Hae Anna.fi-sivustolta

Hyppynaru- ym. säännöt

Viestiketju osiossa 'Harrastukset' , käynnistäjänä Muistaako, 15.07.2005.

 1. Muistaako Vierailija

  Muistaako joku hyppynaru- ja twist-naruleikkien sääntöjä, löytyykö netistä tai onko kirjoissa? Muistan että hyppynarulla hypättiin ""ouluja"", ei aavistustakaan mitä nimi tarkoitti, tai mistä se tuli, tai oliko se ""väärinkuultu"" muunnos jostain. Mutta hypättiin numerot 0-10 vuorotellen, joku hypättiin haarahypyin, jne. Sitten oltiin ""kasia"", eli pitkä jono hyppijöitä, jokainen hyppäsi yhden hypyn ja pois, toinen tuli heti perään. Tai jos oli vähemmän hyppijöitä, niin enemmän hyppyjä, tms. Myös ""vistiä"" hypättiin monin eri tavoin. ""aakkosia"" en muista lainkaan, muistan vain että sellainenkin oli. Sitten oli myös toinen peli, mutten tiedä nimeä ja selittääkin on aika hankala näin kirjoittamalla :)
   
 2. entä Vierailija

  Näistä ""vanhoista leikeistä"" tulee mieleen ""käsien yhteenlyömisleikit"" vai mitä nimeä niistä vois käyttää... Eli lyödään ensin omat kädet yhteen, sitten ristikkäin kaverin kanssa kämmenet (oikeat) yhteen, sitten taas omat kädet, sitten kaverin kanssa vasemmat, jne. Mitä kaikkia näitä onkaan? Jotain loruja tulee myös mieleen, muttei kokonaan... Löytyykö niitä jostain?
   
 3. minä vielä Vierailija

  taputusleikit? onko ne sillä nimellä?
   
 4. Koulua? Vierailija

  eikös se ollut koulua? Ensin hypättiin ""tavallisia"" hyppyjä 1, 2, 3 jne, sitten saksihyppyjä 1, 2, 3 jne, ja lopuksi yhdet kaikkia laatuja, kahdet kaikkia jne? Jossain vaiheeessa siinä meni aina laskut sekaisin =). sitten hypättiin sellaista jossa ensin joku hyppäsi yksin ja määrätyn hyppymäärän jälkeen toinen tuli hyppämään samaan aikaan ja edellinen lähti pois jne. Vistissä ne aakkoset taisi olla jotain sellaista, että oli määrätty hyppysarja jota käytiin läpi ja aina kun oltiin päästy läpi nostettiin visti ylemmäksi ja aloitettiin alusta. Luoja en ole muistellut näitä vuosikymmeniin! Oli se vaan hauskaa keväällä ensimmäisillä sulilla paikoilla hypättiin narua ja vistiä pikkukengissä!
   
 5. Muistaako Vierailija

  Minäkin muistan kuinka heti kun keväällä vähänkin oli sulaa koulun pihalla, alkoi olla jo visti- tai hyppynaruporukoita siellä täällä :D

  Kuten sanoin niin voi olla että nimi oli väärin muistettu tai yksinkertaisesti ""väärin kuultu"", mutta itse muistelen aina puhuneeni ""ouluista"" :)

  Muistelen että siinä hypättiin kymmeneen asti, jokaisella numerolla oli oma ""tyyli"" kuinka hypättiin. Tässä nämä mitä muistin (voi olla että virheitäkin on)

  0 mennään läpi hyppäämättä
  1 mennään keskelle, napataan naru jalkojen väliin nostamalla toinen jalka narun yli
  2 hypätään silmät kiinni kaksi kertaa
  3 hypätään kaksi hyppyä ja kolmannella napataan naru jalkapohjien alle (käännytään sivuttain)
  4 (en muista)
  5 hypätään viisi hyppyä, vuorotelleen jalat ristissä ja jalat erillään (tai kaikki ristissä, en ole varma)
  6 hypätään kaksi hyppyä, mennään pois narun alta kahden pyöräytyksen ajaksi ja taas kaksi hyppyä. Siis niin ettei mennä pois niinkuin normaalisti mennään, vaan siihen oikealle puolelle ja sitten siitä pitää päästä takaisin, en osaa selittää :D
  7 hypitään haarahyppyjä
  8 kaksi hyppyä, kahdella pyöräytyksellä juostaan pään toiselle puolelle, taas kaksi hyppyä, jne. yhteensä kahdeksaan laskien
  9 sama kuin kutonen mutta 3+3+3
  10 hypätään yksi hyppy, yhdellä pyöräytyksellä juostaan pään toiselle puolelle, taas yksi hyppy, jne. yhteensä kymmeneen
   
 6. kevät Vierailija

  hei

  yritin tänään lasten kanssa hypätä twistiä, mutten muistanut kuin pari liikettä... harmi, lapset olivat innoissaan ja nyt täytyisi saada jostain ""ohjeet""

  hyppynarun hyppimiseen taas lapset osasivat loruja;
  ensin luetellaan aakkoset, siitä kirjaimesta minkä kohdalla hyppynaru pysähtyy keksitään nimi. (eli hänen kanssaan hyppiä menee naimisiin isona)
  sitten luetellaan vuorotellen hääpuku, uimapuku, alasti. siitä tietää missä asussa menee naimisiin.
  sitten lueteltiin lasten lukumäärää 1 2 3 4 1 2 3 4 jne.
  näitähän voi sitten keksiä lisää. mieleen muistui, että taloista oli tähän myös joku lista, isotalo, pienitalo... mutta en muista loppua.

  onko kukaan nähnyt esim kirjaa josta voisi löytää twis hyppyjen ohjeet?
   
 7. Kolmen Äippä Vierailija

  Ainakin mun lapsuudessa hypättiin myös ""salmareita"", eli salmiakkia, sellasia erilaisia kuvioita twistillä.
  Ohjeet silloin oli painettuina kuvien kera twistinarupaketin kylkeen.
  Siitä niitä opeteltiin ja opetettiin aina muillekin.

  Jossain,missä twist-narua myydään, on varmaan tietoa näistä.
  Tiimari? Tai kannattaisi katsoa vaikka tiimarin www-sivut.
  Tai googlettaa......
  Tai lasten harrastuksia ja leikkejä käsittelevät (vanhemmat ) kirjat kirjastossa.........hmmmm....täytyykin itse myös muistaa katsoa kirjastossa käydessä ;O)
   
 8. vistiä Vierailija

  Meidän perinteinen vistihyppely meni jotenkin näin:

  1 Ensin hypätään ensimmäiseen naruun niin että naru jää jalkojen väliin ja hypätään pois (toisen narun yli toiselle puolelle).
  2 Hypätään toiseen naruun samalla tavalla, ja pois
  3 Hypätään ensin ensimmäiseen naruun ja sitten toiseen naruun, ja pois

  4 Hypätään ensimmäiseen naruun niin, että toinen jalka on narun päällä ja toinen alla, ja hypätään toisen narun yli pois
  5 Hypätään toiseen naruun samalla tavalla, ja pois
  6 Hypätään ensimmäiseen naruun samalla tavalla, sitten toiseen naruun samalla tavalla mutta toisin päin (eli se jalka joka ensin oli päällä on nyt alla) ja pois
  7 Niinkuin äskeinen, mutta toiseen naruun hypättäessä pidetään ensimmäinen naru jaloissa mukana
  8 Hypätään ""rillit"", eli samalla tavalla kuin äskeinen, mutta yhdellä hypyllä napataan sekä ensimmäinen että toinen naru jalkoihin

  9 Hypätään ensimmäisen narun päälle tasajalkaa, ja pois
  10 Hypätään toisen narun päälle tasajalkaa, ja pois
  11 Hypätään ensimmäisen narun päälle tasajalkaa, ja sitten toisen narun päälle tasajalkaa, ja pois

  Tietenkin se joka ei onnistu, joutuu ""pääksi""


  ** Ja noista ei varmaan välttämättä ymmärrä oikein hyvin... Kysykää tarkemmin jos jäi mietityttämään :D
   
 9. muru Vierailija

  Hyppynarulla minun lapsuudessani hypittiin monella eri tapaa. Joku oli ""motti"" eli sai päättää mitä hypätään ja millä säännöillä. Motti esim. sai sekoittaa, eli hypätä jonkun toisen kanssa samaan aikaan tms. Kahdeksikkoa kahdella tarkoitti sitä, että hypättiin 2 kertaa. ""Sisälle"" mentiin ja ulos tultiin eri puolilta narua ja hyppääjä kiersi kahdeksikkoa päiden ympäri. Kiskokset taas olivat sitä, että sisälle ja ulos tultiin samoilta puolilta. Sitten oli hypättiin kahta narua yhtä aikaa (vaatii hieman enemmän päiltä eli pyörittäjiltä). Erilaisia muunnoksia oli ties miten paljon. Yksi minkä muistan oli ""äiti meni kauppaan"".

  Twistin kanssa taas oli yhden, kahden ja kolmen hypyt. Eli enen jokaista narun ylitystä piti hypätä kerran, kahdesti tai kolmesti. Korkeuksina olivat nilkat, polvet, reidet, vyötäröt tai jopa kaulat. Meillä twisti oli useimmiten kolmion muodossa eli oli kolme päätä.
   
 10. Kysymys Vierailija

  Muistatteko että sitä kuminauhaa aina välillä nostetaan ylöspäin?
   
 11. Katjuska Vierailija

  Olihan sitä hyppynarulla kaikenmaailman loruja...
  Nallekarhu nallekarhu astu sisälle,
  pyöri ympäri, niiaa, kumarra, potkaise
  kiljaise, mene nukkumaan...
   
 12. Hanna Vierailija

  Voi että Katjuska! Tuotahan mekin hoettiin. En olisi millään muistanut, ellet olisi kirjoittanut sitä tänne =D !
   
 13. neito Vierailija

  Hyppynarulla taisimme leikkiä tuon kahdeksikkoa yhdellä/kahdella/kolmella jne. mm. kauppaa, se taisi mennä niin, että kauppaan mentiin joko "hyppäämällä nolla" tai hyppäämällä yhden ja samalla sanoen, että kauppaan, ostokset tehtiin vuoronperään, hypätessä piti sanoa, mitä ostaa ja monta, ja piti hypätä se määrä mitä osti. Eli esim. 2 kurkkua ja hyppää samalla kaksi hyppyä. Lasku taidettiin maksaa, niin että pyörittäjät sanoivat summan ja hypättiin se määrä. Kaupasta poistuminen samalla tavalla kuin tulo.
   
 14. TM Vierailija

  Meillä toi nallekarhu meni näin:

  "Nallekarhu nallekarhu kätes ojenna,
  pyöri ympäri, niiaa, kumarra, koske käsi maahan, juokse pois"

  Twististä oli monta versiota... muistan joitakin hyppysarjoja, mutta niitä on vaikea sanoin kuvailla.
   
 15. hemulix Vierailija

  (twisti)
   
 16. - - - Vierailija

  Meilläpäin nuita sanottiin rasseleiksi. :>
   
 17. Arvatkaa venähtikö mulla naama pitkäksi kun lapseni sai twist narun lahjaksi ja päällä luki Kiinalainen hyppynaru!? Paketissa oli vielä ohjeet hyppimiseen.
   
 18. kolmen äiti Vierailija

  Twist narulla tehtiin myös sokkeloa jonka läpi piti päästä.
   
 19. Lapsuudenmuisto Vierailija

  Muistan ainakin eri tapoja hypätä.

  1. isohaara - haara (oikea) - isohaara - haara (vasen) isohaara - keskelle - isohaara - pois
  2. haara (oikea) - haara (vasen) - keskelle - isohaara (sitten käännytään vastakkaiseen suuntaan niin, että naru on nilkoissa "mutkalla" eli 180 astetta ympäri- keskelle - pois

  Visti oli ensin nilkoissa - polvissa - reidessä juuri pakaran alapuolella - vyötäröllä, kainaloissa - kaulalla, mutta yleensä tuo nilkat - polvet - reidet.

  Ensin oli normaali leveys, eli perus haara-asento.
  Seuraavaksi yksi nilkka- yksi polvi - yksi reisi
  Sitten taisi olla nopeat normaalilla leveydellä.
  ja nopeat kapella leveydellä (yhdellä nilkalla).
  Tästä eteenpäin en muista. Tuli mieleen, että oliko sellainenkin osio, jossa piti hypätä narujen PÄÄLLE??
  Taisi olla vielä kolme- kaksi -hyppyä osio, että hypättiin isohaara ja siinä hypättiin kolme kertaa, sitten haara ja taas pompittiin kolme kertaa. eli jokaista kohtaa yks-kaks-kol _(seuraava)-yks-kaks-kol?

  Taputusleikeistä oli ainakin (hyvin väärinlausuttuna ja -kuultuna) my name is ex baby ex baby tsigidi tsigidi bum bum bum, tsaadin tsabadi, tsaadin tsabadi, your name is bum (ja tuossa kohtaa piti läppäistä paria vatsaan).

  Toinen oli tirlittan -lorusta. Tirlittan meni torille tirlittan varasti, tirlittan joutui vankilaan tirlittan karkasi... jne. Löytyy varmasti netistä.
   
 20. hemppuli11 Vierailija

  mää muistelen että yks ois ollu se aakkos loru et luetellaan aakkoset ja sit mihin kirjaimeen se pysähty niin muut keksii siihen jonku pojan nimen niin menee isona sen kans naimisiin. ja sit jatkuu että pappi se pyöritti kengän nauhaa (sitten sen hyppijän nimi) hyppäsi ( pojan nimi) kaulaan. ja aletaan hokeen et ei, juu, ei, juu, ei. sitten jatkuu hääpuku, juhla puku, bikinit, alasti... sit kirkko, vessa, tyrmä, navetta... sit ruusu, orvokki, neilikka, kaktus... sitten kulta, jopea, pronssi, tina... sit kirje, pusu... ja viimesenä on että kuinka monta lasta on 12345...
   
 21. tiipu Vierailija

 22. Anbe Vierailija

  Meillä hypättiin muistaakseni oululaisia ja ranskalaisia. Oululaiset oli noita,mistä olikin jo aiempaa keskustelua "ouluina", "kouluina" ja "rasseleina". Ranskalaiset meni muistaakseni suunnilleen näin':

  1 hyppy kahdella jalalla silmät auki
  2 hyppyä kahdella jalalla silmät kiinni
  3 hyppyä yhdellä jalalla
  4 hyppyä kädet ristissä olkapäillä
  5 hyppyä jalat ristissä
  5 hyppyä kahdella jalalla ja lukko siten, että naru jää jalkojen väliin
  7 hyppyä pyörien ympäri
  4 hyppyä kyykyssä ja neljä pystyssä
  9 hyppyä niin, että toinen jalka hyppää ensin narun yli ja sitten toinen
  1 hyppy jokaista näistä edellisistä ja kymmenentenä hyppynä lukko sivuttain kääntyen ja varpaita nostaen siten, että naru jää jalkapohjien alle

   
 23. Arimu Vierailija

  Me hypitiin hyppynarulla "jatkoja".Niitä hypittiin näin:
  0. Juostaan narun läpi hyppäämättä
  1. Napataan naru jalkojen väliin nostamalla toinen jalka.
  2. Hypätään 2 kertaa silmät kiinni.
  3. Hypätään kaksi hyppyä ja kolmannella napataan naru jalkapohjien alle.
  4. Juostaan keskelle hypätään hyppy, käännytään hypätään,käännytään hypätään ja käännytään hypätään ja pois.
  5. 1Hyppy jalat ristissä, toinen ja kolmas tavallisesti ja viides ristiin.
  6. Ensin hypättän kaksi hyppyä sitten siirrytään sivuun kahdeksi "hypyksi" ja taas kaksi hyppyä ja pois.
  7. Hypitään seitsämän hyppyä kädet vyötäröllä.
  8. Neljä hyppyä yhdellä jalalla, ja toiset neljä toisella jalalla.
  9. 3 Hyppyä ja pois kolmen hypyn ajaksi ja taas kolme hyppyä ja pois.
  10. 2 hyppyä, pois kahden hypyn ajaksi takasinhyppimään jne kymmeneen asti.
  11.1 hyppy, pois, takasi ,pois, takasi ja pois... ja näin yhteen toista asti
  en jaksa kirjottaa...
   
 24. hyppy-naru Vierailija

  Meillä hypittiin "ruotsalaisia" ja "ranskalaisia". Ruotsalaiset oli nuo "oululaiset" jne. tuolla yllä. Anbe kuvasi jo ranskalaiset. Muistaakseni ainakin ruotsalaiset jatkuivat kahteenkymmeneen asti.

  Vietin muuten lapsuuteni Oulussa, enkä ole koskaan kuullutkaan "oululaisista".
   
 25. 3x äitiii Vierailija

  Muistatteko ne piirileikit missä hoettiin ainakin jotain tälläistä: antake tee suu miio, omade, omade ja jotakin sen jälkeen. Piirissä oli esim 6 pelaajaa, toinen käsi vireisen päällä ja toinen alla. Tahti laulussa kiihtyi ja laulun lopussa tulee jokin riimi millä yritetään pudottaa joku ringistä pois. Sitä toista en muista millään.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti