Hae Anna.fi-sivustolta

Haudutuspata

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä eee, 08.03.2006.

 1. eee Vierailija

  Hei kaikki, joilla on käytössä haudutuspata (esim. Pitokokki tai vastaava). Laittakaapas omia hyviä reseptejänne tänne kaikkien iloksi varsinkin minun avuttoman, joka sai ko. padan, mutta en ""osaa"" ottaa sitä käyttöön kun en oikein tiedä mitä ruokaa sillä tekisin. Padan mukana tuli kyllä pieni ohjevihkonen, mutta siinä ei ollut mitään kiinnostavaa reseptiä. Ainoastaan riisipuuron ohje oli sellainen, jota aikon laittaa.

  Kertokaa siis pliis, omia hyviä bravuurejanne.
   
 2. E-P Vierailija

  Minulla on käytössä Pitokokki ja siinä tulee ainakin Karjalanpaisti ihan mielettömän hyvää, kun antaa olla uunissa pienellä lämmöllä (n. 150 astetta) useamman tunnin. Karjalanpaistilihat vain kerroksittain sipulin ja kokonaisten maustepippureiden + suolan kanssa pataan ja päälle vettä niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Sen jälkeen pata uuniin ja itse vaikka ulos lenkille. Ei tarvitse kun keittää perunat paistin kaveriksi.. Nautinnollisia hetkiä!
   
 3. kypärä Vierailija

  Vedän sen päähän kun poljen töihin.
   
 4. tietämätön Vierailija

  Minä tyhmä en nyt tiedä, mikä haudutuspata on? Miten se eroaa tavallisesta padasta. Minulla on kylläkin varsinainen arsenaali reseptejä ruoista, joita hauduttelen uunissa valurautapadassa, tosi herkullisia.
   
 5. Niin Vierailija

  Minullakin on kokkipata (arabian) ja kyllä sillä voi uunissa haudutella ruokia tai hellalla. Ei kuitenkaan ole nimeltään haudutuspata. Voisikohan alkuperäinen kertoa minkälainen pata on haudutuspata.
   
 6. minni Vierailija

  Alkuperäinen taitaa tarkoittaa sellaista haudutuspataa joka toimii sähköllä. Vai olenko aivan väärässä??Se on sellanen riisinkeittimen näköinen ja ruoka laitetaan pataan, töpseli seinään ja annetaan ruoan valmistua itsekseen.
  Äitini omistaa kyseisen laitteen ja on kehunut sen maasta taivaisiin. Hän tekee siinä kaikenlaista ruokaa puuroista kanankoipiin. Mielikuvitus vain rajana. Keitot esim. ovat helppoja. Ainekset pataan ja sitten vain annetaan hautua. Hernekeittokin onnistuu todella helposti ja hyvää tulee.
   
 7. mitä Vierailija

  Haudutuspata on tyroksipata, niinkuin pyöräilykypärä. Sisään laitetaan astiassa ruoka hautumaan.
   
 8. historiaa Vierailija

  Ja se styroksipatahan sitten taas on teknologia-aikakauden versio heinälaatikosta: ennen sotia tai pula-aikana tms. itsellään kunnioittavilla perheenemännillä oli heinillä eristetty laatikko, johon kuumennettu pata suljettiin muhimaan omilla lämmöillään!
   
 9. Johanna Vierailija

  Ainakin Erätukussa myytävä pitokokki haudutuspata on juuri tuollainen sähkökäyttöinen. Linkki:
  http://www.eratukku.fi/pitokokki/index.html
  Olen harkinnut padan ostamista mutta en tiedä tulisko käytettyä. Reseptejäkin on tuossa linkissä joitakin.
   
 10. muhina-lempi Vierailija

  varmaan tarpeellinen inke keittiöön, jos ei ole uunia ; )
   
 11. Tötsä Vierailija

  Onhan tuossa se etu, että uskaltaa olla pois kotoa, vaikka koko päivän, kun ruoka itsekseen hautuu eikä tartte pelätä kuivumista tai pohjaan palamista. Ja ruoan ravintoarvo säilyy hyvänä kun hiljaa hauduttelee. Mutta en kyllä itse omista laitetta. Odottelen vielä hyviä kokemuksia muilta. Riisikeitintäkin olen käyttänyt tasan yhden kerran ja muitakin vähän käytettyjä laitteita löytyy kaapin perältä...
   
 12. Kysymys Vierailija

 13. muhina-lempi Vierailija

  Ai miten hauska kysymys, Kysymys!
  Jos tarkoittaisin inke-keittiötä, kirjoittaisin myös inke-keittiö, siis oikein, yhdyssanaksi.
  Inke oli olevinaan hauska sana, täälläpäin kohtalaisen yleinen, tarkoittaa: vehje, vimpain, koje (gizmo toisella kotimaisella, jota kaikki osaavat).
   
 14. Pikku-h Vierailija

  Uusi sana oli minullekin. Että kiitos sivistämisestä näiltä osin.
   
 15. Inke-ri Vierailija

  Katsoin ruotsin sanakirjasta, ei ollut sanaa 'gizmo'. Lienee sitten riikinruotsia. Onko se lyhenne kahdesta eri sanasta Tukholman slangissa?
   
 16. pp Vierailija

  laita vaikka lihasuikaleita sinne, joukkoon lisäksi sipulia, purjoa tms. ja kuumaa vettä sen verran että just ja just lihat peittyy. Mausteita en itse laita silloin vaan sit vasta ennen kuin syödään. Helppoa.

  Voit myös laittaa kokonaisen paistin samalla periaatteella, tulee todella herkullista ja suussasulavaa, vettä ehkä puoleen väliin paistia eli ei liian täyteen. Tai kanan rintafileitä esimerkiksi on kätevä tehdä näin.


   
 17. pp Vierailija

  olen kyllä laittanut sekaan liha-tai kanaliemikuution mutta en muita mausteita.
   
 18. TuV Vierailija

  On aika vaikea antaa hyviä reseptejä sinulle, jos ei tiedä millaisista ruosta pidät. Lihakeittoja ja lihapatoja voi tehdään tuhansin eri tavoin, jokaisen maun mukaan. Tai erillaisia kasviskeittoja.

   
 19. peppeliini Vierailija

  Haudotuspata... haudotaan kaiken maailman juttuja..mitä ikinä voikaan keksiä.
   
 20. t00pe Vierailija

  Hei, toinen kotimainen, soon enklanti nykyään

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gizmo

  josta voit tarkistaa asian
   
 21. Miirumaaru Vierailija

  Karjalanpaisti valmistuu hyvin näppärästi haudutuspadassa.
  Hieman voita padan pohjalle ja sinne Karjalanpaistilihat, porkkanat, sipulit,pippurit, suolaa + joukkoon sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Uuni 175¤c ja pata uuniin hautumaan.
  Noin 1ja 1/2 tuntia. Sitten siihen vain keittää perunat, niin maukas ja ruokaisa ateria on valmis.
   
 22. anttoona Vierailija

  Tämä palsta on varsinainen haudotuspata!!
   
 23. anttoona Vierailija

  No ei todellakaan ole finlandssvenskaa eikä rikssvenskaa senkään vertaa... täällä on oikein varsinaiset provoiluviikot meneillään näköjään.
   
 24. metsäkokki Vierailija

  Hmm. Suomalaiset ovat porukka joka uuteen asiaan törmätessään valitsevat asenteekseen joko ivailun tai tuomitsemisen. Eipä ollut ensimmäinen kerta mutta silti tämä lyö joka kerta naamalle kuin vanha tiskirätti.

  Haudutuspata on vähän haasteellinen juttu koska se on hiukan väkisin väännetty ilmaisu keittiökoneelle jollaista ei Suomessa tunneta, tai tavallaan kyllä tunnetaan. Parempi käännös olisi ehkä hidaskeitin, senkin uhalla että se suorastaan vaatii irvileukoja kaivamaan pilkkakirveet esiin. Kansainvälisesti tuo vehje tunnetaan kai parhaiten termillä crock pot tai slow cooker. Nimi nyt kuitenkin kertoo että ruoka valmistetaan alhaisessa lämmössä ja aikaa kuluu.

  Suomalaisille tutumpia vastaavaan suoritukseen kykeneviä välineitä ovat perinteinen heinälaatikko ja sen urbaani reinkarnaatio aromipesä joiden toiminta perustuu esikuumennetun eineksen ja keittoastian itseensä varastoiman lämmön hyödyntämiseen. Leivinuunin jälkilämpöä hyödyntävät valurauta- ja savipadat (Römertopf) tai vaikkapa säräkaukalo kypsyttävät samalla tavalla hitaasti ja lempeästi.

  Noista perinteisistä ruoanlaittovälineistä crock pot eroaa sillä että se ei tarvitse ulkopuolista lämmönlähdettä (liesi, uuni tai vaikka avotuli) vaan siihen on sisäänrakennettu sähkövastus jota ohjaa paremmissa malleissa ohjelmoitava lämmönsäätöyksikkö. Kyseessä on siis sähköllä lämpiävä savi- tai valurautapata.

  Mitä käytännön eroa sitten on crock potin ja perinteisen padan välillä? No, verrokkina voisi käyttää vaikka viime aikoina yleistyneitä vedenkeittimiä vs. kattila-liesi yhdistelmää. Veden saa kiehumaan liedelläkin mutta silti vedenkeittimet alkavat olla joka keittiön vakiokalustusta. Ja syykin on sama.

  Crock pot:in lämmön säätäminen on helpompaa ja tarkempaa kuin liedellä tai uunissa lämmitettävällä padalla eikä sitä tarvitse varsinaisesti vahtia. Crock pot on myös energiatehokkaampi kuin sähköllä lämpiävä uuni. Haudutusajat ovat tyypillisesti 4-8 tuntia, jopa pidempiä ja jokainen joulukinkkunsa itse paistava tietää miten sietämättömän kuumaksi sähköuuni keittiön tuossa ajassa lämmittää. Crock pot ei hukkaa energiaa keittiön lämmittämiseen vaan suurin osa energia käytetään ruoan hauduttamiseen. Crock pot ei tee yhtään mitään mitä ei perinteiseeläkin padalla voisi tehdä, se tekee vaan samat asiat helpommin ja tehokkaammin.

  Tietysti heinälaatikko/aromipesä on energiankäytön suhteen ylivoimainen mutta sen lämpötilan säätäminen kesken prosessia onkin temppu.

  Itsellä on pitokokin haudutuspata joka tuli aikanaan hankittua impulssiostoksena. Vehje on hyväksi havaittu ja on jatkuvassa käytössä. Tosin tuon kanssa tuli oppirahat maksettua koska tuon pitokokin hinnalla olisi voinut verkon kautta tilata Saksasta kaksi-kolme parempaa laitetta jos olisi tiennyt. Tyhmyydestä sakotetaan. Laite on loistava erilaisien pitkän haudutusajan vaativien pataruokien valmistuksessa. Pata hauduttaa sitkeimmästäkin porsaan kaslerista aivan mahtavan mureaa lihaa, lampaan paistista tulee tällä aivan taivaallista. Pata on kulkenut mukana monilla metsästysreissuilla ja sillä on kokattu eräkämpillä niin hirveä, lintuja kuin jänispataakin eikä kukaan ole ruokaa moittinut.

  Ihan omana havaintona mainitsisin että mielestäni meillä pilataan valtavat määrät lihaa liian kovilla kypsennyslämpötiloilla. Pihvejä ja leikkeitä käristetään kengänpohjiksi yhtä hyvin kotikeittiöissä kuin kaupallisissakin ruokapaikoissa. En tiedä mistä tämä perinne on alkunsa saanut, voi olla että joskus aikojen alussa trikiini ja muut lihassa vaanivat vaarat ovat vaatineet lihan polttamista. Keski-Euroopassa saa, ja on takuulla aina saanut, oikeaoppisesti hitaasti ja hartaasti mureaksi haudutettua sikaa eikä siellä kansa vaikuta sen sairaammalta kuin täällä meillä, pikemminkin päinvastoin.

  Hyvää äijäruokaa voi crock potilla tehdä vaikkapa näin:

  Kuumenna paistinpannussa reilu nokare voita. Kuullota voissa rasiallinen pekonikuutioita, yksi pilkottu porkkana ja sipuli. Heitä pataan. Ruskista pannulla kevyesti vajaa puoli kiloa paksuiksi siivuiksi leikattua possun kasleria. Heitä pataan. Huuhtele pannu lorauksella valkoviiniä jonka – arvasi oikein – heität pataan. Kippaa pataan purkillinen hapankaalia. Kaada päälle valkoviiniä sen verran että ainekset nippa-nappa peittyvät. Mausteeksi laakerinlehti, timjamia, rosmariinia, pari kierrosta pippuria myllystä ja kasviliemikuutio. Pilko päälle vielä muutama nakkimakkara tai puristele sinne parin siskonmakkaran sisukset palleroiksi. Anna hautua ainakin neljä tuntia. Olutta kyytipojaksi.


   
 25. Riitu11 Vierailija

  Hei vaan kaikille!
  Täällä mummeli jolla on "haudutuspata" Ilman tätä pataa en tulisi toimeen..
  Ah´niin ihania ja maukkaita ruokia sillä saa.. Lihasta, kuin lihasta, eikä tarvitse vahtia. Hernekeitto, hirvenliha, Broilerin"rintapalat" jotka muuten ovat kuivia padassa tulee tosi maukkaita.. marinoidut rintapalat yleensä pyyhin mausteet paperilla, mutta yhden jonka laitan päälimäiseksi jätän marinaadin.. nam,nam
  Kun lapset tulee kotiin kysyvät onko sinulla lihaa laitettuna voisivat ottaa mukaansa, kun lähteävät. Onhan minulla aina lihaa laitettuna, kun tulevat!
  Nyt onkin aikomus ostaa joko itselleni uusi ja antaa vanha nuoremmalle pojalle, kun hän on kiinnostunut tekemään ruokaa.
  Ostakaa ihmeessä jos jotakuta kiinnostaa, on aika hintava, mutta pian on hintansa antanut moninverroin takaisin, sekä iloisen mielen.. ei tarvitse vahtia!
  Kaikille hirvimiehille ostakaa ihmeessä, ette kaudu!!
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti