Hae Anna.fi-sivustolta

Huoli 9,5kk vanhan vauvan kehityksestä

Viestiketju osiossa 'Erityislapset' , käynnistäjänä Äiti-05, 31.03.2006.

 1. 3:n äiti. Vierailija

  Jokainen lapsi on erilainen ja ilmentää tunteensakin erilailla. Mielestäni ei kannata olla huolissaan, mutta voi tietenkin kysellä neuvolasta.
   
 2. yksvaanellikkä Vierailija

  Minusta on ihan normaalia olla huolissaan omasta lapsestaan. Ei se tarkoita sitä, etteikö antaisi vauvansa olla vauva tai lapsensa olla lapsi. Sitä vartenhan tälläiset palstat on, että voi purkaa huoliaan ja kysellä kokemuksia. Ei se tarkoita sitä, että vaatisi lapselta kommunikointia. Lapset kehittyvät eri tahtiin. Sitten jossain kirjassa lukee, mitä kunkin ikäinen osaa. Ja jos oma lapsi ei osaakaan, niin kyllä siinä huolestuu! Ei se tarkoita, että vaatii lapselta liikoja.
   
 3. Kuulovammaisen isä Vierailija

  Jos huolettaa - olkaa rohkeita ja tutkikaa asiaa yhdessä terveydenhuoltohenkilöiden kanssa. Itselläni on monivammainen poika, jolla on mm. vaikea-asteinen kuulovamma. Alla kahden vuoden ikäisistä lapsista on usein vaikea saada varmutta sen suhteen, että mikä kuuluu normaalin kasvuun ja kehitykseen. Itsenikin oli vaikea uskoa viimeiseen asti, että kommunikaatio ongelmat johtuisivat siitä, että lapseni ei kuulisi. Jos epäilette - toimikaa - siitä ei ole lapselle haittaa.
   
 4. Löysin vielä tämän ikivanhan ketjun, kun palstalla muuten surffailin. Sen verran tilanteeseen vielä päivitystä, että lapsella on viimeisen kirjoituskertani jälkeen todettu toisessa silmässä karsastusta sekä molemmissa heikentynyt näkö, jonka takia lapsi on saanut silmälasit. Olemme myös käyneet syömisen ja pukemisen ongelmien takia neurologilla ja toimintaterapeutilla ja lapsella on todettu myös aistisäätelyn ongelmia. Eli voipi olla, että nuo vauva-ajan huoleni olivat kuitenkin joltain osin ihan aiheellisiakin. Tosin kävimme silloinkin lääkärissä ja mitään "vikaa" ei tuolloin todettu. Ajan kanssa vasta nämä ongelmat ehkä sitten tulevat ilmi, mutta ehkä se äidinvaisto kuitenkin monesti on ihan oikeassakin.

  Toinen lapsemme on kyllä vauvana ollut ihan erilainen, enemmän sellainen kuin vauvat mielestäni yleensä ovat. On viihtynyt sylissä ja ottanut kontaktiakin vähän eri tavalla kuin esikoinen. Esikoinen on kyllä aivan ihana, todella älykäs, sanavalmis ja touhukas persoona, vaikka vähän erityispiirteitä onkin. Kertakaikkiaan suloinen, vaikkakin välillä myös varsin uhmakas ja hankala, 4-vuotias tyttönen.
   
 5. erityislapsen äiti Vierailija

  Olen 9-vuotiaan erityislapsen äiti. Pojallani todettiin vasta 5-vuotiaana kehitysviive, joka on sen verran paha, että hänellä on mm. oma avustaja koulussa. Olen kyllä sitä mieltä, että ne joilla ei omakohtaisi kokemuksia erityislapsista ole, voisivat lopettaa kommentoimasta "turhista huolista" ja lasten "erilaisista kehityksistä". Jos lapseni kehitysviive olisi todettu jo puolen vuoden iässä, niin hänen senso-motorista kehitystään olisi voitu auttaa jo tuossa 8-10 kuukauden iässä. Samoin puheen tuottamisen suhteen. Tämän takiahan neuvoloissa testataan nykyisin lapsia jo puolen vuoden iässä.

  Joten, kokemuksen äänellä sanon, kertokaa huolenne vanhemmat, ja älkää jääkö odottamaan. Ja ennenkaikkea, älkää välittäkö kaikkitietävistä, jotka leimaavat huolenne hysteerisen äidin syndroomaksi.
   
 6. Tässäpä painavaa asiaa. Juuri näin sen kuuluisikin olla: vanhempien huolta kuultaisiin neuvolassa ja asioista otettaisi selvää, tehtäisi mieluummin turhia tutkimuksia, kuin ei tutkimuksia lainkaan. Autismistakin on monesti jo vauva-aikana viitteitä nykytietämyksen mukaan, ja autismiriskin omaavaa vauvaa voidaan tukea vuorovaikutuksessa siten, että autismipiirteiden ilmeneminen on myöhemmin lievempää. Onneksi tietämys näistäkin asioista lisääntyy koko ajan!

  Kaikkitietävät nettiäidit voisivat olla hiljaa, eikä vedota aina siihen että "lapset ovat erilaisia". Todentotta ovat, mutta jos jotain häiriöitä onkin, on ne parempi havaita ennemmin kuin myöhemmin. Eri asia sitten nämä huolestujat, jotka vauhkoontuvat kun lapsi on "jo" 3,5 kk ikäinen eikä vielä käänny! Kun kaverin lapset kääntyivät jo 3 kk iässä...

  Itselläni on kolme täysin normaalisti kehittynyttä lasta, mutta sukulaisvauvan kehitys on huolestuttavasti viivästynyt, hän on hypotoninen ja apaattinen, kontaktin ottaminen muihin ihmisiin vähäistä, ja katsekontakti huono. Esikoinen kyseessä, eikä vanhemmat tunnu tajuavan, että lapsen tilanne vaatisi tarkempia selvittelyitä... Kuinkahan asiaa hienovaraisesti heille ehdottaisi?
   
 7. toinen huolestunut Vierailija

  Löysin tämän ikivanhan viestiketjun ja kunpa aloittaja tulisi vielä kertomaan miten nykyään menee?? Itselläni nimittäin juuri 9kk ikäinen tyttö, joka täsmälleen samanlainen kuin aloittaja kuvaama vauva. Kun luin tekstin kuulosti ihan itseni kirjoittamalta.
   
 8. Minulla myös Vierailija

  Komppailen minäkin edellistä, olisi mukava kuulla ap:n kuulumisia.

  Itselläni on myös aika samanlainen vauva. Tuntuu ettei vauvaan saa oikein kontaktia vaan tuo nauttii paljon enemmän lelujensa tutkailusta kuin mistään vuorovaikutusleikeistä...
   
 9. Sama juttu Vierailija

  Meillä just 10kk täyttävä poika. Jokeltelua on vain vähän eikä se juurikaan ole vastavuoroista. Poika on jotenkin vaisu muutenkin. En osaa ajatella että ymmärtäisi selvästi puhetta. Ei taputa tai vilkuta. Ainoa mitä tekee mallista on päristely. Ei mielestäni tunnista mitään sanoja (esim. katsomalla lamppua) tai osaa erottaa perheenjäseniä nimeltä.
  Kuitenkin lähes juoksee kävelykärryn kanssa. Pojan kehityksestä on huoli...
  Omasta mielestäni poika voisi ottaa kontaktiakin paremmin ja höpötellä huomattavasti laajemmin. Hän on kolmas lapsemme, edelliset olleet ihan erilaisia. Huoli on iso, eikä sitä ainakaam vähennä oma ehkä vähän masentunut mielialani...
   
 10. äiti myös Vierailija

  Varaa aika lastenneurologille, kotona yksin murehtiminen ei auta mitään. Jos lapsella on ongelmia kehityksessä, on parempi saada siihen heti apua. Jos huolesi osoittautuu turhaksi, menetys on vain lääkärinpalkkion suuruinen.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti