Hae Anna.fi-sivustolta

Harmaantuneet lasit

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä Apua!, 27.05.2006.

 1. Apua! Vierailija

  Miten saa harmaantuneet juomalasit puhtaaksi? Lika on vaaleaa epätasesti pinttynyttä, en oikein tiedä mitä se on. Rumaa jokatapuksessa ja harmittaa kun iittalan kartiolasit on nyt mennyt sellaiseen kuntoon ettei niitä juuri vieraiden kanssa voi käyttää. Olen kokeillut etikkapesua tuloksetta ja käsinpesua, normaalisti siis pesen koneessa. Olisiko jotain tujuja astianpesukoneaineita tai jotakin muuta vinkkiä ongelmaan tiedossa?
   
 2. Ansku Vierailija

  Astianpesukoneesta se johtuu. Lasit ovat kuluneet ja naarmuuntuneet eikä niitä enää saa kirkkaiksi. Meillä ei ole astianpesukonetta ja kaikki astiat ovat vuosien jälkeenkin lähes uudenveroisia.
   
 3. asteri Vierailija

  Käytäthän huuhtelukirkastetta? Jos teillä on kova vesi, pitää käyttää myös pehmennyssuolaa. Mutta tämän varmaan tiesitkin. Yksi keino on ottaa yhteys pesukoneen valmistajan kuluttajaneuvontaan/asiakaspalveluun. Luulisin että siellä tiedetään mitä on tehtävissä.
   
 4. Teija Vierailija

  Minulla johtui varmaankin lasien harmaantuminen pesuaineesta. Aloin käyttämään Sun tiskiainetta, niin lasit kirkastui.
   
 5. Minä ainakin Vierailija

  Menen kampaajalle värjäyttämään harmaat hiukseni. Kaupan väreillä ei saa kunnon tulosta. Kaikki hyvä hiukan maksaa, mutta suosittelen silti.
   
 6. Skyll Vierailija

  Vai niin teet. Yrititkö ensin poistaa sitä harmaat tukastasi tiskikoneessa?
   
 7. Hah Vierailija

  Voihan vitsi! Yksi puhuu juomalasien kirkastamisesta ja toinen hiusten värjäyksestä.

  Meillä meni myös pari lasia harmaaksi, mutta huuhtelukirkaste olikin vain loppu. Ja lasit olivat taas kirkkaita seuraavan konepesun jälkeen.
   
 8. heta Vierailija

  Muistathan huuhdella maito/piimälasit kylmällä vedellä ennen koneeseen laittamista? Kuuma vesi ""polttaa"" valkuaisaineen lasin pintaan kiinni, ja lasi harmaantuu. Sitä en osaa sanoa lähtevätkö jo harmaantuneet lasit puhtaiksi, mutta harmaantumisen voi ainakin tulevaisuudessa välttää.

  Harmaantuminen voi johtua myös pesuaineesta tai huuhtelukirkasteesta. Kokeile välillä jotain muuta merkkiä. Konetiskiaine on aikamoista myrkkyä, joten se voi itsessään aiheuttaa kulumista laseihin. Iittalan lasien hoito-ohjeen mukaan lasit kestävät kuitenkin konepesun. Joten mikäli harmaantuminen ei johdu maidosta tai konetiskiaineesta, kannattaa ottaa yhteyttä Iittalaan.
   
 9. Lilla Vierailija

  saattaa olla, että maidon, piimän valkuainen on palanut lasiin kiinni.
  Siispä ruokasoodaa pehmeään kostutettuun liinaan, hankaa lasit joka puolelta, huuhtele ensi viileällä ja sen jälkeen kuumalla vedellä, kirkasta tulee.
   
 10. Masa Vierailija

  Älkää nyt vain ruokasoodaa hiuksiin laittako, kiilto lopppuu varmasti. Eukkoni laittaa kyllä etikkaa, mutta se lienee ihan eri asia.
   
 11. Kuka Vierailija

  hullu tässä hiuksista puhelee?
  Kysymyksessä olivat juomalasit ja niiden puhdistus.
  Hyvänen aika lukekaa!
   
 12. Täitä Vierailija

  poistettiin kuulemma hiuksista etikkavedellä, sotavuosina yks' ja kaks'.
  Shampoot ja hoitoaineet ovat jo keksitty!
  Nyt eletään 200- luvulla!
   
 13. Mia Vierailija

  Tekevätkö täit sitten lasit harmaiksi?
   
 14. Skylla Vierailija

  Mia, sinä sen keksitkin! Nyt ne lasit on helppo putsata, kun tietää syyn harmauteen.
   
 15. Mia Vierailija

  Dannykin sanoi, että laihtuu kun tietää vastustajan.Harmaahiuksinen kaveri sekin, eikä johdu laseista. Näen hyvin.
   
 16. öh Vierailija

  Oliko 200-luvulla jo shampoita ja hoitoaineita? Ja harmaita laseja? Ainakin harmaita hiuksia... Ja jollei niitä vielä sattuisi olemaan, niin tämän keskustelun jälkeen voi muutama jo löytyä...;)
   
 17. Kyselin.... Vierailija

  ...samaa pulmaa täällä syksyllä. Pesin aikaisemmin Dailylllä ja vaihdoin Sun-konetiskiaineeseen. Lasit kirkastuivat pesu pesulta! Näyttävät taas uusilta ja upeilta!
   
 18. ? Vierailija

  Oho! Vai eletään nyt 200-luvulla. Tässä ketjussa on mielenkiintoisia juttuja..

  Meillä lasit ovat harmaantuneet myös silloin, kun ne tiskattiin käsin. Enkä tiedä syytä. Pesin ne aina ensimmäisinä, joten ei ollut muuta likaa tai rasvaa. Ja huuhtelin kuumalla, minkä pitäisi kirkastaa. Mutta eipä toiminut. Nyt meillä eletään jo tiskikoneen aikakautta ja lasit on edelleen sumeat. Taitaa tulla Sun-tabletit seuraavaksi testaukseen.
   
 19. ap Vierailija

  Olennyt nyt testannut soodaa, mutta ei auttanut minulla. Seuraavaksi Sunia. Minäkin tosiaan olen käyttänyt erästä suht halpismerkkiä.
   
 20. mää Vierailija

  Meillä lasit harmaantuvat, jos en ennen astianpesukoneeseen laittamista hankaa astianpesuharjalla maidon/piimänjämiä pois. Kerran jätin hankaamatta, ja yhä puolen vuoden jälkeenkin lasissa näkyy edelleen piimän jättämät raidat. :( Meillä astianpesukone ottaa kuuman veden, joten maidon/piimän jämät tosiaan tarttuvat kiinni lujasti. Kylmällä vedellä aloittavassa koneessa ongelma ei varmaan ole yhtä paha.

  Ennen käytin halpispesuainetta (Finish tai jotain sinne päin) ja teemukit tuppasivat pinttymään. Vaihdoin merkkiä ja teetahrat lähtivät. Maito/piimäongelmaa tehokkaampi pesuainekaan ei poistanut. Joten hinkkaus jatkuu... :/
   
 21. Merjamak Vierailija

  Juuri eilen kokeilin tuota konstia, ei tehonnut, sitten kokeilin etikkaa ja siten vielä noiden yhdistelmää, mikään ei tehonnut.

   
 22. no kyllä Vierailija

  Vimillä lähtee. Pesusieneen sitä ja hankaus.
   
 23. pulma Vierailija

  Jos laseista on juotu vain vettä eivätkä ne ole koskaan maitoa tai piimää nähneetkään ja ovat silti harmaantuneet, niin millä ne sitten saa kirkkaiksi?
   
 24. Savon Mac Gyveri Vierailija

  Muija antoi epätoivoisena mulle tehtäväksi kokeilla puhdistaa meidän "paremmat" juomalasit, kun ne oli menneet ajan myötä tosi sameiksi (Iittalan Kerttu Nurminen, vihreä kaulallinen lasi). Totesin, että sameus on lasin ulkopinnalla ja lasi sisältä on täysin kirkas. Eli sameus tulee astianpesuaineen silikaattijäämistä ym. Kokeilin hapanta (sitruunahappoa ph 1), emästä (natriumhydroksidi ph 14), hiovaa pesuainetta (Cif), ruokasooda+suolatahnaa (joku vanha marttavinkki), hienoa koivutuhkaa (vielä vanhempi marttavinkki) - mikään ei tepsinyt.

  Sitten (pikkuisen ärtyneenä) hain autotallista vanhan jämän auton tuulilasin hiomatahnaa, lampaankarvalaikan ja akkuporakoneen. Hioin viisi minuuttia lasia ja se tuli vesihuuhtelun jälkeen uudenkirkkaaksi lähes kauttaaltaan (vaikea arvioida, kuinka kauan kutakin kohtaa pitää hioa). Lisäksi saisi olla kolme kättä, niin olisi helpompaa työskennellä, mutta tämä konsti tepsii vuorenvarmasti! Ei kun laikka pyörimään... Muut aiemmin mainitsemani voivat tepsiä lievempiin samentumiin.

  Tarkastellessani kaapin muita vanhimpia laseja, huomasin, että ne olivat suorastaan syöpyneet ja epätasaisesti. Tämä täytyy olla lasin ominaisuus (valuvaiheessa lasimassan ainesosat jotenkin erottuu kuten betoni valutöissä), sillä lasi saattoi olla himmeän kiemurtelevan uran vierestä kirkas ja näissä laseissa oli myös sisäpinnalla samanlaisia jälkiä. Nämä jäljet olivat kaikki lasien pohjissa poiketen samentumista, jotka olivat lasien reunoissa. Nämä lasit meni lasinkeräykseen.

  Liian pehmeä vesi (liiallinen pehmennyssuolan annostelu) ja liiallinen konetiskiaineen käyttö nykyisissä vesi- ja sähköpihissä pesukoneissa aiheuttaa samentumaa. Korroosiojuomuja aiheuttaa huono lasilaatu (tietenkin pesuaineiden avustuksella), josta voi syyttää vain lasin valmistajaa. Kovan veden (harvassa paikassa Suomessa) kalkkisaostumat on taas helppo poistaa hapolla.

  Koko 15 lasin setin kirkastaminen oli aika urakka, mutta tuli taas vaimolta ihmettelyä ja kiitosta hyvin tehdystä työstä!!!
   
 25. vierailija Vierailija

  Minullakin hiukset ovat aikalailla harmaantuneet, mikä avuksi?
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti