Hae Anna.fi-sivustolta

Hyvä keittokirja

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä mistä ostan sen?, 12.10.2006.

 1. mistä ostan sen? Vierailija

  Täällä usein saa vastauksena kysymyksiin "Osta hyvä keittokirja". Mikä se hyvä keittokirja sitten on, kuka määrää mikä on hyvä? Millaisia reseptejä kirjan tulee sisältää; intialaisia, afrikkalaisia, eurooppalaisia, perinteisiä suomalaisia, kiinalaisia... mitä?
   
 2. Tuikku Vierailija

  Noin vastaa yks taattu tyyppi vain!

  Hyviä keittokirjojahan on pilvin pimein. Suomalaiseen kotiruokaan Keittotaito tai vastaava peruskirja on hyvä. Sitten noita muita sen mukaan, millaisesta ruoasta pidät ja/tai mitä haluat opetella syömään. Juu ja kaikki ei halua opetella, kun on kerran vuonna nolla ja yksi saanut Sohossa huonoa intialaista.
   
 3. Nely Vierailija

  Tee niin kuin minä - ryhdy keräilijäksi.
  Kirjoja on kertynyt n. 140, kyllä niistä jo jotain löytää.
  Tänään viimeksi tuli postissa Valion uusin. Alkusilmäyksellä ei mikään ihmeellinen.
  Ehkä aloittelevalle kokille käy ensitietokirjaksi.
   
 4. angloelli Vierailija

  Perusruokiin (lihapullat, jauhelihakastike jne) minusta paras on koulun kotitalouskirja. Reseptit ovat helppoja, edullisia ja aloittelijoille hyvia. Omani on 80-luvulta, eika kylla sisalla kovin eksoottisia resepteja, mutta eikohan ajat ole tuosta jo muuttuneet :).
   
 5. Emmi Vierailija

  Angloelli on oikeassa. Koulun kotitalouskirja on mainio apu aloittelijalle. Kun perusasiat ovat hallussa, voi hankkia eksoottisempien ruokien kirjoja tai vaikka soveltaa perusohjeita tulisemmin maustein ja erilaisin vihanneksin. Oikeastaanhan perusasioiden oppimisen jälkeen ei tarvita kuin makuaisti ja ennakkoluuloton kokeileva mieli.
   
 6. hm Vierailija

  Suomalaista ruokaa esittelevistä yleiskeittokirjoista itse vannon Hans Välimäen Koti keittiössä nimeen. Paras suomalainen keittokirja aikoihin. Sellaista reilua husmanskost-ruokaa. Toisella sijalla tulee Helsinki a la carte ja Helsinki Menu -kirjat, sisältävät myös nk. sunnuntairuokaa. Kolmannella Glorian ruokakirjat, ovat molempia. Etnokeittokirjat ja erikoiskeittokirjat kuten äyriäis- ja simpukkakeittokirjat ovat sitten erikseen.
   
 7. Ilona Vierailija

  Eihän ihan hyvää keittokirjaa ole.

  Mutta; Kaisa isotalo, Raija kuittinen, Otava, uusin painos. (Suomen suosituin keittokirja.)

  Kotiruoka. Sillä pärjää.
   
 8. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 063
  Saadut tykkäykset:
  17
  Samaa mieltä Ilonan kanssa. Kannattaa ensin hankki peruskeittokirja josta oppii perusasiat sitten voi ostaa jos vaikka minkälaisia keittokirjoja. Esim. ulkomaalaisia alkuperäiskielellä.
   
 9. tuli Vierailija

  Itse en käytä keittokirjoja lainkaan, netistä etsiminen on nopeampaa. Teini tykkää selailla keittokirjoja ja usein tekee kuvien inspiroimana ruuan. Myös kauppojen reseptilehtiset tarttuvat hänellä usein mukaan. Ruuanlaiton perusteet lapset ovat oppineet kotona ja mummon luona... mummihan tekee edelleen "maailman parhaat" laatikot ja merimiespihvit:)

  "Anopilla" on ikivanha keittokirja, muistaakseni 1900-luvun alusta. Siinä neuvotaan piirroskuvien avulla esim. sian hyödyntäminen niin, ettei juuri palaakaan jää käyttämättä. mm. sorkat keitetään jne.

  Minusta keittokirjat joissa on myös tarinaa ko. maan tavoista ja historiasta, ovat mukavia. Niitä tulee silloin tällöin selailtua, mutta esim. "Floyd Välimerellä" kirjasta en ole tehnyt ainoatakaan ruokaa, mukaelmia kylläkin. Hänen kirjojaan voisin kokeileville kokeille suositella.
   
 10. Irma Vierailija

  En kyllä aloittelijalle suosittelisi Välimäen Koti keittiössä kirjaa! Sen verran hankalasti siinä asioita tehdään. Peruskoulun kotitalouden kirjat, Kotiruokaa, Ruutukokki ja Marttojen keittokirjat on hyviä. Esim Marttojen Penninvenyttääjän keittokirja on sukulaislasten toiveena aina kun muuttavat omaan kotiin. Ei mikään katselukirja (vain muutamia piirroskuvia), mutta hyviä, toimivia perusohjeita. Nyt on ilmestynyt päivitetty versiokin. Pakkaan niitä taas muutamalle nuorelle joululahjaksi. Siis heidän omasta toiveestaan.
   
 11. Meillä on ikivanha, vuodelta 1928 oleva ”Keittotaito” -niminen kirja, jossa on tosi mielenkiintoisia ruokaohjeita ja kirja kirjoitettu ”vanhalla suomella”. Onko keittokirja sitten hyvä, siitä voi olla kahta mieltä. Joitakin ohjeita olen ihan milenkiinnosta kokeillut. Jännää vaan lueskella, kuinka niukoista tarpeista silloin on esim. ruokia valmistettu.

  Äidiltäni sain aikoinaan kotoa lähtiessä ”Suuri keittokirja” -nimisen kirjan. Erittäin yksityiskohtainen, monipuolinen ja kauniilla väri-/mustavalkokuvilla kuvitettu teos.
  Neuvoja juhlien (ristiäisistä hautajaisiin) järjestämisestä, kattauksesta, pöytätavoista... ruhon paloitteluun...siis kaikkea mahdollista yksissä kansissa.
  Fiksusti paksut muoviset kannet, jotka helppo pyyhkiä, jos söhräilee keitellessään.
  Siis aivan älyttömän hyvä keittokirja !!
   
 12. Ilona Vierailija

  kotiruoka on uudistettu versio Keittotaidosta!
   
 13. Ai niin ja sittenhän meillä on vielä sellainen lokerikko, johon äitini keräsi jostain sellaisia kortteja (tulivat muistaakseni postissa), jotka oli lajiteltu ruokien/leipomusten mukaan, esim. ”herkullista jauhelihasta”, ”makaroniruoat”, ”ruokaisat salaatit” jne.
  Korteissa on toisella puolella ruoan kuva, toisella puolella ohjeet.
  Onko tuttu?

  Onhan noita keittokirjoja sittemmin tullut hankittua jos vaikka minkälaisia, mutta silti ensimmäiseksi aina käännyn tuon ”Suuren” puoleen.
   
 14. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 063
  Saadut tykkäykset:
  17
  Tuttu hyvinkin, muutta annoin oman laatikolliseni pois, jätettyäni muutaman hyvän kortin itselleni talteen.
   
 15. Tuikku Vierailija

  Matkoilta on tarttunut minullekin paljon keittokirjoja kotimaisen perusteoksen monipuolistamiseksi. En kyllä voisi tehdä kuten Jx kehoittaa "ostaa alkuperäiskielellä", minä kun en osaa kuin saksaa, ruotsia ja englantia niin hyvin (ranskasta ja espanjasta selviän joten kuten), että voisin ruokaa laittaa. Onneksi monissa maissa on englannin- tai saksankielisiä versioita.
   
 16. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 063
  Saadut tykkäykset:
  17
  Lähinnä ajatus olikin, että ihmiset ostaisivat kirjoja niillä kielillä mitä itse osaavat. Minulta sujuu englanninkielisten keittokirjojen lukeminen loistavasti, mutta olenpa kokannut kerran yhden jutun espanjankielisestä lehdestä ja hyvin onnistui vaikka kyseisen kielen taitoni ovatkin vajavaiset. Italiankielellä sanakirjan kanssa onnstuisi varmaankin ihan ok. myös.
   
 17. niin Vierailija

  Vaikea ostaa alkuperäiskielillä kaikkia kirjoja, itse en ainakaan osaa kiinaa, intiaa (mitä kieltä he puhuvatkaan) ja monia muita kieliä... Kehotus ostaa alkuperäiskielellä kirjoitettuja kirjoja on siis aivan naurettava. Kyllä me muut kokkaamme muutakin ruokaa kuin sitä kuuluisaa englantilaista...
   
 18. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 063
  Saadut tykkäykset:
  17
  Lukemisen ymmärtämystä kannattaa opetella ja myös lukea kirjoitus kunnolla ennen vastaamista.
   
 19. hauska juttu Vierailija

  Sinä taas et tajua, kun sinua kiusataan. Tosikko.
   
 20. Manchester Vierailija

  Ihanko totta? Jx osaa englannin kieltä? En usko, sillä vieraita kieliä taitavan pitäisi hallita myös äidinkielensä.
  Oletko Jx koskaan kokannut esimerkiksi ruotsinkielistä ohjetta noudattaen?
   
 21. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 063
  Saadut tykkäykset:
  17

  Olen muutaman kakun väsännyt ja ihan onnistuivat nekin.
   
 22. Niin, sinä kehoitit ostamaan alkuperäiskielellä. Me muut matkustamme monissa muissakin kuin englantia puhuvissa maissa. Siksi vinkkisi on vähän ongelmallinen.
   
 23. Manchester Vierailija

  Herregud! Onnistuiko tuo ihan ilman sanakirjaa?

   
 24. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 063
  Saadut tykkäykset:
  17
  Kyllä.

   
 25. Odelia Vierailija

  Minä myös suosittelisin Kaisa Isotalon ja Raija Kuittisen "Kotiruoka" -kirjaa. Perusteos, jossa paljon hyviä ja helppoja ohjeita sekä vinkkejä!
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti