Hae Anna.fi-sivustolta

Kansallisruokia

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä ruokakulttuuri, 25.10.2007.

 1. ruokakulttuuri Vierailija

  Kertokaapa ulkoellit tai matkustelevat ellit eri maiden kansallis- tai perinneruokia. Olisi kiva vertailla millaista ruokaa maailmalla syödään Suomeen verrattuna ja onko terveellisempää vai ei.
   
 2. Mitä pidät itse suomalaisten kansallisruokana/ruokina? Monihan sanoo, että nykypäivän kansallisruokaa on pizza, toiset taas rummuttavat perinteitä ja vannovat mämmin nimeen. Kokeilin pikaisesti googlata ja löysin seuraavia kansallisruoiksi väitettyjä ruokalajeja eri maista:

  Brasilia: feijoada (mustapapuja, lihaa, makkaraa jne)
  Tunisia: kuskus
  Indonesia: bakso (nuudelikanapullakeitto)
  Espanja: paella
  Venäjä: kaalikeitto
  Belgia: sinisimpukat
  Singapore: chili crab (chiliä ja rapuja)
  Ruotsi: makkara
  Senegal: riisiä ja kalaa
  Filippiinit: kana-adobo (wokattua kanaa ja mausteita)
  Unkari: gulassi
  Sveitsi: fondue
  Portugali: kuivasuolattu turska
  Italia: polenta
  Ranska: pihvit ja ranskalaiset   
 3. ?? Vierailija

  Suomalainen kansallisruoka voisi olla ne kuuluisat kuoriperunat ja ruskea kastike ;)

  Tosissaan ottaen onkin paljon vaikeampi sanoa. Lappilaisille se voisi olla poronkäristys ja puikulamuusi, itäsuomalaisille karjalanpiirakat ja vastaavat jne. Eli alueelliset ruoat (nuo mainitut on "vedetty hatusta") on jo Suomessa listattu. Äkkipäätä löytyi tällainen lista: Ahvenanmaan mustaleipä
  Ahvenanmaan pannukakku
  Hapankaalikeitto
  Hölskytyskurkut
  Kalakukko
  Kesäkeitto
  Kukkoset
  Lammasmakkarat
  Lanttukukko
  Lapskoussi
  Lasimestarin silli
  Leipäjuusto
  Muikkupotut
  Mustikkakukko, Rättänä
  Nahkiaiset
  Ohrarieska


   
 4. artikkeli Vierailija

  Löysin kivan artikkelin englantilaisesta perinneruoasta:

  http://www.uta.fi/lehdet/aviisi/9605/m_m.html
   
 5. kaksi eri asiaa Vierailija

  Perinneruuat ja se mitä meillä ja maailmalla syödään ovat kaksi eri asiaa. Kuinka moni syö viikoittain tai edes kuukausittain ?? listan ruokia? Minulla on muutama, jota en ole eläissäni syönyt.
   
 6. Liisa O Vierailija

  Aika outo on tuo Ruotsin makkara. Ruotsin perinneruokia on hapansilakat ja lihapullat puolukkahillolla, janssonin kiusaus (jota syödään jouluna ja juhannuksena), veripalttu, kalapullat ym. No kaikki mitä netistä löytyy ei pidä paikkaansa.
   
 7. Kuten totesin, niin googletin asiaa ja poimin googlen avulla löytämiäni otteita - kansallisruoiksi väitettyjä asioita - ja tuo oli erään matkustajan kommentti:

  "Valittiin ruotsalaisten kansallisruokaa: grillikorvaa ranskalaisilla"

  Kerran näin muuten ohjelman, jossa nimen omaan yhdeksi maan kansallisruoaksi nimettiin yksi tietty makkara, nyt en valitettavasti muista, että mikä ruoka/matkailuohjelma se oli ja missä päin Ruotsia nämä kokit/matkailutoimittajat piipahtivat. Useassa maassa on varmasti useampi kuin yksi kansallisruoka.
   
 8. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 101
  Saadut tykkäykset:
  17
 9. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 101
  Saadut tykkäykset:
  17
  Ennen kuin kukaan ehtii kysymään niin kerron, etten ole koskaan sitä syönyt.
   
 10. Nationalrättet Vierailija

  Ruotsin kansallisruokia ovat erilaiset silliruoat, joita löytyy kymmenittäin.
   
 11. Jx:lle googlettaja Vierailija

  No juu, juuri tuota falukorvia hain, kiitoksia!
   
 12. AnnikaT Vierailija

  No joo, Ruotsin perinneruoka muka makkara, pakko hymyillä! Ei todellakaan ole. Köttbullar on ykkösenä ja sitten sellainen "joululäski"...Janssons frestelse...
   
 13. edelliselle vaan! Vierailija

  No joo ja muka tiesit että se olisi jokin yleinen perinneruoka.
   
 14. fil Vierailija

 15. Aioli Uusi jäsen

  liittynyt:
  18.11.2006
  Viestejä:
  1 360
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eiköhän tuota falukorvia voi leikillisesti kutsu naapureiden kansallisruuaksi samassa hengessä kuin lenkkimakkaraa on sanottu Suomen syödyimmäksi vihannekseksi.
   
 16. fil Vierailija

  Noe it odellakaan edes leikillä! Ruotsalaisten ja suomalaisten ruokakulttuuri on 2 eri asiaa. Ruotsi on vanha sivistysmaa ja se näkyy myös ruoassa. Falukorvia ei ole koksaan tarjottu Ruotsissa missään, käyn siellä kerran kuussa suunnilleen. Joskus opiskeluaikoina, vuosikymmeniä sitten, oli falukorvia kesätyöpaikakssani ruokana. Luulo ei ole siis tiedon väärti mutta Suomessa syödään kyllä erilaista tusinamakkaraa aika paljon.
   
 17. Aioli Uusi jäsen

  liittynyt:
  18.11.2006
  Viestejä:
  1 360
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kartoitatko kerran kuussa ruotsalaisia kotikeittiöitä laajastikin? Miksiköhän sitten falukorvia valmistetaan ja myydään kaupoissa, jos sitä ei koskaan missään tarjoilla? Jopa Suomen IKEA-myymälään tuotetaan tätä kyseistä kyrsää. Miksi ruotsalaisessa lehdessä oli vastikään falukorvresepti jos siitä ei koskaan tarjoilla? Tässäpä salapoliisille töitä. Suomalaisten makkaransyöntitilastoja en tunne. Olettaisin, että perinteisestä lenkistä ollaan siirrytty jossain määrin a-luokan ruokamakkaroihin, erilaisiin tuoremakkaroihin sekä täyslihatuotteisiin ja kansallismarinadissa uitettuihin broilerijalosteisiin. Onko filillä parempaa tietoa?
   
 18. Tuskinpa ulkoellit välttämättä ovat asuinmaansa perinteisten ruokine "tietäjiä" elleivät ole asuneet maassa jo vuosikymmeniä. Edes Suomessa asuvat nuoremmat henkilöt eivät tiedä paljoakaan meidän perinneruoista.
   
 19. Pritta Vierailija

  "Ranska: pihvit ja ranskalaiset" eli oliko tuokin ihan tosissaan laitettu väite? Ei ainakaan pidä paikkaansa.
   
 20. o ei kyllä Ruotsissa "julkisesti" falukorvia näy eli ravintoloissa ym. Kotonaan voivat tietysti syödä, mene ja tiedä. K'un Ruotsissa aika usein ja olen siellä myös asunut opiskelun takia. Kyseiseen tuotteeseen en ole laajemmin törmännyt, kukaan ei ole sitä tarjonnut. Aioli ei selvästikään tiedä yhtään mitään, sen kun haastaa kiistaa...
   
 21. Lycka till Vierailija

  Siis sinä järsit HK:n bleuta?!!!
   
 22. googlea käyttänyt Vierailija

  No niin, vielä kerran: minähän kerroin, että poimin näitä kansallisruoiksi VÄITETTYJÄ juttuja googlen avulla, en ole väittänyt mitään sen enempää tosissani kuin leikillänikään.
   
 23. sirpaP Vierailija

  Kyllä sitä falukorvia minusta voisi leikillisesti kutsua ruotsalaisten kansallisruoaksi. Sitä nimittäin myydään (pakastettuna kylläkin) monessa Sweden centerissä varsinkin kaukomailla!
   
 24. "goolettajille" Vierailija

  Pitikö olla siis kansallisruoaksi väitetyjä ruokia vai ihan oikeesti kansallisruokia? Nyt on aihe ihan hakusessa taasen. Kun te kysytte "mitä viikonloppuna ruoaksi", tarkoitatte siis "leikillisesti ruoaksi" ei tosissaan. Turhaan ei sanota että naiste ovat tyhmiä eivätkä osaa edes omia ajatuksiaan pitää raiteillaan! Google se nyt on se maailman tietoviisas tässäkin asiassa! Kas kun ei Wikipedia.
   
 25. googlettaja Vierailija

  Ei millään pahalla, mutta monikohan tässä ketjussa on listannut sen enempää ihan virallisesti kansallisruoaksi nimettyjä ruokia kuin joidenkin kansallisruokana pitämiä ruokalajeja? Ei kovinkaan moni... Ja kansallisruokia lienee monia jokaisessa maassa. Mikä on Suomen se yksi ja ainoa kansallisruoka? Ei varmasti ole olemassa yhtä ja yleispätevää vastausta tähänkään. Aloitus oli mielestäni mielenkiintoinen, joten listatkaa nyt hyvät Ellit niitä kansallisruokia tähän ketjuun!
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti