Hae Anna.fi-sivustolta

Ikä, lenkit, verenpaine?

Viestiketju osiossa 'Eläkkeellä' , käynnistäjänä Vanha elli, 28.02.2011.

 1. Vanha elli Vierailija

  Olen huvikseni mitannut verenpaineen useamman kerran koiran kanssa tehdyn hikilenkin jälkeen. Se on silloin jotakin 95/60 ja allekin.

  Oletteko havainneet samaa ja mahtaako olla normaalia? Sen toki tiedän, että liikunta laskee verenpainetta, mutta en ole tutkinut, kuinka paljon. Voimatkin meinaavat loppua varsinkin pitkissä ylämäissä, mutta voihan siihen vaikuttaa tietysti ikäkin. Koiran tahti on aika reipas ja hihna löysällä mennään. :)
   
 2. sirpe Vierailija


  Onpas paineesi tosi alhainen. Minulla paineet myöskin suht hyvät; n. 120/70 joskus tuonkin alle. Liikun hyvin paljon työpäivän jälkeenkin ja töissäkin olen jalkojeni päällä koko ajan.
  Verenpaineeni kohoili vuosia sitten ja jouduin seuraamaan paineitani, siksi ostin oman mittarin ja nyt vieläkin joskus mittaan. Onhan se hyvä tietää "missä mennään".
   
 3. Vanha elli Vierailija

  Minulla on myös kunnollinen mittari kotona. Normaalisti verenpaine on siinä 130/80 tai vähän alle. En minä jatkuvasti mittaile, mutta aina silloin tällöin. Nyt vain rupesin kokeilemaan tuota liikunnan jälkeistä painetta, kun lenkit ovat aika vauhdikkaita.
   
 4. Aika alhainen Vierailija

  Yleensä sanotaan, että ihminen elää pidempään jos hänellä on alhainen verenpaine. Verenpaine on välttämätön verenkierron ja kudosten hapensaannin turvaamiseksi. Jos paineet laskevat liian alhaisiksi elimistö alkaa kärsimään hapenpuutteesta ( myös sydänlihas) ja ihminen väsyy ennen aikojaan. Jotkut lääkkeet saattavat laskea verenpainetta kuten diureetit (nesteenpoistoon tarkoitetut lääkkeet). Yksi syy alhaiseen verenpaineeseen voi olla sydämen vajaatoiminta. Tuo viimeksi mainittu syy on sellainen tekijä, joka kannatttaisi tutkituttaa lääkärillä ja varmistaa asia.
   
 5. kiinnostavaa Vierailija


  Juu näin on mutta ap:n tapauksessa yksi mittauskerta heti lenkin jälkeen ei kerro todellisesta verenpaineesta yhtään mitään.

  Verenpainehan vaihtelee kaiken aikaa joten paine pitää mitata rauhoittumisen jälkeen mieluummin kolme kertaa peräkkäin ja laskea niiden keskiarvo. Paine pitää myös mitata muutamana päivänä peräkkäin esim. aamulla, päivällä tai illalla ja suht samaan kellonaikaan, vasta näistä lukemista voidaan tehdä johtopäätöksiä.
   
 6. Ei se paine vaan Vierailija

  En olisikaan huolissani niinkään alhaisesta verenpaineesta, vaan siitä kuinka hän kuvaa uupuvansa varsinkin ylämäissä. Kun sydänlihas ei saa riittävästi happea (verisuonien ahtautuminen, sydänlihaksen kovettuminen jne) tai on muuten vajaakuntoinen niin väsymys tulee.
   
 7. Vanha elli Vierailija

  Älkää suotta huolestuko. Poljin lääkärin valvonnassa sydämenrasitustestin juuri viime marraskuussa ja tulos oli erittäin hyvä. Kolesterolit ovat ilman lääkitystä kunnossa, paino normaali, en ole tupakoinut koskaan, harrastanut kilpaurheiluakin pitkälle aikuisikään asti ja syönyt aina kevyenterveellisesti. Oma puutarha takaa kotimaiset puutarhamarjat ja hedelmät.

  Isohko koira vain on vielä vähän reippaampi kuin minä ja siksi ylämäissä paukut saattavat vähetä, kun tämä asuinympäristö sattuu olemaan mäkistä maisemaa heti kun metsään mennään.

  Kyselinkin vain tuota lenkkien vaikutusta verenpaineeseen, että mitä kokemuksia toisilla on. Oma paine palautuu parissa tunnissa normaaliksi niihin arvoihin, joista kirjoitin aiemmin. Taitaa harvempi edes ajatella näitä asioita, vaikuttaa siltä.

  Kunhan vanhenette, ymmärrätte ihan varmasti, että ylämäet tulevat kummasti jyrkemmiksi. :)
   
 8. Vastamäessä Vierailija

  Niin jyrkkenevät, todettu on. Meikätyttö on aina ollut hyväkuntoinen ja on vieläkin, mutta puuskuttamaan laittaa ylämäessä. Eikä kannata kiiruussa alkaa juoksemaan, vaan tihentää askeliaan vaan. Muuton lyö kohta polvet loukkua. Se mun on vaikeaa muistaa, ennen kun kipaisin hyvin herkästi juoksuun.

  Liikunta pitää verisuonet joustavina ja kunnossa, kuten muunkin kropan. Sen takia sitä ei saa jämähtää nojatuoliin telkkaria vahtaamaan, vaan kiertää muutama ylimääräinen kiemura vaikka kauppareissulla, jos ei muuten tule lenkiteltyä. Työläs piha on hyvä treenisali, vaikka joskus saattaa kehtuuttoo sen hommat. Mettätyöt kun siihen vielä kevään-syksyn rupaimineen siihen päälle, niin eiköhän se mersun tarve siirry myöhemmäksi. Jos joku ei tiedä, mikä tuommone mersu on, niin se on rollaattori. Anoppimuori (85) ja äiteeni (80) eivät sitä ehtineet tarvita, mutta isäukko 90, on lykkinyt sitä ulkona pari vuotta. Kerran pääsi eksymään, kun mersunsa kanssa joutui uudelle asuntoalueelle.
   
 9. japs Vierailija

  Mä olen itse 25-vuotias mies. Mulla verenpaine on sellaista luokkaa, että 160/96. Oon yrittänyt joskus saada lääkkeitäkin melkein pari vuotta sitten, mutta lääkäri oli vain sitä mieltä, että ihan sama, oon liian nuori verenpainepotilas. Yritin sanoa silloin, että aion alkaa syömään entistä suolaisempaa ruokaa, alan juomaan alkoholiakin ja vähennän liikuntaa, että anna vain ne lääkkeet.. mutta ei niin ei.

  Mutta juuh, musta tuo vain kuullostaa lähinnä hyvältä, että jollakin ees on matala verenpaine, vaikka toi onkin kyllä todella matala. Luulisin sen kuitenkion johtuvan kuntourheilija taustasta. Mulla on muutama kaveri, jotka ovat (entisiä) kuntourheilioilta, ja kun he mittasivat paineensa niin se oli tyyliin 105/65 molemmilla.
   
 10. Katoppa Japs Vierailija

  Se lääkäri taisi sanoa sinulle jotain muutakin. Semmosta, jotta sun pitäis alkaa liikkumaan ja viettää vähemmän aikaa persuuksillasi sipsejä mutustellen? Ei kaksvitosen kuulu lahota pystyyn ja pyytää lääkettä verenpaineen vuoksi, kun normaali, terve ja liikkumista sisältävä elämä tekee sinusta terveemmän kaikin puolin, laskee verenpaineenkin siinä sivutuotteena.

  Siis löntystäpä kauppaan ja osta aluksi lenkkarit ja verkkarit. Ruokakaupasta vihanneksia ja kevytlevitettä sekä vähärasvaisia ruokia. Syö sitten säännöllisesti ja jätä mussuttelut, kalja ja limut pois. Eiköhän ala paineet normalisoitua ja kaveri komistua!
   
 11. evine Vierailija

  Minunkin verenpaineeni on aina ollut alhainen, siis samma luokkaa kuin sinunkin. Minusta oli hauskaa, kun työpaikan lääkäri kertoi minulle 40 v. sitten, että urheilijoilla oli myös usein alhainen verenpaino. Lääkäri sanoi kyllä, että asia korjautuisi iän mukana, mutta eipä siltä näytä.

  Ylämäessä puuskutan ja siksi pidän enemmän alamäestä -
   
 12. merisuola Vierailija

  Matala D-vitamiinitaso aktivoi munuaisten angiotensiinijärjestelmää, mikä taas on tehokkain verenpainetta nostava tekijä.


  """ D-vitamiinin puute on jo aikaisemmin yhdistetty verenpainetautiin, mutta nyt uusi amerikkalainen tutkimus viittaa siihen, että puutos liittyy myös lievään verenpaineen kohoamiseen. Raportin julkaisee Kidney & Blood Pressure Research -lehti (2012). Suomalainen D-vitamiinin viranomaissuositus on aivan liian pieni, se tulisi nostaa vähintään kymmenkertaiseksi nykyisestä. Riittävä saanti ehkäisisi monia merkittäviä kansantauteja ja jarruttaisi niiden kulkua. D-vitamiini säästäisi miljardeja euroja vuodessa.
  Tutkimus oli osa suurta kansallista terveyshanketta, nimeltään 3rd National Health and Nutrition Examination Survey. Tulosten mukaan vähiten D-vitamiinia veressä olevilla ihmisillä (alin neljännes) oli 48 % suurempi todennäköisyys sairastua esiverenpainetautiin kuin niillä, joiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) oli suurin (ylin neljännes).
  Esiverenpainetauti (prehypertensio) on tila, jossa systolinen paine on 120–139 mmHg tai diastolinen paine on 80–90 mmHg. Tila voi edetä varsinaiseksi verenpainetaudiksi, jossa lukemat ovat vähintään 140/90 mmHg. Yhdysvaltain hallituksen arvion mukaan noin 30 % amerikkalaisista naisista ja miehistä potee esiverenpainetautia. Sen syyt eivät ole kaikki vielä selvillä, mutta siitä syytetään muun muassa ylipainoa, liikunnan puutetta, tupakointia, runsasta alkoholin käyttöä ja sukuhistoriaa. Esiverenpainetauti lisää myös riskiä saada valtimonkovetustauti, sydänkohtaus, sydämen vajaatoiminta, aivohalvaus ja munuaisvika.
  Tutkimuksessa seurattiin 9 215 yli 20-vuotiaan henkilön terveydentilaa. Peräti 3 712 henkilöllä (40 %) todettiin esiverenpainetauti. Siihen liittyi pieni S-D-25-lukema, joka oli riippumaton sukupuolesta, rodusta, painoindeksistä (BMI), seerumin kolesterolista, C-reaktiivisesta proteiinista (CRP) ja munuaisten toiminnasta. Tutkittujen henkilöiden otos oli niin suuri, että se edustaa hyvin yhdysvaltalaista väestöä kokonaisuudessaan.
  Luonnon D-vitamiini on hyvin halpaa, korostavat tutkijat. Auringonvalo on tärkein D-vitamiinin lähde, mutta se muodostaa paljaassa ihossa D-vitamiinia vain silloin, kun aurinko paistaa niin korkealta, että ihmisen varjo on lyhyempi kuin hän itse. Ravinnossa eniten D-vitamiinia on rasvaisissa kaloissa, kananmunissa ja sienissä. Ravinnosta saadaan kuitenkin liian vähän D-vitamiinia, 3–5 mikrogrammaa (µg) päivässä. Siksi Suomenkin viranomaiset suosittavat nykyään koko väestölle D-vitamiinia purkista ympäri vuoden. Suomessa lastenlääkärit vaativat nostamaan lastenkin saantisuosituksen 50 µg:aan päivässä. Se voi ehkäistä lapsia sairastumasta myöhemmin elämässään diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään ym. kansantauteihin. D-vitamiini torjuu myös virus- ja bakteeri-infektioita ja lyhentää niiden kestoa, osoittavat monet uudet tutkimukset. """
  D-vitamiini ehkäisee verenpaineen nousua - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen


  Voi Hyvin 2/2012 lehdessä on lääkärin artikkeli verenpaineen hoidosta elintavoilla eli mene kirjastoon lukemaan lehti.


  Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. Huippuvarovainen EFSA päätyi tähän tulokseen käytyään läpi uudet D-vitamiinitutkimukset. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä. Lausunnossa mainitaan, että edes 250 µg päiväannoksella ei löydetty mitään haittavaikutuksia.
  EFSA - Scientific Opinion of the NDA Panel: Tolerable Upper Intake Level of vitamin D

  """ Tässä tänä vuonna julkistetussa satunnaistettuihin ja kontrolloituihin tutkimuksiin perustuvassa meta-analyysissä C-vitamiini alensi systolista verenpainetta noin 5 elohopeamillimetriä ja diastolista verenpainetta lähes 2 elohopeamillimetriä korkeasta verenpaineesta kärsivillä. """
  Effects of vitamin C supplementation on blood... [Am J Clin Nutr. 2012] - PubMed - NCBI

  C-vitamiinia 500-1000mg / vrk
  D-vitamiinia 100µg / vrk
   
 13. miettijä Vierailija

  Ei kai verenpainetta kannata mitata heti hikilenkin jälkeen. Eikö siinä pidä olla melko rauhallisessa tilassa, että näyttää oikeat arvot.
   
 14. porajata Vierailija

  Itsellä laskee myös alas lenkin loppupuolella ja samalla vähän huimaa
   
 15. ihanaa elämää Vierailija

  Haeppas kirjastosta Gary Taubesin kirja "Miksi lihomme" ja lisäksi voisit lainata vaikka Andreas Eenfeldtin teoksen "Ruokavallankumous".

  Niissä puhutaan oikeasta ruokavaliosta, jolla saa verenpaineen kohdalleen ja silti saa syödä herkullista ruokaa.

  Elä ihmeessä pilaa loppuelämääsi.
   
 16. huoh Vierailija


  Taitaa syke nousta liikaa sulla. Aika moni kupsahtaa lenkkipolulle. Osta sykemittari. Oot huonossa hapessa, siksi huimaa.
   
 17. porajata Vierailija

  En tiedä mikä liiankorkea, alle 120 koko lenkin
   
 18. Liisukka Vierailija

  juoksen päivittäin 8-10 km. Rasituksessa, eli lenkin aikana juoksumatolla verenpaine on noin 120/70, syke maksimissaan 110-120 sykemittarin mukaan. Teen myös vatsalihasliikkeet + kahvakuula + zumbatreenit yht. 7h/viikko. Kaikki tämä lääkärin määräyksestä ja valvonnassa.

  Levossa verenpaineeni on nyt 100/60. Leposyke 60.
  Verenpainemittarina ammattilaisille tarkoitettu pari vuotta vanha Omron. Sykemittarina Polar.

  Mittaan verenpaineen enää 2 krt viikossa samana päivänä, samaan kellon aikaan, lääkärin määräyksestä.

  2 vuotta sitten, ennen kuin aloitin kuntoilun, verenpaine oli 160/120-130, ylipainoa oli vaatimattomat 48 kg. Nyt paino on normaaleissa lukemissa 57 kg. Pituutta 172 cm.
   
 19. näin on Vierailija

  Imoitan vain , epäselvyyksien välttämiseksi,että kirjoittaja ei ole se liisukka joka kuuluu mummo klubiin vaan joku toinen sanan nimimerkin ottanut henkilö.

  Terv. alkuperäinen liisukka
   
 20. Liisukka Vierailija

  Lempinimeni on Liisukka. Liisukkaa ei ole rekisteröity kenellekään täällä. En ole huomannut sinun Liisukka kirjoituksia ellit-palstoilla tämän vajaan puolen vuoden aikana kertaakaan, joten oletin että voin aivan hyvin käyttää omaa nimeäni myös täällä.

  Sori, en ole huomannut myöskään mummoklubia.

  Jos haluat pitää nikisi, rekisteröi se.
   
 21. ohoh Vierailija


  Hyvältä näyttää arvot. Mutta onko alkoholi ja tupakka poistettu elintavoista? Ne nimittäin alentavat elinikääsi, että kuntoilu on niinku turhahkoa.
   
 22. luukato Vierailija

  Pituus 172 cm ja paino 57 kg ja eläkeläinen, minusta tuo paino on kyllä reippaasti liian alhainen.
   
 23. Liisukka Vierailija

  en ole eläessäni tupakoinut. Alkoholia olen viimeksi juonut vuonna 1982. Paino on lääkärin määrittämällä tasolla. Eläkkeelle jään vasta ensi vuoden lopulla.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti