Hae Anna.fi-sivustolta

Karieksen tarttuvuus

Viestiketju osiossa 'Klinikalla' , käynnistäjänä hammaspeikkopelkääjä, 12.03.2008.

 1. Äitini on aina tähdentänyt, että karies tarttuu syljen mukana. Tarttuuko karies siis suudellessa reikähampaista ihmistä? Vai tarttuuko se enää täysikasvuisille vaiko lapsille vain?
   
 2. tartunta saadaan Vierailija

  Monet meistä ovat saaneet tartunnan lapsena, kun äiti, isä tai sisarukset ovat antaneet pusun tai puhdistanut tutin omassa suussaan ennen lapselle antamista...

  Kariesta vastaan syntyy vastustuskykyä ja hampaistakin tulee vähän vahvempia. Murrosikä on yksi riskiaika hampaille, kun elimistö tarvitsee voimavaroja ja rakennusaineita niin monenlaiseen kasvuun.

  Geenit vaikuttavat paljon.

  Jos jonkun suu on oikein reikäinen, niin siellä on todennäköisesti paljon muutakin kuin karies. Paljon on kiinni oman hampaiston kunnosta, oman suun limakalvojen kunnosta ja omasta suuhygieniasta kiinni, mitä tauteja saa.
   
 3. kjhjjjhh Vierailija

  Hammaslääkäriltä saa semmosta hammastahnaa, joka estää reikiintymistä. Suussa on reikiinnyttäjäbakteeri, jolla se hoidetaan kuuriluonteisesti. Lisäksi ois hyvä käyttää superfluorihammastahnaa.
   
 4. sanna.. Vierailija

  Lähes kaikilla ihmisillähän on kariesbakteeri suussa, yleensä se saadaan jo lapsena vanhemmilta. Mitä nuorempana karieksen saa, niin sitä voimakkaampana se on suussa. Jos olet vaikka suudellut joskus ihmistä jolla on karies, niin kyllä se on silloin sinullakin. Mutta jos huolehtii suuhygieniastaan hyvin, niin eipä niitä reikiä tule ja silloin myös kariesbakteeri pysyy suussa "mietona". Geenithän ei millään tavalla vaikuta karieksen tarttuvuuteen.
   
 5. Kokemusta on Vierailija

  Kyllä. Minulla ei lapsena ollut koskaan reikiä hampaissa, mutta aloitettuani seurustelun parikymppisenä, alkoi hampaisiinkin tulla reikiä.
   
 6. rthj Vierailija

  Karieksen aiheuttaa S. mutans- bakteeeri. Se tarttuu pääasiassa vain parin ensimmäisen ikävuoden aikana. Kaikilla bakteeria on vähäsen mutta nuorena tartunnan saaneilla bakteereita on paljon suussa. Myöhempi altistus ei ilmeisesti nosta bakteerien määrää suussa enää dramaattisesti. Yhden henkilön perusteella ei voi sanoa että bakteeri pystyisi tarttumaan voimakkaana vielä aikuisiällä.
  Äidin ksylitolipurukumin syöminen voi vähentää lapsen riskiä saada bakteeri. Ensiarvoista on kuitenkin samojen ruokailuvälineiden käytöon ja tutin puhtaaksi imaisemisen lopettaminen.
  Bakteeria ei voi tuhota suun normaalifloorasta millään desinfiointiaineilla ja superhammastahnoilla. Hyvä hammashygienia kuitenkin estää reikien syntymisen bakteerista huolimatta.
   
 7. hmmmm Vierailija

  Tarttuuhan se - mutta ne hammastahnat ei pöpöä nujerra, kun sen kerran saa. Pöpöä ei saa päästää koskaan lapsen suuhun. Juuri siksi odottavan äidin hampaat pyritään korjaamaan odotusaikana. Mut eihän kaikki usko, vaikka miten selittää. Jos hammas on kipeä, ei pidä ottaa kipulääkkeitä, vaan mennä heti hammaslääkäriin, ettei vaivat pahene:
  http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/afta.htm
   
 8. vierailija Vierailija

  Siis voi luoja teitä.. ei kariesta keltään saa, se tulee siitä mitä syöt...
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti