Hae Anna.fi-sivustolta

Joko jouluvalmistelut käynnissä?

Viestiketju osiossa 'Juhlaruoka' , käynnistäjänä Jouluelli, 15.11.2015.

 1. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 099
  Saadut tykkäykset:
  17
  No tietysti otetaan annos lautaselle ja lämmitetään sehän pitäisi olla sanomattakin selvä, ettei koko annosta lämmitetä montaa kertaa. Toisille näemmä se tarvitsee kirjoittaa ihan auki, kun eivät sitä sanomatta tajua.
   
 2. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 099
  Saadut tykkäykset:
  17
  Minä en ole koskaan laittanut voita tai rasvaa laatikoiden päälle. Huomenna perunalaatikon teko omalla tavallani ja sitten laatikot ovatkin tehty.
   
 3. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Valistunut emäntä ei laita millekään aterialle saman sisältöisiä raaka-aineita sisältäviä ruokalajeja.
  Ei ole minkäänlaista ideaa siinä, että porkkanalaatikossa olevan riisin lisäksi olisi vielä riisiä jossain toisessa ruokalajikkeessa...

  Riisiä ei muutoinkaan suositella nykyään syötävän, kuin kerran viikossa ( enintään)!
   
 4. ähkytönnä Vierailija

  No siinä meitin neropatti taas, oikeen valistunut emäntä, mielestään...... Olisit lukenut viestit, niin tietäisit, ettei siihen porkkanalaatikkoon tarvii siitä riivatun riisipuuroo. Johan sen nimikin sanoo, PORKKANAlaatikko, ei RIISIlaatikko.

  Ei tarvii riisiä syödä ollenkaan, suositellaan tai ei. Ihminen pärjää vallan hyvin ilman riisiäkin.
   
 5. ähkytönnä Vierailija

  Minä en edes koskaan tee mitään peruanalaatikkoa, ainakaan jouluksi. Johan ne laatikot maistuukin ihan pahalle, jos niitä jo nyt tekee ja sitten säilyttää.

  Pahin ähky muuten vehnän lisäksi tulee perunasta, valmistaa niitä perunoita miten tahansa.

  Voista tulee todella hyvä maku ruokaan kuin ruokaan.
   
 6. en todellakaan Vierailija

  vaikkei kommenttisi minulle ollutkaan, niin meinaatko tosiaan, että jos/kun mulla istuu joulupöydässä 11 ihmistä oottamassa ruokaa, niin mä lämmitän jokaisen annoksen mikrossa?
  Mun mikroaaltouuniin mahtuu vain 1 lautanen kerrallaan, siinähän menis noin 15-20 minsaa ennen kuin kaikilla olisi ruoka edessä jolloin ensimmäisten annokset olis jäähtynyt jo kylmäksi!

  Enkä mä pysty kyllä tavan uunissakaan lämmittämään edes oman porukan (5) ihmistä, saatikka sitten 12 syöjän ruokia lautasilla samaan aikaan!
   
 7. sidosaine? Vierailija

  sinun porkkanalaatikossasi on siis vain porkkanaa?
  Minusta pelkästä porkkanasta tehty "laatikko" vaikuttaa enemmänkin porkkanasoseelta (n).
   
 8. No entäs? Vierailija

  Laitatko sitten lanttulaatikkoonkin riisiä? Ja perunalaatikkoon? Muutoinhan sinä mielestäsi syöt lanttu-ja perunasosetta...
   
 9. sidosaine? Vierailija

  hei haloo, kysyin silkasta uteliaisuudesta mitä ko. kirjoittaja laittaa porkkanalaatikkoon sidosaineeksi jos ei kerran riisiä?

  Mitä minuun tulee, en syö lanttu/peruna/porkkana/maksa/bataatti yms. laatikoita, en edes jouluna koska en tykkää niiden vauvanruokamaisesta koostumuksesta enkä tykkää imelletyistä ruuistakaan.

  Joten en todellakaan laita lanttulaatikkoon riisiä koska en kovin usein syö riisiäkään. Kerran kuukaudessa desin verran kypsänä, jos sitäkään, joten en ole myöskään riisin puolustaja.
   
 10. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 099
  Saadut tykkäykset:
  17
  No ei kai kukaan nyt vieraille tarjoa jo aiemmin kerran lämmitettyä se syödään oman väen kanssa. Vieraille lämmitetään tietysti uunissa valmistuisastioissaan laatikot pöytän. No jos ei halua ymmärtää niin ei ymmärrä ja sillä selvä.
   
 11. ähkytönnä Vierailija

  Oletko koskaan syönyt porkkanalaatikkoa ilman riisipuuroa? Ellet, kannattaa kokeilla.

  Tässä jotain vinkkejä:

  http://hiidenuhmankeittiossa.blogspot.fi/2011/12/porkkanalaatikko.html

  http://www.karppaus.info/resepti/haku.php

  Se porkkana, mitä kaupassa myydään niissä pötköissä, on porkkanasosetta. Itse en kyllä niitä osta.:)

  Oivallinen porkkanalaatikko syntyy ihan vaan porkkanasoseesta, kermasta ja munista. Maustetia toki laitan. Kyllä kananmuna sitoo hyvin sen. Toisaalta eihän ruoan tarvinne ollakaan sellaista kirveellä veistettävää.:)

  Joskus käytän porkkanalaatikkoon kvinoaa, toisinaan hirssiä. Niissä nyt on kuitenkin valkoista riisiä enemmän ravintoaineitakin. Luultavasti.

  Ja kun tuo puuroton laatikko kerran vaikuttaa porkkanasoseelta, miten pitäisi suhtautua porkkanalla maustettuun, uunissa paistettavaan riisipuuroon.:D

  Mutta kun kuitenkin tuota porkkanalaatikkoa yleensä lisukkeena tarjotaan, miksi ihmeessä siinä pitää olla sitä puuroa?

  Aikoinaan joku väitti, ettei lihapullia voi tehdä ilman korppujauhoja. Tämä kuulunee samaan kategoriaan.
   
 12. voilla Vierailija

  Eikös se jouluähky tulekaan riisistä?

  Minkä kanssa sinä sitä voita syöt joulupöydässä, kinkun päällä ja vihersalaatin kanssako? Suklaan päälle tietysti voi myös levittää, koska mitään perinteisiä joululeivonnaisiahan ei ilman vehnäjauhoja tehdä.
   
 13. ähkytönnä Vierailija

  Mitäs on nuo perinteiset joululeivonnaiset? Mistä asti ne on olleet perinteisiä?:) Kerro ihmeessä!

  Joululeivonnaisia voi aivan hyvin tehdä ilman vehnäjauhoja. Tulee vielä parempia. Googlaamalla löydät ohjeita. Tai osta tai lainaa kirja aiheesta.

  Ja kun tarkasti lukutaitoisena ihmisenä luet, niin huomaat varmaan, että sanoin: "Voista tulee todella hyvä maku ruokaan kuin ruokaan."

  Joululeivonnaiset eivät ainkaan meillä kuulu joulunakaan ruokapöytään.:) Niitä nautitaan sitten kahviaikana.

  Ja ihan totta, voi on muuten todella herkullista salaatinkastikkeena; juustohöylällä kun oikein ohuita lastuja vuolee, niin a´vot; ei paremmasta väliä.:)

  Jouluähky tulee liioista hiilihydraateista. Ja juurikin niistä turhista hiilihydraateista. Toki kasviksissakin on hiilihydraatteja, mutta harva niistä ähkyä saa. Perunahan on ihan silkkaa.... no en edes sano. Mutta jokainen perunaa syöövä sen tietää, mikä on olo sen syönnin jälkeen.

  Muistan, kun vielä vuosia sitten joskus tein niitä "perinteisiä" laatikoita", niihinkin laitettiin päälle voita ja sekaan kermaa. Eihän ne siltikään maistuneet milleen.

  Suklaa ei kaipaa päälleen voita, kun se on sitä oikeaa suklaata, jossa on riittävästi kaakaota, ei siis mitään maitosuklaata.

  Kannattaa avartaa maailmakatsomustaan. Se kannattaa.
   
 14. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 099
  Saadut tykkäykset:
  17
  Miten teet i
  Piparit ilman vehnäjauhoja miten onnistuu? Esim muffinssit osaan tehdä pelkillä perunajauhoilla ja niistä voi tehdä kyllä jouluisia, mutta ei nyt tule mieleen mitään muuta hiekkakakun lisäksi, jonka onnistuisin tekemään ilman vehnäjauhoja. Tosin en tiedä onnistuisiko hiekkakakku jouluisilla mausteilla. Kääretorttu onnistuu toki ilman vehnäjauhoja, mutta se ei ole kovinkaan jouluinen, kun meillä ei täytekakku tyyppisiä leivonnaisia jouluna syödä (ranskalaisten jouluhalko).
   
 15. kauniisti kattaen Vierailija

  Piparkakkuja ei ehkä kotona täysin ilman vehnäjauhoja pysty tekemään, mutta ruispiparit ovat ainakin vähän terveellisempiä. Niihinhän tulee 2/3 jauhoista ruisjauhoja. Ei sen puoleen, meidän kahvipöydässämme joulunakin on enimmäkseen tummaa suklaataa ja leipäjuustoa lakkojen kera. Ehkä sitten noita ruispipareita ja piparkakkumausteinen luumu-kääretorttu.

  Mitä tulee joululaatikoiden lämmittämiseen, en minä ainakaan juhlassa lämmittelisi kunkin lautasella nokaretta sitä ja tätä. Kyllä kaikki pitää olla omissa astioissaan kauniisti tarjolla, vaikka olisi oman väen kesken.

  Meillä on aina ollut tapana syödä täysi jouluateria vain aattoiltana. Laatikot tehdään samana päivänä (kypsyvät mainiosti itsekseen sillä aikaa kun käymme haudoilla ja saunassa). Kaikki laatikot (paitsi äitelää perunalaatikkoa meillä ei tehdä, emme pidä makeista ruoista) tehdään pieniin vuokiin. Seuraavina päivinä pääaterian pääruoat vaihtelevat (kalaa, kalkkunaa, poroa) ja sen mukaan lämmitetään yksi laatikko pääruoan makuun sopivasti. Emme siis lämmitä kaikkia laatikoita joka aterialle. Siten se pieni vuoallinen myös kuluu mukavasti kerralla eikä monesti samaa tarvitse lämmittää. Kinkkua syömme aaton jälkeen vain leikkelepöydästä tai iltapalana.
   
 16. voilla Vierailija

  Jos ähkytöntä-nimimerkin ohjeita noudatat, et voi käyttää perunajauhoja, sillä hänen mukaansa peruna on pahinta ähkyn aiheuttajaa.

  Siitä vain voita viiltelemään lehtisalaatin päälle. Taitaa olla vanha tuttavamme Veijo-setä tämän ähkytöntä- nimimerkin takana.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 17. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  On, on mennyt v a i k e a k s i jouluvalmistelutkin, jos uskoo näitä tällä saitilla kirjoittelevia ihmisiä.
  Puuttuukohan heidän joulunvalmisteluistaan se kuuluisa J O U L U M I ELI?
  Jokaisella perheellä on omat perinteensä ja äitien, sekä mummojen reseptit, joita kannattaa noudattaa jouluvalmisteluissa - niin ei tule niin kaamean vaikeaa !
  Itse valmistelen omanlaisemme joulun, ja siinä on perinneruokana aina jotain omasta lapsuuskodistani, mutta muutoin suunnittelen erilaisen kokonaisuuden joka jouluksi.
   
 18. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 099
  Saadut tykkäykset:
  17
  :)

  :LOL:
   
 19. ähkytönnä Vierailija

  No voi hyvänen aika: syö perunaa ja riisiä niin paljon kuin napa sietää. En sitä sinulta ole kieltänyt. Itse arvostan hyvää oloa ja siksi vältän ähkyä aiheuttavia ruoka-aineita. Silloin voi nauttia muista mauista ja ruoista enemmän, kun ei ole turhanpäiväistä muonaa vatsaa täyttämässä.

  Hienoa, että osasit ihan itse päätellä, että perunajauho tehdään perunasta.

  Veijo en kuitenkaan ole.

  Et kertonut noista joululeivonnaisten perinteistä.
   
 20. ähkytönnä Vierailija

  Eihän olisi maailmassa mikään mennyt eteenpäin, jos aina vain olisi niitä "perinteitä" noudatettu. Asuttaisiin ties minkämosissä asumuksissa ja juostaisiin puukeihäs kädessä villisian perässä. Toisaalta hyvin harva taitaa niitä isoäitien ohjeita edes käyttää, vaikka muuta väittää.

  Ei ole lainkaan vaikeaa vaikka jättää " omat perinteensä ja äitien, sekä mummojen reseptit" käyttämättä ja tekee terveellistä ja herkullista.:) Toki vaikuttaa olevan ihmisiä, joille kaikki tuntuu olevan vaikeaa. Jopa tajuta erilaisuutta.:D

  Kyllä meillä on perinteet kunniassa: joka jouluksi pitää miehelle kinkku hommata. Tosin se ostetaan valmiiksi suolattuna. Omassa lapsuuskodissani se suolattiin sellaisessa isossa tynnyrissä.

  Jatka suunnittelua, jos kinaamiseltasi ehdit.:)
   
 21. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Tänä jouluna en leivo pipareita, enkä joulutorttujakaan, vaan valmistan ihanan ranskalaisen joululeivonnaisen, nimeltään "jouluhalko"!
   
 22. vehnätön Vierailija

  Vehnäjauhon voi aivan mainiosti korvata gluteenittomilla jauhoilla. Olen jo vuosia leiponut piparit gluteenittomina, kun en voi vehnää syödä.
   
 23. ähkytönnä Vierailija

  Tässä yksi esimerkki vehnättömistä pipareista. http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=158

  Itse korvaan tuon makeutusaineen taateleilla.

  Hyvin on markkinamiehet onnistuneet vehnän laittamaan jokaiseen leivonnaiseen. Onko sitten tajunnan ahtautta vai mitä, kun ei halutakaan kokeilla muuta kuin sitä "perinteistä vehnää".

  Ajatella, jos on sellainen ihminen, joka ei edes syö niitä "perinteisiä" joulupipareita; kuinka hän sitten voi valmistaa piparittomat piparit.:confused:

  Myös jouluhalon voi tehdä vehnättä. http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=180

  Nyt sitten kilvan leipomaan ja kokeilemaan ohjeita. Ei kannata tyrmätä kokeilematta. :p
   
 24. hygienia Vierailija

  Ensinnäkin kaikki kommentit eivät ole vain sinulle tarkoitettuja. Toinen nikki sanoi lämmittävänsä ruokia ainakin pari kertaa.

  Toisekseen kirjoitit "Onneksi en syö jouluna enkä juuri muulloinkaan tehdastekoista, joten voin lämmittää niin monta kertaa, kun on tarvis." Tuosta saa sen kuvan , että lämmität ruokia niin monta kertaa kuin on "tarvis". Koska teillä tarjotaan jouluruokia pitkään niin voi olettaa, että niitä tarvetta lämmittämiseen on.

  Kolmanneksi mikään ruokahygieniaan littyvä ei kohdallasi ole itsestään selvyys. Monet varmaankin muistavat kuuluisan riidan avatun sillipurkin säilyvyydestä.
   
 25. voilla Vierailija

  Just noin. Finelin taulukon mukaan taateleissa on "vain" 38,2% imeytyviä hiilihydraatteja. Ajatella, ei edes puolta painosta.

  Kammoamissasi kuorituissa perunoissa on saman taulukon mukaan 15,5 % imeytyviä hiilihydraatteja.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti