Hae Anna.fi-sivustolta

Isälle yksinhuoltajuus?

Viestiketju osiossa 'Yksinhuoltajuus ja uusperheet' , käynnistäjänä isäiti, 31.10.2007.

 1. isäiti Vierailija


  Millaisin perustein isällä on mahdollisuus saada yksinhuoltajuus lapselleen? Vai onko liki mahdotonta? Entä yhteishuoltajuus -onko yleisin menettelytapa vai annetaanko lapsen huoltajuus useimmiten äidille. Erityisesti nuo isän oikeudet yksinhuoltajuuteen kiinnostaisivat - jossa jolla kulla olisi niistä tietoa.
   
 2. Pitää olla melkosen huono äiti, jos isälle yksinhuoltajuus myönnettäisiin. Toinen vaihtoehto on, että äiti ns. myöntää sen isälle. Yhteishuoltajuus taitaa olla yleisinpiä nykyään ei sen, että äidillä olisin yksinhuoltajuus. Nimimerkillä yksinhuoltajan lapsena kasvanut.
   
 3. Sivustaseurannut Vierailija

  Erotetaan ensin kaksi asiaa: huoltajuus ja asuminen.

  Yhteishuoltajuus on nykyisin yleisintä. Yksinhuoltajuuden saaminen kummalle tahansa on melkoisen vaikeaa jos molemmat hakee huoltajuutta ja ovat ns kunnon kansalaisia.

  Äidin kanssa asuminen (äiti lähivanhempi, isä etävanhempi) pääsääntöisesti on nykyisin(kin) yleisintä. Vuoroviikkosysteemi on kuitenkin yleistymään päin.

  Sitten on erilaisia vaihtoehtoja, jotka toimivat toisilla, toisilla ei. Esimerkiksi niin, että jaetaan lapset asumaan eri paikkoihin. Teini-ikäistä kuunnellaan tässä asiassa. Esimerkiksi meillä tilanne on nyt se, että 16v tyttö haluaa muuttaa isän luokse, mutta 12v poika jää asumaan äidin kanssa. Omasta tahdostaan ovat näin valinneet ja meidän puolestamme saavat valita.
   
 4. smaalar Vierailija

  Lapsille suositellaan yhteishuoltoa. Lapsi/lapset asuu toisen vanhemman luona virallisesti, joka on siis lähivanhempi. Lapsilla on kuitenkin sopimukseen kirjattava oikeus tavata toista vanhempaansa sen mukaan miten sovitaan, ja miten se kullekin perheelle sopii. Toisille paras vaihtoehto on viikko/viikko periaate, toisilla lapset on etävanhemman luona joka toinen viikonloppu + lomilla 4 viikkoa. Nämä siis esimerkkejä.

  12-vuotta täyttäneen lapsen mielipide huomioidaan... ei automaattisesti, mutta lapsella on oikeus sanoa mielipiteensä. Mahdollisuuksien mukaan se huomioidaan. Kuitenkin lähivanhemmalla on lakiin perustuva velvollisuus tukea lapsen ja etävanhemman tapaamisia. Alle 12-vuotiaan mielipidettäkin voi kysyä. Se ei ole lain vastaista, mutta on muistettava ettei kovin pieni välttämättä hahmota mikä on realistista ja mikä ei. Ja miksi vanhemmat eivät lastensa mielipiteitä huomioisi iästä riippumatta. 12 vuotta täyttänyt voi päättää että asuu jomman kumman vanhemman luona mikäli se ko. vanhemmalle sopii, eikä siihen kai ole paljon sanomista.

  Isän mahdollisuus saada yksinhuoltajuus edellyttää kyllä että äiti ei halua edes yhteishuoltoa, tai äiti on kelvoton edes etähuoltajana eikä valvottuja tapaamisiakaan voida järjestää (esim.vaaraksi lapselle), tai että äiti on itse holhouksen alainen.

  Yksinhuoltajuus vie toisen vanhemman oikeudet ottaa kantaa lasta koskeviin asioihin, mutta se vie myös velvollisuudet. Eli yh:n joutuessa vaikeuksiin tai tarvitessa apua, on turha kääntyä toisen vanhemman puoleen. Velvollisuuksia ei ole (kuin korkeintaan elarit).

  Mahdollisuudet on periaatteessa samat kuin äidillä. Yksinhuoltajuutta ei kuitenkaan myönnetä ilman perusteltuja syitä jos toinen ei sitä halua.

  Jos halusit tietää toteutuneista huoltopäätöksistä ja -sopimuksista, sitä kannattaa kysyä jostain asiaankuuluvilta viranomasisilta, mutta tässä oli niitä tekijöitä joita huomioidaan. (mm.)
   
 5. isäiti Vierailija


  Kiitos jo kaikille tiedoistanne. Entäs jos äidin ja isän välit ovat erittäin tulehtuneet ja äiti halua vain "kiusallaan" tehdä tilanteen vaikeaksi ja evätä isältä kontaktit lapseen. Onko mahdollista että äiti saa yksinhuoltajuuden vain isää haukkumalla? Vai jos isä on kelvollinen niin onko yhteishuoltajuuden toteutuminen todennäköisempää?

  Entä miten toimeentulo vaikuttaa huoltajuuspäätökseen? Jos isä on ainut työssäkäyvä ja täysin perheen elättäjä ja äidillä ei ole koskaan ollut edes työpaikkaa niin onko tällaisilla asioilla merkitystä suuntaan tai toiseen?
   
 6. oven takaa Vierailija

  Mikä on lapsen etu? Asua työttömän sosiaalitukien varassa elävän äidin luona vai toimeentulevan isän luona? Osapuolet tietää sen itse, ja myös lastensuojeluviranomaiset voi olosuhteiden kartoittamisessa auttaa.

  Kiusallaan yksinhuoltajuutta ei saa. Tulehtuneet välit ei ole yksinhuoltajuuden peruste.

  Jos vanhemmat ei pääse yksimielisyyteen laspen huollosta kannttaa tavata lastenvalvoja joka antaa neuvoja lapsen huollosta. Jos taas on kyse tosiaan kuten mainitsit kiusanteosta, ei lastenvalvojalla asia etene mihinkään, koska lastenvalvoja ei tee sopimusta, vaan auttaa tasapuolisen ja oikeudenmukaisen sopimuksen syntymisessä. Riitatilanteet on hoidettava käräjäoikeudessa jos mikään muu ei auta. Sieltäkään kiusantekijä ei saa tukea itselleen.

  Mikäli kiusantekoon liittyy toisen vanhemman mustamaalaamista ja valheellisten tietojen levittelyä, voi kaltoin kohdeltu tehdä poliisille tutkintapyynnön kunnianloukkauksesta. Sekään ei aja kiusaajan etua - päinvastoin.

  Edelleen, jos joku haluaa yksinhuoltajuutta kiusallaan, onko se lapsen etu? Mitä kiusaaja ajaa takaa?
   
 7. smaalar Vierailija

  Huoltajuudesta päätöksen voi saada käräjäoikeudesta jos toinen tai molemmat vanhemmat vie asian oikeuteen.

  Muussa tapauksessa kyse on sopimuksesta, joka syntyy isän ja äidin yhteisellä sopimuksella. Sopimusta tehdessä tulot on varmasti huomioitu.

  Mutta jos tarkoitat nimenomaan oikeuden päätöstä, oikeuskin huomioi tulot ja kenties eri tavoin kuin vanhemmat olisi keskenään arvioineet. Raha kun ei aina ratkaise kaikkea, mutta sillä on merkitystä punnittaessa kumman vanhemman luona lapsen on parempi elää. Etenkin jos olosuhteet muuten olisi tasapuoliset. En tiedä kumman puoleen oikeus kallistuisi. Kummassakin on pointtinsa. Ensisijaisesti katsoisin itse, että parempituloisen luona lapsella on parempi (jos ainoastaan raha ratkaisee).

  Oikeuskin kyllä valitsee yhteishuollon ennemmin kuin yksinhuollon, ellei toinen nimenomaan kieltäydy huoltajuudesta.
   
 8. isäiti Vierailija


  Kiitos vielä.

  Sellaista haluaisin vielä kysyä että onko isä (jos äidillä ei ole tuloja) velvollinen maksamaan elatusmaksuja lapsesta niin tämän lisäksi äidille elatusapua tms.? Voiko tällainen olla mahdollista?
   
 9. oven takaa Vierailija

  Jaa'a... mihin lakiin se perustuisi?
   
 10. isäiti Vierailija


  Niinpä, itse en ole tällaiseen lakiin törmännyt, huhupuheena kuultua. Toivottavasti myös oikeasti huhua.
   
 11. --------- Vierailija

  Mikähän oikeus naisella olisi heittäytyä ex miehensä elätettäväksi? Yhteiskunta on sitä varten mistä sosiaalipummit palkkansa saa. Lapsellinen ajatus nyhtää exältä kostoksi rahat...... ja lapsikin.
   
 12. Ensisijaisesti Vierailija

  oletetaan, että jokaisella on velvollisuus elättää itse itsensa, eli mennä töihin. Työtön saa tuet ja muutakin elantoonsa. Joskus harvoin voi tulla eteen tapaus, jossa määrätään elatusapua entiselle puolisollekin, mutta siinä on jo muitakin tekijöitä mukana, kuin haluttomuus tehdä työtä.

  Kyllä kunnon mies voi Suomessa saada huoltajuuden, onneksi.
   
 13. isäiti Vierailija


  Kiitos vastauksistanne.

  Osaisiko joku kertoa kuinka elatusmaksut määräytyvät yhteishuoltajuudessa? Maksaako se vanhempi enemmän jonka luona lapsi asuu vai meneekö kulut puoliksi huolimatta siitä kumman luona lapsi pääosin asuu?

  Entä jos (kun) isä on ainoa "perheen" tulollinen ja äidillä tuloja ei ole lainkaan niin isäkö vastaa kaikesta? Kuinka korkeaksi elatusmaksut voivat nousta vai onko aina tietty prosenttiosuus palkasta.

  Paljon kysymyksiä, mutta jos joku osaisi selventää näitä asioita.
   
 14. Liian harvoin Vierailija

  Yksinhuoltajuus määrätään liian harvoin isälle. Sosiaalityöntekijät uskovat aina äitiä ja pitävät äidin puolta. Siinä ehtii monen lapsen lapsuus olla kauan kurjaa sähläämistä. Eivät saa elämästä kiinni.
   
 15. Ajat on muuttuneet Vierailija

  Suosittelen että soitat kuntasi sosiaalitoimiston lastenvalvojalle. Hän osaa neuvoa kaikissa näissä asioissa.

  Lastensuojelulaki on muuttunut hurjasti viimeisen 10 vuoden aikana. V.1996 tuli voimaan laki, jonka jälkeen AINA PYRITÄÄN yhteishuoltajuuteen. Eli aivan eri meininki kuin eroissa 80- 90-luvuilla, jolloin yleensä päädyttiin äidin yksinhuoltajuuteen.

  Nykyään isyyttä todellakin tuetaan eri keinoin. En olisi uskonut, miten paljon tukea itse sain lastenvalvojalta. Hän ei kuunnellut tulehtuneita välejämme vaan sanoi että terapia on erikseen. Että siellä ajatellaan vain lasten parasta.

  Me päädyimme siihen, että lapset on kirjoilla äidin luona ja lapset ovat minulla 40% kuukaudesta, riippuen työvuoroistani, jotka ilmoitan aina äidille ne saatuani. Lisäksi kesälomani, joka toisen joulun, pääsiäisen.

  Lasten hakeminen ja palauttaminen on minun vastuullani koska olen etävanhempi, näin sanoo laki. Me ollaan sovittu kaikki kirjallisena ja lastenvalvoja on allekirjoittanut paperit. Jos jompikumpi ei noudata sopimusta, toinen ilmoittaa siitä sossuun ja siitä tulee merkintä.

  Olemme lasten äidin kanssa vain sähköpostilla tekemisissä. Kun haen lapset he odottavat rappukäytävässä. Näin emme joudu exän kanssa näkemään eli riitelemään. Sähköpostit voi lukea kun itselle on oikea hetki. Jos puhumme puhelimessa tulee välittömästi riita.

  Lastenvalvojan tapaamisen jälkeen kaikki on sujunut. Saimme paljon käytännön neuvoja. Emmekä enää joudu olemaan tekemisissä koska meillä on sopimus. Maksan elareita 140e lapsesta.
   
 16. elarit Vierailija

  Elarit maksetaan sen mukaan, missä lapsi asuu, ei huoltajuuden määrittelyn mukaan. Etävanhempi maksaa lähivanhemmalle, jos lapset on enemmän hänellä. Jos 50/50 systeemi, niin voidaan sopia, että kumpikaan ei maksa mitään. Toinen on silti merkittävä lähivanhemmaksi, sillä lapsella voi olla vain yksi virallinen asuinpaikka. Lähivanhempi yleensä saa lapsilisät, mutta tästäkin voidaan sopia.
   
 17. yksi hyvin eronnut Vierailija

  Elatusmaksuihin liittyviin mietteisiin saa apua ainakin täältä:
  http://www.eroperhe.net/
  - ja vähän muuhunkin eroon liittyvään.
   
 18. haumau Vierailija

  Yhteishuoltajuus on hyvä asia silloin kun kaikki sujuu hyvin ja vanhemmat asuvat lähellä toisiaan. Mutta mitä mieltä olette tapauksesta, jossa vanhemmat asuvat 600 km päässä toisistaan ja nelivuotias lapsi asuu kaksi viikkoa äidin luona ja kaksi viikkoa isän luona. Elämä on yhtä reissaamista. Kun lapsi tulee esikouluikään on viimeistään tehtävä ratkaisu siitä kummassa osoitteessa lapsi asuu. Nyt lapsi on kirjoilla isänsä luona ja isä ja hänen uusi vaimonsa kovasti toivovat, että lapsi saisi jäädä heidän luokseen. Lapsen äiti on ehdottanut lapsen asumisjärjestelyihin muutosta niin että lapsi asuisi aina kuukauden äidillään ja sitten kuukauden isällään, mutta tämä tuntuu aika hurjalta lasta ajatellen. Mitä mieltä olette?
   
 19. puolet vasta Vierailija

  haumau, olispa vielä kiva kuulla sen lapsen toisen vanhemman ajatuksia ennen kuin mielipiteitä voisi muodostaa.
   
 20. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
  Tuo välimatka on aivan liian pitkä. Tuosta ei hyvää seuraa. Kuukausi ilman toista vanhempaa on aivan liian pitkä aika. Vanhempien pitäisi muuttaa lähemmäs toisiaan, jotta yhteishuoltajuus toimisi kuten sen pitäisi toimia.
   
 21. sopua pöytään Vierailija

   
 22. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
   
 23. haumau Vierailija

  Muuttaminen ei ole mitenkään yksinkertainen juttu. Äiti muutti toiselle paikkakunnalle löydettyään uuden miehen ja meni maanviljelijän kanssa naimisiin, joten he eivät oikein pysty muuttamaan. Isällä ja äitipuolella taas ei olisi juurikaan mahdollisuuksia saada työpaikkoja tuolta toiselta paikkakunnalta.
   
 24. haumau: ei vanhempien tarvitse asua naapureina. Kyse on siis järjestelyistä niissä olosuhteissa joissa eletään. Lapsen olisi kuitenkin ehkä hyvä asua pääsääntöisesti toisen luona ja tavata toista vanhempaansa pidempiä pätkiä kerrallaan. Välttyy jatkuvalta matkustelulta tuon ikäinen.
  Kouluun mennessään käy tapaamassa toista vanhempaa aina kun siihen on mahdollisuus.
  Elämä on mitä on. Sen kanssa on elettävä. Myös lasten. Suhde kaukana olevaan vanhempaan voi silti olla läheinen vaikkei päivittäistä yhteiselämää olekaan. Yhteidenpito on kuitenkin hyvin mahdollista nykyään. Kännykät, sähköpostit, videopuhelut... Se ratkaisee miten sisimmässään tuntee ja miten sen osoittaa.
   
 25. etäinen äitipuoli Vierailija

  .... perinteisistä kirjeistä puhumattakaan! Käsin kirjoitettu kirje isältä lapselle ja toisinpäin on aivan sydäntä liikuttavaa.
  Mieheni lapset 400 km päästä lähettelee sillon tällöin oikeita kirjeitä isälleen. Ei ole merkitystä oliko lapset juuri olleet meillä isän luona vai onko edellisestä käynnistä aikaa. Kirjeissä lähetetään vielä valokuvia, vaikka sähköpostin liitteinäkin niitä tulee. Mutta lapset tykkää lähettää tärkeimmät kuvat kirjeessä. Tai tuovat tullessaan.
  Olen kai onnellisessa asemassa oleva "äitipuoli" kun myös minä saan heiltä henkilökohtaisen syntymäpäiväkortin :) Nuorempi tyttö kiinnostui koirista ja käyn hänen kanssa viestinvaihtoa koska minulla oli aikoinaan kaksikin sellaista koiraa jonka hän haluaa. Käydään yhdessä myös koiranäyttelyissä kun mahdollista.
  Sanosin, että näille lapsille kumpikin vanhemmista on yhtä tärkeä eikä välimatka sitä rajoita. Kummankin kanssa voivat viettää lomia ja tehdä matkojakin.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti