Hae Anna.fi-sivustolta

hedelmien ja kasvisten pesu saippualla

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä Jonagoldi, 01.02.2008.

 1. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  1 272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaupoissa näkyy täällä olevan jotakin ainetta jolla voi kasvikset ja hedelmät pestä, mutta eipä ole mieleenikään tullut sitä ostaa. Pitääpä seuraavalla kerralla katsoa mitä se aine sisältää.

  Hedelmät ja salaatit ym. pesen pelkällä vedellä, tähän saakka on riittänyt. Täällä on ollut aika ajoin tartuntoja salaateista, ainakin e-coli ja salmonella ja kuolemantapauksiakin on ollut. Yleensä ostan valmiiksi pakattuja ja pestyjä salatteja, vaikka tosin niistäkin on saatu tartuntoja vaikka ne on pakkauksen mukaan kolmesti pesty. Ihan siis riippuu siitä millaisella vedellä näitä kasviksia on kasvuaikana kasteltu. Onhan niissä multaakin monesti ja muita epäpuhtauksia joten ne täytyy pestä pois.

  Ostan yleensä luomua, jos mahdollista. Näin voi ainakin välttää osan kasvinsuojelumyrkyistä, nehän eivät lähde pesemälläkään pois. Nykyään kasvikset tulevat aika paljon Mexicosta, niiden suhteen olen aika epäluuloinen enkä osta, mutta joskus on pakko kun ei ole paikallista.


   
 2. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  1 272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä pari ainetta hedelmien ja kasvisten pesuun.

  http://www.greatergoods.com/store/green-cleaning/kitchen/earth-friendly-fruit-and-vegetable-wash/prod_449.html

  http://www.veggie-wash.com/?gclid=CP-uz9HJ2J0CFRaenAodEmXJrQ


  A homemade vegetable wash can be created by filling a clean dishpan, sink or bowl with cold water and adding 1/4 cup (60 ml) vinegar and 2 tablespoons (30 ml) salt to the water. The fruit or vegetables to be washed should soak in the salt and vinegar water for about 15 to 30 minutes. The vinegar helps remove pesticide and wax and the salt helps loosen dirt.

  Soap, bleach or cleaners should never be used to clean vegetables and fruits, as these products may irritate the digestive tract. Commercial vegetable washes are available in soak and spray varieties. A vegetable wash for soaking is often in a powder form that is made to add by the spoonful to a sink or bowl of water. Spray vegetable washes are designed to be sprayed directly onto produce and then be wiped dry before eating the fruit or vegetable.

  All fruits and vegetables should be washed after purchasing them. When produce is to be stored in the refrigerator, it should be stored as is and then washed with a vegetable wash just before eating. Even organic vegetables and fruits need to be washed carefully as they may have dirt build-up on them. Harmful bacteria such as Escherichia coli (E. coli), Salmonella enteritidis or Typhimurium (Salmonella) and Listeria monocytogenes (Listeria) may also be found on produce if the soil it was grown in was contaminated through the feces of bacteria-infected cattle. Tomatoes, melons and sprouts are especially known for being susceptible to harboring harmful bacteria.

   
 3. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  28.12.2006
  Viestejä:
  2 350
  Saadut tykkäykset:
  2
  Nallepuh, en minä omiani puhu kertoessani veden riittävän korkeasta lämpötilasta ja terveysriskeistä. Jos taloyhtiössä veden lämpötila jää +50 asteeseen tai jopa sen alle, on syytä ottaa yhteys terveysviranomaisiin.

  Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeessa (2003) pidetään lämpimän käyttöveden +55 °C:n lämpötilaa vähimmäisvaatimuksena uudistuotannossa sekä korjattaessa ja uusittaessa vanhojen rakennusten laitteistoja. Nykyisissä rakennuksissa muuten lämpimän käyttöveden 50 °C on toimenpideraja, minkä alittuessa on ryhdyttävä korjaustoimiin alhaisen lämpötilan aiheuttaman mahdollisen terveyshaitan poistamiseksi. Riittävän korkeiden lämpötilojen saavuttamiseksi siirtimeltä tai varaajalta lähtevän vesijohtoveden lämpötilan on oltava ohjeellisia arvoja korkeamman, ja riittävät lämpötilat on selvitettävä kiinteistökohtaisesti. Ko. lämpötilat mitataan käyttöpisteistä veden 1-2 minuutin valutuksen jälkeen. Em. lämpötiloja suositellaan käytettäväksi estämään veden mikrobiologisen ja kemiallisen laadun heikkenemisen ja lämpökestoisten pieneliöiden lisääntymisen. Asumisterveysohjetta sovelletaan asuntojen olojen valvontaan ja arviointiin kuntien terveydensuojeluviranomaisten toimesta.

  Ja kansantervesylaitos toteaa seuraavaa: "Kiinteistöissä, joissa on eristetty legionellaa lämmin käyttövesi on kylmempää kuin legionellattomissa kiinteistöissä. Yli 55 astetta kuumemmista käyttövesistä legionellaa ei ole löytynyt. Veden hygienian kannalta onkin suositeltavaa, ettei kiinteistöjen lämmin käyttövesi laskisi alle 55 asteen." Ja useimmissa uusissa hanoissahan on sekoittaja, jolla ehkäistään vahingossa tapahtuva liian kuuman veden tulo hanasta. Mutta siis käyttöveden lämpötila pitäisi olla tuo +55 vähintään; ei riitä että se on sitä joskus ollut taloon tullessaan.

  Minua on aina ihmetyttänyt se, etteivät ihmiset viitsi tai jaksa ottaa selvää asioista vaan uskovat, ettei mikään omalle kohdalle osu, kun ei ole tähänkään asti osunut. Ja koska on "aina" tehty näin, voidaan tehdä vastedeskin. Ja eihän siinä mitään niinkauan kuin kaikki sujuu hyvin, mutta entäs sitten, jos esim. tämä nyt puheena oleva legionella pääseekin pesiytymään taloyhtiön systeemeihin? Siinä sitten sairastuvat monet ja heikoimmat saattavat kuolla bakteeriin, vanhukset tai muuten heikomman immuniteetin omaavat henkilöt. Esim. 1977 Philadephiassa pidetyssä konferenssissa osanottajista 221 sairastui keuhkokuumeeseen ja 34 heistä menehtyi. Tämä ei siis ole tapahtunut joskus ammoisina aikoina eikä missään kehitysmaassa ja huonoissa hygieniaolosuhteissa. Minä olen aina ajatellut, että jos yksikin kuolemantapaus on vältettävissä, on aihetta ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. En yksinkertaisesti halua olla "hällä väliä"-ihminen.
   
 4. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  28.12.2006
  Viestejä:
  2 350
  Saadut tykkäykset:
  2
  Missä ne salaatit kasvatetaan, jotka eivät ole missään tekemisissä mullan kanssa?
   
 5. no Uusi jäsen

  liittynyt:
  19.02.2007
  Viestejä:
  2 428
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eiköhän ne kasvateta karhuntaljassa?

  En minäkään pese kotimaisia salaatteja ja kurkkuja. Suomessa on vastuuntuntoista tuotantoa, suomalaisen rehellisyys tulee oikeuksiinsa juuri myös tässä asiassa. Mutta tietysti kuljetusten aikana voi olla töissä vaikka millaisia pojankloppeja ja salaatit voi lennellä, mutta kyllä ne ovat pakattuja.
   
 6. Fiia Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.11.2006
  Viestejä:
  1 050
  Saadut tykkäykset:
  0
  En minäkään usko, että suomalaiset kasvihuoneessa kasvatetut salaatit, tomaatit ja kurkut tarvitsisivat fairypesua. Salaatin huuhtelen, jos se on avoimessa pakkauksessa. Tomaatit ja kurkut pesen juoksevan veden alla. Kuorineen syötävät hedelmät pesen huolella, mutta ilman pesuaineita. Kuorittavia en pese.
   
 7. marjolaine Uusi jäsen

  liittynyt:
  08.09.2007
  Viestejä:
  107
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen aina pessyt vihannekset, hedelmät, salaatit ensin juoksevan veden alla joko käsin hangaten tai harjaten.
  Seuraavaksi olen asettanut ne veteen, johon olen lisännyt joko viinietikkaa (1 lasi etikkaa/ 1l vettä) tai bikarbonaattia (1rkl/ 1l vettä). Antanut hedelmien, vihannesten seistä vedessä muutamia minuutteja ja sitten huuhtonut uudelleen huolella.
  Luonnonystävällinen tapa ilman kemikaaleja... mielestäni.
   
 8. Tipitii Vierailija

  Öh... tuota... täh? Ö.Ö
  On tolokuttoman vanha ketju juu, mutta en mahda nyt itselleni mitään.. pakko kommentoida.

  En ole ikinä ennen kuullut että joku pesisi ruokansa muulla kuin lämpimällä vedellä. Siis ihan älytöntä, että jotkut liottelevat viinirypäleitään sun muita hedelmiä myrkyssä! Kyllä, jopa se tuttu ja "turvallinen" Fairy on myrkkyä elollisille olennoille. Sitä ei ole suunniteltu nieltäväksi ja siksi astiat pitääkin tiskauksen päätteksi huuhtoa niin kuumalla vedellä kuin raanasta tulee. Lautanen ei ime itseensä kemikaaleja, mutta mites päärynä jolla ei ole lasitusta pinnassa...

  Tuli mieleen kun mummoni kertoi minulle pienenä naisesta joka keitti astiat vielä tiskikoneesta oton jälkeen ettei varmasti ole mitään pöpöjä niissä. Kas kummaa kun olikin tyttärensä kanssa myötäänsä sairaana...


  Ja vielä lainaus Fairy pullon takaa jos joku ei tiedä mitä siellä lukee:
  Vakavan silmävaurion vaara. Ärsyttää ihoa. Säilytettävä lasten ulottumattomissa. Roiskeet silmistä huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä ja hakeuduttava lääkäriin. Jos ainetta on nielty, hakeuduttava heti lääkärin hoitoon ja näytettävä tämä pakkaus ja etiketti.
   
 9. Suzita Vierailija

  En olisi tällaisen aiheen vastaan koskaan tulevankaan..XoD Nyt kuitenkin tuli, niin kuin moni muukin asia on tullut anopin myötä.. Mutta hän onkin kaikin puolin neuroottinen hygienian, puhtauden ja järjestyksen puolesta. Ja em. aiheilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, vaan kaikki tapahtuu hänen omassa päässään..

  Meillä ei pestä hevi-tuotteita fairylla ja anoppi EI tee meillä ollessaan enää salaattia.
   
 10. Timo Vihannes Vierailija

  Olen sitä mieltä, että kaiki pesuaineet hedelmien pesuun ovat täysin väärin. Onhan selvä, että pesuaineet uppoavat pestävän hedelmän sisään, koska pesuaineen ominaisuus on upota orgaaniseen aineeseen. Syöt sen jälkeen pesuaineella täytettyjä hedelmiä.
  Lopettakaa tästä keskustelu, koska tämä on aivan hullua, lämmin vesi riittää hedelmien pesuun?!
  Terveisin Kauhistunut
   
 11. vierailija Vierailija

  Esimerkiksi viinirypäleiden ja luumujen pinnalla oleva "härmä" ei ole likaa, vaan se on hedelmissä luonnostaan oleva vaha. Saa siinä myrkkyjä käyttää, että vahan saa pestyä pois. Riittää hyvin, kun kasvikset ja hedelmät pesee vedellä, joko juoksevan veden alla tai liottamalla vedessä ja vettä vaihtamalla.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti