Hae Anna.fi-sivustolta

Huoneilman kosteutus

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä Túa, 03.10.2007.

 1. Túa Vierailija

  Muutimme uuteen asuntoon jossa on koneellinen ilmanvaihto. Varsinkin nyt kun lämmitys on kytketty päälle olemme kärsineet huoneilman liiallisesta kuivuudesta. Joka aamu herään nenä tukossa ja suu kuivana. Mitenkähän huoneilmaa saisi kosteutettua, mieluiten ilman mitään koneellista ratkaisua?
   
 2. Auttava Vierailija

  On sellaisia patteriin kiinnitettäviä kapeita laatikoita, mihin laitetaan vettä ja laatikko roikkumaan pattereihin, niinkuin kukkalaatikot, mutta sellaisia lituskoita. Ja vesi vaihdettiin usein. Ainakin ennenvanhaan oli.
   
 3. muija-nuija Vierailija

  Ensin tarkista huoneilman lämpötila. Liian lämmin huoneilma tuntuu aina kuivalta. Kosteuden lisäämiseksi voit siirtää pyykit kuivumaan asuintiloihin tai suihkun jälkeen päästää hieman kosteutta kylpyhuoneesta muualle asuntoon (siis hieman, rajansa kaikella). Tai sitten laita höyryävän kuumaa/lämmintä vettä pesuvatiin ja vati jonnekin sängyn lähistölle. (tämä ei ehkä toimi jos on pieniä lapsia)
   
 4. Túa Vierailija

  Huoneilman lämpötila on 20 astetta, eli ei pitäisi olla liian kuuma, päinvastoin tuntuu välillä liiankin viileältä kun ilmanvaihto on niin tehokas. Tuota pyykinkuivausta kokeilin. Pyykit kuivuivat muutamassa tunnissa ja sen jälkeen ilma oli hetken aikaa hyvä, mutta tilanne palautui nopeasti.
   
 5. Lähde* Vierailija

  Jossain olen vieläkin nähnyt noita laatikoita, joista Auttava mainitsi.. Voisin itsekin ostaa. Meilläkin on tosi kuiva ilma, talvisin varsinkin. Pyykit kuivaa hetkessä. Mummon vanha konsti on vati vettä ja (huono) pyyhe; Pyyhe kastellaan ja kierretään "kuivaksi". Vatiin vettä ja patterin viereen. sitten pyyhe roikkumaan patterilta vatiin. Imee siis vettä siitä ja haihduttaa ilmaan. Mikään esteettinen konsti tuo ei ole, enkä oikein tiedä mitä se tekee patterin pinnalle pidemmän päälle? Märkiä pyyhkeitä meillä roikkuu joskus pattereilla... ilman vatia.

  Esteettisempi ratkaisu on ollut "suihkulähde". Samalla valaisin ja sähkön avulla vesi solisee ja kosteuttaa ilmaa. Omani olen ostanut Sokoksesta, mutta vastaavia olen nähnyt Euromarketeissa, Pörssissä, ja jossain muuallakin.
   
 6. pleo Vierailija

  Olethan laittanut ilmanvaihdon suhteellisen pienelle?
   
 7. ilmankostutin Vierailija

  Ilmankostutin yöksi makuuhuoneeseen auttaa. Ilmanvaihtoa ei saa ottaa kokonaan pois päältä. Kannattaa lukea ohjeista, mikä on suositus. Meillä edellisessä asunnossa ilmanvaihto oli teholukemissa saunomisen ajan ja jonkin aikaa sen jälkeen, jotta kosteus häviää saunatiloista.

  Sama ongelma oli minullakin ap:n kanssa kuivasta ilmasta johtuen ja myös palelin, kun oli niin tehokasta tuo ilmanvaihto.
   
 8. Moimoi Vierailija

  Meillä ilman kosteutuksen hoitaa akvaario. Siitä haihtuu tasaisesti kosteutta, ja huoneilma on ihan erilainen niissä kahdessa huoneessa,jossa akvaariot on. Itse asiassa iso akvaario haihduttaa paljon enemmän vettä kuin uskoinkaan - veden pinta laskee viikossa monta senttiä.

  Tietenkin, koska kyse on elävistä eläimistä, ei akvaariota voi ottaa ihan noin vain eikä sen hoito ole täysin vaivatonta. Mutta jos ajatus akvaariosta muuten miellyttää, niin mikä estää kasvattamasta siellä vain kasveja? Silloin se toimisi kauniina sisustuselementtinä, huoneilman kosteuttajana ja valonlähteenä. Pohjalle koristekiviä, ja pieni suodatin hapettamaan vettä.
   
 9. Túa Vierailija

  Ilmanvaihto on niin pienellä kuin suinkin mahdollista, pois päältä sitä ei edes saa. Nuo vesilaatikot hiukan epäilyttää pienen lapsen takia. Akvaariosta olen haaveillut vuosia, mutta jo tilanpuutteen vuoksi emme sitä voi hankkia. Kasvien hankkiminen makuuhuoneeseen sen sijaan voisi olla varteenotettava vaihtoehto.

  Asuimme aiemmin 20- luvulla rakennetussa talossa jossa ikkunat sai teipata vedon takia talvisin ja lattiat oli kylmät, mutta eipä ollut tällaisia terveysongelmia. Jotenkin tuntuu ettei tämä nykyajan rakentaminen ainakaan terveellisemmäksi ole muuttunut kun ilmanlaatukin pitää koneellistaa monella eri koneella.
   
 10. =P Vierailija

  huh huh, etttä voi ihmiset olla tyhmiä
   
 11. ?häh Vierailija

 12. no not try Vierailija

  Jos sinulla on sähköpatterit niin älä missään nimessä laita märkää pyyhettä patterille..
   
 13. kuiva köhä Vierailija

  Suositelkaahan hyvää ilmankostutinta!
   
 14. vierailija Vierailija

  Ennen vanhaan kanoilta valutettiin pissat ämpäriin ja se kiinnitettiin seinään kattokoukun avulla. Näin suhteellinen kosteus saatiin tasaantumaan kelvinin astekertoimmella +6,7
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti