Hae Anna.fi-sivustolta

Ikääntyminen & vanhuus eivät ole sairauksia

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä Läsnäolo, 03.11.2013.

 1. Läsnäolo Vierailija

  Elämää ei ole ilman kuolemaa

  Luin viestiketjua Vanhat koirat. Sydäntä lämmittää lukea, miten syvää on teidän kirjoittajien rakkaus lemmikkiänne kohtaan. Elä
  in on samaa Luonnon luomaa aivan kuten kuin ihminen muun luomakunnan joukossa.

  Ymmärrettävästi nuoremmilla on oman kokemuksen
  puuttumisesta johtuen hieman vääriin johtopäätöksiin johtava käsitys siitä, mikä on sairautta ja mikä vanhuutta. Se, että ihmiselle tai eläimelle ilmaantuu muutoksia 'nuoruuden olemukseen ja fysiologiaan', ei tee ihmistä tai eläintä elinkelvottomaksi.

  Nuorillekin sinkuille, isille ja äideille laitetaan tekoniveliä, koska nivelten rusto on kulunut tai on muuta 'elämän jälkeä', joka on aina yksilöllistä. Koirille ei niinkään laiteta tekoniveliä, ainakaan usein, mutta kunhan paino pidetään tiukassa kurissa, elämästä nauttiminen sujuu hyvin ei niin joustavilla ja tehokkailla raajoilla.

  Esimerkkejä ikääntymiseen ja vanhenemiseen liitetyistä 'vaivoista' on paljon. Niiden ilmaantuminen ei ole syy ihmiselle päättää lemmikin elämä. Monien arvomaailma on sitä, että pari vuotta vanha sisustus tapetteineen täytyy uusia. Uusi auto täytyy vaihtaa ennen kuin siihen ilmaantuu ruostetta tms.

  Elämää ei ole ilman fyysistä kuolemaa. Kuolema on useimmiten samanlainen kamppailu kuin syntyminen. Monet ihmiset haluavat välttyä kuoleman kohtaamiselta ja lopettavat lemmikkinsä eläinlääkärin antamalla hyvällä syyllä, ettei tarvitsisi kohdata kuolemaa. Jos eläin on suht terve, lukuunottamatta vanhuutta, se lähtee kyllä itse silloin kuin sen aika on. Tämä prosessi, elämänvoiman hiipuminen, ym muutokset, ovat yksilöllisiä. Kun sen lähtö lähestyy, viimeiset kaksi viikkoa voivat olla lemmikin perheelle rankat. Kuolema ei ole helppo.

  Tapauksesta riippuen, eläimen oikeutta kuolla arvokkaasti on mahdollista kunnioittaa tukemalla sen kuolemisen prosessia. Olemalla sen kanssa, kun se asteittain valmistautuu lähtemään. Se ei ole helppoa, mutta se on elämän kunnioittamista sen koko kaaressa.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti