Hae Anna.fi-sivustolta

Kävin gynekologilla

Viestiketju osiossa 'Vapaaehtoinen lapsettomuus' , käynnistäjänä homssantuu, 15.03.2011.

 1. Jaapatti Vierailija

  Jospa se sisko kävi ennen vuotta -85. Ymmärrän siinä mielessä tuon miehen suostumus-pointin, että lapsen hankkimiset ja hankkimatta jättämiset pitäisi toki aina suunnitella yhdessä, jos pariskunnasta on kysymys. Mutta kyllähän naisella täytyy olla oikeus toimia loppujen lopuksi niinkuin itse parhaaksi katsoo, koska hän ne fyysiset ja psyykkiset seuraukset kuitenkin kantaa.
   
 2. Minusta taas kuulostaa hassulta tuo mieheltä kysyminen ihan vain siksi, että kai nyt sinkkukin voi tehdä sterin jos haluaa? Varsinkin nykyään kun irtosuhteiden harrastaminen on niin tavallista. Jos ikää on tarpeeksi, eikä halua lapsia (eikä varsinkaan kenenkään satunnaisen kumppanin kanssa), niin saattaa sinkkukin päätyä sterin tekemään. Keneltäs sitten kysyttäisiin kun miestä ei ole, isältä?
   
 3. henttu Vierailija

  No ei sitä silloin kysytä keneltäkään mieheltä, kysehän oli siitä, että aviomieheltä kysyttiin. Jos ei ollut naimisissa, niin sitten ei tietenkään kysytty keltään mieheltä.
   
 4. Bete Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  06.09.2008
  Viestejä:
  3 794
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitään lupaa/suostumusta/mielipidettä ei kysytä keneltäkään.

  Jos lääkäri siis on sellaista tivannut, niin on rikkonut lakia.
   
 5. Elä jankkoo Vierailija

 6. stiiina Vierailija

  OT-jatkoa, mutta siinä sterilomakkeessa on edelleen kohta, jossa kysytään onko puoliso ollut mukana vastaanotolla keskustelemassa asiasta ja jos ei, niin miksi. Tätä olen itse ihmetellyt ja niin monet lähetettä hakevatkin, olen vaan kirjannut siihen jotain "asia keskusteltu kotona" tms, en edes tiedä tarvitsisiko siihen mitään laittaa vai menisikö gynen polilla tyhjänäkin läpi. Ehkä lomakepohjaa ei ole hetkeen päivitetty, en tiedä. Kai siihen voisi kirjoittaa vaikka "puoliso ehdottomasti vastustaa toimenpidettä ja haluaa vielä ainakin 3 lasta", lain mukaanhan tosiaan siipan mielipiteellä ei ole mitään merkitystä tässä asiassa.

  Nykyään monessa paikassa ainoa tehtävä sterilisaatio on Essure, jota mainostetaan menetelmänä, jota on mahdoton purkaa. Lyhyellä yleislääkärin urallani olen jo törmännyt muutaman kerran sterilisaation purkua haluaviin, ja väkisinkin mietin millainen poru syntyy 5-10v kuluttua kun nämä nyt Essuren hankkineet tulevatkin toisiin ajatuksiin. Hedelmöoityshoidot ovat toki täysin mahdollisia, mutta se taas vaatii rahaa.
   
 7. Bete Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  06.09.2008
  Viestejä:
  3 794
  Saadut tykkäykset:
  0
  Stakes on antanut steriloimislomakkeen täyttöohjeet sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle: http://www.stakes.fi/tilastot/tilastotiedotteet/lomakkeet/ABST/ABST_ohjeet_2009_Suomi.pdf

  Katso sivu 93: "Kohta 27: Syy, miksi hakijan puoliso ei osallistunut neuvontaan. Jos hakijan puoliso ei syystä tai toisesta ole osallistunut järjestettyyn yhteiseen neuvontatilaisuuteen, syy (esimerkiksi työeste) merkitään tähän lomakekohtaan. Aviopuolison osallistuminen neuvontatilaisuuteen ei ole edellytys steriloimisluvan myöntämiselle ja toimenpiteen suorittamiselle. Aviopuolison kirjallinen lausunto asiasta voidaan tarvittaessa liittää lomakkeeseen ST 1. Aviopuolison lausunnon puuttuminen ei saa viivyttää eikä vaikeuttaa hakijan steriloimista, kun edellytykset siihen muutoin ovat olemassa. Aviopuolison kielteinen mielipide ei estä hakijan steriloimista."

  Eli kyseessä on aviopuolisolle järjestetty neuvontatilaisuus. Lakihan edellyttää, että sellainen on järjestettävä (3 §): "Mikäli steriloimista pyytänyt henkilö on avioliitossa, on hänen aviopuolisolleen varattava mahdollisuuksien mukaan tilaisuus saapua 1 momentissa tarkoitettuun tilaisuuteen, ja aviopuolisoille on tällöin, milloin siihen katsotaan olevan syytä, selvitettävä, siten kuin asetuksella tarkemmin säädetään, kumman steriloiminen 1 §:n säännökset huomioon ottaen on tarkoituksenmukaisempaa, ja annettava tarvittaessa tilaisuus vielä harkita, kumpi heistä pyytää steriloimista." FINLEX - Ajantasainen lainsäädäntö: 24.4.1970/283

  Jos siis aviopuoliso ei ole tähän tilaisuuteen osallistunut, niin tuohon kohtaan kirjataan, miksi ei. Jos henkilöllä ei ole aviopuolisoa, niin sitten voi kirjata, että ei ole sellaista. Minultakin lääkäri kyseli jotain, että onko keskusteltu kotona, vaikka moisella ei ole mitään merkitystä. Kysyi jopa puolisoni nimen, vaikka en ole avioliitossa! Aika yllättynyt siis olen, että lääkärit eivät tarkkaan tiedä, miten lomake tulee täyttää ja mitä asioita hakijalta on kysyttävä. Kuvittelin, että lääkärit olisivat lukeneet tuon ohjeistuksen.

  Kannattaa huomioida myös, mitä sanotaan sivulla 94: "Ottaessaan kielteisen kannan steriloimiseen - mikä voi tulla kysymykseen myös esimerkiksi silloin, kun hakija on epävarma steriloimista koskevan ratkaisunsa peruuttamattomuudesta, tai kun on epäiltävissä, että hakija ei ole tehnyt pyyntöä omasta vapaasta tahdostaan tai ei ymmärrä, mistä toimenpiteessä on kysymys - lääkärin on selostettava hakijalle mahdollisuus saattaa asia Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ratkaistavaksi.
  Lääkärin on aina esitettävä lomakkeella ne perustelut, joiden vuoksi hän ei katso hakijan steriloimiselle olevan lain edellyttämiä perusteita. Halutessaan hän voi myös esittää perustelut steriloimista puoltavalle kannalleen. Tarvittaessa lääkäri selostaa hakijalle mahdollisuuden saattaa asia (alkuperäisine asiakirjoineen ja mahdollisine liitteineen / liitejäljennöksineen) Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston päätettäväksi. Lääkäri voi tarvittaessa avustaa hakijaa hakemuksen toimittamisessa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle (hakijan niin halutessa)."

  Eli sellaista mahdollisuutta ei olekaan, että lääkäri ei kirjoittaisi lähetettä. Jos hänestä ei yksikään syy puolla sterilisaatioon pääsyä, niin hänen pitää ohjeistaa hakijaa Valviran puoleen. Myös esim. silloin, jos joku hakee steriä alle 30-vuotiaana. Lääkärihän voi olla sitä mieltä, että esim. ehkäisyvaikeudet-ehto ei täyty, mutta Valvira voi olla eri mieltä.

  Tämähän on tietysti yksilön vapaa valinta. Jos hakijalle on tuotu selvästi esille, että toimenpide on peruuttamaton, niin silloin ottaa itse sen riskin. Sterilisaation purkuun sinänsä hakeutuu vain hyvin harva, vuosittain vain noin 30 henkilöä Suomessa.
   
 8. stiiina Vierailija

  Edelläolevaan viitaten, STAKESin ym tahojen ohjeistuksia on varmastikin tuhansia ja ST1-lomake on aika pieni osa työtä. Jos ei tee ehkäisyneuvolaa, niitä täyttää ehkä muutaman uransa aikana, miespuolinen lääkäri harvemmin yhtäkään. Omasta mielestäni olisi selkeämpää että kun ei sillä siipan mielipiteellä ole mitään merkitystä niin mkitä sitä kyselemään. Kai kohdalla tavoitellaan lähinnä tietoa siitä onko ehkäisystä keskusteltu eli mietitty kierukat ym ja kummalle steri tehdään, miehelle vai naiselle.
   
 9. Bete Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  06.09.2008
  Viestejä:
  3 794
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minä en ole törmännyt yhteenkään muuhun ohjeistukseen ST1-lomakkeen täyttämisessä. Voisitko linkittää, jos löydät jonkin muun ohjeen?

  "Siipan" mielipiteellä ei toki olekaan mitään merkitystä. Mutta koska laki sanoo, että aviopuolisolle on varattava mahdollisuus neuvontatilaisuuteen, niin silloin niin on tehtävä. Eli eihän tuon ohjeistuksen mukaan lääkärin pidäkään kysellä, mitä mieltä se aviopuoliso on toimenpiteestä, vaan varattava ainoastaan aika, jossa keskustellaan kummalle toimenpide on tarkoituksenmukaisinta tehdä.

  Jotenkin voisin kuvitella, että steriin hakeutuva henkilö olisi itsekin jo perin pohjin miettinyt ehkäisyvaihtoehdot ja ottanut asioista selvää niin paljon kuin mahdollista, ja että päätös on itselle ihan kristallinkirkkaan selvä.
   
 10. edelliselle Vierailija

  Ainakaan sillon, ku mut steriloitiin, ei siinä mitään aikoja varailtu siipalle. Ei lääkäri edes ehdottanu. Ja siippa ei varmaan olis mihinkään neuvottelutilaisuuteen edes lähteny, asiat oli juteltu jo kotona selväksi, että se tehdään mulle.
   
 11. steriloimislaki Vierailija

  Steriloimista pitäisi helpottaa.
  Suomen nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.
  Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 vuotta.

  Nyt on käynnissä kansalaisaloite "Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
  Aloitteen tavoitteena on 25 vuotta tai kaksi lasta steriloinnin perusteeksi.
  Siitä ei ole kerrottu isoimmissa tiedotusvälineissä.
  Pyynnöt medialle ja puolueille eivät ole tuottaneet tulosta.
  Poliitikot eivät kommentoi asiaa.

  Joten jos kannatatte pohjoismaista oikeutta sterilointiiin, kannattakaa ja jakakaa kansalaisaloitetta.
   
 12. vierailija Vierailija

  Olin 28 vuotias kun kävin gynellä uusimassa e-pillerireseptiäni ja halusin samalla perustarkastuksen. Gyne kysyi parisuhdetilanteestani ja kerroin olevani vakituisessa parisuhteessa. Gyne kieltäytyi sitten uusimasta reseptiäni koska oli sitä mieltä että voisin alkaa tekemään lasta. Sanoin että kumppanini ja minä emme aio hankkia lapsia. Gyne lateli monia loukkauksia mm. että parisuhteeni on huono ja meillä menee huonosti koska emme halua lapsia. Se oli epämiellyttävä kokemus.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti