Hae Anna.fi-sivustolta

Jos vika solutasolla

Viestiketju osiossa 'Lapsettomuus' , käynnistäjänä Huolestunut., 21.12.2010.

 1. Huolestunut. Vierailija

  Miten hoidoissa edetään jos vika munasoluissa solutasolla, huonoa jakautumista jne.

  Mikä munasolut on saanut niin huonoon kuntoon?

  Missä tilanteessa todetaan ettei mitään ole tehtävissä?
   
 2. Äiti?? Vierailija

  Seuraavaksi pelataan tietääkseni luovutetuilla sukusoluilla.
  Jokaisessa eläinkunnassa on lisääntymiskyvyttömiä yksilöitä. varsinaisesti syytä tälle ei ole muu, kuin luonnon tapa säännöstellä syntyvyyttä. Toisilla yksinkertaisesti on suurin osa sukusoluista niin huonolaatuisia, ettei niistä ole hedelmöittymään. Vika voi olla perinnöllinen tai myös sairauden aiheuttama..

  Tämä on vaikea asia ja itsellä vaatinut ja vaatii aikaa ja sopeutumista. Yritimme mieheni kanssa lasta monta vuotta. Hänellä todettiin siittiöt erittäin huonolaatuisiksi ja itselläkin ilmeisesti munasoluissa häikkää. Raskauduin kuitenkin ensimmäisestä inssistä ja ihme ja kumma raskaus kesti loppuun asti. Alkuraskauden seulat läpäistiin puhtaasti, mutta rakenneultrassa paljastui erittäin vaikea sydänvika. Rakenneultrassa jouduin ravaamaan 4 kertaa, kun lääkäri ei ollut varma näkemästään. vasta rv 25 sain lähetteen lasten kardiologille, joka totesi sydänvian olevan pahimmasta päästä ja epäili samalla kromosomihäiriöitä raajojen pituuden vuoksi. Lapsivesipunktiota ei kuitenkaan voitu enää niillä viikoilla tehdä, vaan vasta lähempänä laskettua aikaa, joten emme voineet edes harkita keskeytystä. No seuraava käynti oli 30+ ja silloin saimme hyviä uutisia. Sydänvika ei ollutkaan niin paha, kuin oli luultu ja raajatkin näyttivät oikean mittaisilta. Jee, uskalsin ostaa vauvantarvikkeita ja tilata kestovaippoja. Tiesimme että sydänleikkaukset olivat kuitenkin edessä ja pitkät sairaalajaksot, mutta ei se mitään, kun muuten kaikki näytti hyvältä ja ennuste parani niin paljon.
  kolmisen viikkoa ennen laskettua aikaa oli taas kardiologin käynti ja taas näytti huonolta. Sydämen virtaukset olivat taas mitä sattui ja toinen kammoi puuttui ja lääkäri sanoi että lapsivesipunktio tehdään. No niinhän siinä sitten kävi, että lapsi oli erittäin vaikeasti kehitysvammainen (kromosomi 13 trisomia) ja vauva eli synnytyksen jälkeen kolme viikkoa.
  Tässä sitä nyt sitten ollaan vauvantavaroiden keskellä ilman vauvaa ja tekisi mieli hypätä parvekkeelta.
  Väkisin hiipii mieleen ajatus, että voisiko tosiaan olla niin, ettei meidän sukusoluilla lisäännytä, ettei meidän soluilla yksinkertaisesti tule elinkelpoisia yksilöitä. Tässä vaiheessa sitä melkein toivoo, ettei raskaus olisi koskaan alkanutkaan.. Jollain tasolla uskon siihen että kaikella on tarkoituksensa. Ehkä meidän tarkoitus on antaa koti jonkun toisen lapselle.. En tiedä mitä seuraavaksi? Kuinka pitkälle olemme valmiita menemään saadaksemme OMAN lapsen? Onko luovutetuilla sukusoluilla alkuun saatettu lapsi sen enempää oma kuin adoptoitukaan? Onko äitiys ja äidinrakkaus kiinni raskaudesta ja synnytyksestä? Ja kuinka hitossa tästä jatkamme eteenpäin?
   
 3. ap. Vierailija

  Olen pahoillani tilanteestasi. Paljon voimia jatkoon!

  Ilmeisesti teillä ei sinun munasolujesi laatua tarkasteltu, kun inssin myötä tärppäsi? Joten raskaus lähtenyt sinänsä helposti alkuun. IVF:ssä usein havaitaan jos jotain poikkeavaa. Sitä olenkin tässä ajatellut, että jos jotain häikkää soluissa on, niin kasvaako silloin myös riski keskenmenoon ja lapsen sairauteen? Kannattaako huonoilla soluilla edes siis yrittää? Vai onko niin että IVF:ssä voidaan hyvinkin löytää paljon huonolaatuisia, mutta jos se siirrettävä on top-luokkaa, on sen selviytyminenkin mahdollisempaa? Välillä mietityttää onko se IVF kuinka turvallinen tapa saada raskaus alulle....Sen sijaan inssi on jo luonnonmukaisempaa.

  Kyselen näitä täällä siksi, että lääkärini ei ole vielä suostunut tämän tyyppisen spekulointiin.
   
 4. Äiti?? Vierailija

  Itse en uskaltaisi enää omilla soluilla. Uskomatonta on, että raskaus onnistui inssillä, sillä ennuste oli suorastaan surkea. Meille sanottiin, että riski saada vammainen lapsi on paljon suurempi jos solutasolla havaitaan häikkää. Sitä en tiedä, että onko väliä, että kumman solut on huonoja naisen vai miehen. Tiedettiin siis riskit, mutta haluttiin silti kokeilla, ikävä kyllä..
   
 5. Huolestunut. Vierailija

  Siemenesteanalyysissähän voidaan todeta että kaikki on ok, liikkuvuus, muoto, määrä jne. Mutta sitten aivan erikseen tehtävässä DNA-testissä voidaankin todeta että suurin osa on sittenkin DNA-tasolta huonolaatuisia? Olenko ymmärtänyt oikein? Miksi sitten ei heti ensimmäiseksi tehtäisi tuota DNA-testiä miehelle? Tällä hetkellä kun se tehdään vasta 2-3 epäonnistuneen IVF:än jälkeen.

  Mietityttää myös että eikö ympäristömyrkyt ja elintavat vaikuta nimenomaan ensisijaisesti siemennesteanalyysissä tarkkailtaviin asioihin? DNA-pilkkoutuminen taas johtuisikin jostain ihan muusta, mihin ei itse voi vaikuttaa?

  Jospa näistäkin asioista joskus tiedetään enemmän....
   
 6. Hinta Vierailija

  DNA testin kustannus on mieletön verrattuna muihin tutkimuksiin.
   
 7. hhj.j.ölkmll Vierailija

  Itselläni ei ivf onnistunut lukuisista yrityksistä huolimatta omilla munasoluilla. Syy ei ollut selvillä, munasoluja saatiin aika vähän, mutta näyttivät ihan hyviltä. Kuitenkin kun sitten tehtiin ivf luovutetuilla munasoluilla, niin onnistui ensimmäisestä kerrasta... Eli ilmeisesti se voi olla ratkaisevasti kiinni munasolujen laadusta.

  Näin jälkeenpäin ajatellen kynnys luovutetuilla tehtyihin hoitoihin on turhan korkea ihmisillä. Kun katson lastani, en edes yleensä muista että hän ei ole geneettisesti omani. Kun vauva on mahassa kasvanut alkiosta asti, niin kyllä se todella omalta tuntuu!
   
 8. Huolestunut. Vierailija

  Tässä ketjussa alkuperäiseltä nimimerkiltäni Huolestunut, en ole enää niin huolestunut. Meillä onnistui toinen IVF-hoito, vaikka siis ainostaan 1 alkioista oli siirtokelpoinen - muut tuhoutui alkumetreillä, paljon fragmentaatiota yms. Siiretty alkio luokkaa 2-3, 8-soluinen. Nyt jo kaikki ratkaisevat ultrat takana, ja hyvin kehittyvä lapsi on 4D-ultrassakin todettu terveeksi. Pidän tätä ihmeenä. Ei siis näköjään tarvita kuin se yksi hyvälaatuinen.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti