Hae Anna.fi-sivustolta

Hautajaispukeutuminen?

Viestiketju osiossa 'Kodin juhlat' , käynnistäjänä Epätietoinen..., 24.01.2007.

 1. Epätietoinen... Vierailija

  Kuten jo otsikkokin sanoo, niin kuinka hautajaisiin pitäisi pukeutua? Riittääkö musta jakku ja mustat housut tai hame? Entä pusero? Pitäisikö puseron olla musta vai valkea?
   
 2. peltovaris Vierailija

  Ihan oikean ehdotuksen teit. Mustan sijasta tietysti käy muutkin tummat vaatteet.
  Puserokin voi olla joko tumma tai vaalea.
   
 3. Silkkiperhonen Vierailija

  Nykyään hautajaispukeutuminen on aika vapaamuotoista. Tumman värityksen lisäksi on suotavaa, että asu on peittävä (ei kovin lyhyttä hametta, olkapäät paljastavaa yläosaa tai liian avaraa pääntietä). Mielestäni hautajaispukeutuminen saisi olla värien osalta vieläkin vapaampaa, ainakin lähiomaisilla. Jos vainajan lempiväri on ollut vaikkapa keltainen, niin eikö olisi kaunis ajatus, jos puoliso tai lapset pukeutuisivat keltaiseen? Varminta lienee kuitenkin pidättäytyä perinteissä - näin ei ainakaan tule pahoittaneeksi kenenkään mieltä.
   
 4. Silkkiperhonen Vierailija

  Ai niin, näyttävät korut eivät kuulu suomalaiseen pukeutumisperinteeseen. Hillitty koru on kuitenkin piste i:n päällä myös hautajaisasussa.
   
 5. suruvaippa Vierailija

  Jos et ole aivan lähiomainen, pitäydy perinteissä. Etpä ainakaan loukkaa ketään. Hillitty musta, harmaa tai tummansininen asu. Mainitsemasi vaatteet käyvät hyvin.

  Meikki saa olla aika "nude", ei mitään räiskyviä värejä, eikä ainakaan vesiliukoista ripsiväriä... Kaikenlainen "koristautuminen" ei kuulu suomalaiseen hautajaisperinteeseen.

  Isäni hautajaisissa pari naisvierasta oli kesällä paljain varpain sandaaleissa (ja mielestäni inasen verran liian lyhyisssä hameissa...). Vaikken olekaan mikään tiukkapipo pukeutumisen suhteen, niin oli vähän outoa nähdä naisten punaisia varpaankynsiä arkun äärellä.
   
 6. 1tintti Vierailija

  Edesmennyt isäni sanoi, että ei sitä vaatteilla surra, vaan ajatuksin. Isäni ehti esittää sitten toivomuksena, että hänen hautajaisiinsa ei pukeuduttaisi mustiin, jos ei mustia vaatteita muutenkaan käytä. Niinpä ei sitten pukeuduttu. Kun ilmoitimme sukulaisille näistä hautajaisista ja ilmoitimme vainajan pukeutumistoiveen, niin vähän nuo vanhemmat ihmiset kummistelivat. Mutta niin vaan sitten jokainen valitsi värinsä itse ja mielestäni sillä kunnioitettiin vainaja muistoa mitä parhaimmalla tavalla.

  Mutta jos vainaja on esim. kaukaisempi sukulainen, niin musta jakkupuku on aina korrekti tai sitten esim. musta puolihame ja harmaa bleiseri.
   
 7. Ottijatuota Vierailija

  Muistuupa mieleeni enoni hautajaiset vuosien takaa. Ja erään serkkuni huippumuodikas nuori vaimo. Hoikan, kauniin vartalonsa hän oli verhonnut varsin asiallisesti mustaan. Eli yllä oli täydellisen istuva eli mateennahkamaisesti vartaloa myötäilevä pitkähihainen "mekko", jonka helma ulottui juuri ja juuri vesirajaan, ja kaula-aukko niin laaja, että olkapäät olivat melkein paljaina. Jalassa oli pitkät kiiltävät saapikkaat.

  Kappelin käytävää hän sitten asteli kukkalaitetta laskemaan, pitkin keinuvin mannekiinin askelin, olkapäitään heilautellen niin, että hiukset varmasti hulmahtelivat puolelta toiselle. Ehkä hän siinä todella kuvitteli olevansa muotinäytöksessä. No, ainakin katseitten ristitulessa.

  Ja mikä ettei, näyttävän näköistähän se oli.

  Täytyy kyllä myöntää, etten suurempaa pukeutumismokaa ole eläissäni nähnyt. Joillekin naisille ilmeisesti on aina tärkeintä olla tilaisuuden kaunein ja katsotuin, oli tilanne sitten mikä tahansa. Ihmettelin kyllä tätiäni, joka oli siis tämän naisen anoppi. Olisin hänen sijassaan sanonut, että tuossa asussa et kylläkään tule. Vaikka sitten olisin saanut pahan anopin maineenkin.

  Kerran olen nähnyt hautajaisissa naisvieraan shortseissa. Ne olivat kylläkin sellaiset mustavalkoruudulliset cityshortsit, mutta jotenkin ei minusta sopinut tilaisuuteen nekään.

   
 8. Silkkiperhonen Vierailija

  Tintin kuvaus isänsä hautajaisista on juuri sellainen, mitä toivoisin suomalaiseen hautajaiskulttuuriin. Eli ei aina mustaa, eikä varsinkaan silloin, jos vainaja on tällaisen toiveen esittänyt. Itse tosin pidän mustasta ja käytän sitä paljon, mutta joitakin ihmisiä musta voi jopa ahdistaa juuri tämän hautajaisyhteyden takia. Mutta siis, varminta on noudattaa perinteitä; silloin ainakin ymmärtää osoittavansa kunnioitusta eikä varmasti tule loukanneeksi ketään. Ja noista sandaaleista... Kyllä vähintään ohuet sukkahousut pitää vaivautua pukemaan - niin hautajaisiin kuin muihinkin juhlatilaisuuksiin!
   
 9. mustassa sureva Vierailija

  On totta ettei surra puketumisella, mutta miksi on niin tärkeää ettei nyt vain ahdistuisi.. Eikö hautajaisten tarkoitus ole pysähtyä suremaan vainajaa ja muistelemaan häntä yhdessä ja jättämään viimeiset jäähyväiset. Olisiko niin vaikeaa "uhrata" muutama tunti elämästä muistella ihmistä, jota ei enää ole - voi siinä ahdistua ja tulla pala kurkkuun.
  Musta on surun väri ja se pysähdyttää. Uskon, että kaikki omistavat mustan vaatteen eli ei tule ns. pukeutumisongelmia eikä tarvitse jäädä hautajaisista pois, kun ei tiedä mitä laittaa päälleen. Valkoinen pusero sopii kyllä mustan asun kanssa. Epäasiallinen pukeutuminen on erikseen (onnistuu kyllä mustassakin, kuten edellä kirjoitettiin) ja mielestäni lasten ei tarvitse pukeutua mustaan vaan siisteihin vaatteisiin. Farkut voi olla lapsilla mutta ei ole aikuisten hautajaisvaate. Pukeutuminen on kyllä myös kulttuurikysymys esim italialaisten pukeutuminen hautajaisiin vaikuttaa meistä liian naisellisuutta ylikorostavana. Näkemykseni perustuu kyllä pelkästään elokuviin, jollain voi olla parempaa tietoa asiasta.
   
 10. Silkkiperhonen Uusi jäsen

  liittynyt:
  26.01.2007
  Viestejä:
  116
  Saadut tykkäykset:
  0
  Taisin tosiaan sanoa vähän hassusti, että joitakin ihmisiä musta väri voi ahdistaa. Tietysti hautajaiset ovat useimmiten ahdistavia tilaisuuksia, ja ahdistumiseen on täysi oikeus. Varsinkin jos ihminen kuolee nuorena tai jollakin "epäoikeudenmukaisella" tavalla, esimerkiksi onnettomuuden tai äkillillisen sairauden seurauksena, on syytä todellakin itkuun, murheeseen ja pysähtymiseen. Sen sijaan vaikkapa paljon elämää nähneen ja lähtöä jo odottaneen vanhuksen kuolema, tai pitkään sairastaneen nuoremmankin ihmisen kuolema, voi olla helpotus hänelle itselleen ja näin ollen myös omaiset voivat ottaa sen vastaan hieman kevyemmissä, ehkä jopa iloisemmissa merkeissä: "Elämä jatkuu, meille rakas ihminen elää muistoissamme, ehkä kohtaammekin vielä joskus...".

  Väreistä sen verran vielä, että itse mustaan lähes aina pukeutuvan kokisin ehkä jonkun muun värin, vaikkapa valkoisen, henkisempänä ja arvokkaampana kuin mustan. Mutta mielelläni pukeudun mustaan myös hautajaisissa, ei siinä mitään. Mielestäni tämä riippuu hieman tilanteestakin. Jos tietäisin minule läheisen ihmisen rakastaneen vaikkapa vihreää, niin miksi ihmeessä en pukeutuisi juuri vihreään. Kynnys erilaiseen pukeutumiseen tulee juuri siitä, että koemme perinteet ja ympäristön odotukset niin määräävinä, emmekä luota omaan arvostelukykyymme.
   
 11. hyvä valinta Vierailija

  Musta jakkupuku on hyvä valinta hautajaisiin. Pusero voi olla musta, tummanharmaa tai valkea.

  Musta on meillä surun väri. Musta on myös väri, joka suojelee ihmistä. Silloin kun tunteet ovat todella rankat, pukeudutaan suojaväriin ja pidetään ihmisiä loitolla. Tästä syystä monet teini-ikäisetkin kokevat mustan kauden, kun sisällä tunteet jylläävät.
   
 12. musta-asu Vierailija

  Meillä luterilaisilla opn tosiaan hieman vaatimattomat hautajaisasut verrattuna katolilaisiin hautajaiin. Upeat pitsipuvut, hatut ja käsineet. Mutta meitä suomalaisiahan se vaatimattomuus kaunistaa ?
   
 13. mustissa sureva Vierailija

  Kyllä toisen ihmisen menettäminen aina surettaa. Kuoleminen on meille kaikille aina varma asia. Rankin on varmasti oman lapsen kuolema. Minulla on yli kahdeksankymppinen äiti, joka on saattanut hautaan jo yhden poikansa ja minä veljeni. Olen äitinä miettinyt onko äidin ja isän suru lapsestaan erilainen, jos lapsi oli ollut vaikka 1 - 20 vuotias.
  Olen ollut useissa hautajaisissa. Nuorempana en ymmärtänyt hautajaisten jälkeen järjestettävää muistotilaisuutta. Asian pohtiminen tuli itselleni ajankohtaiseksi, kun hyvä, läheinen työtoverini kuoli. Häntä jäivät suremaan oma perhe ja vanhat vanhemmat, jotka surivat /surevat vieläkin lohduttomasti ainoan lapsensa menetystä. Hautajaisten jälkeen ei pidetty muistotilaisuutta. Nyt jälkeenpäin olen ajatellut, että ihmisen saattaminen jäi ikään kuin kesken. Oikeassa muistotilaisuudessahan lohdutetaan omaisia, kerrotaan vainajasta, surraan yhdessä, muistellaan lämmöllä yhdessä vietettyjä hetkiä. Nyt kaikki jäivät yksin omiin oloihinsa suremaan ja käymään läpi suruaan.
  Asiani menee hiukan sivu tuosta pukeutumisesta, mutta silkkiperhonen antoi ponnen tähän kirjoittamiseen.
   
 14. muistutus Vierailija

  Jos menette ortodoksiin hautajaisiin, niin siellä naisten odotetaan peittävän hiuksensa ja pukeutuvan vähintään nilkkapituiseen mustaan hameeseen tai mekkoon.
   
 15. Kirkan hautajaiset Vierailija

  No eipä ollut sitten Kirkan vaimolla asianmukaiset hautajaisvetimet. Kiinnitin nimittäin eräässä kuvassa huomiota siihen, että hänellä oli jalassaan erittäin muodikkaat saapikkaat ja ne kyllä näkyi yläpohkeeseen saakka ainakin. Kuva oli otettu ulkona, joten talvitakin alla ollut hame varmaankin vielä takkiakin lyhyempi.
   
 16. Näin meillä :) Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko Kirkan vaimo/leski ortodoksi? Hänhän voi pukeutua ortodoksisiin hautajaisiinkin niin kuin on hänen tapana pukeutua esim. luterilaisiin hautajaisiin.

  Ollaan ortodokseja, meillä mummo aina toivoo, että meillä naisväellä olisi hame, kun menemme kirkkoon. Huiviin ja hameeseen toivotaan pukeutuvan, kun menee esim. Valamon ja Lintulan luostarin palveluksiin.

  http://www.valamo.fi/index.php?modu...op=view_page&PAGE_id=258&MMN_position=438:435
   
 17. Kirkan hautajaiset Vierailija

  Kirkan vaimo "kääntyi" ortodoksiksi, kun menivät naimisiin. Siksi ihmettelin.
   
 18. Näin meillä :) Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nykyisin Suomen ortodoksit pukeutuvat mielestäni hautajaisiin hyvin samaan tapaan kuin luterilaisetkin. Vieraiden joukossa on paljon aina kuitenkin luterilaisiakin.

  Itsekin olen avioliiton myötä kääntynyt ortodoksisuuteen, niin tapani ovat vähän sen mukaiset :) Haluan kunnioittaa mieheni suvun tapoja ja noudattaakin niitä, kuitenkin vähän näin sieltä ja täältä tapojen palasia ajatuksiini yhteen sovittaen.

  Esim. Uspenskin katedraalin palveluksissa näkee hyvin tyylikkäästi, pitkiin housuihin pukeutuneita jo vähän iäkkäämpiäkin rouvia. Heillä kauniisti kammatut hiukset, joita ei huivein ole peitetty. On toki heitäkin, jotka haluavat kunnioittaa, sanoisin vanhoja tapoja, ja pukeutuvat sen mukaisesti. – Anopin matkaan kirkkoon kun lähdetään, niin hameen laitan kiltisti minäkin. Hänellä on huivikin, ei meillä muilla. – Joskus on ihan mukava iltavigiliaankin vaan mennä ovesta sisään, kun sille päälle sattuu, sellaisena kun sattuu olemaan - toki tilaisuuteen sopivissa vaatteissa. - Toivottavasti sinne kirkkoon, kuin myös hautajaisiin, mennään ihan muissa mietteissä, kun onko nyt ulkoinen olemus just näin tai noin, niin kuin tapatieto sanoo.

  Luostarin palveluksiin mennessä on syytä pukeutua annettujen ohjeiden mukaisesti. - Kuin myös esim. Venäläinen ortodoksinen kirkko Helsingissä, siellä kun joskus pari vuosikymmentä sitten kävin, siellä oli ihan tavallista väkeä, ihania evakkomummoja ja -pappoja ja heidän perheitään. - Nyt siellä on näköjään hyvin kaavoihinsa kangistunut vanhakantainen meininki kaiken suhteen. Nyt kirkossa olijat ovat enimmäkseen tänne myöhemmin muuttaneita venäläisiä, ovat tuoneet kirkkotavat tullessaan; naisväellä tietysti hame ja huivi.
   
 19. mitä mieltä? Vierailija

  La hautajaiset ja asuni on: Polven alapuolelle tulevat tummanharmaaruudulliset "ukkohousut" mustalla leveällä soljeltaan neutraalilla vyöllä, musta simppeli kauluspaita,mustat saappaat. Mielestäni ihan ok parikymppiselle, ja voin käyttää vaatteita muutenkin. Oli muuten todella vaikeaa löytää asua näin keväällä. Mustaa ei tahdo löytyä mistään. Aluksi ajattelin mustaa pitkähihaista tunikaa ja mustia pitkiä leveitä housuja, mutta en löytänyt mistään...
   
 20. Varmaan ihan kaunis on asusi, kyllä sillä voi nuori mennä hautajaisiin. Hyvä että löytää juuri sellaisen asun, että sitä voi pitää jälkeenkin päin. Ei sen asun aina tarvi olla musta, kunhan ei nyt ihan punainen ole.
   
 21. Marleevi Vierailija

  Pukeuduin rakkaan mummini hautajaisiin pitkään mustaan hameeseen ja lyhyeen valkoiseen jakkuun, jonka kultanapit peitin mustalla huivilla. Vähän aikaa tuota valkoista yläosaa mietin, mutta lopulta totesin valkoisen puhtauden ja kauneuden, mielestäni siis hyvinkin sopiva hautajaisiin. Sen kyllä huomasin, että kaikilla muilla yläosakin oli musta. Mielestäni Suomessakin voitaisiin alkaa pukeutua hautajaisiin "vapaammin", ei ainakaan niin tiukan sidonnaisesti, kun tähän asti on nähnyt tehtävän.
   
 22. nordic light Vierailija

  Pohjoisessa kyllä pidetään pahana, jos ei suruasu ole tumma/musta. Lapsilla toki voi olla esim. kokovalkoistakin eikä aikuisellakaan joku valkoinen paita esim. haittaa. Myös korut eivät kuulu etiketin mukaan hautajaisiin täällä päin. Korkeintaan joku yksi todella hillitty koru. Myös meikin tulee olla sovinnainen eikä mikään hirveä maalipytty.

  Itse kannatan perinteistä "körttiläishenkistä" surupukeutumista. Vaikka vaatteet eivät olekaan suremista varten, niin oikeanlainen pukeutuminen osoittaa mielestäni kunnioitusta vainajaa kohtaan. Itse (vaikka olenkin suht nuori) katson kyllä moukkamaisuudeksi tulla hautajaisiin ihan missä asussa tahansa (esim. jos ajattelee omien läheisien hautajaisia)... Eli siinä mielessä en mitään hillitöntä vapautumista hautajaispukeutumisessa kannata.
   
 23. Yrittäkää edes Vierailija


  Miten voi olla mahdollista ettei pukeumisetiketistä tiedetä/välitetä? Ei hautajaisiin pukeuduta miten halutaan, vaan sopivalla tavalla. Itse sovellan usein suomalaista käytäntöä täydentämään vielä ruotsalaisia tapoja. Kaikki löytyy kirjoista ja googlella, jos vaan haluaa.
   
 24. tuliko tehtyä moka Vierailija

  Olin joku aika sitten ortodoksihautajaisissa. Jos etiketin mukaan siellä pitäisi olla nilkkapituinen hame ja tukka peitettynä, niin sitten tuli tehtyä moka. En tosin nähnyt sellaisia vetimiä kellään muullakaan siellä. Myös Venäjältä tulleet hautajaisvieraat olivat pukeutuneet kuten mekin.
   
 25. hautajaiset on pian Vierailija

  entä miksi jonkun ohjeen mukaan ortodoksihautajaisiin pitäisi pukeutua valkoiseen? pitääkö se paikkaansa?
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti