Hae Anna.fi-sivustolta

 1. Anna.fi:n keskustelut siirtyvät Kaksplus.fi:n alle 1.12.2020.

  Tästä syystä käyttäjätunnukset lakkaavat toimimasta. Voit luoda uudet tunnukset Kaksplus.fissä osoitteessa keskustelu.kaksplus.fi/register

  Tervetuloa edelleen keskustelemaan kiinnostavista aiheista osoitteeseen keskustelu.kaksplus.fi

  Ystävällisin terveisin,

  Annan toimitus
  Dismiss Notice

imelletty perunalaatikko

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä kysyn, 20.12.2005.

 1. Onnistuu kun soseen tekee vähintään 2kg perunoista. Ohentaa soseen vedellä ja soseen lämpötila on noin 65-75 astetta.
  ________________
  Kypsät perunat soseutetaan kattilaan ja lisätään kuumaa vettä (keittovettä tai soseutetaan suoraan vähään keittoveteen.

  Sose jäähdyteteään alle 77 asteiseksi.

  Jauhot lisätään noin 76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.

  Sosekattila eristetään hyvin moninkertaisilla "vällyillä" ja laitetaan lämpimään paikkaan imeltymään 2-4 tunniksi. Riittävän korkea aloituslämpötila ja hyvä eristys takaa että sose pysyy riittävän kauan imeltymislämpötilan alueella. Hyvin eristetyn soseen voi imeltää myös huoneenlämmössä.
  __________________
   
 2. Tässä aluksi Vierailija

  ============

  1) Joku valitsee joka kerta sen yhden tutun lajikkeen. Moni vaihtelee lajiketta sen takia että saa vaihtelua makuun ja suutuntumaan. KAIKKI LAJIKKEET IMELTYY.

  2) Peruna muusataan kuumana ja sosetta ohennetään hiukan keittovedellä niin että saadaan sakea puuromainen sose. Sose jäähdytetään 70-75 asteiseksi ja jauhot lisätään 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Solaitetaan 70 asteiseen uuniin imeltymään 2½ - 3½ tunniksi. Sekoitetaan imeltymisen aikana 2-3 kertaa ja samalla voi maistamalla seurata imeltymisen edistymistä.

  3) Imeltymisen jälkeen lisätään voi ohuina siivuina sulamaan ja suola. Maitoa lisätään niin että saadaan sopivan sakea vellimäinen sose. Välttämättä muuta maustamista ei tarvita. SOKERIA JA SIIRAPPIA EI LISÄTÄ imellettyyn perunalaatikkoon.

  Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle voinokareita. Pinnalle voi ripotella myös korppujauhoja.
  Paistaminen aloitetaan kuumassa 180-200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu.

  ===========
   
 3. Eristä kattila Vierailija

  Sopivan lämmin paikka on kattila ja soseen lämpötila. Vaatii riittävän massan - 2 kg perunoita riittää ja 3 kg on täysin varma määrä. Sopiva imeltämisen alkulämpötila on noin 75 astetta.
  Kun kuumana soseutetun keittovedellä tanakaksi ohennetun soseen jäähdyttää noin 75 asteiseksi ja jauhot lisää noin 75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sosekattila eristetään hyvin keittiöliinoilla, niin soseen lämpö riittää hyvin imeltämään soseen riittävästi noin 2-3 tunnissa. Kun sose jäähtyy 75 asteesta noin 60 asteeseen 2-3 tunnissa, niin silloin sose imeltyy riittävästi ja siirappia tai sokeria ei tarvita makeuttamiseen. Hyvin eristetty sose imeltyy vaikkapa keittiön pöydällä.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti