Hae Anna.fi-sivustolta

Jakomäen panttivankidraama 25 vuotta sitten

Viestiketju osiossa 'Julkkisjuorut' , käynnistäjänä Yhden ellin kaveri, 08.02.2012.

 1. Yhden ellin kaveri Vierailija

  Tiedän, ettei tämä kuulu aihepiirinsä perusteella tälle palstalle, mutta halusin silti kysyä. Viime elokuussa tuli kuluneeksi 25 vuotta Jakomäen järkyttävästä panttivankidraamasta, jossa jakomäkeläiseen pankkiin tunkeutunut aseistautunut ja dynamiittipötköllä varustautunut ryöstäjä otti kolme panttivankia, kaksi nuorta naispuolista pankkivirkailijaa ja pankissa juuri tuolloin asioineen nuoren miehen. Hän pakeni paikalta poliisit perässään autolla, jota laittoi kyseisen nuorukaisen ajamaan, ja aamuyön pikkutunteina seurue päätyi Mikkelin torille, jossa tämä ryöstäjä joutui poliisisaattueen saartamaksi. Useiden tuntien neuvottelut ryöstäjän kanssa eivät tuottaneet tulosta, tilanne kärjistyi äärimmilleen, ja lopulta poliisit avasivat ryöstäjää kohden tulen, jonka seurauksena auto räjähti välittömästi vieden mukanaan sekä ryöstäjän että tämän autoa ajaneen nuorukaisen. Naispuoliset panttivangit onnistuivat poliisin kehotuksesta pakenemaan autosta noin viisi sekuntia ennen valtaisaa räjähdystä. Mitä ilmeisimmin ryöstäjä räjäytti itse mukanaan autoon kuljettamansa massiivisen dynamiittipanoksen poliisien avattua häntä vastaan tulen ja tajuttuaan, että hänen päivänsä olivat luetut. Räjähdyksessä menehtyneen autoa ajamaan pakotetun nuorukaisen perhe nosti poliisien toiminnasta syytteen, ja asiaa puitiin niin käräjillä kuin julkisuudessakin vuositolkulla, kuten jokainen jo 80-luvulla elänyt muistaa. Esim. Wikipediasta löytyy yksityiskohtainen kuvaus asiasta ja kaikista sen jälkipuinneista, en mene nyt kaikkeen tuohon sen enempää. Poliisin toimintaa kyseisessä tilanteessa kommentoitiin valtiovallan ylintä johtoa myöten, ja esim. Kaisa Raatikaisen tuonaikaiset lausunnot herättivät melkoisen rajua arvostelua.

  Tämä nuorukainen, Wikipedian ja muiden lähteiden mukaan Jukka Häkkinen nimeltään, oli tuon hirvittävän tragedian sattuessa vain 25-vuotias. Häneltä jäi nuori morsian, jonka kanssa hän asui yhdessä ja suunnitteli häitä. Muistan tytön, sillä tuolloin tragedian tapahduttua myös hän yhdessä Häkkisen vanhempien ja veljen kanssa oli jonkin verran julkisuudessa; muistan erityisesti yhden vavahduttavan kuvan iltapäivälehden lööpistä, jossa tyttö oli tragediassa menehtyneen sulhasensa haudalla yhdessä pojan äidin kanssa (taisi olla peräti hautajaiskuva.) Tapahtuma nousi elävästi mieleeni, kun tänään käsiini sattumalta osui viimekesäinen Alibi-lehti, jossa tragediaa käytiin läpi (tapahtumista tuli siis 25 vuotta viime elokuussa.)

  Onko kellään mitään tietoa siitä, mitä tälle tytölle, tämän Jukka Häkkisen morsiamelle, tuon hirveän tragedian jälkeen tapahtui? En muista hänen nimeään, eikä sitä kai koskaan julkisuudessa kerrottukaan; paljon enemmän olivat esillä tämän Jukan vanhemmat, jotka kävivät oikeutta poliiseja vastaan vuosikaupalla. Itse olin tuohon aikaan opiskelija, aivan samaa ikäluokkaa kuin tämä kuollut Häkkinenkin, ja yksi opiskelutoverini tunsi niin tämän Jukan kuin hänen morsiamensakin. Muistelen hänen kertoneen, että he tai ainakin toinen heistä olisi käynyt Mäkelänrinteen lukiota, mutta varma en todellakaan ole. Tuli vain tänään väkisinkin mieleeni tuosta vuosikymmenien takaisesta tragediasta lukiessani, että miten tämä tyttö mahtoi selvitä elämässään eteenpäin? Tietääkö kukaan hänestä mitään?
   
 2. Anonyymi Vierailija

  Valitettavasti en tiedä Jukan morsiamesta mitään. Jukka oli lukiossa luokallani ja muistelen häntä toisinaan.
   
 3. Alkuperäinen Vierailija

  Oliko tämä tyttö, Jukan morsian, myös samassa koulussa? Heillä oli kai parisen vuotta ikäeroa?
   
 4. Specialist Vierailija

  Melkoinen tragedia mutta tämän olisin silti halunnut nähdä. Melkoisesta tekniikkaa oli autossa, todella vahinko että sekin räjähti! Ei ole taidettu vieläkään saatua rakennetuksi toista autoa joka osaisi pakottaa nuorukaisia (tai vanhuksia) ajamaan...
   
 5. Enzo Vierailija

  Väärin! Mun tallista löytyy - Italian ori, Ferrari siis. Suorastaan pakottaa rattiin.
   
 6. johannyt Vierailija

  alamaailman juttujanne muistella ihan vain perhepiirissänne, turhaa niitä tänne vedätte, ei kiinnosta enemmänkin inhottaa.
  Minua ei kiinnosta pätkän vertaa roistojen elämä, tai heidän morsiantensa touhut.
   
 7. joku Vierailija

  Jos ei kiinnosta, hyppää kuule helvetissä yli. Osaatko lukea pennin vertaa??? Tuossa aloituksessa kysyttiin, tietääkö joku, mitä tällaisen tragedian jälkeen tapahtui UHRIN MORSIAMELLE? Ei siis tämän ryöstäjän morsiamelle, mikäli tällä sellaista oli. Jos täällä jatkuvasti jauhetaan paskaa siitä, ketä se ja se superjulkku viime yönä pani, ja muita vastaavia viidennen luokan alapääjuttuja, kai täällä saa kerran tällaistakin kysyä? Ei tarvii lukea, jos ei kiinnosta, ja ketjun aloittaja mun nähdäkseni sanoi, että tietää kyllä, ettei tää aihepiirinsä puolesta kuulu tälle palstalle. Kävikö mielessä, että ehkä hänellä oli joku syy, miksi halusi kysyä, tietääkö joku tämän tytön kohtalosta, ehkä on tuntenut tämän tytön jossain elämänsä vaiheessa, tai ehkä tämän nuoren pojan, viattoman uhrin? Jotkut ihmiset muuten ovat luonnostaan sellaisia, että heitä koskettaa kuulla tämän luokan tragedioista, kaksi nuorta onnellista ihmistä perustamassa yhteistä kotia ja aloittamassa yhteistä elämää ja sitten käy näin!

  Uskomatonta, miten täällä joka välissä pitää vittuilla kanssapostittajille, olis mielenkiintoista tietää, millaista elämänne oikein on kun noin paha olla näyttää olevan!
   
 8. Jakislainen Vierailija

  Olikos se muuten niin, ettei Jukka poistunut autosta, vaikka tytöt poistui. Jäi sinne kaappaajan kanssa ja tämä räjäytti auton? Muistan vain tapauksen sen vuoksi, että menin hetkeä ennen kaappausta tuon Jakiksen pankin ohi. Tuota morsmaikkua en kyllä muista, mutta eiköhän ne lesket yleensä mene aika nopsasti uusiin naimisiin.
   
 9. Muistan tapauksen Vierailija

  Kyllä se juuri näin oli. Luin minäkin tapauksesta viime kesänä Alibi-lehdestä ja se meni juuri näin, poliisi kehotti näitä kolmea panttivankia pakenemaan autosta juuri ennen kuin avasi tulen kaappaajaa kohden, ja nämä tytöt noudatti käskyä ja pääsi molemmat ihan viime sekunneilla pakoon, tämä Jukka ei jostain syystä poistunut autosta vaan jäi sinne kaappaajan kanssa ja paria sekuntia myöhemmin tämä räjäytti auton. Jossain netin uumenissa on muuten uutisvideo, jolle on kuvattu livenä tapahtumasarja, ja noin sekuntia ennen kuin poliisi avaa tulen, tämä kuljettajan paikalla istunut nuori miespanttivanki katsoo auton ikkunasta ulos, samantien kuuluu laukauksia ja auto räjähtää. Hänen kasvonsa tosiaan näkyvät siinä videolla auton ikkunasta sekunti ennen kuin laukaukset kajahtavat ja auto räjähtää. Todella kauhea tapaus. :(
   
 10. edellinen Vierailija

  Halusin vaan vielä lisätä, että kun näin tuon videon, mieleeni väistämättä nousi, miksei Jukka näiden tyttöjen tavoin noussut ja paennut autosta? Poliisi tosiaan kehotti panttivankeja pakenemaan, koska he aikoivat avata tulen, ja tytöt pakenivat aivan viime sekunneilla, Jukka jäi autoon istumaan. Tällä kaappaajallahan oli haulikko mukana, ehkä hän sitten uhkasi Jukkaa sillä, koska Jukka autoa ajoi, tai ehkä Jukka oli yksinkertaisesti kaikesta niin shokissa, kun oli lisäksi ajanut autoa koko yön, ettei pystynyt juuri sillä hetkellä toimimaan. Ja se maksoi hänen elämänsä. :(
   
 11. kysymys Vierailija

  Otettiinko siellä joku julkkis panttivangiksi? Ymmärtääkseni siellä ei julkkiksia edes asu.... jos nyt suhtkoht normaaleja julkkuja ajatellaan.
   
 12. License to kill Vierailija

  Jukka ei kait päässyt ulos autosta ja katsoi siitä syystä anovasti: "pliis kiltit poliisit, älkää tappako mua tän rosvon kanssa " ? Älkää hyvät ihmiset ampuko.

  Mutta Rambojen veressä kiersi adrenaliini ja kohta paukkuivat pyssyt.

  Poliist saivat muistaakseni kunnian siitä, miten hienosti he homman hoisivat.

  Vastaavia tapauksia on useita ja aina poliisi saa kehut loistavasta työstä, kun ihmisiä on hengiltä.

  Tais olla tämän aamun lehdessä juttua poliisien takaa- ajosta, jossa takaa-ajettu meinasi teilata lastenvaunut. Poliisit eivät saaneet takaa- ajamaansa ajamalla kiinni, vaan löysivät hänet hetkeä myöhemmin, ilmeisesti rekkarin perusteella.

  Eli kiinnisaanti ei edellyttänyt hullua kaahaamista, vaan rekisterinumeron ylösottamisen.
  Jos takaa- ajettu olisi hätäpäissään tappanaut vauvan, olisi poliisien päätä vaan silitetty.

  Lieneekö se niin vaikeaa hillitä itsessään se takaa- ajovietti ? Kuinka paljon ihmishenkiä pitää menettää, ennenkuin nämä Rambot saadaan kuriin ?
   
 13. Mageeta Vierailija

  Mistä löytyy?? Näkyykö selvästi kun kasvot räjähtää palasiksi?? Miltä ilme näytti kun räjähti palasiks??
   
 14. jfjdhfsskdjfs Vierailija


  Niin just.....
   
 15. vierailija Vierailija


  Poliisi yritti kylläkin viimeiseen asti neuvotella kaappaajan kanssa. Epäonninen lopputulos aiheutui siitä, että paikalla ollut kenttäjohtaja ylitti toimivaltansa ja antoi hyökkäyskäskyn täysin vastoin ohjeistusta. Yhdenkään poliisin päätä ei silitelty, vaan tilanteessa loukkaantuneet poliisit joutuivat käskyjä noudatettuaan paitsi itse syytetyiksi (ja vapautetuiksi, huom.) käymään läpi kaikki oikeusasteet jotta saisivat täyden tapaturmakorvauksen ja työkyvyttömyyseläkkeen. Karhu-ryhmän tarkka-ampujat olisivat voineet milloin hyvänsä eliminoida kaappaajan vaikka liikkuvaan ajoneuvoon, mutta tarkoitus oli välttää ihmishenkien menetystä viimeiseen saakka. Tämä muuten on tiettävästi aika lailla globaali ideaali, vaikka Hollywoodin tuotokset muuta esittävätkin..
   
 16. vierailija Vierailija

   
 17. imatra Vierailija

  traakinen juttu jossa kuoli yksi viaton nuorimies ja jonka isä Tauno sai käsittömästi poliisilaitoksen vihat syyyttä päällensä..Miksi valtio ei korvannut Jukan omaisille kuoleman aiheuttavaa kärsimystä yms. ? MIKSI.. Suomen kansalaisten oikeustajua on taas loukattu pysyvästi.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti