Hae Anna.fi-sivustolta

Joulun jälkiruoat?

Viestiketju osiossa 'Juhlaruoka' , käynnistäjänä makea maistuu, 12.12.2015.

  1. makea maistuu Vierailija

    Millaisia jälkiruokia te teette jouluna? Ovatko ne perinteitä historian hämäristä, vai kehittelettekö tutuista aineksista uusia vai kenties ihan moderneja uusista aineksista?

    Meillä on vähän sekä että. Luumu on osana aina aaton aterialla, joka muutenkin on lähinnä perinteitä eli siihen kuuluu kinkku, laatikoita ja rosollia. Eli siis luumusta jälkiruoka, joskus ihan perinteinen luumukiisseli kermavaahdolla tai sitten esimerkiksi luumurahka.

    Muille joulunajan aterioille pääruoatkin vaihtuvat - kalaa, kalkkunaa, poroa, mitä nyt milloinkin. Tänä vuonna varmaan kaikkia kolmea, koska aaton jälkeen on kolme pyhäpäivää tänä vuonna. Jälkiruoissa on suklaisia makuja (suklaavaahto tai jokin vastaava), hedelmäisiä (esimerkiksi helppo säilykepäärynät minttusuklaalla), marjasalaatti vaniljakastikkeen kera...

    Hyviä vinkkejä ottaisin vastaan!
     
  2. skipataan Vierailija

    Me yleensä skipataan koko jälkkäri. Joskus keitetään espressot jälkiruuaksi. Joskus jätetään sekin iltapäivään ja silloin voi pöydässä olla jotain makeaa kuten suklaataa tai pikkuleipiä. En leivo mitään makeaa koskaan, mutta hyvää tarkoittava sukulaistäti niitä kantaa meille "kun sinä et kuitenkaan viitsi mitään leipoa" -tyyliin. Olen joskus sanonut, että meillä ei oikein makeat leivonnaiset maistu, mutta eihän se voi ymmärtää, kun itsellensä maistuu liiankin kanssa. Kiltisti otan vastaan ja tyrkkään kiitokseksi perinteisen suklaarasian, josta hän jaksaa aina olla yhtä yllättynyt "en osannut ollenkaan odottaa, ei teidän olisi pitänyt...".

    Joulu on :)
     
  3. jouluelli Vierailija

    Jälkiruokaa pitää olla ehdottomasti. Luumukräämi aattona perinteiseen tapaan, riisipuuroa ja sekahedelmäkeittoa joulupäivänä ja sitten tapanina suklaavanukas.
     
  4. eipäjuurikoskaan Vierailija

    Ei koskaan varsinaisia jälkiruokia, ne ei vain maistu. Kahvi ja konjakki + suklaakonvehti riittää. Kaikki mousset, vaahdot, kiisselit ja hyytelöt on niin öklöjä =(
     
  5. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 079
    Saadut tykkäykset:
    17
    Jotain pientä eli ehkä joku muutaman ruokalusikallisen kokoinen annos jälkkäri. Mahdollisesti jotain marjoja joiden päälle hyytelösokeriliemi ja lisukkeeksi kermavaahtoa halukkaille tms. Tälläistä olen tänä vuonna miettinyt. Marjat jäisinä ilman sokeria lasiin ja liemi päälle. Jälkkäri on valmis, kun marjat ovat sulaneet.
     
  6. no thanks Vierailija

    Kupillinen kahvia ja yksi pipari riittää, kenelläkään ei tee mieli mitään sen enempää.
     
  7. bolognese Vierailija

    Oletko koskaan kokeillut tehdä kinuskikastiketta ja kaataa sitä tulikuumana tarjoilulaseissa olevien pakastettujen marjojen päälle.

    Pieni annos riittää aterian kruunaamiseksi.
     
  8. jouluelli Vierailija

    Pakastekarpalot ovat ihan parasta tuolla tavoin.
     
  9. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    28.12.2006
    Viestejä:
    2 350
    Saadut tykkäykset:
    2
    Meillä oli tänä vuonna jouluaterian ( syöty jo 1. adventtina) jälkiruokana tuoreet vadelmat valkosuklaakastikkeella. Hyvää ja helppoa. Ja kun kastiketta jäi yli, kuumensin sen seuraavana päivänä jäisten karpaloiden seuraksi, hyvää sekin perinteisen kinuskikastikkeen sijaan.
     
  10. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 079
    Saadut tykkäykset:
    17
    En ole, kun pitää tehdä sellainen jälkiruoka, joka ei ole liian makea, kun kaikilla syöjillä ongelma sokerin kanssa ja leivonnaisiakin halutaan myöhemmin kahvin kanssa, mutta niissäkin on sokeri muutettu lähes kaikissa Dansukkerin steviasokeriksi.
     
  11. Mutta onhan se hyytelösokerikin sokeria. Tuskin kinuskikastike sen sokerisempaa on ja voihan sen tehdä vaikka sillä steviasokerilla.
     
  12. bolognese Vierailija

    Jx kulkee nyt Steviatietoudessaan vähän jälkijunassa.

    Jo 2.1.2014 HS kertoi tutkimuksista, joiden mukaan Stevian teolliseen valmistamiseen käytetään yhtä paljon kemikaaleja ja keinotekoisia aineita kuin muidenkin makeutusaineiden.
    Stevian käyttörajoitukset on määritelty jopa tiukemmiksi kuin aspartaamin eli aspartaami on julistettu tutkijoiden piirissä turvallisemmaksi kuin stevia.

    Markkinointimielikuvissa stevia on siis kaunis kasvi pellolla, todellisuudessa teollisuudessa keinotekoinen makeutusaine. Näin meidän ostotottumuksiamme ohjataan.
     
  13. muorinmörkö Vierailija

    Meillä jälkiruokana on lautaselle paseeratun vadelmapeilin päälle asetettu säilykepäärynän puolikas, puolikkaan ympäröin kermavaahdolla ja yläpäähän veistelen vihreästä kuulasta kaksi lehteä: joulunkello! Värikäs ja jouluinen.
     
  14. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 079
    Saadut tykkäykset:
    17
    En käytä sitä puhdasta steviaa vaan sitä Dansukkerin steviasokeria, jossa on puolet tavallista sokeria ja puolet steviaa.
     
  15. Niinpä Vierailija

    Koskas hän olisi ollut kiinnostunut lisäaineista ja niiden haitoista tai terveellisen, luonnonmukaisen ruoan syömisestä?
     
  16. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 079
    Saadut tykkäykset:
    17
    No itseasiassa kinuskihan on lähes pelkkää sokeria. Ei se hyytelösokeri niin makeaa ole eikä sitä tule per annos kovinkaan paljon, kun se hyytelösokeriliemi kaadetaan annosastioihin jäisten marjojen päälle ja jälkkäri valmis, kun marjat sulaneet.
     
  17. no mutta Vierailija

    Mitä muuta hyytelösokerissa on kuin sokeria? Eikös se ole pelkkää sokeria? Eikä kinuskikastikettakaan tarvitse paljon marjojen päälle. Eli lopputulos on suht. sama.
     
  18. inuski Vierailija

    Kinuskiin tulee 2dl kuohukermaa ja 1 dl sokeria. Ei siis läheskään pelkkää sokeria. Makeaa tietysti, mutta sitähän pannaan vain vähän marjojen päälle. ja kysymys on jälkiruoasta.
     
  19. niin mutta Vierailija


    Rasva (kuohukerma) on diabeetikolle pahempi kuin sokeri.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
  20. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 079
    Saadut tykkäykset:
    17
    Luepas pakkauksen tuoteseloste. Siinä on sitä hyytelöimisainetta myös eihän sitä käyttämällä muuten hyytelöä tule.

    http://www.dansukker.fi/fi/tuotteet/kaikki-tuotteet/hyytelosokeri.aspx
     
  21. :). Olet sinä hauska. Tuoteseloste ei muuta tosiasiaa, että se on käytännössä pelkkää sokeria.
     
  22. ei jälkiruokaa Vierailija

    Ei tehdä varsinaisia jälkiruokia. Ruuan jälkeen on sen verran täysinäinen olo, ettei tee mieli mitään. Joku tunti ruuan jälkeen joulutorttuja ja pipareita kahvin kanssa, se riittää. Ulkoellin valkosuklaakastikkeen ohje kyllä kiinnostaisi.
     
  23. sugar Vierailija

    Tosiaan hyytelösokerihan ei ole pelkkää sokeria eli sikäli voitaneen laskea lähes terveystuotteeksi. Olet varmaan itsekin tutustunut tuoteselosteeseen. Sokeria on vain 97% eli ei voi sanoa että olisi "lähes pelkkää sokeria".
     
  24. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 079
    Saadut tykkäykset:
    17
    Paljonkohan sitä mielestäsi tulee per annos, jos pienen annoksen laittaa per henkilö? Muutama jäinen marja ja liemi päälle.
     
  25. Niin no Vierailija

    "Muutama jäinen marja" -marjathan ovat terveellisiä ja niitä pitäisi syödä runsaasti! Jälkiruokasi olisi varmaan paljon herkullisempi (ja terveellisempi), jos laittaisit jälkiruokamaljan kukkuroilleen marjoja ja jättäisit sen hyytelön pois. Ja sitten halutessa pieni loraus kinuski-kastiketta. Skyristä ja kermaviilistä/creme fraichesta saa myös hyvän kastikkeen, kun sekoittaa vaniljaa ja ripauksen sokeria joukkoon -vielä terveellisempää.
    Tosin jos kerran vuodessa jouluna syö kinuskikastiketta vaikka isommankin annoksen, ei siitäkään haittaa ole.
     
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti