa.. :)
   
 25. Nenya Vierailija

  Täällä myös reilu pari viikkoa kestäneen flunssan seurauksena korvatulehdus, korvat lukossa toista viikkoa ja kuulo heikentynyt ja korvat soivat. Lisäksi hajuaisti hävinnyt kokonaan sekä makuaisti lähes kokonaan reilu viikko sitten. Lääkäri uskoo kaiken palautuvan parissa viikossa...
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti