Hae Anna.fi-sivustolta

imelletty perunalaatikko

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä kysyn, 20.12.2005.

 1. kysyn Vierailija

  Hei, aion yrittää ensimmäistä kertaa tehdä itse jouluisen, imelletyn perunalaatikon. Resepti on, mutta paria seikkaa pitää tarkentaa. Tietäisikö kukaan,

  1) Mikä perunalaji sopii parhaiten laatikkoon?

  2) Mitä ihmettä oikein tarkoittaa imellyttäminen? Mikään keittokirja ei sitä selitä. Onko se vain sitä, että ainesten annetaan olla kannen alla... missä lämpötilassa ja miten pitkään?

  3) Maustetaan suolalla ja sokerilla. Muskottipähkinäkin kuulemma soveltuu? Missä vaiheessa mausteet laitetaan?

  Muuta oleellista? Kiitos etukäteen vastauksista!

   
 2. J Vierailija

  Rosamundaa käytin. Sokerin tilalle laittaisin/laitoin siirappia. Imellyttäminen on sen muussin seisottamista lämpimässä paikassa vehnäjauhojen lisäyksen jälkeen tuntikausia. Nopeammin pääset, kun jätät tämän vaiheen pois ja laitat siirappia niin paljon, että saat muussista sopivan makeaa. Muskottipähkinä (jauhettu) laitetaan tai minä laitan muussauksen jäkeen.
   
 3. lue Vierailija

  Lue keittokirjasta/respetistä. ja tee ohjeen mukaan.
   
 4. ehtoton Vierailija

  .. edellytys onnistumiselle on se että soseen annetaan olla pitkään lämpimässä vedottomasssa paikassa.Eikä missään nimessä mitään siirappia tarvita. Oikotietä oneen ei ole tässäkään asiassa.
  Älä laita vuokaa kovin täyteen sillä sose kuohuu jonkin verran ja se on hyvä merkki. Silloin onnistuu.
   
 5. X Vierailija

  Eiköhän tuohonkin ole sen sata ja yksi ohjetta. Tarvitse kenenkään ohjeita mollata, ainakaan jouluviikolla.

  Googlella löytyi ainakin nämä:
  http://www.santaclaus.fi/?deptid=8189
  http://www.reseptit.com/article/articleview/206/1/13/
  http://www.nicehouse.fi/cgi-bin/keittio_reseptit/ohje.pl?ID=304
  http://www.ingman.fi/klubi/nxl/345056/imelletty_perunalaatikko_resepti.fi.html

  Ja vielä se www. suomalainenjoulu.fi
   
 6. Iäkäs Elli Vierailija

  Hae googlelta Imelletty perunalaatikko. On ohjetta ja selitystä enemmän kuin lukea jaksaa.

  Itse olen tehnyt perunalaatikon niistä perunoista, mitä on sattunut olemaan, ainakin pitoa, kultaa, mustaa perunaa. Parempi maku tulee imellyttämällä kuin pelkkää siirappia lisäämällä.

  Eiväthän nykyihmiset malta mitään tehdä, mikä kestää kauemmin kuin puoli tuntia. Ja jos joku haluaisikin tehdä jotakin hyvää ja hitaasti, niin heti ollaan ojentamassa oikopolkuja.

  Imellyttämisen lämpötila on siinä +50-60 astetta. Jos omistaa puuhellan, sen ""pankko"" on hyvä tai lämmitetyn leivinuunin päällys. Kerrostalossa lämpöpatterinkin päälle voi laittaa. Siinä lämpo on alhaisempi ja laatikko saa muhia mielellään yön yli. Kun vain keksii oikeanmuotoisen kipon.

  Kekseliäs tekee kylmälaukusta lämpöuunin kuumalla vedellä täytetyillä limsapulloilla ja/tai mehugallonoilla, jos ei halua uunissa imellyttää.

  Hyvää kokeilumieltä ja onnistumista!
   
 7. Xena Vierailija

  Reseptejä löydät kyllä netistä (esim. Valion sivuilta) vaikka kuinka paljon ja niillä onnistunet ihan hyvin.

  Mutta se imellytys jota ei selitetä; tarkoittaa sitä, että vehnäjauhon entsyymit pilkkovat perunan tärkkelystä sokereiksi. Siitä makea maku. Ja vaatii nimenomaan lämpimän paikan. Itse olen ratkaissut asian siten, että laitan perunamuussin imeltymään aatonaattona yöksi hellalle. Se on ollut sopivan lämmin paikka kun kinkku on koko yön uunissa ja lämmittää hellaa. Jos muussi ei aamulla ole vielä tarpeeksi makeaa, niin lisää sitten siirappia (ja loput mausteet sekä maito ja voi). Sitten vain uuniin.
   
 8. alkuper. Vierailija

  Suurkiitos vastauksista! Varsinkin tuosta imellytyksestä. Nyt selvisi jo aika pitkälle.

  Ostan varalle pari valmista laatikkoa, mutta koetan vähitellen opetella itsekin nämä perinteiden mukaiset ruuat.
   
 9. Matti Viikari Vierailija

  Ketjussa on jo hyviäkin vihjeitä kysymyksiin mutta siitä huolimatta liitän tähän vielä omankin jo monessa yhteydessä olleen tekstin.

  Imelletty hämäläinen perinteinen perunalaatikko eli -tuuvinki

  noin 2 kg jauhoisia perunoita (esim. Pito tai lähes vastaava, punaiseksi koodattu lajike)
  4 rkl vehnäjauhoja
  50 g voita tai rypsiöljyä
  8 dl (täys)maitoa
  2 tl suolaa


  Keitä perunat kypsiksi kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina.

  Survo ne (tai soseuta hyvin varovasti vaikka sähkövatkaimella) ja lisää jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot. Jos survos on kovin kuiva, lisää joukkoon jäähtynyttä keitinvettä.

  Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla vähintään 3-5 tuntia, mieluummin vaikka koko yön. Pidä huolta siitä, että seoksen lämpötila on koko imeltymisen ajan yli 50 astetta mutta alle 75 astetta.

  Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä, lisää sulatettu voi tai rypsiöljy, maito ja suola. Seoksen sakeuden tulee olla löysän puuron ja tukevan vellin väliltä.

  Kaada seos kahteen voideltuun 1,5 litran vuokaan. Kaada vuoat vain puolilleen, koska perunalaatikko kuohuu herkästi yli. Paista 150-175 asteessa 2-3 tuntia. Mikäli haluat pakastaa laatikon, tee se ennen kypsennystä ja paista vasta sulatuksen jälkeen.

  Huomioitani useimpien muiden imelletyn perunalaatikon ohjeiden puutteista:

  Suurin osa imelletyn perunalaatikon ohjeista on harhaanjohtavia tai suorastaan virheellisiä. Hämäläisen maalaistalon poikana pidän niiden esittämistä suorastaan vanhan ruokakulttuurin häväistyksenä, kun niissä on niin täydellisesti unohdettu perinteet ja pilataan imellyksen onnistumisen mahdollisuudet.

  Vain harvoin kerrotaan, että imellyksen edellytys on oikeanlainen perunalajike, sen pitää olla jauhoinen eli tärkkelyspitoinen. Useissa kaupoissa on käytössä perunapussien värikoodi, ja niissä jauhoiset perunat ovat merkitty punaisella. Oikea lajikekaan ei kelpaa edes heti syksyllä perunannoston aikaan, vaan aikaisistaan vasta syystalvella. Kiinteistä perunoista saa taitavakin kokki usein aikaan vain liisteriä, joka ei imelly. Tätä sitten yritetään korjata lisäämällä sekaan siirappia, mutta silloin on jo ruoka menetetty.

  Eri perunalajikkeiden tärkkelyspitoisuus voi olla vaikka seuraava: Pito 19,9 %, Suvi 18,9 %, Puikula 18,5 %, Hertha 17,2 %, Sabina 17,2 %, Lady Claire 17,0 %, Kulta 17,0 %, Satu 16,9 %, Rekord 16,9 %, Van Gogh 16,8 %, Fontane 16,5 %, Felsina 16,5 %, Matilda 16,1 %, Redstar 16,0 %, Gloria 15,8 %, Sini 15,7 %, Rosamunda 15,7 % .... Viljelyolosuhteilla on kuitenkin suurta merkitystä tärkkelyspitoisuuteenkin.

  Monissa ohjeissa neuvotaan lisäämään rasva jo soseutuksen aikaan. Tässä ei ole vähintäkään järkeä. Imeltyminen ei kaipaa rasvaa, ja rasva vaan hapettuu suotta lämpimässä soseessa.

  Usein erittäin paha puute on imellyksen ohjeissa. Monesti sanotaan vain, että jätetään sose lämpimään paikkaan. Useimmat nykyihmiset kuvittelevan tuollaiset 30 astetta olevan lämpimän paikan, mutta siinä lämpötilassa sose ennemmin pilaantuu kuin imeltyy. Imeltymisessä perunan tärkkelys hajoaa sokereiksi, ja prosessissa tarvittava amylaasi -niminen entsyymi tulee soseeseen lisättävästä viljasta. Amylaasia on viljassa kahta muotoa. Amylaasin beta -muodon toiminnan optimilämpötila on noin 62 - 65 astetta ja alfa -muodon noin 72 – 75 astetta. Molemmat hajottavat tärkkelystä sokereiksi, mutta hiukan erilaisiksi, ja molempien toimintaa tarvitaan. Itse imellytän sosetta sähköhellan uunissa n. 55 asteen lämpötilassa ja valvon lisäksi soseen lämpötilaa sähköisellä kinkunpaistomittarilla. Sosetta on hyvä sekoittaa imeltymisen aikana ja jauhojakin voi lisätä. Imeltynyt sose löystyy hyvin huomattavasti ja maistuu imelältä.

  Paistaminen on jo helppo juttu, pitkään ja miedolla lämmöllä, jolloin vellimäinen seos valmistuu herkulliseksi perunatuuvingiksi.
   
 10. astrid Vierailija

  Olipa hyvä että osuin näille sivuille, ensi kertaa näen ohjeen jossa perustellaan tämän makoisan ruuan salaisuus. Itse olen tehnyt tuuvinkia vaihtelevalla menestyksellä. Nyt on menestys taattu. Kiitos hra Viikari.
   
 11. pottu Vierailija

  Mitähän nyt tuohon enää lisäis?
  Juu, Hyvää ja Maukasta Joulua!
   
 12. ongelma... Vierailija

  ...taitaa olla se, että ainakaan minulla ei ole sopivan lämmintä paikkaa rivarihuoneistossa, jossa saisin seoksen pysymään tasaisen lämpöisenä esimerkiksi yön yli. Senpä vuoksi kyllä lisään seokseen siirappia, sanokaa mitä sanotte.
   
 13. J Vierailija

  No sanotaan hyvää joulua ja niin minäkin laitan sitä siirappia.
   
 14. J Vierailija

  Minulla se uunissa ainakin paistuisi eikä imeltyisi sillä uunini alhaisin lämpötila on 150 C. Siitä syystä teen siirapilla ja hyvää on.
   
 15. Ongelma:lle Vierailija

  Sähköuuni soveltuu mainiosti imellyttämiseen (nimim. kokemusta 20 vuoden ajalta).
  Itse laitan uunin niin pienelle kuin sen saa ja hyvin on onnistunut.
  Imellytän aina yön yli.
  Käyn lisäämässä jauhoja pari-kolme kertaa yön aikana ja aamulla paistan 125 asteessa n. 3-4 tuntia.
   
 16. tepa1 Vierailija

  Eikös tähänkin imellyttämiseen sopisi se vanha konsti, että laskisi kuumaa vettä lavuaariin( noin 60 asteista) ja laittaisi sen muusikattilan sinne, ja peittelisi vaikkapa parilla pyyhkeellä, ja kun vesi viilenisi lisäisi uutta kuumaa vettä. Eikös se vaan jokusen tunnin vienyt se imeltyminen. Helppo konsti ja monesta keittiöstä löytyy........
   
 17. jaa Vierailija

  mutta tuota ei usko kukaan ja makua on monta... ei siirappia kiitos koska sitä ei tarvita jos tekee ruoan kunnolla...
   
 18. mari Vierailija

  Ei siinä kuumuutta tarvi vaan normaali lämmin lämpötila keittiössä. laitan keittiön työpöydälle astian ja peitän se liinalla. Annan imeltyä yön yli eli laitan sen tekeytymään myöhään aatonaatoniltana jos laitan ruoan seuraavana päivänä (meillä aattoateria yleensä n. klo 16.
  Hyvää tulee.Siirappia ei missään nimessä eikä mitään muutakaan poppakonsteja.
   
 19. ei makea Vierailija

  Laittakaa siirappia te jotka asutet huonoissa taloissa!
   
 20. Edelliselle... Vierailija

  Kyllä kait nyt jokainen saa laittaa laatikkoonsa mitä haluaa!
  Haloo taas sakki!
  On se nyt ihme, että täällä taas nälvitään ja ihmetellään ja arvostellaan muiden tekemisiä.

  Aivan käsittämättömiä ihmisiä. Ja mitä tuo taloasia tähän liittyy?
  Voi luoja!
   
 21. iida Vierailija

  miksi ihmeessä tästäkin pitää kinastella ??!!

  ja kiitos Matti Viikari. annoit sen oikean perinteisen ohjeen.

  ja onnistuu ""kaupunkioloissakin "" esim. tuo kylmälaukun käyttö ""lämpölaukkuna"" on ok idea. tai sitten hellanreunalla yön yli.

  se siirapilla maustettu perunamuussilaatikko ei ole imellettyä perunalaatikkoa.
   
 22. J:lle Vierailija

  Etkös sä jossain muussa viestissä kertonut, että olet jo tehnyt laatikkosi valmiiksi pakkaseen ja että ei ei ole imelletty perunalaatikko, mikä pitääkin paikkansa, jos makeus on peräisin siirapista.
   
 23. maris Vierailija

  Iida kirjoittaa asiaa. Siirappilaatikko ei ole edes sama asia. Lukekaa keittokirjoja, siellä sanotaan mitä on imelletty peruanlaatikko. Lopettaa kinaaminen, tehkää mitä lystäätte mutta ap:n kysymykseen yritetään vastailla. Ja hän ei edes kysynyt siirappailaatikosta mitään.
   
 24. Iäkäs Elli Vierailija

  Minä en voi muuta kuin hyväntahtoisesti nauraa tälle keskustelun kululle. Että yksi perunalaatikon valmistustapa saa tunteet kuohumaan.

  Annetaan laatikon kuohua uunissa ja ollaa edelleenkin hyväntuulisia!
   
 25. alkuper. Vierailija

  Vielä kerran kiitos KAIKILLE, ja erityisesti Matti Viikarille perusteellisesta ohjeesta. Uskon että laatikkoni tulee onnistumaan ainakin kohtuullisesti jo ensi yrittämällä. :):) Mukavaa että tällainen palsta on olemassa. Mistään en olisi saanut tähän(kään) kysymykseen yhtä montaa ja hyvää näkemystä. Hyvää joulua kaikille!
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti