Hae Anna.fi-sivustolta

Imellytetty perunalaatikko

Viestiketju osiossa 'Juhlaruoka' , käynnistäjänä epätoivoinen emäntä, 23.12.2008.

 1. Soseutetut perunat vehnäjauhojen kera ovat olleet uuniss ja yli 3 tuntia eikä merkkiäkään imeltymisestä. Auttaako nyt vaan siirappi? Vai onko vielä toivoa imeltymisestä? Voivatko perunat olla väärää laatua? Viime vuonna onnistui loistavasti.
   
 2. Katsoin itse ohjetta täältä plazan sivulta, syöttämällä hakuun"imelletty perunalaatikko". Oletko toiminut ohjeiden mukaan?
   
 3. bellona Vierailija

  Perunoiden pitää olla jauhoisia, se on ensimmäinen edellytys. Onhan soseen lämpötila yli 50 astetta?
   
 4. Olivat jauhoisia perunoita, mutta mielestäni nättejä kuin uudet. Minulla on se ollut uunissa 60° koko iltapäivän (mies nauroi). Tein Viikarin ohjeiden mukaan, mutta jossain on vika. Ei taida auttaa kuin ostaa uudet perunat ja aloittaa alusta.
   
 5. bellona Vierailija

  Jossain täytyy olla vika, mutta älä masennu. Onneksi sinulla on huumorintajuinen mies. Ellei onnistu, osta takuuvarmaa Lapin puikulaa tai Rosamundaa tai pottua, jonka nimen tiedät varmasti. Pitoa, Van goghia.
  Ei maailma yhteen perunalaatikkoon kaadu. Hyvää joulua sinulle.
   
 6. bellona Vierailija

  Jossain täytyy olla vika, mutta älä masennu. Onneksi sinulla on huumorintajuinen mies. Ellei onnistu, osta takuuvarmaa Lapin puikulaa tai Rosamundaa tai pottua, jonka nimen tiedät varmasti. Pitoa, Van goghia.
  Ei maailma yhteen perunalaatikkoon kaadu. Hyvää joulua sinulle.
   
 7. Oikeassa olet, ajattelin vain jos olisi ollut olemassa noitakeinoja. Hyvää joulua sinullekin.
   
 8. bellona Vierailija

  PS: Jos yhtään lohduttaa (vaikka ei taida lohduttaa) minulla imellys onnistui hyvin mutta panin liian vähän maitoa, joten ei tullut täydellistä.
   
 9. ruotsalainen Vierailija

  Minäkin tein Viikarin ohjeen mukaan ja imellytin viime yönä. Kolmen tunnin jälkeen kävin katsomassa sosetta, eikä ollut lähelläkään valmista. Kymmenen tuntia meni ja sitten seos oli imeltynyt hyvin (kahdeksankin tunnin jälkeen oli aika hyvä, mutta paremmaksi tuli vielä). Anna sille aikaa. Toivottavasti onnistuu!
   
 10. iinemiine Uusi jäsen

  liittynyt:
  24.12.2008
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tiede-lehti parin vuoden takaa sen ongelman ytimen paljasti: perunasoseen lämpötila ei saa olla yli 70 astetta, kun vehnäjauhot lisätään sekaan. Eli muussi pitää ehdottomasti jäähdyttää ennen kuin jauhot lisätään. Imeltymisen ihannelämpötila on 50-70 astetta, joten sähköuunissa onnistuu varmimmin. Jos vahinko on tapahtunut, voi soseeseen lisätä uudelleenkin jauhoja ja kokeilla lähteekö imeltymään. Toinen pointti oli se, että jauhon entsyymi tarvitsee toimiakseen kosteutta. Elikkä jos sose on ihan pöperöä, siihen kannattaa lisätä vähän keitinlientä. Kaiken takana on kemia ja entsyymit...
   
 11. Laitoin jauhot melkein heti soseutuksen jälkeen ja silloin perunat varmaan olivat liian kuumia. Ehdin jo pakastaa pöperön, mutta laitan saamani ohjeet muistiin seuraavan kerran varalle. Hyvää Joulua!
   
 12. Tuula I Uusi jäsen

  liittynyt:
  28.06.2006
  Viestejä:
  532
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tein tänä vuonna laatikon tasan tarkkaan Viikarin ohjeella, jonka hän on antanut vuosia sitten tänne palstalle. Ostin punaisen pussillisen eli 2 kg jauhoisia perunoita. Keitin ne kuorineen kypsiksi, kuorin heti kuumana ja soseutin varovasti vatkainta käyttäen eli vain sen verran että hienontuivat - jos vatkaa liikaa menevät liisteriksi.
  Lisäsin jauhot heti ja sekoitin hyvin. Lämmintin sähköuunin 50 asteeseen ja laiton
  kattilan uuniin. Sekoitin silloin tällöin ja tarkistin, että lämpö ei ylittänyt 50 astetta. Imeltyminen alkoi nopeasti - sen huomaa mausta, mutta myös siitä että seos löysenee. Parin-kolmen tunnin kuluttua seos oli imeltynyt riittäväsi - jätin sen vielä yöksi uunin jälkilämpöön eli uuni ei ollut enää päällä. Lisäsin muut aineet aamulla ja paistoin 150 asteessa reilun 2 tuntia. Hyvin onnistui jälleen kerran.
  60-70 asteinen uuni saattaa olla imeltymiselle liian kuuma, mutta en usko että juuri kuoritut perunat ovat liian kuumia jauhojen lisäämiseksi. Peruna jäähtyy nopeasti kuorimisen ja hienontamisen aikana.
  Suurin syy epäonnistumiseen on varmaankin väärä perunalaatu, jossa ei ole riittävästi tärkkelystä ja liian kylmä tai kuuma paikka imeltymiselle.
   
 13. Elli-Noora Lydia Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.01.2008
  Viestejä:
  1 437
  Saadut tykkäykset:
  1
  Minä tein imelletyn perunalaatikon seuraavalla tavalla;
  keitin kuoritut perunat suolattomassa vedessä kypsiksi ja soseutin ne sähkövatkaimella hyvin, lisäsin perunoiden keitinvettä niin että seos oli muusimaista.
  Annoin seoksen hiukan jäähtyä ennenkuin lisäsin vehnäjauhot.
  Pidin seosta sähköuunissa 50-asteen lämmössä 5h, lisäsin kerran imeltymisen aikana vehnäjauhoja.

  Sen jälkeen lisäsin suolaa, voita ja kylmää maitoa niin paljon että tuli vellimäinen seos.
  Paistoin 170-asteessa 2,5h.
  Tuli todella hyvää.
   
 14. Kirsi, yksi monista Vierailija

  Kolme tuntia ei tosiaankaan riitä. Minä olen imellyttänyt yleensä yön yli ja joskus vielä aamupäivänkin. Haistellut ja maistellut olen jo kolmen tunnin päästä, ja ajan on oltava pitempi, silloin ei vielä ole imelyyttä laatikossa.

  Perunalajikkeista paras on ollut Pito. Rosamundaa ja Van Goghiakin olenkokeillut, Rosamunda parempi, v.G. välttää juuri ja juuri.

  Viikarin ohjeet siis minullakin taustalla. Eivät ole koskaan pettäneet (paitsi kerran kun unohdin jauhot, laitoin vain potut yöksi uuniin mätänemään!). Perunatuuvinki on joka kerta ollut IHANAA. Ei voi verratakaan kaupan siirappilootiin. Ja niin helppoa, kun vain muistaa ohjeen ja sen ajan. Vähintään yön yli.   
 15. hydrobic Uusi jäsen

  liittynyt:
  15.11.2009
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voiko imelletyn perunalaatikon pakastaa??
   
 16. hydrobic Uusi jäsen

  liittynyt:
  15.11.2009
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Paras ja jauhoisin lajike on PITO.
   
 17. Sinka Uusi jäsen

  liittynyt:
  02.10.2006
  Viestejä:
  2 283
  Saadut tykkäykset:
  0
  mikä on Viikarin ohje? - kyselee tumpelo vasta-alkaja. Joku vuosin sitten tein imellettyä perunalaatikkoa ohjeen mukaan ja paistoin takan jälkilämmössä yön yli ( vatraava takka). laitoin tiiliskivet hiilloksen päälle ja tiiliskivien päälle foliolaatikot. Oli hyvää, vaan sittemmin olen unohtanut koko perunalaatikon ja ohjeen. Saanko uusiksi?
   
 18. Sinka Uusi jäsen

  liittynyt:
  02.10.2006
  Viestejä:
  2 283
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vastatkaa, pliis. Minäkin tahtoisin tietää...
   
 19. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 097
  Saadut tykkäykset:
  17
  Miksei voisi. Ainakin minä olen pakastanut tosin makeuden otan siirapilla tuohon perunalaatikkoon.
   
 20. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 097
  Saadut tykkäykset:
  17
  Minä teen aina rosamundasta sillä onnistuu.
   
 21. mansesta nääs Uusi jäsen

  liittynyt:
  29.06.2006
  Viestejä:
  119
  Saadut tykkäykset:
  0
  Matti Viikari
  Re: aito hämälainen imelletty perunalaatikko
  Ketjussa on jo hyviäkin vihjeitä kysymyksiin mutta siitä huolimatta liitän tähän vielä omankin jo monessa yhteydessä olleen tekstin.

  Imelletty hämäläinen perinteinen perunalaatikko eli -tuuvinki

  noin 2 kg jauhoisia perunoita (esim. Pito tai lähes vastaava, punaiseksi koodattu lajike)
  4 rkl vehnäjauhoja
  50 g voita tai rypsiöljyä
  8 dl (täys)maitoa
  2 tl suolaa


  Keitä perunat kypsiksi kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina.

  Survo ne (tai soseuta hyvin varovasti vaikka sähkövatkaimella) ja lisää jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot. Jos survos on kovin kuiva, lisää joukkoon jäähtynyttä keitinvettä.

  Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla vähintään 3-5 tuntia, mieluummin vaikka koko yön. Pidä huolta siitä, että seoksen lämpötila on koko imeltymisen ajan yli 50 astetta mutta alle 75 astetta.

  Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä, lisää sulatettu voi tai rypsiöljy, maito ja suola. Seoksen sakeuden tulee olla löysän puuron ja tukevan vellin väliltä.

  Kaada seos kahteen voideltuun 1,5 litran vuokaan. Kaada vuoat vain puolilleen, koska perunalaatikko kuohuu herkästi yli. Paista 150-175 asteessa 2-3 tuntia. Mikäli haluat pakastaa laatikon, tee se ennen kypsennystä ja paista vasta sulatuksen jälkeen.

  Huomioitani useimpien muiden imelletyn perunalaatikon ohjeiden puutteista:

  Suurin osa imelletyn perunalaatikon ohjeista on harhaanjohtavia tai suorastaan virheellisiä. Hämäläisen maalaistalon poikana pidän niiden esittämistä suorastaan vanhan ruokakulttuurin häväistyksenä, kun niissä on niin täydellisesti unohdettu perinteet ja pilataan imellyksen onnistumisen mahdollisuudet.

  Vain harvoin kerrotaan, että imellyksen edellytys on oikeanlainen perunalajike, sen pitää olla jauhoinen eli tärkkelyspitoinen. Useissa kaupoissa on käytössä perunapussien värikoodi, ja niissä jauhoiset perunat ovat merkitty punaisella. Oikea lajikekaan ei kelpaa edes heti syksyllä perunannoston aikaan, vaan aikaisistaan vasta syystalvella. Kiinteistä perunoista saa taitavakin kokki usein aikaan vain liisteriä, joka ei imelly. Tätä sitten yritetään korjata lisäämällä sekaan siirappia, mutta silloin on jo ruoka menetetty.

  Monissa ohjeissa neuvotaan lisäämään rasva jo soseutuksen aikaan. Tässä ei ole vähintäkään järkeä. Imeltyminen ei kaipaa rasvaa, ja rasva vaan hapettuu suotta lämpimässä soseessa.

  Usein erittäin paha puute on imellyksen ohjeissa. Monesti sanotaan vain, että jätetään sose lämpimään paikkaan. Useimmat nykyihmiset kuvittelevan tuollaiset 30 astetta olevan lämpimän paikan, mutta siinä lämpötilassa sose ennemmin pilaantuu kuin imeltyy. Imeltymisessä perunan tärkkelys hajoaa sokereiksi, ja prosessissa tarvittava amylaasi -niminen entsyymi tulee soseeseen lisättävästä viljasta. Amylaasia on viljassa kahta muotoa. Amylaasin beta -muodon toiminnan optimilämpötila on noin 62 - 65 astetta ja alfa -muodon noin 72 – 75 astetta. Molemmat hajottavat tärkkelystä sokereiksi, mutta hiukan erilaisiksi, ja molempien toimintaa tarvitaan. Itse imellytän sosetta sähköhellan uunissa n. 55 asteen lämpötilassa ja valvon lisäksi soseen lämpötilaa sähköisellä kinkunpaistomittarilla. Sosetta on hyvä sekoittaa imeltymisen aikana ja jauhojakin voi lisätä. Imeltynyt sose löystyy hyvin huomattavasti ja maistuu imelältä.

  Paistaminen on jo helppo juttu, pitkään ja miedolla lämmöllä, jolloin vellimäinen seos valmistuu herkulliseksi perunatuuvingiksi
   
 22. vierailija Vierailija

   
 23. vierailija Vierailija


  Imeltymisen ihannelämpötila on 62-77 astetta. Kun jauhot lisätään 77 asteiseen soseeseen, niin silloin makein alfareaktio alkaa heti. Kun soseen lämpötila laskee hitaaasti noin 65 asteeseen niin alfareaktio on hiipunut ja beettareaktio alkanut. Nyt imellystä voi jatkaa noin 65 asteessa 3-6 tuntia tai yön yli.
   
 24. vierailija Vierailija

  Kolme tuntia riittää hyvin kun sekoittaa jauhon vedellä notkistettuun ja 78 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin.
   
 25. vierailija Vierailija

  Kun imeltymisreaktioiden optimilämpötilat on noin 65 ja 74 astetta, niin eikö olisi hyvä imellyttää siinä lämpötilassa.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti