Prinsessakakku
sokerikakkupohja:
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
täyte:
sitruunakiisseli:
3 dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä
0,5 dl sokeria
2 kpl kananmunan keltuaista
1 sitruuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1-2 dl vadelmahilloa
kostuttamiseen:
1 dl laimennettua sokerilla maustettua sitruunamehua
koristeluun:
n. 300 g valmista mantelimassaa
2 dl pölysokeria
karamelliväriä (vihreää veteen sekoitettuna)
pölysokeria ja marsipaaniruusuja
1. Vatkaa sokerikakkuun tulevat munat ja sokeri kuohkeaksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon.
3. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4. Kaada seos hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun n. 2 l vetoiseen vuokaan.
5. Paista välittömästi uunin alaosassa 200 asteen lämmössä noin 30 minuuttia.
6. Anna jäähtyä.
Tee vaniljakiisseli:
1. Pese sitruuna hyvin ja raasta siitä kuori.
2. Purista sitruunan mehu.
3. Sekoita vesi, tärkkelys, sokeri, sitruunan kuori ja keltuaiset kattilassa.
4. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
5. Hauduta muutamia minuutteja.
6. Jäähdytä.
7. Lisää sitruunanmehu kiisseliin.
8. Vatkaa vaniljasokerilla maustettua tuorejuustoa pari minuuttia sähkövatkaimella.
9. Lisää sitruunakiisseliin koko ajan hyvin vatkaten.
10. Jaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.
11. Kostuta levyt sitruunamehulla.
12. Levitä vadelmahilloa ohueksi kerrokseksi kakkulevylle ja päälle sitruunakiisseliä.
13. Toista sama toiselle kakkuvälille.
14. Alusta mantelimassa ja siivilöity pölysokeri tasaiseksi ja notkeaksi massaksi.
15. Värjää se hennon keltaiseksi tai vihreäksi muutamalla tipalla karamelliväriä.
16. Kauli kahden öljytyn voipaperin välissä suureksi pyöreäksi levyksi, joka peittää kakun yläpinnan ja reunat.
17. Irrota ylempi paperi.
18. Käännä pyörylä kakun päälle toisen paperin avulla.
19. Irrota paperi. Painele reunoja ja leikkaa alareuna tasaiseksi.
20. Siivilöi pölysokeria kakun pinnalle ja koristele marsipaaniruusuilla.
Isänpäiväkakku
(16 annosta)
Pohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 pss (50 g) mantelijauhetta
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutukseen:
1 dl hedelmätäysmehua (esim. Valion 5 hedelmää)
Täyte:
1 muna
1 1/2 dl hedelmätäysmehua
1 dl vispikermaa
1 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
2 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
150 g vihreitä viinirypäleitä
1 banaani
1tlk (425/250g) persikanpuolikkaita
Kinuskikuorrutus:
1 1/2 dl vispikermaa
1 1/2 dl fariinisokeria
1 tl voita tai margariinia
Koristeluun:
paahdettuja mantelilastuja
Tuttifrutti- koristerakeita
1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne vaahtoon.
3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija 22 cm).
4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
5. Kumoa jäähtyneenä.
Valmista täyte:
6. Laita muna, hedelmätäysmehu, kerma, maissitärkkelys ja sokeri kattilaan.
7. Keitä kiisseliä koko ajan sekoittaen 3 minuuttia.
8. Jäähdytä ja lisää vanilliinisokeri.
9. Paloittele viinirypäleet, banaani ja valutetut persikanpuolikkaat pieniksi palasiksi.
10. Lisää kiisseliin.
11. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
12. Kostuta levyt ja jaa täyte tasan kahteen väliin.
13. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan.
14. Keitä kinuskia hiljalleen välillä sekoittaen noin 5-10 minuuttia, kunnes seos on sakeaa.
15. Kinuski on valmista, kun pudotat tipan kinuskia kylmään veteen ja se jähmettyy kiinteäksi.
16. Lisää lopuksi rasva.
17. Kaada kuumana kakun pinnalle ja reunoille.
18. Koristele reuna paahdetuilla mantelilastuilla.
19. Kirjoita pinnalle onnittelut isälle värikkäillä koristerakeilla.
Leijonakakku
Valmista ensin kakkulevyt (kääretorttupohjat), taikinasta tulee kaksi levyä (uunipellillistä). Pohjaksi voit myös käyttää tavallista sokerikakkupohjaa, joka leikataan useammaksi ohueksi viipaleeksi ja muotoillaan.
Kakkulevy:
8 kananmunaa
3 dl sokeria
4 tl leivinjauhetta
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi
2. Sekoita leivinjauhe vehnä- ja perunajauhoihin ja lisää seos kananmunavaahtoon varovasti sekoittaen
3. Peitä pelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille.
4. Paista 200-220 asteisessa uuninlämmössä 7-10 min.
5. Muotoile jäähtyneet kakkulevyt leijonan muotoiseksi niin, että saat kakkuun kaksi kerrosta.
6. Uuninpellin kokoisista pohjista saa tehtyä ison leijonakakun, joka riittää isommallekin joukolle juhlijoita.
a. Vinkki: kakun voi rakentaa ja tuoda tarjolle vaikka uuninpellillä tai isolla leikkuulaudalla joka voi päällystetty foliolla.
Täyte
n. 80 g Fazerin taloussuklaata tms.
n. 10-15 kpl Carneval-keksejä
2 banaania
6 dl kermavaahtoa
1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.
2. Murskaa Carneval-keksit hienoksi murskaksi ja lisää keksinmurut kermavaahtoon sekoittaen.
3. Hienonna banaani.
4. Laita kakkupohjien väliin banaania ja kermavaahtoa.
a. (Vinkki: Laita kermaa kakun väliin vain ohut kerros, jotta sitä jää myös reilusti koristeluun!)
5. Banaanin ja kermavaahdon sijasta voit käyttää täytteenä myös muita hedelmiä tai hilloja.
Koristelu
Jaa jäljelle jäänyt kermavaahto kahteen yhtä suureen osaan vaalean ja tumman väristä leijonanharjaa varten. Leijonan harjan ruskean osan saat sulattamalla kerman sekaan taloussuklaata.
1. Sulata taloussuklaa vesihauteessa ja kaada sulanut suklaa voimakkaasti vispaten kermaan. Värin saa aikaan myös lisäämällä kermavaahtoon reilun 1 rkl kaakaojauhetta
a. (Vinkki: lisää kaakaojauhe siivilän läpi pölyttämällä, näin saat sen sekoittumaan tasaisesti)
2. Kuorruta kakku (leijonan muut osat paitsi harja) tavallisella kermavaahdolla esim. paistinlastaa apuna käyttäen.
3. Tämän jälkeen pursota (esim. paperipursottimella tai levitä paistinlastan avulla) suklaakermavaahto leijonanharjaksi.
4. Tee sulatetusta suklaasta leijonalle iloinen ilme (apuna voit käyttää erittäin ohutta paperipursotinta tai esim. puista grillivarrastikkua jonka pää kostutetaan suklaaseen).
5. Leijonan kynsiksi käyvät esim. suklaamokkapavut.
Perusohjeet kakun leipomiseen
Taikinaresepti 1 litran kakkuvuoalle
3 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi.
2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
3. Lisää jauhot varovasti sekoittaen munavaahtoon.
4. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Resepti 1,5 litran kakkuvuoalle
4-5 munaa
150 g sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
4 rkl perunajauhoja
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää keskenään sekoitetut jauhot siivilän läpi ja sekoita hyvin.
3. Paista 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Perusohjeet kakuntekoon:
1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka aina huolellisesti.
2. Valitse haluamasi perus- tai kääretorttutaikina tai valmista ohjeen mukainen kakkupohja. Huomaa, että kääretorttutaikinaa ei aina rullata tortuksi vaan siitä leikataan kaavan avulla kyseisen ohjeen mukainen kakku esim. kartta.
3. Paistoajat ovat ohjeellisia. Kakun kypsyyttä voit kokeilla puutikulla paistoajan loppupuolella. Kun taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
4. Kumoa kakku ja leikkaa se vähän jäähtyneenä kolmeen osaan ellei ohjeessa toisin mainita.
5. Tarvittaessa kostuta kakkupohjat pienellä määrällä mehua, sokerivettä tai virvoitusjuomaa. Jos käytät pakastemarjoja, kostutusta ei tarvita.
6. Täytä kakku hillolla, marjoilla ja hedelmillä. Voit laittaa lisätäytteeksi kermavaahtoa tai rahkakermavaahtoa ( 1prk rahkaa ja 2 dl kermaa vatkattuna sekä 2 rkl sokeria).
7. Kuorrutusta varten vatkaa kerma vaahdoksi, ellei ohjeessa toisin neuvota. Voit kuorruttaa myös rahkakermalla.
8. Koristele kuorrutettu kakku kyseisen ohjeen mukaan.
Muumimamman oma täytekakku
Leivo perustäytekakku
Koristelu:
3 dl kuohukermaa
lakunauhaa ja -mattoa
punaisia nomparelleja tai kakunkoristehyytelöä
1. Paista kaksi taikinalevyä.
2. Tee voipaperista muumin muotoinen kaava, jonka kiinnität nuppineuloilla kakkulevylle.
3. Leikkaa jäähtyneistä kakkulevyistä kaksi muumin muotoista kakkua.
4. Kostuta ja täytä perusohjeen mukaan.
5. Levitä kermavaahto kakulle.
6. Leikkaa lakumatosta kaksi korvaa, kaksi pyöreää silmää ja laukku.
7. Leikkaa lakunauhasta kulmakarvat, kuonon ääriviivat, laukun hihna sekä esiliinan nauhat ja raidat.
8. Levitä punaisia nonparelleja tai hyytelöä essun raidoiksi.
Perhoskakku
Leivo perustäytekakku
Koristelu:
1 kiivi-hedelmä
1 purkki säilykemandariineja
2 dl kuohukermaa
2 kirsikkaa
lakunauhaa
1. Paista kakku pyöreässä vuoassa.
2. Kostuta kakku ja täytä se perusohjeen mukaisesti.
3. Leikkaa kakku keskeltä kahteen osaan.
4. Aseta puolikkaat siten, että niiden pyöreät reunat ovat vastakkain.
5. Levitä kermavaahto.
6. Koristele mandariinilohkoilla ja kiivi-viipaleilla.
7. Laita lopuksi tuntosarvet lakunauhasta ja kirsikoista.
Perusohjeet kääretortun leipomiseen
Suuri kääretorttutaikina
4 munaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä
1. Laita leivinpaperi uunipellille.
2. Vatkaa munat, sokeri ja vesi vaahdoksi.
3. Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe.
4. Levitä taikina leivinpaperille.
5. Paista 225 asteisessa uunissa noin 6-10 minuuttia tai kunnes se on vaaleanruskea.
6. Kumoa torttu sokeroidulle leivinpaperille. Irrota leivinpaperi tortun pohjasta.
7. Levitä täytettä tasaisesti tortulle ja kääri rullaksi.
Pieni kääretorttutaikina
2 munaa
2 dl sokeria
0,75 dl kuumaa vettä
2 t leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää kuuma vesi ja vatkaa vielä hetki.
3. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
4. Levitä taikina leivinpaperille.
5. Paista 225 asteisessa uunissa noin 6-10 minuuttia tai kunnes se on vaaleanruskea.
6. Kumoa torttu sokeroidulle leivinpaperille.
7. Irrota leivinpaperi tortun pohjasta.
8. Levitä täytettä tasaisesti tortulle ja kääri rullaksi.
Aarrearkkukakku kruunaa merirosvojuhlat tai synttärit
Taikina kakkuun:
2 kananmunaa
2 dl sokeria
50 g voita
0,5 dl kaakaojauhetta
2/3 dl vettä
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Täyte:
1 dl kuohukermaa
1 Banaani
Sitruunamehua
Kuorrutus
150g taloussuklaata
Värikkäitä karamelleja ja suklaarahoja
1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Sulata voi.
3. Lisää jauhot, vesi sekä voi.
4. Sekoita taikina tasaiseksi.
5. Paista 175 - 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
6. Kumoa kakku.
7. Anna jäähtyä hyvin.
8. Leikkaa kahtia ja täytä se vaahdotetulla kermalla ja sitruunamehulla kostutetuilla banaaninpalasilla.
9. Sulata suklaa vesihauteessa ja levitä se kakulle.
10. Koristele karamelleilla.
Suloinen sydänystäväkakku
Leivo perustäytekakku
Täyte:
2 dl kermavaahtoa
kostutukseen vadelmamehua
vadelmia
Koristelu:
2 rkl punaista mehua
2 dl tomusokeria
punaista karamelliväriä
marsipaaniruusuja ja -lehtiä
1. Paista kakku sydämenmuotoisessa vuoassa.
2. Leikkaa kakku kolmeen osaan, kostuta vadelmamehulla.
3. Täytä kermavaahdolla ja vadelmilla.
4. Kokoa kakku.
5. Sekoita mehu ja tomusokeri tasaiseksi tahnaksi.
6. Värjää karamellivärillä vaaleanpunaiseksi ja levitä kakulle.
7. Anna kuorrutuksen jähmettyä hiukan ja asettele ruusut sekä lehdet koristeeksi.
Jääkarhukakku
(kopsattu tuttelikirjasta)
pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita vaahtoon.
3. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.
4. Paista 225 asteessa noin 1 minuuttia.
5. Kumoa jäähtymään sokeroidulle leivinpaperille.
kostutus:
½-1 dl Valio maitoa
6. Kostuta pohja.
täyte:
1 prk Tutteli persikkaa soseena tai mansikkahilloa
1 prk (250 g) Valion maitorahkaa
2 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 dl Valio kuohukermaa
7. Vaahdota kerma.
8. Yhdistä kaikki aineet varovasti.
9. Levitä seos pohjalle.
10. Leikkaa pohja noin 6 cm:n levyisiksi suikaleiksi.
11. Kääri ensimmäinen suikale rullalle.
12. Laita se pystyyn tarjoiluvadille.
13. Jatka kiertämällä rullan ympärille lisää suikaleita.
14. Pienistä rullista voit tehdä jääkarhulle korvat ja kuonon.
päälle:
3 dl Valio kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria
makeisia, hedelmiä tai marjoja
15. Vaahdota kerma ja mausta vanilliinisokerilla.
16. Kuorruta kakku ja koristele haluamallasi tavalla.
muuta:
Kakun voi myös pakastaa ennen kuorrutusta.
Vanhanajan pitsikakku
Pohja:
6 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1. Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.
2. Paista tasapohjaisessa kakkuvuoassa 175 C n. 35 min.
Kostutus:
2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
1 sitruuna
2 munaa
1,25 dl sokeria
75 g voita
3. Keitä täytteestä kiisseli: Raasta sitruunan kuori ja purista mehu, laita kattilaan kaikki kiisselin aineet.
4. Vatkaa hyvin sekaisin ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee.
5. Älä keitä.
6. Anna kiisselin jäähtyä
Kuorrutus:
4 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
Koristekansi (pitsi):
0,5 dl voisulaa
0,5 dl mantelirouhetta
1 rkl maitoa
1 rkl siirappia
3 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
7. Valmista täytteeksi sitruunakiisseli. Kts. ohje ylhäältä.
8. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, kostuta vaniljasokeri-maidolla.
9. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.
10. Ota puolet kermavaahdosta ja sekoita kiisselin joukkoon.
11. Täytä kakku seoksella.
12. Levitä loppu kermavaahto kakun pinnalle ja reunoille.
13. Sekoita koristekannen aineet keskenään ja leviä seos leivinpaperin päälle pyöreäksi levyksi, kakkuvuoan kokoiseksi.
14. Paista kantta 200 C n. 8-10 min., kunnes levy saa kauniin värin.
15. Kun levy on vielä lämmin, leikkaa kakkuvuokaa apuna käyttäen ympyrä.
16. Irrota liian reunat erilleen.
17. Nosta pyöreä levy täysin jäähtyneenä kakun päälle, paina hiukan jolloin kerma pursuaa "pitsin" raoista.
18. Reunoille voit laittaa ylimääräiset pitsin palat.
sokerikakkupohja:
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
täyte:
sitruunakiisseli:
3 dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä
0,5 dl sokeria
2 kpl kananmunan keltuaista
1 sitruuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1-2 dl vadelmahilloa
kostuttamiseen:
1 dl laimennettua sokerilla maustettua sitruunamehua
koristeluun:
n. 300 g valmista mantelimassaa
2 dl pölysokeria
karamelliväriä (vihreää veteen sekoitettuna)
pölysokeria ja marsipaaniruusuja
1. Vatkaa sokerikakkuun tulevat munat ja sokeri kuohkeaksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon.
3. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4. Kaada seos hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun n. 2 l vetoiseen vuokaan.
5. Paista välittömästi uunin alaosassa 200 asteen lämmössä noin 30 minuuttia.
6. Anna jäähtyä.
Tee vaniljakiisseli:
1. Pese sitruuna hyvin ja raasta siitä kuori.
2. Purista sitruunan mehu.
3. Sekoita vesi, tärkkelys, sokeri, sitruunan kuori ja keltuaiset kattilassa.
4. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
5. Hauduta muutamia minuutteja.
6. Jäähdytä.
7. Lisää sitruunanmehu kiisseliin.
8. Vatkaa vaniljasokerilla maustettua tuorejuustoa pari minuuttia sähkövatkaimella.
9. Lisää sitruunakiisseliin koko ajan hyvin vatkaten.
10. Jaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.
11. Kostuta levyt sitruunamehulla.
12. Levitä vadelmahilloa ohueksi kerrokseksi kakkulevylle ja päälle sitruunakiisseliä.
13. Toista sama toiselle kakkuvälille.
14. Alusta mantelimassa ja siivilöity pölysokeri tasaiseksi ja notkeaksi massaksi.
15. Värjää se hennon keltaiseksi tai vihreäksi muutamalla tipalla karamelliväriä.
16. Kauli kahden öljytyn voipaperin välissä suureksi pyöreäksi levyksi, joka peittää kakun yläpinnan ja reunat.
17. Irrota ylempi paperi.
18. Käännä pyörylä kakun päälle toisen paperin avulla.
19. Irrota paperi. Painele reunoja ja leikkaa alareuna tasaiseksi.
20. Siivilöi pölysokeria kakun pinnalle ja koristele marsipaaniruusuilla.
Isänpäiväkakku
(16 annosta)
Pohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 pss (50 g) mantelijauhetta
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutukseen:
1 dl hedelmätäysmehua (esim. Valion 5 hedelmää)
Täyte:
1 muna
1 1/2 dl hedelmätäysmehua
1 dl vispikermaa
1 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
2 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
150 g vihreitä viinirypäleitä
1 banaani
1tlk (425/250g) persikanpuolikkaita
Kinuskikuorrutus:
1 1/2 dl vispikermaa
1 1/2 dl fariinisokeria
1 tl voita tai margariinia
Koristeluun:
paahdettuja mantelilastuja
Tuttifrutti- koristerakeita
1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne vaahtoon.
3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija 22 cm).
4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
5. Kumoa jäähtyneenä.
Valmista täyte:
6. Laita muna, hedelmätäysmehu, kerma, maissitärkkelys ja sokeri kattilaan.
7. Keitä kiisseliä koko ajan sekoittaen 3 minuuttia.
8. Jäähdytä ja lisää vanilliinisokeri.
9. Paloittele viinirypäleet, banaani ja valutetut persikanpuolikkaat pieniksi palasiksi.
10. Lisää kiisseliin.
11. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
12. Kostuta levyt ja jaa täyte tasan kahteen väliin.
13. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan.
14. Keitä kinuskia hiljalleen välillä sekoittaen noin 5-10 minuuttia, kunnes seos on sakeaa.
15. Kinuski on valmista, kun pudotat tipan kinuskia kylmään veteen ja se jähmettyy kiinteäksi.
16. Lisää lopuksi rasva.
17. Kaada kuumana kakun pinnalle ja reunoille.
18. Koristele reuna paahdetuilla mantelilastuilla.
19. Kirjoita pinnalle onnittelut isälle värikkäillä koristerakeilla.
Leijonakakku
Valmista ensin kakkulevyt (kääretorttupohjat), taikinasta tulee kaksi levyä (uunipellillistä). Pohjaksi voit myös käyttää tavallista sokerikakkupohjaa, joka leikataan useammaksi ohueksi viipaleeksi ja muotoillaan.
Kakkulevy:
8 kananmunaa
3 dl sokeria
4 tl leivinjauhetta
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi
2. Sekoita leivinjauhe vehnä- ja perunajauhoihin ja lisää seos kananmunavaahtoon varovasti sekoittaen
3. Peitä pelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille.
4. Paista 200-220 asteisessa uuninlämmössä 7-10 min.
5. Muotoile jäähtyneet kakkulevyt leijonan muotoiseksi niin, että saat kakkuun kaksi kerrosta.
6. Uuninpellin kokoisista pohjista saa tehtyä ison leijonakakun, joka riittää isommallekin joukolle juhlijoita.
a. Vinkki: kakun voi rakentaa ja tuoda tarjolle vaikka uuninpellillä tai isolla leikkuulaudalla joka voi päällystetty foliolla.
Täyte
n. 80 g Fazerin taloussuklaata tms.
n. 10-15 kpl Carneval-keksejä
2 banaania
6 dl kermavaahtoa
1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.
2. Murskaa Carneval-keksit hienoksi murskaksi ja lisää keksinmurut kermavaahtoon sekoittaen.
3. Hienonna banaani.
4. Laita kakkupohjien väliin banaania ja kermavaahtoa.
a. (Vinkki: Laita kermaa kakun väliin vain ohut kerros, jotta sitä jää myös reilusti koristeluun!)
5. Banaanin ja kermavaahdon sijasta voit käyttää täytteenä myös muita hedelmiä tai hilloja.
Koristelu
Jaa jäljelle jäänyt kermavaahto kahteen yhtä suureen osaan vaalean ja tumman väristä leijonanharjaa varten. Leijonan harjan ruskean osan saat sulattamalla kerman sekaan taloussuklaata.
1. Sulata taloussuklaa vesihauteessa ja kaada sulanut suklaa voimakkaasti vispaten kermaan. Värin saa aikaan myös lisäämällä kermavaahtoon reilun 1 rkl kaakaojauhetta
a. (Vinkki: lisää kaakaojauhe siivilän läpi pölyttämällä, näin saat sen sekoittumaan tasaisesti)
2. Kuorruta kakku (leijonan muut osat paitsi harja) tavallisella kermavaahdolla esim. paistinlastaa apuna käyttäen.
3. Tämän jälkeen pursota (esim. paperipursottimella tai levitä paistinlastan avulla) suklaakermavaahto leijonanharjaksi.
4. Tee sulatetusta suklaasta leijonalle iloinen ilme (apuna voit käyttää erittäin ohutta paperipursotinta tai esim. puista grillivarrastikkua jonka pää kostutetaan suklaaseen).
5. Leijonan kynsiksi käyvät esim. suklaamokkapavut.
Perusohjeet kakun leipomiseen
Taikinaresepti 1 litran kakkuvuoalle
3 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi.
2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
3. Lisää jauhot varovasti sekoittaen munavaahtoon.
4. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Resepti 1,5 litran kakkuvuoalle
4-5 munaa
150 g sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
4 rkl perunajauhoja
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää keskenään sekoitetut jauhot siivilän läpi ja sekoita hyvin.
3. Paista 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Perusohjeet kakuntekoon:
1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka aina huolellisesti.
2. Valitse haluamasi perus- tai kääretorttutaikina tai valmista ohjeen mukainen kakkupohja. Huomaa, että kääretorttutaikinaa ei aina rullata tortuksi vaan siitä leikataan kaavan avulla kyseisen ohjeen mukainen kakku esim. kartta.
3. Paistoajat ovat ohjeellisia. Kakun kypsyyttä voit kokeilla puutikulla paistoajan loppupuolella. Kun taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
4. Kumoa kakku ja leikkaa se vähän jäähtyneenä kolmeen osaan ellei ohjeessa toisin mainita.
5. Tarvittaessa kostuta kakkupohjat pienellä määrällä mehua, sokerivettä tai virvoitusjuomaa. Jos käytät pakastemarjoja, kostutusta ei tarvita.
6. Täytä kakku hillolla, marjoilla ja hedelmillä. Voit laittaa lisätäytteeksi kermavaahtoa tai rahkakermavaahtoa ( 1prk rahkaa ja 2 dl kermaa vatkattuna sekä 2 rkl sokeria).
7. Kuorrutusta varten vatkaa kerma vaahdoksi, ellei ohjeessa toisin neuvota. Voit kuorruttaa myös rahkakermalla.
8. Koristele kuorrutettu kakku kyseisen ohjeen mukaan.
Muumimamman oma täytekakku
Leivo perustäytekakku
Koristelu:
3 dl kuohukermaa
lakunauhaa ja -mattoa
punaisia nomparelleja tai kakunkoristehyytelöä
1. Paista kaksi taikinalevyä.
2. Tee voipaperista muumin muotoinen kaava, jonka kiinnität nuppineuloilla kakkulevylle.
3. Leikkaa jäähtyneistä kakkulevyistä kaksi muumin muotoista kakkua.
4. Kostuta ja täytä perusohjeen mukaan.
5. Levitä kermavaahto kakulle.
6. Leikkaa lakumatosta kaksi korvaa, kaksi pyöreää silmää ja laukku.
7. Leikkaa lakunauhasta kulmakarvat, kuonon ääriviivat, laukun hihna sekä esiliinan nauhat ja raidat.
8. Levitä punaisia nonparelleja tai hyytelöä essun raidoiksi.
Perhoskakku
Leivo perustäytekakku
Koristelu:
1 kiivi-hedelmä
1 purkki säilykemandariineja
2 dl kuohukermaa
2 kirsikkaa
lakunauhaa
1. Paista kakku pyöreässä vuoassa.
2. Kostuta kakku ja täytä se perusohjeen mukaisesti.
3. Leikkaa kakku keskeltä kahteen osaan.
4. Aseta puolikkaat siten, että niiden pyöreät reunat ovat vastakkain.
5. Levitä kermavaahto.
6. Koristele mandariinilohkoilla ja kiivi-viipaleilla.
7. Laita lopuksi tuntosarvet lakunauhasta ja kirsikoista.
Perusohjeet kääretortun leipomiseen
Suuri kääretorttutaikina
4 munaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä
1. Laita leivinpaperi uunipellille.
2. Vatkaa munat, sokeri ja vesi vaahdoksi.
3. Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe.
4. Levitä taikina leivinpaperille.
5. Paista 225 asteisessa uunissa noin 6-10 minuuttia tai kunnes se on vaaleanruskea.
6. Kumoa torttu sokeroidulle leivinpaperille. Irrota leivinpaperi tortun pohjasta.
7. Levitä täytettä tasaisesti tortulle ja kääri rullaksi.
Pieni kääretorttutaikina
2 munaa
2 dl sokeria
0,75 dl kuumaa vettä
2 t leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää kuuma vesi ja vatkaa vielä hetki.
3. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
4. Levitä taikina leivinpaperille.
5. Paista 225 asteisessa uunissa noin 6-10 minuuttia tai kunnes se on vaaleanruskea.
6. Kumoa torttu sokeroidulle leivinpaperille.
7. Irrota leivinpaperi tortun pohjasta.
8. Levitä täytettä tasaisesti tortulle ja kääri rullaksi.
Aarrearkkukakku kruunaa merirosvojuhlat tai synttärit
Taikina kakkuun:
2 kananmunaa
2 dl sokeria
50 g voita
0,5 dl kaakaojauhetta
2/3 dl vettä
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Täyte:
1 dl kuohukermaa
1 Banaani
Sitruunamehua
Kuorrutus
150g taloussuklaata
Värikkäitä karamelleja ja suklaarahoja
1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Sulata voi.
3. Lisää jauhot, vesi sekä voi.
4. Sekoita taikina tasaiseksi.
5. Paista 175 - 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
6. Kumoa kakku.
7. Anna jäähtyä hyvin.
8. Leikkaa kahtia ja täytä se vaahdotetulla kermalla ja sitruunamehulla kostutetuilla banaaninpalasilla.
9. Sulata suklaa vesihauteessa ja levitä se kakulle.
10. Koristele karamelleilla.
Suloinen sydänystäväkakku
Leivo perustäytekakku
Täyte:
2 dl kermavaahtoa
kostutukseen vadelmamehua
vadelmia
Koristelu:
2 rkl punaista mehua
2 dl tomusokeria
punaista karamelliväriä
marsipaaniruusuja ja -lehtiä
1. Paista kakku sydämenmuotoisessa vuoassa.
2. Leikkaa kakku kolmeen osaan, kostuta vadelmamehulla.
3. Täytä kermavaahdolla ja vadelmilla.
4. Kokoa kakku.
5. Sekoita mehu ja tomusokeri tasaiseksi tahnaksi.
6. Värjää karamellivärillä vaaleanpunaiseksi ja levitä kakulle.
7. Anna kuorrutuksen jähmettyä hiukan ja asettele ruusut sekä lehdet koristeeksi.
Jääkarhukakku
(kopsattu tuttelikirjasta)
pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita vaahtoon.
3. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.
4. Paista 225 asteessa noin 1 minuuttia.
5. Kumoa jäähtymään sokeroidulle leivinpaperille.
kostutus:
½-1 dl Valio maitoa
6. Kostuta pohja.
täyte:
1 prk Tutteli persikkaa soseena tai mansikkahilloa
1 prk (250 g) Valion maitorahkaa
2 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 dl Valio kuohukermaa
7. Vaahdota kerma.
8. Yhdistä kaikki aineet varovasti.
9. Levitä seos pohjalle.
10. Leikkaa pohja noin 6 cm:n levyisiksi suikaleiksi.
11. Kääri ensimmäinen suikale rullalle.
12. Laita se pystyyn tarjoiluvadille.
13. Jatka kiertämällä rullan ympärille lisää suikaleita.
14. Pienistä rullista voit tehdä jääkarhulle korvat ja kuonon.
päälle:
3 dl Valio kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria
makeisia, hedelmiä tai marjoja
15. Vaahdota kerma ja mausta vanilliinisokerilla.
16. Kuorruta kakku ja koristele haluamallasi tavalla.
muuta:
Kakun voi myös pakastaa ennen kuorrutusta.
Vanhanajan pitsikakku
Pohja:
6 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1. Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.
2. Paista tasapohjaisessa kakkuvuoassa 175 C n. 35 min.
Kostutus:
2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
1 sitruuna
2 munaa
1,25 dl sokeria
75 g voita
3. Keitä täytteestä kiisseli: Raasta sitruunan kuori ja purista mehu, laita kattilaan kaikki kiisselin aineet.
4. Vatkaa hyvin sekaisin ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee.
5. Älä keitä.
6. Anna kiisselin jäähtyä
Kuorrutus:
4 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
Koristekansi (pitsi):
0,5 dl voisulaa
0,5 dl mantelirouhetta
1 rkl maitoa
1 rkl siirappia
3 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
7. Valmista täytteeksi sitruunakiisseli. Kts. ohje ylhäältä.
8. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, kostuta vaniljasokeri-maidolla.
9. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.
10. Ota puolet kermavaahdosta ja sekoita kiisselin joukkoon.
11. Täytä kakku seoksella.
12. Levitä loppu kermavaahto kakun pinnalle ja reunoille.
13. Sekoita koristekannen aineet keskenään ja leviä seos leivinpaperin päälle pyöreäksi levyksi, kakkuvuoan kokoiseksi.
14. Paista kantta 200 C n. 8-10 min., kunnes levy saa kauniin värin.
15. Kun levy on vielä lämmin, leikkaa kakkuvuokaa apuna käyttäen ympyrä.
16. Irrota liian reunat erilleen.
17. Nosta pyöreä levy täysin jäähtyneenä kakun päälle, paina hiukan jolloin kerma pursuaa "pitsin" raoista.
18. Reunoille voit laittaa ylimääräiset pitsin palat.