Hae Anna.fi-sivustolta

Haluan oppia kokkaamaan

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä vierailija, 12.10.2019.

  1. vierailija Vierailija

    Haluaisin oppia tekemään helppoa kotiruokaa, mutta peukalo on keskellä kämmentä. Homma pitäisi opetella alusta alkaen, eli tyyliin kuinka perunoita keitetään.
    Onko teillä antaa muutamia reseptejä joita voisin kokeilla tai vinkkiä nettisivuista joissa ruokaohjeita Aune Avuttomille?
    Olen kaikkiruokainen ja kaapista löytyy peruselintarvikkeita, suolaa, sekä pippurisekoitusta. Puolivalmisteiden käyttö on ok, ainakin näin ruuanlaittourani alkutaipaleella.
    Kiva jos joku kiinnostui mua auttamaan
     
  2. vierailija Vierailija

    No kaksi juttua tulee mieleen. Osaat kuoria raakoja perunoita ja pilkkoa niitä hyvä. Tehdään lihakeitto laita pilkotut ja kuoritut perunat kiehumaan&kypsymään veteen. Kun koitat haarukalla että ovat kypsiä niin lisää pakaste keittojuurekset ja yksi kasvisliemikuutio, neljä kokonaista maustepippuria ja kas sinulla on kasviskeitto. Jos haluat tehdä liha/vege soppaa niin ruskista jauhelihaa ja sipulia paistinpannulla, kypsennä ja laita ed keiton joukkoon. Vegenä voit laittaa soijaa tai mifua tai härkistä. Jos et halua keitosta pakastekeittojuureksilla voit korvata ne herne,maissi,paprika tai vastaava ja lisätä keittoon sitten makkaraa on sinulla makkarakeitto. Perus makaroonilaatikko, ruskista jauheliha ja sipuli pannulla mausta esim jauheliha maustetta, laita kiehuvaan veteen makaroonit kypsymään. Jos sinulla on 300g jauhelihaa niin 4 dl makarooneja kiehumaan. Kun kypsiä niin kaada vesi pois ja yhdistä jauheliha, sekoita ja kaada uunivuokaan. Yksi raaka kananmuna ja 2dl ruokakerma yhteen sekoitettuna kaadetaan makaronijauhelihan päälle ja 200 uuniin n puoli tuntia. Jos pidät juustosta niin laita pintaan vielä raastettua ennen uuniin laittamista.
     
  3. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 096
    Saadut tykkäykset:
    17
    Jos makaronilaatikkoa teet tarvitset 400 g jauhelihaa ja pussillisen 400 g makaroneja. Mausteina tarvitaan mustapippuria ja maustepippuria jauhettuna. Kun jauheliha on ruskistettu ja makaronit keitetty max 10 minuuttia niin jos laatikkoa haluat tarvitaan useimiten 1 kananmuna ja noin 6 dl maitoa. Maidon määrä vähän riippuu siitä minkälainen vuoka käytössä. Itse laitan 6,5 dl maitoa ja siinä jää pinta kuivaksi ja näin ollen lopputuloksena päällä ihanan rapeita ruskeita makaroneja kuiten meillä tykäkään. Makaronilaatikkoa pidän tunnin uunissa. Makkarakeittoon ruskistan makkarat.
     
  4. Motivaatio ja innostus asiaan on paras opettaja. Opettele ensin keittämään perunat oikein, siis kuoriperunat ja kuoritut perunat. Tutustu eri perunalajikkeisiin, kosks eri ruokiin käýtetään eri lajikkeita. Jaulihapihvit reseptin löytää vaikka netistä. Se on yleensä helppo ruoka.
    Hanki peruskeittokirja, siis ei mitään 500- sivuista Ranskalaisen keittiön salaisuudet-kirjaa. Ja harjoitus tekee mestarin!!
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  5. vierailija Vierailija

    Kiitos! Ihanan tarkkoja ohjeita, juuri sellaisia kuin tarvitsenkin. Lisääkin olisi kiva saada, kuin myös vinkkejä eri ruuista. Hölmöllä kun ei kovinkaan montaa ruokaa tule mieleen.
     
  6. Ruuanlaitto ja kokkaaminen ovat luovaa toimintaa, tekemällä ja kokeilemalla oppii. Perusasiat kannattaa opetella ensin, vähitellen löytää aina uusia reseptejä. Vaikka keittäisi kaurapuuroa, sekin vaatii jo vähän osaamista, että tulee juuri sopivan pehmeä, ei liian vdtelä eikä liian paksu.
    Eilen tein pannukakkua lapsille
    Siinä on yksi hyvä sääntö: maitoa ja vehnäbauhoja 2:1 aina.. Eli jos teet puoleen litraan maitoa, niin vehnäjauhoja laitetaan silloin 2,5 dl . Jos sinulla onmaitoa 6 dl, niin sitten 3 dl vehnäjauhoja...plus sitten suola, sokeri, kananmunat, öljyä tai sulatettua voita. Uunipannun koko taikinan määrän mukaan.
     
  7. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 096
    Saadut tykkäykset:
    17
    Ei nyt sentään sokeria pannari taikinaan? Öljyä ei myöskään taikinaan. Paistoastian voi ja kannattaa voidella runsaalla margariinilla tai voilla, jonka sulattaa uunissa ja kaataa pannari taikinan kuumaan astiaan paistumaan. Useimmiten pananri syödään jonkin makean kanssa, joten taikina ei kaipaa makeuttamista.
     
  8. Pannukakkureseptejä on varmaan yhtä monta kuin on tekijääkin. On sokerilla ja ilman sokeria, öljyllä ja voilla ja margariinilla, ruokasoodalla ja ilman ruokasoodaa. Kokeilemalla löytää oman makuisensa pannarin.
     
  9. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 096
    Saadut tykkäykset:
    17
    Mistä hatusta tuon ruokasoodan tuohon vetäisit? En ole sellaista reseptiä vielä nähnyt, että pannari tai lettutaikinassa olisi ruokasoodaa.
     
  10. Mimulla on tapana lukea erilaisia reseptejä netissä. Vaikka omistan noin 50 keittokirjaa ja niiden lukeminen on hauskaa, mutta kirja on kirja, jossa on tietyt reseptit, eikä niitä voi lukea kuin sanomalehteä tai romaania. Yhtä paksua keittokirjaa voi tutkia vuosikausia.
    Noniin, tuo ruokasoodalla kohotettu pannari oli netissä, mutta nimeä en muista....
    Aloittelijan kannattaa pysytellä selkeissä perusohjeissa. Tässä pannukakun perusohje:

    2 munaa
    3 dl vehnäjauhoja
    6 dl maitoa
    1/2 tl suolaa
    ( 1-2tl sokeria)
    Vatkaa munat ja puolet maidosta. Lisää jauhot ja vatkaa seos tasaiseksi.. Lisää loput maidosta, suola ( ja sokeri). Seisota sitten seosta 5-10 minuuttia.

    Uunipannu noin 20×30 cm
    Uunin lämpötila 225 astetta
    Voitele pieni uunipannu , hämmennä seosta ja kaada vuokaan.
    Paistoaika 30-40 min.
    Kypsytä kunnes on hyytynyt ja vähän ruskistunut.

    Lähde: Otavan suuri keittokirja ( 1976)
     
  11. vierailija Vierailija

    En ostanut keittokirjaa, mutta ostin blancon kirjasen johon kirjoitan hyviä ja helppoja reseptejä. Netti on niitä pullollaan, mutta rajallisen budjetin ja vielä rajallisemman taidon omaavana, suurin osa on mulle liian haastavia. En todellakaan voi alkaa ostelemaan hurjaa määrää mausteita ja mitä erilaisimpia ruoka-aineksia. Perusmausteilla pitää pärjätä.

    Tein makaronilaatikkoa. Ihan ok, mutta varsin suolatonta ja mautonta. Ruuanlaiton suurin haaste ideoiden vähyyden lisäksi taitaa olla suolan ja mausteiden määrän arviointi ellei resepti sitä pilkuntarkasti kerro. Seitistä tehty kalakeitto onnistui paremmin, mutta se perunoiden kypsyyden arviointi oli yllättävän haastavaa. Saa nauraa!

    Ostin pakasteseitiä, maustamattomia kanasuikaleita ja marinoituja porsaansuikaleita. Mitäs niistä?
     
  12. Kanasuikaleet pilaantuvat helposti, joten ne pitäis valmistaa hetimiten. Vaihtoehtoja olisi vaikka millä mitalla...mutta yksinkertainen ohje olisi esim.
    1 pieni sipuli pilkotaan pieniksi paloiksi voissa. Kuullotetaan hetki. Lsätään kanasuikaleet ja ruskistetaan kevyesti. Lisätään kiehuvaa vettä tai mielellään kanaliemikuutiosta valmistettu liemi, jossa on suola valmiina. Maustetaan currylla, lopuksi loraus kermaa.
    Suosittelen hunajamarinoituja broilersuikaleita, on valmiina mausteet.
    Pelkkä suola ja pippuri ei ihan riitä kotikokkailuun, mausteet on halpoja ja curry esim.broilerin maustamiseen yleinen.
    Riisi on broilerin kanssa hyvä yhdistelmä.Vaikka
     
  13. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 096
    Saadut tykkäykset:
    17
    Ruuanlaiton yksi tärkeä osa on maistaminen eli kokkaamisen aikana pitää maistaa ja jos tuntu, ettei ole tarpeeksi suolaa tai mausteita niin sitten lisätään ennen kuin ruoka on täysin valmista.
     
  14. vierailija Vierailija

    Perinteinen suomalainen kotiruoka ei ylenmäärin mausteita kaipaa. Äideillämme ja isoäideillämme ei ollut käytettävissä kuin suolaa ja korkeintaan kokonaisia maustepippureita, mutta silti ruoka oli maistuvaa ja hyvää. Mausteilla saa perinteisiä ruokia toki tuunattua jos ketä haluaa.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  15. vierailija Vierailija

    Se, että SINÄ et ole nähnyt jotain, ei tarkoita, etteikö sitä voisi olla olemassa...
    Ruokasooda kuohkeuttaa pannaritaikinan ja tekee lettutaikinaan kivasti "kuplia". Jos se kelpaa maailman huippukokeille, niin tuskin sinulla on varaa nillittää.


    Aloittajalle: esimerkiksi https://www.hellapoliisi.fi/arkiruoka/ -sivusto on täynnä helppoja ruokaohjeita. Jos ihan alkeista lähdet liikkeelle, niin suosittelen aluksi seuraamaan reseptejä tarkkaan. Kun pääset jyvälle perusasioista, voit ryhtyä kikkailemaan resepteissä oman maun mukaan; mausteiden määrä, mitä ainesosia lisätä/jättää pois jne.

    Onnea kokkauksille!
     
  16. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 096
    Saadut tykkäykset:
    17
    Leivinjauheen kyllä ymmärrän pannari tai lettutaikinassa, mutten edelleenkään tuota ruokasoodaa.
     
  17. vierailija Vierailija

    On varmasti paljon muutakin mitä et ymmärrä.
    Mutta hei, onneksi meillä on mahdollisuus valita; älä missään nimessä ikinä kokeile mitään uutta!
     
  18. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 096
    Saadut tykkäykset:
    17
    Jos ripauksenkin liikaa laitat johonkin soodaa on tekele pilalla. Tämän vuoksi suurin osa soodasta meillä menee siivoukseen ei kokkaukseen..
     
  19. vierailija Vierailija

    Höpö höpö. Ja vaikka menisikin, niin katsohan; jotkut osaavat annostella.
    Tuotteen nimi on kuitenkin ruokasooda.
     
  20. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 096
    Saadut tykkäykset:
    17
    Minä olen kerran maistanut kakkua, joka oli myyjäisistä ostettua ja sen tekemiseen oli käytetty ruokasoodaa. Maistui aivan kamalalta ruokasoodalta ja kakun ostaja joutui heittämään kakun roskiin, kun sitä ei voinut syödä.
     
  21. vierailija Vierailija

    Voi kauheeta, mä maistoin vuonna 1897 ruokaa jossa oli liikaa suolaa ja sen jälkeen olen käyttänyt suolaa ainoastaan jään sulattamiseen pihatieltä...

    Jx:n logiikkaa.
     
  22. vierailija Vierailija

    Vieläköhän aloittaja kaipaa uusia reseptejä?
     
  23. vierailija Vierailija

    Kyllä kaipaan!
    Oli tauko netin seuraamisessa, mutta täällä taas ollaan.
     
  24. vierailija Vierailija

    Opiskeluni reseptien maailmassa ei ole ollut kovin tuottoisa, mutta helppoja reseptejä joihin ei tarvita kaiken maailman mausteita tai raaka-aineita olen löytänyt muutaman kuten esim. kanaa ja riisiä uunissa, broileri-riisivuoka, seiti uunissa, chili con carne ja kanamakaronilaatikko.
    Reseptejä on, netissä ja lehdissä, hyvin mielenkiintoisia ja hyviltä tuntuvia, mutta kaikissa tahtoo olla se sama synti eli täystumpelolle ihan liian paljon aineosia (pitää se hintakin huomioon ottaa).
    Heitelkää vaikka erilaisten helppojen ruokien nimiä joita sitten voisin netistä etsiä. Ihan peruspöperöt kelpaa ja erilaisuudetkin jos vain kukkaroni ei esteeksi tule.

    Aloittaja Aune Avuton eli katastrofikokki (ihan pihalla)
     
  25. vierailija Vierailija

    Ajattelin tehdä hernekeittoa jauhelihasta. Ohjeessa mainitaan meirami, mutta sitä ei ole. Voiko sen korvata esim. pippurisekoituksella jota kaapistani löytyy?
     
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti