Hae Anna.fi-sivustolta

 1. Anna.fi:n keskustelut siirtyvät Kaksplus.fi:n alle 1.12.2020.

  Tästä syystä käyttäjätunnukset lakkaavat toimimasta. Voit luoda uudet tunnukset Kaksplus.fissä osoitteessa keskustelu.kaksplus.fi/register

  Tervetuloa edelleen keskustelemaan kiinnostavista aiheista osoitteeseen keskustelu.kaksplus.fi

  Ystävällisin terveisin,

  Annan toimitus
  Dismiss Notice

Imelletty perunalaatikko - perinteistä viikonloppu- ja arkiruokaa

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä Perinteinen Ruoka, 17.02.2020.

 1. Perinteinen Ruoka Vierailija

  Laatikkoruokia valmistettiin "vanhaan hyvään aikaan" silloin kun leivinuunien jälkilämpöä oli käytettävissä. Leivinuunit oli kuin tehty laatikkoruokien kypsentämiseen.

  Myös imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin ynpäri vuoden. Parasta imellettyä perunalaatikkoa saadaan pitkään varastoidusta perunasta ja esimerkiksi kesäaikaan edellisen vuoden sadosta saadaan vielä loppukesälläkin mitä parhainta imellettyä perunalaatikkoa.

  Perionteisesti imelletty perunalaatikko on arvostettua, tuhtia haarukalla syötävää ruokaa. Nykyisin perunalaatikkoa ei juurikaan arvosteta ruoaksi, vaan se on lähinnä jopa suorastaan halveksittu vähäarvoinen lisuke. Olisikin jo korkea aika nostaa imelletty perunalaatikko "vanhan hyvän ajan arvoon" Imelletty perunalaatikko on oikeaa kunnon ruokaa - nyt sillä on vain vähäarvoinen litkulisäkkeen arvo.
   
 2. Perinteinen ruoka Vierailija

  #########

  Talven yli ja seuraavaan kesään varastoitu peruna on parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon. Imelletty perunalaatikko onnistuu vielä loppukesällä erinomaisesti.

  Tässä vanhaa perinnettä mukaileva ohje sovellettuna sähköuunien aikakauteen: Ei lisätä sokereita eika siirappia. Vanhan ajan imellettyä perunalaatikkoa ei mausteta. Maku saadaan imeltämällä, perunalajikkeista, maidosta ja voista sekä kohtuullisesta määrästä suolaa.


  Näistä ympäri vuoden:

  2 kg perunaa. Pitkään varastoidusta perunasta, ylivuotisesta sadosta, vielä loppukesällä saadaan erinomainen hyvä imelletty perunalaatikko

  2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa

  50-100 g voita

  noin 0,8 litraa maitoa, määrä vaihtelee lajikkeen ja halutun lopputuloksen mukaan

  2 teelusikallista suolaa


  Sähkölieden uuni on erinomaisen hyvä imelletyn perunalaatikon imeltymiseen ja paistamiseen. Lämpötilat on hyvä tarkistaa erillisellä uuninlämpömittarilla.

  1. Kaikki perunalajikkeet imeltyy. Keitä perunat kattilassa suolattomassa vedessä kypsiksi. Vinkki; jauhoiset perunat on usein erittäin hankala kuoria kypsinä ja kuorimisesta aiheutuu isot kuorimistappiot. Jauhoiset perunat voikin aivan hyvin kuoria raakoina ja ne voi keittää erittäin pienessä vesimäärässä ja soseuttaa kuumina suoraan keittoveteen.
  Kaikki perunalajikkeet voi kuoria raakoina ja keittää kypsiksi pienessä vesimäärässä ja soseuttaa suoraan keittoveteen.

  2. Soseuta kattilassa perunat kuumina. Tönkkösose ohennetaan kuumalla vedellä sakeaksi soseeksi. Kun soseutetaan kuumina, niin liisteröitymisen vaara vähenee.

  3. Jäähdytä sose kattilassa huolellisesti ja sekoittaen noin 72-76 asteiseksi. Lisää jauhot 72-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sekoita. Lisää tarvittaessa tilkka noin 72-76 asteista vettä. Imeltyminen alkaa heti. Soseen jäähdyttäminen on erittäin tärkeää, sillä estetään jauhojen palaminen.

  4. Laita kansi sosekattilaan ja sosekattila imeltymään noin 65-70 asteiseen uuniin 3-4 tunniksi. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maistamalla voi varmistaa imeltymisen etenemistä - maista, riittäisikö 3 tunnin imeltymisaika.
  Ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta.

  5. Lisää imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi ohuina siivuina ja lisää maitoa niin että soseesta saadaan sakea puuromainen velli. Lisää suola. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutama voinokare. Pinnalle voi sirotella halutessa myös korppujauhoa.

  6. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Kun näin tehdään, niin voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.

  7. Paista pitkään varastoiduista perunoista valmistettua imellettyä perunalaatikkoa
  2-3 tuntia.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti