Hae Anna.fi-sivustolta

Hoitajapula?

Viestiketju osiossa 'Kahvitunnilla' , käynnistäjänä auttaja, 21.02.2020.

 1. auttaja Vierailija

  Hoitajapula on nyt niin pinnalla. Jatkuvasti uutisissa puhutaan, kuinka hoitajia tarvitaan aina vain lisää, kun hoidettavia tulee lisää.

  Mutta tarvitseeko niiden uusien "hoitajien" olla lähihoitajia/vast? Eihän lähihoitajalle näemmä kuulu kuin se oikea hoitotyö, kaikki muu on liittojen mukaan koulutetuille hoitajille kuulumatonta kakkosluokan työtä (pahasti sanoin).

  Johan hoiva-avustajien koulutus ja palkkaaminen on huomattavasti edullisempaa kuin hoitajien. Ja hoiva-avustajat "voivat" tehdä kaikkia töitä lääkehoitoa/vast. lukuunottamatta.

  http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/41215f6c0a65344601541bf977898cb6?link=true

  Entäpä kun niitä hoiva-avustajia sitten saataisiin laitoksiin auttamaan potilaita peseytymisessä ym., mitä tekevät ne vuorossa olevat oikeat hoitajat? Ei varmaan vanhuspalveluissakaan kokoaikaa kukaan tarvitse lääketieteellistä hoitoa. Sitten sanotaan irti hoitajia. Tuleeko sitten poru siitä, että hoiva-avustajat vievät näiden hoitajien työpaikat, vaikka ovat vähemmän koulutettuja? Potilasosastot sairaaloissa ovat oma lukunsa, siellä tarvitaan niitä oikeita hoitajia. Jotka muuten auttavat potilaita myös pesuissa yms. Kokemuksesta tiedän.:)

  Samoin näitä hoiva-avustajiea voisi käyttää myös kotipalveluissa, vaikka hoitajan lisänä tai jopa itsenäisesti, jos asiakas ei tarvitse lääketieteellistä apua.
   
 2. vierailija Vierailija

  Hei meillä on 60 000 hoitoalan ammattilaista, jotka eivät tee hoitotyötä. Kannattaisiko kysellä.
   
 3. vierailija Vierailija

  Lähihoitajakoulutusta antavat oppilaitokset nyt kannattaisi avata hieman vanhustyönkuvaa sekä nostaa työn arvostusta. Yleisesti on käsitys siitä, että työ on pelkkää vaippasavottaa, syöttämistä ja pesua. Hoitotyöhön kuuluu paljon myös sairaanhoidollisia tehtäviä, joita koulutetaan erityisesti sairaanhoidossa ja huolenpidossa mutta valmiuksia tarvitaan myös vanhustyössä. Lähihoitaja ei ole mikään kotiapulainen vaan ammatillisen koulutuksen saanut hoitotyöläinen, jolla lisäkoulutuksella myös iv oikeudet jne. Varsinkin miehiä tarvitaan mukaan hoitotyöhön.
   
 4. Miehillä ei ole samanlaista hoivaviettiä kuin naisilla, siksi miehet eivät lähde vanhustyöhön , jossa pitää vaihtaa vaippoja, pyyhkiä pyllyt, syöttää ja juottaa. muutamia poikkeuksia lukuunottamatta . Miespuoliset hoitajat menevät ambulanssiin ensihoitajiksi, jossa on actionia ja vaarallisia tilanteita tai päivystypoliklinikalle, teho-osastolle tai psykiatriselle osastolle. Tämän havainnon olen tehnyt kun olen ollut kauan hoitotyössä.
   
 5. vierailija Vierailija

  Mielestäni kun puhutaan hoivavietistä niin sana linkittyy äitiyteen. Kun pyrin ja kävin testeissä kauan sitten niin sain ohjeistuksen että älä missään tapauksessa sano että olet aina halunnut hoivata ja hoitaa. On tapauksia jossa hoitaja hoidattaa itseään ja hoivaa heikompiaan pönkittääkseen itseään. Siispä työ ei vaadi erityistä "hoivaviettiä" mutta mielenkiintoa hoitotyöhön. Meille on luotu erilaisista asioista mantroja joita hoetaan ja joita valitettavasti myös uskotaan. Mielipiteitämme muokataan kunkin vallassa olevan muodin tai muotin mukaan. Kannattaa tutustua asiaan ja ottaa itse selvää niin saattaa yllättyä positiivisesti.
   
 6. Olen seurannut 40 vuotta vierestä tätä sukupuolijakaumaa hoitotyössä, miehiä on erittäin vähän vanhustyössä ja yleensä vuodeosastoilla. Nuoret miehet, jotka hakeutuvat hoitoalalle, menevät valmistuttuaan mieluummin työhön, jossa on menoa ja meininkiä. Koko ajan on myös puhuttu, että miehiä enemmän hoitoalalle, mutta pelkäksi puheeksi on käytännön työ jäänyt. Olisi tuo kiva tietää, montako % on nykyään miespuolisia hoitajia , onko tutkimuksia olemassa? Lääkikseen on kyllä halukkaita opiskelijoita, siellä voi luoda paremman uran kuin hoitoalalla, on parempi palkka ja työ on motivoimampi kuin vanhustyö.
   
 7. vierailija Vierailija

  Jos koronavirus pääsee jylläämään pitkäaikaispotilaiden ja vanhusten hoitolaitoksissa niin hoitajia ei enää tarvita ja taas täytyy muuttaa hoitajamitoitusta.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti