juustot, joita ei tulisi syödä

  • Viestiketjun aloittaja ---juustonystävä---
  • Ensimmäinen viesti
---juustonystävä---
Ikuisuusaihe, mutta vaikka kuinka googletan, en löydä tyhjentävää vastausta tähän, auttakaa!

Eli mitä juustoja ei listeriavaaran vuoksi pitäisi syödä? Pastoroimattomasta maidosta tehdyt on selvä juttu, mutta mitkä kaikki ovat PEHMEITÄ juustoja??

Miksei niistä voi olla selkeitä listoja, harva meistä on maitoteollisuuden prosessien erikoistuntija...

Mozzarella?
Vuohenjuusto?
Sini- ja valkohomejuusto?
Sulatejuusto?
Tuorejuusto?
Kotijuusto?
Feta?
Leipäjuusto?

Entä raejuusto? Onhan sekin tosi pehmeää, onko siinä tuo riski?

Ja ymmärsin kyllä, että kuumennettuna näitä kaikkia sopii syödä.

Kiitos jos joku osaa vastata?
 
juustofani
Kaikkia, jotka on tehty pastöroidusta maidosta voi syödä, mutta pastöroimattomia vain kuumennettuna. Lähes suomessa myytävät ja kaikki suomessa valmistetut juustot on valmistettu pastöroidusta maidosta. Juuri puhuttiin tästä tänään neuvolassa ja kaikissa kolmessa raskaudessa olen tämän ohjeen mukaan toiminut.
 
Sudenmarja
Tämä ei oikeasti ole niin vaikea juttu kuin usein luullaan. Kuten juustofani jo totesi niin kaikkea juustoa voi syödä jos se on tehty pastöroituun maitoon, myös pehmeää juustoa. Joten ihan turha pohtia mitkä on pehmeitä ja mitkä ei kun tarkistaa vaan onko pastöroitu. Valmistusainelistassa, joka on joka paketin kyljessä, lukee silloin "pastöroitu maito". Irtojuustoja ostaessa ja ravintolassa yms asiaa täytyy erikseen kysyä jos tilaa jotain jossa on kylmää juustoa ja myyjän/tarjoilijan täytyy kyllä tietää tai ottaa selvää.

Käytännössä lähes kaikki Suomessa valmistettu juusto on pastöroitua, ulkomaiset ja pikkujuustoloiden juustot voivat olla pastöroimattomia. Ja niitäkin voi siis syödä jos kuumentaa, eli vaikka pizzan päällä ok.

Eli mitenkään kovin paljoa sitä juuston syömistä ei oikeasti tarvitse rajoittaa. Itse syön aika paljon juustoa ja vain kerran raskausaikana on tullut vastaan tilanne, että jouduin luopumaan vuohenjuustosalaatista lounaspaikassa kun juusto ei ollut pastöroitua.
 
Khaosan *
Olin kipeänä Yliopistollisessa keskussairaalassa (taisi olla vain vahva CRptä nostattava flunssa) ja haluasin ottaa epäilykseni myös listerian suhteen esille. Gynegologi hämmästeli, mistä edes olen saanut päähäni -että voisin altistua listerialle, -mmmh no näiltä NETTIPALSTOILTA. Suomessa listeriasta hänen mukaansa on turha hysterisoitua. Ravintolassa ei edes saa tarjota juustoa jotka olisi muusta kuin pastoröidysta maidosta tehty. Ja jos Suomessa listeriaa esiintyy, se on yl lähtöisin raaasta tyhjiöpakatusta kalasta -ja siitäkin harvemmin tarttuu perusterveeseen odottajaan. Vanhukset ovat riskiryhmä.
Lisäksi kuulemma JOS nyt olisin saanut listerian raskausviikolla 30 se ei enää olisi riski.
Nämä tiedot siis sairaalaretkelläni lääketieteen tohtorilta. Eli ihan kauheesti en juustoja pelkäisi.
Tilanne on tietysti toinen jos matkailet tai et asu suomessa/pohjoismaissa.
 
Sudenmarja
Suomessa listeriasta hänen mukaansa on turha hysterisoitua. Ravintolassa ei edes saa tarjota juustoa jotka olisi muusta kuin pastoröidysta maidosta tehty.
Listeriasta on turha hysterisoitua, mutta todellakin lounaspaikassa oli tarjolla pastöroimatonta vuohenjuustoa. Mutta voi tietysti olla että se on tarpeeksi kova juusto (=sisältää niin vähän vettä) ettei listeriariskiä ole. Jätin kuitenkin syömättä. Mutta kuten todettu, suurin osa juustoista on pastöroituja ja se selviää helposti siitä sisällysluettelosta.
Ja jos Suomessa listeriaa esiintyy, se on yl lähtöisin raaasta tyhjiöpakatusta kalasta -ja siitäkin harvemmin tarttuu perusterveeseen odottajaan.
Kaverin kaveri sai listerian raskausaikana luultavasti jostain lihatuotteesta, mutta ei siitä mitään seurannut. Listeria-tapauksia on Suomessa kuitenkin jonkin verran: EVIRA "Suomessa listerioositapauksia raportoidaan vuosittain 20-45. Tautitapausten ilmaantuvuus Suomessa on EU-maiden korkeimpia." Listeria - Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Tilanne on tietysti toinen jos matkailet tai et asu suomessa/pohjoismaissa.
Joo ulkomailla olisin kyllä aika varovainen.
 
Viimeksi muokattu:
juustopää
mulle on ainakin sanottu ja olen lukenutkin että listeria voi tarttua juustoon, siis pastöroituunkin juustoon, tehtaan tuotantolinjalla jossain myöhemmässä vaiheessa ennen kun juusto on pakattu.

Eli vaikka juusto olisi listeriavapaa ja tehty pastöroidusta maidosta niin huonolla tsäkällä se listeria voi siihen tarttua ennen kun se on päässyt turvallisesti pakettiin...

Tiedä sitten näistä....

Ikinä en ole kyllä kuullut että jotain juustoeriä olisi vedetty markkinoilta listerian takia, tyhjiöpakattuja kaloja kylläkin aina silloin tällöin...
 
missä vain
listeriaa voi olla missä vain. tai kaikessa vähänkin raa`assa ruuassa, niin kalassa kuin lihassa ja kaikissa maasta tulevasta eli siksi kaikki salaatit yms täytyy pestä hyvin ennen syömistä.
 
Parmesania
Söin epähuomiossa parmesania, muutaman lastun, ravintolassa. Pastöroimattomasta maidosta tehtyä, selvisi kysyttäessä. Jokaista kovan juuston suupalaa ei älyä heti epäillä. Nyt vaan odotellaan miten kävi.


Olin kipeänä Yliopistollisessa keskussairaalassa (taisi olla vain vahva CRptä nostattava flunssa) ja haluasin ottaa epäilykseni myös listerian suhteen esille. Gynegologi hämmästeli, mistä edes olen saanut päähäni -että voisin altistua listerialle, -mmmh no näiltä NETTIPALSTOILTA. Suomessa listeriasta hänen mukaansa on turha hysterisoitua. Ravintolassa ei edes saa tarjota juustoa jotka olisi muusta kuin pastoröidysta maidosta tehty. Ja jos Suomessa listeriaa esiintyy, se on yl lähtöisin raaasta tyhjiöpakatusta kalasta -ja siitäkin harvemmin tarttuu perusterveeseen odottajaan. Vanhukset ovat riskiryhmä.
Lisäksi kuulemma JOS nyt olisin saanut listerian raskausviikolla 30 se ei enää olisi riski.
Nämä tiedot siis sairaalaretkelläni lääketieteen tohtorilta. Eli ihan kauheesti en juustoja pelkäisi.
Tilanne on tietysti toinen jos matkailet tai et asu suomessa/pohjoismaissa.
 
Viimeksi muokattu:
kovat juustot = ok?
Minäkin söin parmesania pari viikkoa sitten yhden palan kun aattelin että se on selkeesti kovaa juustoo eikä sellasessa listeria elä (oli pastöroitua tai ei)! Mut apua.. eikö sitäkään ois saanu syödä??
Lisäks söin varhasilla viikoilla Macissa hampurilaista ja tajusin vasta loppuvaiheessa että siinä oli sellanen sulatejuustosiivu, ja kuulema vielä ulkomaalaisvalmisteista! Onneks tän jälkeen on ollu yks ultra missä oli kaikki ok.
 
mitä syödä mitä ei
Kukkupuhetta, että suomalaisessa ravintolassa tarjolla olisi vain pastöroituja juustoja. Just piti Turussa ravintolassa syödä hampurilainen ja onneksi kysyin siinä olevasta juustosta. Ei ollut pastöroituja.
 

Yhteistyössä