Hae Anna.fi-sivustolta

Joko jouluvalmistelut käynnissä?

Viestiketju osiossa 'Juhlaruoka' , käynnistäjänä Jouluelli, 15.11.2015.

 1. Jouluelli Vierailija

  Joko olette aloittaneet jouluruokien ja -leivonnaisten valmistelun? Minä aloitin jo syksyllä, kun keitin tuoreeltaan lantut ja porkkanat soseeksi laatikkoja varten. Toki käytän niitä soseita muuhunkin kuten sosekeittoihin ja teen kyllä varsinkin lanttulaatikkoa muulloinkin kuin jouluna. Samoin tein karpalohyytelön kinkun kaveriksi. Se on mielestäni ehdoton kinkun kanssa. Mikään ei niin hyivn täydennä kinkun makua, joka muuten on aika mitäänsanomaton.

  Muuten meillä tehdään jouluruoat ihan tuoreeltaan eli niin laatikot kuin muutkin ruoat valmistetaan lopullisesti juuri ennen ruokailua. Leivonnaisia aloittelen yleensä itsenäisyyspäivän aikoihin.
   
 2. piie Vierailija

  -Tosiaankin joulu lähestyy vääjäämättä. Lahjoja olen jo ostellut lapsenlapsille, pitkin syksyä. En ole joulua kotona, joten ruokaa ei tarvitse paljoakaan ajatella. Kylään viemisiksi vien bataattilaatikon ja porkkanalaatikon, nämä ainakin, näistä on jo sovittu. Kun porukkaa kertyy paljon, jokainen tuo jotain, niin isäntäväelle ei kasaannu kaikki vastuu ruoasta.
  Sinunkin ruokapöytäsi ympärille taitaa kerääntyä useampikin syömään, se jotenkin tuli kirjoituksestasi mieleen?
   
 3. Piparit varmaan leivon joulua edeltävänä viikonloppuna, mutta muuten taidan jättää valmistelut joulunaluspäiville. Pipareita ja torttuja kummempia leivonnaisia en viitsi tehdä, tortutkin teen valmistaikinalevyistä sitä mukaa kun niitä menee. Ruuat on parempia mahdollisimman tuoreena, helppotekoisiakin kaiken lisäksi.
   
 4. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  En halua olla puolikuollut jouluaattona, joten tietenkin teen kaiken mahdollisen valmiiksi ajoissa. Viime lauantaina tein lanttulaatikon pakastimeen ja samoin keitin luumusoseen torttuja varten.
   
 5. Minä teen kaiken vasta jouluviikolla ja sitä edeltävänä viikonloppuna. En ymmärrä, miten voi olla puolikuollut, jos tekee muutaman laatikon valmiista soseista (teen kuten aloittaja eli keitän sosetta valmiiksi syksyllä tuoreista juureksista), leipoo muutaman tortun valmiista torttutaikinasta, keittelee vähän sosetta niihin, leipoo vähän joulupullaa ja muuta pientä. Pääasiallisestihan ne ruoat joka tapauksessa tehdään juuri ennen ruokailuja eli salaatit, kalat, jälkkärit yms. Eihän niitä jouluruokia nyt määräänsä enempää edes ole.
   
 6. kompromissi Vierailija

  En tee kovin paljon ennakkoon, mutta en kyllä jätä ihan viimeiseen viikkoonkaan valmisteluja.

  Meillä on kahden hengen perhe, joten täytyy tarkkaan miettiä, mitä tehdään ja miten paljon. Toki meillä käy vieraita ja toisaalta vien tuliaisina jouluruokia ja -leivonnaisia muutamille suvun vanhuksille ja yhdelle poikamiehelle.

  Sinänsä minusta jouluruokien teko ei ole kovin raskasta. Useimmat tulevat lyhyellä valmistelulla itsekseen - kuten laatikot. Käytän surutta valmiita kaupan soseita. Siinä ei kauan vierähdä, kun niistä loihtii makoisat laatikot ja uuni hoitaa ihan itsekseen lopun. Teen yleensä ne valmiiksi viikkoa paria ennen ja paistan sitten kinkun jälkeen aattoaamuna.

  Kinkkuhan ei vaadi juuri mitään tekijältä. Gratiinit ja muut kasvisruoat valmistuvat nekin helposti ja nehän toki tehdään juuri ennen ruokailua.

  Leivonnaisia teen pieniä määriä pakastimeen pari viikkoa ennen joulua. Tortut paistan aina juuri ennen tarjoilua.
   
 7. Minusta jouluruuissa suurin vaiva on kuoriminen ja pilkkominen, eikä siihenkään mene kuin pari-kolme tuntia. Riippuu toki siitäkin mitä ruokia tekee ja kuinka paljon. Aikaa tietysti kuluu, mutta lähinnä keittämiseen ja paistamiseen, joten sillä välin voi hyvin tehdä jotain muuta. Vaikka maata sohvalla kirjan kanssa. :)
   
 8. en todellakaan Vierailija

  siis en todellakaan ole aloittanut jouluvalmisteluita.

  Haetaan kaupasta laatikot, kinkut, rosollit ja jotain kalaa aatonaattona ja työnnetään lihapala yöksi uuniin. Aattona nukutaan pitkään, pistetään sauna lämpiämään, tyrkätään kaupan pöperöt uuniin lämpiämään ja tekastaan vihersalaatti rinnalle. Sitten syödään ja ..siinä se joulu oli. Jälkkärinä jätskiä kukaan ei tykkää joulun leivonnaisista. Lahjoja ei anneta, rahaa annan kyllä jo lähes aikuisille lapsille.
  Joulupäivänä syödään jämiä ja jos vielä jotain jää, loput heitetään roskiin.
  Tapanina syödään pihvit tai jotain muuta.
  Siinä se joulu meni. Joulun kustannukset 120-130€ luokkaa 5 hengeltä.
   
 9. eettinenvalinta Vierailija

  Älkää nyt herrantähden heittäkö roskiin käyttökelpoista ruokaa! Tiedätkö miten paljon länsimainen yhteiskunta tuhlaa noin kun toinen puoli maapalloa kärsii nälkää! Opettele mieluummin ekologisesti ja eettisesti valmistamaan juuri oikea määrä ruokaa. Jos teillä ei ole omia koiria, niin olisiko vaikka jollain sukulaisella, jolle voitte yli jääneet laatikot tai vastaavat antaa.
  Muuten meillä on melko samanlainen joulutalous; kaupasta ostetaan lähes kaikki valmiina, kinkut, laatikot, kalat ja ihan viime tipassa, että saadaan tuoretta. Mutta ne kyllä syödään ihan loppuun asti, eikä mitään mene roskikseen. Meilläkin 5-henkinen perhe.
  Leivonnaisia sen sijaan teemme paljon itse, pitkin joulukuuta jo, ei niitäkään etukäteen valmistella, tortut paistetaan aina kullekin kahville erikseen ja pipareita melkein joka viikonloppu yksi satsi, kun eivät kuitenkaan säästy jouluksi.
   
 10. johtopäätös Vierailija

  Myynnissä on myös pieniä laatikkokokoja, joista ei jää jäljelle kuin karsteiset reunat.

  Enkä ole vielä tavannut koiraa, joka söisi rosollintähteet ja sillipurkkien rippeet.
   
 11. kalakkunan kutale Vierailija

  Minä olen jo ostanut pitkin syksyä jouluruokatarvikkeita. Riisiä joulupuuroon, luumusosetta, hedelmäsoppapussin, luumupussin, rusinoita. Piparit valmiina. Olen myöskin ostanut jo konvehtia, karkkia ja suklaata. Vähitellen ostan torttutaikinat kaupasta. Muutamaa päivää ennen joulua ostan pienet roveet perunalaatikkoa, lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa. Mitään laatikoita ne koskaan tee itse, vaan valmiina. Mies paistaa kinkkua tai kalkkunaa. Itse en syö lihaa.
   
 12. en todellakaan Vierailija

  hyvänen aika, jos muutaman ruokalusikallisen heittää jotain lanttu/porkkana/perunalaatikkoa vessan pytystä alas tai roskikseen pari kalan murua niin johan joillakin menee herne nenuun.
  Eikä taatusti ruveta mättämään yli äyräiden väkisin jotain ruokaa napaan montaa päivää kun ei ole mikään pakko.
   
 13. Kati Vierailija

  Ostin joululeivonnaisia: Lidlistä Stollenin ja Stockalta Mince Pies'eja.
   
 14. Joulumanteli Vierailija

  Minuakin häiritsi "en todellakaan" nimimerkin huoleton "loput heitetään roskiin".
   
 15. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Joko maistoit noita mince pies leivonnaisia? Ovatko hyviä? Minä olen tehnyt monena vuotena niitä jouluksi. Nyt sain Gordon Ramsay'ltä telkkarista ohjeen, jota voisin kokeilla niin tulisi vähemmän raskaita. Kaikki tämä riippuu saako eräästä täkäläisestä kaupasta täytettä valmiina.
   
 16. en todellakaan Vierailija

  en todellakaan jo kahteen kertaan lämmitettyä ruokaa enää ryhdy jäähdyttelemään ja kolmatta kertaa lämmittämään lapsilleni. Syökää te vaikka kuinka vanhoja jämiä, mutta minulla raja menee tehdastekoisen pakastetun ruuan kahdessa lämmityskerrassa.
   
 17. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Onneksi en syö jouluna enkä juuri muulloinkaan tehdastekoista, joten voin lämmittää niin monta kertaa, kun on tarvis.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 18. no jaa Vierailija

  Ei se kotitekoisellekaan ruualle hyvää tee, että lämmitetään ja jäähdytetään kerta toisensa jälkeen. Itse en viitsi lämmittää ruokaa kuin kerran valmistuksen jälkeen. Jos ja kun ruokaa jää useammaksi syöntikerraksi, lämmitetään vain sen verran kuin aterialla kuluu, vaikka omalla lautasella. Joululaatikot teenkin sen kokoisiin vuokiin, että niistä riittäisi kerta-annokseksi.
   
 19. hygienia Vierailija

  Voi hyvät hyssykät! Ruokahygienian perusasiat näyttävät olevan pahasti hukassa. Ruokaa EI KOSKAAN saa lämmittää moneen kertaan vaan joka kerta otetaan sopivan kokoinen annos, joka syödään sillä kertaa. Moneen kertaan lämmitetty on pöpöpesä. Ei sillä ole väliä onko valmisruokaa vai kotitekoista.
   
 20. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Aloitin jouluvalmistelut pari-kolme viikkoa sitten. Perinteisien laatikoiden teolla, ja niitä syödään nyt lisukkeena - kun niistä tuli niin maukkaitakin omilla ohjeillani kun tekaisin. Tarkoituksenani on, että syödään joululaatikoita ennen joulua ja joulun aikaan syödään muuta jouluruokaa, että ei tule niin ylensyönyttä oloa... ja sitä kuuluisaa "jouluähkyä"!
   
 21. ähkytönnä Vierailija

  Jouluähkyltä välttyy, kun välttää turhia hiilihydraatteja ruoissa. Ei esim. porkkanalaatikkoon tarvitse mitään riisipuuroa laittaa. Sen voi jokainen syödä halutessaan ihan erikseen. Eikä kannata laatikkoruokiin muuotinkaan laittaa korppujauhoja tms.

  Jos haluaa laatikon päälle jotain laittaa, mantelijauhe on hyvää. Ja tietty voita pitää laittaa.
   
 22. en todellakaan Vierailija

  Lämmitättekö te annokset yksi kerrallaan mikrossa vai miten se onnistuu?
  Neuvokaa viisaammat miten teillä ei jää yhtään ruokaa roskikseen, miten sitä lämmitetään 5- 12 syöjälle ruokaa ettei jää yhtään yli?

  ton verran meidän joulupöydässä on väkee, enkä ole koskaan selvinny tästä ruokahommasta niin, ettei jotain olis mennyt haaskuuseen, kun ruokalajeja on niin hirveesti.
   
 23. Kaippari Vierailija

  tuohon on paljon helpompikin konsti kuin ruokien etukäteen syöminen.
  Tulevana jouluna otat kutakin lruokalajia hyvin vähän, vajaa ruokalusikallinen/laatikko, yksi kinkku tai kalkkunasiivusiivu, yksi sillipala, 1 kraavilohisiivu jne.

  Kahvin kanssa syöt vain yhden joulutortun tai piparin, suklaapalan, vihreän kuulan tms. mutta et kaikkia kerralla. pysyttelet kohtuudessa, syöt vain sen verran kuin on nälkä, niin ei tule yhtään ylensyönyt olo eikä liikakilojakaan :).
   
 24. riisikulho Vierailija

  Nyt en oikein ymmärrä. Tarkoitatko, että pöydässä on myös kulhollinen keitettyä riisiä sitä varten, että jotkut voivat lisätä sitä porkkanalaatikon viereen?
   
 25. ähkytönnä Vierailija

  Varmaan jo kysyessäsi ymmärsit, ettei sitä riisiä tarvita joulupöydässä. Jos joku haluaa sitä riisipuuroa, sillä puuroahan siihen porkknalaatikkoon perinteisesti tungetaan, sitä voidaan tarjota hänelle vaikka jälkiruokana. Muut voivat nauttia jälkkäriksi ihan jotain muuta. Vaikka olen kyllä kuullut, jotta monet sen riisipuuron syövät jo jouluaaton lounaaksi.

  Eihän se sitä ähkyä poista, jos sitä riisiä tunkee siihen puuroon, vaikkakin eri kiposta.:)
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti