Hae Anna.fi-sivustolta

Huoli 9,5kk vanhan vauvan kehityksestä

Viestiketju osiossa 'Erityislapset' , käynnistäjänä Äiti-05, 31.03.2006.

 1. Äiti-05 Vierailija

  Alan olla todella huolissani meidän 9,5 kk vanhasta tytöstä ja hänen psyykkisestä kehityksestään. Tyttö jokeltelee varsin vähän ja jokeltelu on yksipuolista eli tavuja tulee todella vähän ja lähinnä juttelu on pelkkiä vokaaleja. Lisäksi tuntuu, että hän viihtyy hirmu hyvin itsekseen eikä leikkiessään useinkaan ota katsekontaktia vanhempiin tai esimerkiksi näytä leluja tai osoittele kiinnostavia esineitä. Hän ei myöskään osoita mitään matkimisen merkkejä, ei vilkuta tai taputa tai vastaavaa. On aina ollut varsin totinen ja rauhallinen, ei naura paljoa (ei välttämättä edes päivittäin) ja nauruun vaaditaan aina melkoisesti kutittelua ja hassuttelua. Hymyjä kyllä tulee sitten useammin.
  Välillä ryömii äidin perään ja varsinkin väsyneenä pyytää päästä syliin, mutta mitään hellyyden merkkejä esim haleja tai pusuja hän ei anna. Jos olen ollut poissa kotoa, ja tulen takaisin, niin tyttö kyllä hymyilee ja vaikuttaa ihan iloiselta, mutta ei hihku tai ole mitenkään erityisen riemuissaan. Myöskään piiloleikistä hän ei erityisemmin innostu. Ajattelin, että täällä kun saattaisi olla ihmisiä, joilla olisi mahdollisesti kokemusta vastaavasta. Eli auttakaahan tätä esikoisen äitiä ja kertokaa mielipiteenne tilanteestamme! Kaikki kommentit ovat erittäin tervetulleita.
   
 2. Äippä minäkin Vierailija

  Lapsesi on vielä pieni, joten älä huolehdi turhia.Kuopuksemme on 2-vuotias ja vasta puolisen vuotta sitten alkoi osoittamaan hellittelyjä.Hänelläkään ei ole ollut jokeltelutuokioita ja edelleenkin odottelemme puheen kehitystä. Lapset kehittyvät niin eri tahtiin ja nykyisin toitotetaan erityislapsista joka lähtöön ettei tässä kukaan enää tiedä kuka on normaali ja kuka ei.Kun vietät aikaa lapsesi kanssa mahdollisimman paljon ja juttelet ja keksit vaihtelevaa tekemistä niin kyllä lapsi aikanaan sinut yllättää kehityksellään.
   
 3. joku äiti Vierailija

  Huolesi voi olla ihan aiheellinenkin, kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa. IHan noin pienelle riittää vielä äiti terapeutiksi ja kehityksen edistäjäksi :) Jos ongelmat tuntuvat vielä suurilta syyskuussa, niin sitten voi varmaan tarmokkaammin tuoda asioita esille ja pyytää vaikka pääsyn 1,5v tarkastukseen.
   
 4. äippä Vierailija

  En olisi asiasta samaa mieltä, että noin pienelle pelkkä äiti riittää jne. Mielestäni huoli on otettava vakavasti, sillä kyseessä voi olla huonossa tapauksessa esim. joku autismin laji ja varhaiskuntoutuksella alkaa olla jo kiire. Neuvoloissa on eroa ja kaikissa ei autismista ole juurikaan tietoa, henkilökunta on asiassa aika avutonta erikoislääkäreitä ja hoitajia lukuunottamatta, näitä ei tavan neuvoloissa yleensä ole.
   
 5. Zipp Vierailija

  Hei,

  autismia ei diagnosoida vielä tuossa iässä vaan siinä 1,5 vuoden ikäisenä. Siispä mitään autismikuntoutusta ei vielä aloitettaisi eikä sillä missään nimessä olisi vielä kiire, kuten edellisessä viestissä väitettiin.

  Ja tärkein asia: siis JOS lapsella olisi jotain vialla. Minusta kuullostaa kyllä TÄYSIN NORMAALILTA, mutta itsenäiseltä ja vakavampihenkiseltä vauvalta.

  Hyvää kesää ap:lle & vauvalle!
   
 6. MFF Uusi jäsen

  liittynyt:
  11.07.2006
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siis täh? Meidän poika on tasan samanlainen ja 9 kk ja musta varsin sitä mitä pitääkin tuon ikäisen olla. Sinulla ei taida olla paljon kokemusta vauvoista? No eihän vauvat todellakaan halaile ja pussaile ym...Noin vuoden iässä monet alkaa vasta taputtamaan,vilkuttamaan ja osoittelemaan asioita.
   
 7. MFF Uusi jäsen

  liittynyt:
  11.07.2006
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lissänpä vielä tuohon nauramiseen...että meidän poika ei todellakaan naura (siis ääneen) joka päivä. Ensinnäkin hällä on ihan omanlaisensa huumorintaju. Ei yhtään naura meidän vanhempien hassutteluyrityksille ja naamailuille, vaan sitten repeen ihan jollekin oudolle asialle esim. matkasaängyn verkon rapsuttelulle tai kun vettä läiskähti reilusti vahingossa pitkin naamaa.
   
 8. merja06 Uusi jäsen

  liittynyt:
  10.07.2006
  Viestejä:
  68
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olisipa mukava tietää, mitä lapsellesi tällä hetkellä kuuluu. Oletko edelleen huolissasi?
   
 9. erityisen äiti Vierailija

  Sanoisin että jos asia huolettaa sinua, vie asiaa eteenpäin. Hyssyttely vain pahentaa asioita. Mitä aikaisemmin asiat saadaan todettua, sen nopeammin mahdollisesti pystytään kehitykseen puuttumaan -mikäli siihen on aihetta. Sitä varten neuvolat ovat olemassa että äidit ja lapset työllistävät ne!!
   
 10. ja kommentit ettei "alkuperäisellä taida olla kokemusta vauvoista"

  Lause kertoo enemmän sanojan kokemuksesta..jätä se omaan arvoonsa.
   
 11. Meillä on 1,8 v tyttö joka on ollut neurologin seurannassa alusta pitäen. Juuri elokuun alussa kävimme taas kontrollissa ja sanoi neitimme olevan kehitykseltään n. 8kk ikäinen. Hän oppi kesäkuussa vasta itse nousemaan istuma asentoon ja konttaamaan, jokeltelua on mutta ei varsinaisia sanoja.Mitään diagnoosia ei ole löytynyt vaikka kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin kokeet ja testit on tehty. Neurologin viime kertainen tuomio oli etteei tyttäremme tule ikinä saavuttamaan ikäistensä tasoa mutta periksi en vielä anna vaan annan ajan kulua ja katsoa mitä se tuo tullessaan. Mikäli muilla lukijoilla on saman tapaisia kokemuksia pyytäisin kannanottoa, KIITOS.
   
 12. ? Vierailija

  Reagoiko lapsi yllättäviin ääniin? Kääntäkö päätään äänen suuntaan?
   
 13. Riikka Vierailija

  Minun kummityttöni oppi puhumaan reilu neljä vuotiaana viittomien avulla. Kävi kaikki mahdolliset ja mahdottomat kokeet ja testit läpi. Lähti myös kävelemään vasta reilu kaksi vuotiaana. Sanottiin ettei tule kehittymään kun "normaalit" lapset. Ja paskat! Neiti on tällä hetkellä luokkansa parhaimpia oppilaita,sosiaalinen,hyvätapainen ja iloinen. Että näin.
   
 14. Mielestäni tutkimuksiin jos jokeltelu on hyvin vähäistä. Kuurous poissuljettava. Lapsen "kylmyys" ja reagoimattomuus hellyttely-yrityksiin voi kertoa autismista. Mutta hyvin mahdollista voi olla dysfasia tai viivästynyt puheenkehitys. Mutta lapsia on tosiaan moneksi, eikä välttämättä ole mitään "vikaa"
   
 15. Ammattilaismummi Vierailija

  Sinulla on ihan oikeus olla äitinä huolissasi lapsestasi. Älä tyydy siihen, että joku väittää 'sen olevan vielä niin pieni'! Olkoon diagnoosi sitten mikä tahansa, lapsella on selvästi vuorovaikutus- ja kiintymyssuhdeongelma ja hän tarvitsee tukea. Syyllisiä ei ole.

  Onko paikkakunnallasi Ensi-Koti-toimintaa? Niissä on äitien avoryhmiä, joissa tällaisia asioita hoidetaan. Muita ongelmia ei tarvitse olla, vaan useimmat äidit tulevat vauvoinensa ihan tavallisista perheistä. He ovat yleensä itse nähneet oman lapsensa tarvitsevan erityistä tukea kasvuunsa. - Näihin pääsee neuvolan kautta.

  Neuvolan terveydenhoitajat on viime vuosina koulutettu VAVU-projektissa (VArhainen VUorovaikutus, STAKES) ja heillä on enemmän vauva-tietoa kuin muutama vuosi sitten.

  Vauvoille on olemassa tuskin lainkaan omia terapiamenetelmiä. Kysele kuitenkin asuinkunnastasi onko siellä (esim perheneuvolassa tai lastenpsykiatrian yksiköissä)) tietoa vauva-Theraplaysta. Se on uusi, tehokas ja hauska menetelmä, jossa äiti saa itse olla mukana auttamassa lastaan yhdessä asiantuntijan kanssa. Valitettavasti vain osaajat ovat toistaiseksi harvassa. Asuinpaikka merkitsee tässäkin paljon.
   
 16. Tuohtunut Vierailija

  Uskomatonta, että joku kirjoittelee tänne muka ammatilaismielipiteenä tallaisia diagnooseja!

  Ainakaan tämän kuvauksen perusteella ei todellakaan ole mitään syytä epäillä mitään kiintymyssuhdeongelmia. Kuullostaa aivan normaalilta 9½kk vauvalta.

  Alkuperäinen viestihän on jo aika vanha, eikä sen kirjoittaja ole tänne sen jälkeen kommentoinut. Eiköhän asiat ole siellä kunnossa.

  Miettikää oikeasti hieman ihmiset, mitä tänne palstoille kirjoittelette.

   
 17. Alkuperäinen Vierailija

  Lueskelinpa täällä pitkästä aikaa viestejä ja yllätyksekseni vastaan tuli tämä kauan aikaa kirjoittamani viesti. Eli pitääpä hieman kertoa tämän hetken kuulumisia. Jotkut kommentit jätän suosiolla omaan arvoonsa, mutta kiitoksia kaikille asiallisesti asiaa kommentoineille.

  Näin jälkikäteen asiaa ajatellen ja myös mieheni kanssa asiaa aikanaan pitkään puituani voin todeta, että todennäköisesti minulla oli tuohon aikaan huolen lisäksi jonkinasteista masennusta, josta kävin myös ammatti-ihmisen kanssa juttelemassa. Huolestuin pienistä asioista, joista ei olisi varmasti tarvinnut huolestua ja sen jälkeen tarkkailin lasta vähän liian tarkkaan ja olin huomaavinani muitakin huolta aiheuttavia asioita. Kesää kohden tilanne ja huolet onneksi helpottivat ja tällä hetkellä asiat ovat todella hienosti. Tyttö on aivan ihana kaksivuotias, joka puhuu todella paljon ja pitkiä lauseita ja on todella suloinen persoona. Ensimmäisen sanansa tosin sanoi vasta 1v 7 kk iässä, mutta sen jälkeen puheenkehitys onkin ollut todella nopeaa. Halailee, pusuttelee ja ilmaisee tykkäämistään lukuisilla tavoilla myös sanallisesti. Sylissä viihtyy nykyään hyvin, kävelyn opettelu tuolloin aikanaan selvästi vei huomiota kaikelta muulta... =) Tyttö leikkii, laulaa, tanssii ja hassuttelee ja on muutenkin ihan tavallinen kaksivuotias. Vieläkin tosin on "perustotinen" ei siis mitenkään hurjasti nauraa räkätä, vaikka muuten onkin varsin iloinen lapsi. Meillä siis on kaikki oikein mainiosti ja joulukuun alussa odotetaan syntyväksi toista lasta.
   
 18. lapset ei saa olla lapsia vauvanakaan,pitäisi osata kommunikoida, tai sitten on jo ääliö. Huvittaa, kun töissä nuoret äidit tuo näytille vastasyntyneitä, jopa alle 3 kg painavia vauvojaan, myssy päässä, kuten isoilla lapsilla, urheiluhousut jalassa, kuten 5-vuotiailla, ja collage-paita päällä kuten isommilla leikki-ikäisillä lapsilla. Kaikki tuo pukeutumisen tarvekin jo osoittaa, että vanhemmat haluaa osoittaa jo vastasyntyneen vauvan pukeutumisella, että tämä vauva on ylikehittynyt; t ai ainakin kehittyneempi kuin muiden lapset. Hei, antakaa vauvojen olla vauvoja, leikki-ikäisten leikki-ikäisiä.
  Lapsen täytyy saada olla lapsi. On epänormaalia, jos lapsella jää elämättä joku lapsuusvaihe kokonaan; vauva-ikä, leikki-ikä, 2-v. uhmaikä,,,,,jne. antakaa lasten olla lapsia. Tuntuu sille, että kohta pitäää synnyttää murkkuikää tasolla oleva maailmaan, kaikki muut ovat kehitysvammaisia,, onko tämä kehityssuunta kovin normaali,,sääin näitä vauvoja, lapsia, nuoria.... muoti pilaa heidän elämänsä..
   
 19. höpsis,.,..,.,., Vierailija

  Samahan kai tuo on onko vauvalla gollegepuku päällä!? :) Ei kai tuo pukeutuminen nyt vauvasta isoa tee, ne ovat vain vatteita. Tärkein kai on onko sääolosuhteet huomioitu pukeutumisessa, eikä se onko päällä nallebody vai gollegeasu!

  Mutta ehkä tieto lisää "tuskaa", kun ensikon kanssa voi olla hieman uudella maaperällä ja paljon kuulee kaikenlaisista häiriöistä, niin helposti miettii onko kaikki kunnossa, onko tämä "normaalia" jne.

  Empä usko, että pukeutuminen on missään suhteessa "vauvan" kehityksen kanssa.

  Meidän kaksivuotiaalle tosin isompi lapsi puistossa oli sanonut, että sinulla on vauvan paita päälä :O kun tytöllä paidassa nallen kuvia. Mutta ehkä kotosalla oli sanottu, että tämä on "vauvan paita", jos esikoinen oli esim. halunnut pukea vauvan paidan päälleen jne.
   
 20. kiitos jatkosta Vierailija

  Ihana kuulla, kiitos, että tulit jatkamaan tarinaa.

  Näin on hyvä huomata, että monen lapsen kohdalla kehitystahti vain on erilainen - ensin ei tapahdu mitään ja sitten mennään kovaa vauhtia.

  Oikein hyvää jatkoa!
   
 21. up,, Vierailija

  Pidä huolta itsestäsi. Lapsen ja äidin välinen varhainen vuorovaikutus kantaa kauas, ja sillä on uskomattoman suuria merkityksia lapsen kehitykselle.
  Muista, että, kun sinä voit hyvin, lapsesikin voivat hyvin ja jaksat paremmin. Onnea uuden perheenjäsenen johdosta.
   
 22. Pojan 9kk mummi Vierailija

  Hyvin samanlaiselta alkuperäisen kirjoittajan kanssa vaikuttaa meidänkin lapsemme, lisänä voisin mainita, ettei hän ojenna käsiään syliin pyytämisen vastaukseksi, vierastaa paljon ja ei meinaa lohduttautua alkuun päässeestä itkustaan oikein millään keinoin, toisin kuin omien lasteni kohdalla, joiden itkun sai unohtumaan varsin pian näyttämällä jotain mukavaa. Toivon, että voin myöhemmin kirjoittaa huoleni aiheettomaksi, samalla tavoin kuin alkuperäinen äitikin näyttä tehneen. Olikin tärkeää saada tietää hänen lapsensa kehityksen kulku. Kiitos siitä ja iloista kesää kaikille vanhemmille. Nauttikaa lapsistanne - juuri nyt on sen aika !
   
 23. 5v-lapsen vanhempi Vierailija

  Oma lapsi oli erilainen, hyvin virkeä jne. mutta luulen että tuo saattaa olla myös luonnekysymys.Huolestuttavaa voisi olla, jos lapsi ei MILLÄÄN tavalla reagoisi, näinhän ei teillä ole kuitenkaan, onneksi.Kannattaa kuitenkin oman mielenrauhasi takia puhua neuvolassa tai lastenlääkärille, varmistaa asia.Toivon hyvää jatkoa teille!
   
 24. Helkku2 Vierailija

  Hyvä että ap palaili kertomaan tilanteesta, joka oli ollut ihan normaali.. Voin sanoa, että meidän 9,5kk poika on ihan samanlainen... Nauraminen on tosin herkässä, mutta muuten! Mekin ollaan silti käyty vauvaperhetyöntekijän luona, koska mulla kans ajoittain vaikeuksia jaksaa. Onneksi ne käynnit auttaa tajuamaan vauvan viestejä =)
   
 25. joku vain Vierailija

  Hmm... ei mun lapsi ole pyytänyt syliin vielä 9 kuukauden vanhana. Vasta lähemmäs vuoden iässä alkoi pyytää syliin. Eli mun mielestä ei ole mitään erikoista tuossa. Lapset kehittyvät muutenkin omaan tahtiin.
  Vierastaminen on myös yksilöllistä. Jotkut tosiaan voivat vain vierastaa enemmän. Ja juuri 9 kuukauden iässä ja siinä vaiheilla voi olla eroahdistusta, joka voi toisilla olla pahaakin!
  Rauhoittuuko lapsi äidin sylissä ja kotona, kun ei ole muita lähellä kuin oma äiti? Kylässä voi lapsi olla levottomampi, kun on outo ympäristö. Eikä välttämättä käyttäydy niin kuin kotona.
  Mun mielestä tuo kaikki kuulostaa kovinkin normaalilta eli jos ei muuta ole, en olisi huolissani. Odottaisin rauhassa että lapsi kasvaa ja pääsee eroon vierastuskaudesta.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti