Hae Anna.fi-sivustolta

Jumiudutteko tiettyihin tapoihin?

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä mietteliäselli, 25.11.2015.

 1. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Se oli silloin ja uskon että on vieläkin alan huippuravintoloissa muualla maailmassa - mutta ei täällä Suomessa, kun täällä ollaan vannoutuneita puolivalmisteiden käyttäjiä ja niiden esille asettelijoita ja väitetään olevansa jotain huippukokkeja!
   
 2. jankuti jankuti Vierailija

  Niin meni tämäkin ketju taviksen jankkaamiseksi.
   

 3. Sanot olevasi keittiöalan ammattilainen.
  Väännäpä asiasi selkokielelle ja avaa tarkemmin minulle tyhmälle työvaihe työvaiheelta mitä siellä kiehui ja kuinka kauan ja missä vaiheessa prosessia liha - tai kalaliemi otettiin asiakkaiden annoksiin.
   
 4. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  No, pitänee kertoa - kun nykykokit eivät osaa liemien valmistusmetodeja laisinkaan.
  Kun naudan ruho käsiteltiin eri tarkoituksiin käytettäviksi ruhon osiksi, niistä jäi jäljelle mm kalvoja ja sen sellaisia "roippeita".
  "Roippeet" laitettiin uunipannulle ja kuumaan uuniin ruskistumaan. Ruskistuneet lihapalat ja kalvot ja heitettiin puhtaaseen kattilaan ja uunipannu huuhdeltiin tarkasti ja neste lisättiin kattilaan, joukkoon laitettiin myös jonkin verran ydinluuta. Kun liemikattila alkoi kiehua, muodostunut vaahto kerättiin tarkkaan pois, että liemestä tuli kirkasta.
  Sitten kun paistettiin niitä puhdistettuja ruhon osia esim. paahtopaistia tms... niin aina muodostui lientä, liemet kerättiin tarkasti talteen ja laitettiin n. s. sky-kattilaan kiehuskelemaan ja tuomaan lisää makuja.
  Liemikattilaan lisättiin myös kokonaisia sipuleita, jotkut kokit laittoivat ihan kuorineen, purjoa, porkkanaa, tomaattia, persiljaa jne... yrttejä kuka mitä milloinkin.
  Makujen sinfonia oli upea kun liemikattila oli kiehunut vähintään 15 - 20 tuntia hellalla. Liemi siilattiin ja laitettiin jäähtymään ja seuraavana aamuna pinnalta kerättiin rasvakerros pois. Jäljelle jäänyt liemi kuumennettiin kiehuvaksi ja sitä keitettiin, niin sanotusti kokoon, siinä hellalla ja siitä myös kauhottiin valmistuviin annoksiin lientä tarpeen mukaan, eli käytettiin sen päivän gourmet-annosten kastikkeisiin.
  Erillisiä liemikattiloita oli myös riistapohjaisia ja riistalle oli omat mausteet ja yrtit, kuten katajanmarjat ja karpalot ym..
  Madeirakastiketta varten keitettiin eri liemi jne...
  Kalaliemen keitto oli taiteenlaji sinänsä, sillä kirkastetun kalaliemen teko on tarkkaa työtä ja vaatii pitkäjänteisyyttä ja osaamista, johon nykykokkaajat eivät kykene, kun he mieluiten kokoavat annoksia valmiista komponenteista ja väittävät niitä itse valmistamikseen...
  Tuohon aikaan ei ollut minkäänlaisia valmiita lihaliemiä gourmet-keittiön lajivalikoimissa, eikä arvonsa tunteva ammattilainen sellaisia suostunut edes käyttämään !
   
  Lasted edited by : 02.12.2015
 5. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Miten niin? Sivistykseen kuuluu, että vastataan, kun kysytään!
   
 6. uskomatonta Vierailija

  Siis keitettiin noin vuorokausi. Mistä se viikkokausia tuli? Vai oliko niin, kuten eräässä aiemmassa viestissäsi kerroit, että sinne lisäiltiin uusia roippeita päivä toisensa jälkeen eli osa kiehui loputtomiin, kun koko ajan lisättiin, välillä siivittiin käyttöön ja taas pantiin kiehumaan... vai miten se oli?
   
 7. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
   
 8. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Toisissa paikoissa tehtiin kyllä lihalientä näinkin... riippui keittiömestarin ohjeistuksesta ja huolettomammasta tavasta toimia...
   
 9. hmmmm...... Vierailija


  Kommenttini oli tarkoitettu taviksen vastaukseen ""Kielipääni" ansiosta kielten oppiminen oli kouluissa ja on edelleenkin itselleni hyvin helppoa, sillä hallitsen pohjoismaiset kielet, Saksan kielen ja Englannin kielen loistavasti ja lisäksi kielivalikoimaani kuuluu Latinan alkeet, Venäjän - ja Ranskan kielenkin alkeet..." Se kun oli kummallisesti upotettu kysyjän tekstin sisään, ei se liittynyt mukaan minun vastaukseeni.
   
 10. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Nyt vaan on niin, että pilkkujen paikka ei ole mitenkään merkityksellistä enää ...
  Myös tavanomaisesta poikkeavalla välimerkkien käytöllä voidaan, nykysääntöjen mukaan, tehostaa kirjoitettua tekstiä. Kannattaisi Sinunkin; "hmmmm" - nimimerkin pysyä niin sanotusti ajan hermolla, eikä kangistua ikivanhoihin jäykkyyksiin... ; = )))

  Äidinkielessä minulla on lukion todistuksessa 9 ja yo-todistukseeni sain Magnan.
   
  Last edited: 28.11.2015
 11. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Myönnän, että tehostin hieman sanomaani, aluksi, että syntyy keskustelua!
   
  Lasted edited by : 28.11.2015
 12. hmmmm...... Vierailija

  Nyt kyllä naurattaa. Pilkuilla on edelleen merkitystä. On ihan eri asia kirjoittaa "armoa ei, Siperiaan" kun armoa, ei Siperiaan". Monessa muussakin väärä pilkutus muuttaa merkityksen täysin.

  Tavanomaisesta poikkeavalla välimerkillä voidaan toki tehostaa tekstiä. Silloin vain täytyy osata käyttää niin, että se tehostaa eikä sotke.

  Magna muuten kirjoitetaan pienellä eli noin numeroita ja arvosanoja on hiukan vaikea edelleenkään uskoa. Mutta kuvittelemasta ei ketään voi kieltää.
   
 13. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Jotenkin minusta tuntuu siltä, että "hmmm"- nimimerkin pilkunviilauspaikka olisi ihan jossain muualla, kuin täällä... mikä onkaan muuten koulutuksesi, oletko kenties opettaja tms... kielenhuollon ammattilainen?
   
 14. Anna.fi-moderaattori Anna-moderaattori Ylläpidon jäsen

  liittynyt:
  15.06.2007
  Viestejä:
  862
  Saadut tykkäykset:
  10
  Pysytäänhän aiheessa eikä aleta kiistelemään kieliopista.
   
 15. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Olen täysin samaa mieltä moderaattorin kanssa; hmm...-nimimerkki puuttuu täällä, kirjoitustyyliini - vaikka ei ole mitään syytä. Kiitos, moderaattorille, että vihelsi pilkunviilauksen poikki!
   
 16. niin kävi taas Vierailija

  No hyvä, kun vain itsekin malttaisit pysyä asialinjalla. Kuten huomaat, keskustelun olet saanut tyrehtymään.

  Sääli!

  Jotkut vaan on sellaisia, ketjuntappajia.:(
   
 17. tuumailija Vierailija

  Tietenkään tämä ei ole oikeinkirjoituspalsta, mutta kieltämättä huono kieli ja virheet tekevät viesteistä joskus käsittämättömiä. Eli syyttä ei kirjoitustyyliisi ole puututtu. Muuten olen moderaattorin kanssa samaa mieltä, että kielioppiasiat kuuluvat muille palstoille. Eihän tokikaan kaikilta voi odottaa hyvää äidinkieltä.
   
 18. jos kumminkin Vierailija

  Jos kuitenkin palattaisiin ketjun aiheeseen.

  Miten te muut teette talvella kalakeiton? Ei siis kesällä mökin katiskasta saadusta juuri tuoreesta kalasta mitään rantakalaa.

  Minä teen kalakeiton aina pikkuturskasta sipuliseen kalaliemeen. Lähes kypsään keittoon lisään kylmäsavustettua lohta ja kevytkermaa. Maustan tillillä ja ruohosipulilla. Kasviksina on vähän perunaa, porkkanaa sekä runsaasti kukkakaalia.

  Olisi hauska välillä tehdä uudenlaistakin kalasoppaa.
   
 19. kalasoppa Vierailija


  Paras kalakeitto syntyy itse kalastetusta kalasta (ahven, siika tai kuha), keittovettä sen verran että kalat peittyvät, suolaa reilusti, jonkun verran pippuria ja nokare voita.
  Kun kalat ovat kypsiä, paahdan pari viipaletta ruisleipää ja voitelenne voilla. Leipäviipaleet lautaselle ja kalaliemi niiden päälle. Kalat ruodin toisella lautasella ja lisään ne ruisleipien päälle. Nam, hyvää on. Mitään muuta ei tarvita.
   
 20. jos kumminkin Vierailija

  Olen kyllä kuullut ruisleivän lisäämisestä kalakeiton päälle, mutta en oikein kiinnostu niin pelkistetystä keitosta mitä nimimerkki kalasoppa keittelee. Olen aina tottunut lisäämään keittoihini ainakin yrttejä.

  Olisiko muita ehdotuksia?
   
 21. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Kalaseljankakeitto on mielestäni maukkain ja paras keitto
  Ohjeita löytyy useita netistäkin, mutta laitan tähän nyt oman huippuhyvän ohjeeni

  Lohiseljankakeittomukaelmani

  Kasarin pohjalle tilkkanen öljyä kuumenemaan. Siihen heitetään ensin hieman tomaattipyrétä muhimaan ja sitten suikaloituina purjoa, porkkanaa, sellerinvartta, herkkusieniä, oliivirenkaita. Kun ne ovat siinä muhineet, lisätään kirkastettu kalaliemi ja annetaan kiehua hetkisen aikaa, kuutioitua / suikaloitua perunaa voi heittää joukkoon myös ja lopuksi kuutioitua tuoretta lohta ja sormisuolaa, sekä mustapippuria kokonaisena tai rouheena. Lopuksi lisätään tillisilppua ja pieni loraus valkoviiniä.
  Jokaisen annoksen päälle sopiva ruokalusikallinen smetanaa ja nautitaan lämmitetyn ruisvoileivän kera tai ilman.
   
 22. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Siellä missä minä kirjoitan, ei keskustelu tyrehdy - se on jo nähty moneen kertaan, hehheh...
   

 23. Ostatko sinä vanhaa kalaa kun laitat smetanaa kaikkiin lohiruokiisi?

  Samaten herkkusienet ja oliivit keitettynä, ei sovi minusta yhtään lohikeittoon.
   
 24. jos kumminkin Vierailija

  Lohiseljanka on hyvä, turhaan unohduksiin jäänyt talvikeitto.
  Olen vain tottunut panemaan siihen etikkakurkkupaloja, en oliiveja. Lieneekö sekin osoitus yhdestä ruokajumiutumasta.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 25. yks tavis multifilosofi

  liittynyt:
  08.11.2009
  Viestejä:
  1 111
  Saadut tykkäykset:
  12
  Kun Seljanka - keiton valmistan, niin vaihtelen ainesosia ihan mieltymysteni ja tuuleni mukaan... joku sanoi laittavansa oliivien sijasta suolakurkkua - niin minäkin teen ja joskus laitan jopa molempia - ihan samaan keittoon. Usein on niin, että jompaa kumpaa ei ole kotona, mutta ei se mitään kunhan on ainakin toista.. niin ja valkosipulia puristan usein seljankaani hivenen - en ihan aina kuitenkaan - varsinkaan jos olen menossa ihmisten ilmoille, ei ole korrektia haista valkosipulille.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti