Hae Anna.fi-sivustolta

karjalanpiirakat

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä piirakkatyttö, 21.11.2011.

  1. piirakkatyttö Vierailija

    Haluaisin "idioottivarman" karjalanpiirakka-ohjeen, jolla saisin takuuvarmasti, niitä mummon tekemiä karjalanpiirakoita.
    Kaikki vinkit ja neuvot ovat tervetulleita ja myös omat ohjeet. Ihan perusasioista alkaen.
    (esim. miten ohut pohja, soikea vai pyöreä, ruissihtijauho vai ruisjauho, voi-maitoseos vai pelkkä voi jne..)

    Osaan googlata, lukea keittokirjaa. Tiedän myös, että ruisjauhopussissa on kyseinen ohje, joten ehkä niitä vinkkejä en tarvitse.
     
  2. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 062
    Saadut tykkäykset:
    17
    Hyviä piirakoita tulee käyttämällä pelkästään ruissihtijauhoja. Voiteluun suolaista voin ja veden sekoitusta. Peruna täytteiset ovat oma suosikkimakuni.
     
  3. meirami Vierailija

    Parhaat eli aidoimmat tulee tuoreista jauhoista, ei kaupan jauhoista. En kyllä leivo noita piirakoita.
     
  4. Mami taas Vierailija

    Oikeissa karjalanpiirakoissa on ohut kuoritaikina ja ohratäyte. Myös mieheni sanoo samaa ja niin ikään molempien suvut, jotka ovat Salmista ja Vitsataipaleelta. Suosittelen, että menet joko Karjalaisten naisten tai Marttaliiton pulikkakurssille. Siellä oikeat karjalaiset opettavat sinulle aitojen piirojen teon.
     
  5. piikkipiru Vierailija

    Minä käytän ruissihtijauhon seassa myös hieman vehnäjauhoa.
    Pohjan kaulitsen mahdollisimman ohueksi, sellaiseksi joka ihan kuultaa läpi, ja hieman soikeaksi, koska saan soikeasta pohjasta helpommalla kauniita piirakoita sitten rypytettyä. Uunin jälkeen käytän piirakat voi-maitoseoksessa, käärin ne napakasti voipaperiin seuraavaan päivään asti pehmentymään.

    Näin minä aikoinani opin tekemään Karjalasta kotoisin olleilta sukulaisiltani.
     
  6. Pulikkatyttö Vierailija


    Soikeasta pohjasta on tosi vaikea tehdä pyöreitä piirakoita.
     
  7. piikkipiru Vierailija

    No ihanko totta?
     
  8. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    30.03.2008
    Viestejä:
    1 272
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuoritaikina, Kainuun leipä -kirjasta tämä resepti.

    3 dl kylmää vettä
    2 tl suolaa
    3 dl vehnäjauhoja
    4 dl ruisjauhoja
    tai
    7 dl ruisjauhoja

    Omaan taikinaan laitan 2 dl vehnäjauhoja ja loput karkeahkoja ruisjauhoja. Tunnustelen taikinaa, enkä suinpäin lisää kaikkia jauhoja kerralla. Kaulitsen siitä pulikalla erittäin ohuita, soikeahkoja kuoria. Täytän ne riisipuurolla. Paistan kuumassa uunissa niin kauan että piirakan pinnasta tulee täplikäs, ja kuorikin on saanut hieman väriä. Voitelen piirakat voi-vesi seoksella.
     
  9. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 062
    Saadut tykkäykset:
    17
    Ei karjalanpiirakat ole pyöreitä.
     
  10. Aqualung Vierailija


    Onpa hassu väite; väärä kaiken lisäksi. Lähteenä on ollut se kuuluisa Kestilän leipuri Oulun seudulta, joka syötti paksua "vanhan ajan rieska" -pajunköyttä kaikille herkkäuskoisille englantilaisen ruoan pönäköille ystäville.
     
  11. siru 35 Vierailija

    Karjalanpiirakka on riisitäytteellä ja soikea. Perunapiirakka on samasta taikinasta perunasosetäytteellä ja pyöreä.
     
  12. Karjalanpiirakka? Vierailija

    Karjalanpiirakka nimenä on varmaan aika uusi. Tuskin karjalaiset naiset ovat aikanaan niitä karjalanpiirakoiksi nimittäneet. En tunne niiden historiaa, mutta oletan niillä olleen jokin muu nimi.
     
  13. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 062
    Saadut tykkäykset:
    17
    Pohjois-Karjalassa ne molemmat ovat soikeita. Karjalanpiiras, Karjalanpiiraka, piiras, piirakka
     
  14. Mami taas Vierailija


    Puhu sie pukille, tšuhna. Meillä karjalaisilla piirakkamallit vaihtelevat alueen, kylän ja talon mukaan. Pyöreät piirat ovat siitä hyviä, ettei niissä ole ole helposti palavia kärkiä, kuten soikeissa. Juuri tästä syystä emme tee nelikulmaisia piiroja.
     
  15. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 062
    Saadut tykkäykset:
    17
    Ainakin Pohjois-Karjalan malleista ja piirakoista on tietoa, kun on sukuakin siellä suunnalla eikä kukaan sukulaisistani ole tehnyt pyöreitä perunapiirakoita. Varsinkaan pitään piiroja ei kukaan tehnyt vaan piirakoita tai kuten he murteella sanoivat jotain tähän suuntaan, että karjalanpiiroita (ei piiroja).
     
  16. Hyvä JX Vierailija

    Luitko sinä aikaisemman viestin? Siinä sanottiin, että mallit vaihtelivat alueen, kylän ja talon mukaan. Ellei sukusi ole kattanut Pohjois-Karjalan jokaista kylää ja taloa niin ei kannata yleistää. Muuten alkaa taas samanlainen riitely tästä asiasta kuin muutama viikko sitten oli vanhoista ruokailutavoista.
     
  17. Tirkistelijä Vierailija

    kiinnostaa kovasti piirakan malli...
     
  18. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 062
    Saadut tykkäykset:
    17
    En edes Joensuun torilla ole nähnyt pyöreitä piirakoita myynnissa. Martatkin siellä tekevät vain soikeita.
     
  19. Elmo49 Vierailija

    Menkää hyvät ihmiset Googleen ja kirjoittakaa "karjalanpiirakka" niin tulee tietoa niin historiasta kuin eri malleista. Ei tarvitse tässä riidellä asiasta.
     
  20. karjalanpiirakka? Vierailija

    Kiitos Elmo. Nimiasia ainakin hiukan sai selvyyttä. Tuo mallikysymys siinä ei selviä. Luulen kyllä, että Mami on oikeassa. Mallit ovat luultavasti vaihdelleet. Nykypiirakka näyttää enimmäkseen olevan soikea, mutta meistä ei kukaan tiedä, millaisina sitä ovat alkuperäiset kehittelijät tehneet.
     
  21. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 062
    Saadut tykkäykset:
    17
  22. Ilomantsi Vierailija


    Kattavaa on tiedonhankinta, kun oma täti on lähteenä. Pohjois-Karjalan murteella "karjalanpiirakka" on muuten nimenomaan piira. Sana "karjalanpiirakka" on uusi, sillä se syntyi sotien jälkeen, kun evakot tekivät piirat ja kakkarat tunnetuiksi Länsi-Suomessa. Ja piira(kka) tulee venäjän sanasta pirog (пирог).
     
  23. hoh hoijakkaa Vierailija


    Ja koska sinä et ole muun mallisia nähnyt, niin niitä ei ole olemassa tai ainakaan ne eivät ole aitoja piiroja.
     
  24. Karjalanpiirakka? Vierailija


    Tuossa puhutaan juuri tuosta nimiasiasta ja siitä että karjalanpiirakka nimenä on suhteellisen uusi. Siinä ei kerrota varsnaisesti perinteestä. Sitä paitsi Wikipedia tietolähteenä on varsin epäluotettava.
     
  25. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 062
    Saadut tykkäykset:
    17
    Olen toki muun mallisia eli pyöreitä nähnyt, mutta kotitekoisina en ole nähnyt. Äitini tekee myös piirakoita eikä hänen suvussaan pyöreitä tehty.
     
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti