Hae Anna.fi-sivustolta

Keinotekoiset makeutusaineet aiheuttaa diabetesriskin

Viestiketju osiossa 'Erityisruokavaliot' , käynnistäjänä ei keinotekoista, 20.02.2013.

 1. ei keinotekoista Vierailija

  Luitteko Uuden Suomesta artikkelin, jossa todettiin "Keinotekoiset makeutusaineet saattavat yllättäen aiheuttaa käyttäjillään liikalihavuutta ja kasvattaa riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen.

  Tuoreiden tutkimusten mukaan keinomakeuttajat sotkevat elimistön ruoantarpeen säätelyä ja totuttaa ihmisen liian makeaan ruokaan, kertoo Kanadan yleisradioyhtiö CBC.

  Jo puoli litraa keinomakeutettuja limuja viikossa aiheutti 15 prosentin kasvun diabetesriskiin. Puolitoista litraa viikossa juovilla naisilla riski oli 59 prosenttia korkeampi."

  Tuonhan me useimmat olemme tienneetkin, mutta nyt se on tieteellisesti todistettu!

  Koko artikkeli löytyy tästäSokkitieto kevyttuotteista: aiheuttavatkin lihavuutta ja diabetesta | Uusi Suomi
   
 2. Uuno Niskalaukaus Uusi jäsen

  liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  620
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämähän ei tosiaan ollut mikään uutinen. Onhan tuo ollut jo pitkään tiedossa, että monet keinomakeuttajat aiheuttavat samanlaisen insuliinipiikin kuin sokeri.
   
 3. Romulus Uusi jäsen

  liittynyt:
  14.09.1999
  Viestejä:
  430
  Saadut tykkäykset:
  0
 4. anuliina vm 63 Vierailija

  Pahinta on, että monissa lapsiperheissä keinomakeutetut mehut ja limsat ovat jatkuvassa käytössä. Samoin jotkut tekevät leivonnaiset ja jälkkäritkin keinomakeutuksella, joten voi vain kauhistella, millaisen terveysriskin perheet kasaavat jälkikasvunsa päälle.
   
 5. Uuno Niskalaukaus Uusi jäsen

  liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  620
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eihän se hyvä asia tietenkään ole, mutta mielummin niin kuin että vedettäisiin sama määrä sokerilla makeutettua moskaa. Paras tietysti olisi kun ei käytettäisi kumpaakaan.
   
 6. Sidukka Vierailija

  Kaikenlaisia sitä väitetäänkin. Ikäni olen syönyt keinomakeuttajia eikä ole suvussa kenelläkään diabetesta. Joka päivä käytän ja ikää jo 61 v, mies 67 v.
   
 7. riski kasvaa Vierailija


  Osaatko lukea? Siinä sanotaan, että riski kasvaa, ei että kaikki saavat. Sitä paitsi ihmettelen kovasti ihmistä, joka on lapsesta saakka jo yli 60 vuotta käyttänyt säännöllisesti keinomakeita. Muistan kyllä nuoruudestani (olen hiukan sinua nuorempi), että oli olemassa jokin hermesetaksen tyyppinen, jota joku kahvissaan käytti. En kuitenkaan tunne ketään, joka niitä enemmässä määrin olisi käyttänyt. Eikös nuo keinomakeutetut mehut ja limutkin tulleet vasta joskus 70-luvulla.
   
 8. Uuno Niskalaukaus Uusi jäsen

  liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  620
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei osaa. Ylipäätään näemmä erittäin harva osaa lukea mitään joka liittyy tieteeseen tai tilastoihin. Nämä ovat niitä ihmisiä, jotka nähdessään kaksi valkoista lammasta tulevat välittömästi siihen johtopäätökseen että muun värisiä lampaita ei ole olemassakaan. Tai jos heidän lieden tehonsäätö menee kuutoseen, niin muunlaisia liesiä ei ole.
   
 9. HS:n tilaaja Vierailija

  Tuosta oli myöskin HS:ssa juttua.
  Paitsi lihottavia nuo ovat terveydelle vaarallisia.
  Ns. kevyttuotteiden käyttäjät eivät kyllä usko mitään minkä virallinen tutkimus todistaa.
   
 10. alldeles rätt Vierailija

  Samaa meiltä. Sisälukutaito liittyen aiheeseen tieteelliset tutkimuset ja niiden tulokset ei mene tavisellillä jakeluun.
  Tuo mitä tulee liesiin (hellapoliisin tärkein työkalu!!), tehoihin, merkkeihin, lajiin, on heille sitä ainoata oikeata "tiedettä". Kaasuliesi on joillain erikoisalaa...
  ongelmista on saatu lukea, mm. siitä kun uuninluukku lentää irti!! Ja mitä sitten tapahtui...
   
 11. korjaan Vierailija

  .... mieltä.... tutkimukset....
   
 12. RMHL Vierailija

  Kyllä esim. sakariinia oli jo sota-aikana. Tuntemattomassa sotilaassakin Hietanen varisti sakariinia puuronsa päälle.
   
 13. niinpä niin niin Vierailija


  Tuskin niitä kuitenkaan kotikeittiöissä käytettiin kovin yleisesti.
   
 14. Korvantaustan Vierailija

  Sodan aikana ei edes ollut sokeria eikä heti kohta sen jälkeenkään eli sakariini ja sokerijuurikkaasta itse tehty sokeri olivat ihan yleisiä aineita.

  Keinotekoisia makeutusaineita saa kaupoista vapaasti ja niitä käytetään yleisesti esim. sairaaloitten ja monien laitosten jälkiruoissa. Ei kannata täällä levittää perätöntä tietoa. Rajansa käytöllä on, mutta vaikea syödä makeutusaineita niin paljon, että haittaa olisi.
   
 15. joo Vierailija

  urheilujuomassa on huomattavasti vähemmän sokereita kuin limsassa. Ihmiset tekevät istumatyötä ja syövät. odottakaa vain, kun tietokonesukupolvi vanhenee; siinä on lylleröä kakkostyypin diabeetikkoja.
   
 16. Simasuu Vierailija

  Sokerijuurikkaasta itse tehty sokeri ei ole keinomakeutusaine, se on sokeria. Sokerijuurikasta käytetään tänä päivänäkin sokerin raaka-aineena.

  Sokerijuurikas ? Wikipedia


  On hyvä muistaa myös, että ilmeisesti koska makeutusaineet ovat halvempia kuin sokeri, myös sokerilimuissa ja muissa "tavanomaisesti" makeutetuissa elintarvikkeissa on makeutusaineita, siis muitakin kuin sokeria. Kohtuullisesti käytettynä kummastakaan ei ole haittaa terveydelle.
   
 17. Tottamaar Vierailija

  Sokerijuurikkaasta tehty sokeri ei ollut sodan jälkeen onneksi ihan puhdasta sokeria vaan siinä oli vähän hivenaineitakin.
  Jos makeutusaineet olisivat kohtuullisina määrinä vaarallisia, niihin tulisi nopeasti rajoitus, Valvonta on melko tarkkaa.
  Itse olen diabeetikko enkä olen huomannut makeutusaineista mitään verensokerin nousua tai makean himoa.
   
 18. pk Vierailija

  Näin on ja tuskin pääsevät keski-ikäisinä enää edes kävelemäään, koska liikunnan puutteen vuoksi lihaksisto ja luusto ovat niin huonossa kunnossa.
   
 19. toinen tilanne Vierailija


  Silloin sokeri oli kallista, ei välttämättä saatu edes Suomeen.
  Suomessa ei ollut silloin omaa tuotantoa.
  Kuka nyt herrajestas kaipaa sakariinia tai vaarallisia keinomakeuttajia? Miksi kaikki pitää olla makeata? Sitten ollaan lihavia pullukoita, pakko pitää "venyviä" vaatteita. Lisäksi mäiskytetään karkkia ja suklaata.
   
 20. masa Vierailija

  Ei ole tieteellistä puhua kaikista keinomakeuttajista yhtenä ryhmänä; nehän ovat eri aineita. Monia on tukittu paljonkin ja todettu turvallisiksi käytettyinä pieninä määrinä.

  Tietyissä vaivoissa on myös hyvä välttää monia makeutusaineita, esim. jos kärsii ärtyvästä suolesta, sokerialkoholit kuten ksylitoli, maltitoli, mannitoli, sorbitoli yms. aiheuttaa vatsan turvotusta ja kipua. Diabeetkion kannattaa myös miettiä huolellisesti makeutusaineen valinta ja käyttö.

  Ongelmana on se että porukka käyttää makeutusaineita yli tarkoitetun määrän - eräs jatkuvasti laihduttava tuttuni laittaa jokaiseen teekupilliseen 10 tablettia makeutusainetta, joten kun hän juo joka päivä n. 8 kuppia teetä, alkaa päivittäinen määrä olla huima, koska lisäksi sakariinia menee jälkiruokiin, jugurttiin, muroihin, puuroon yms.

  Lisäksi makeutusaineiden ongelma on se että monet ovat tavallista sokeria paljon makeampia, joten kasvattavat keinomakeutettuja jugurtteja ja juomia käyttävät lapsen ja nuoren nauttimaan ylimakeaa ruokaa ja juomaa yleisesti. Kehomme ei myös reagoi kemiallisesti samoin makeutusaineeseen ja sokeriin (sakkaroosi): tavallisen sokerin makeus herättää kehon odottamaan energiapitoista ruokaa, makeutusaineet eivät tätä prosessia taas käynnistä. Näistä tekijöistä johtuu ongelmat makeutusaineiden käytössä.

  Jos puhutaan vain diabetesongelmista, niin itse asiassa joidenkin tutkimusten mukaan Stevia-makeutusaine jopa alentaisi veren sokeritasoja eli sopisi hyvin diabeetikoille, jotka käyttävät hyvin maltillisesti makeutusaineita. (Suuri käyttö voisi taas olla hankalaa koska ruokavaliossa pyritään tasapainottamaan verensokerin heilahtelut).

  Käytän itse steviaa mutta olen ikävä kyllä huomannut että useat markkinoilla olevat "steviana" mainostetut makeutusaineet sisältävätkin muitakin aineita, kuten dekstroosia, maltodekstriiniä, yms. jotka eivät sovi diabeetikoille, hiilihydraatteja välttäville, tai suolisto-ongelmisssa.

  Pahin oli muuten eräs tuote, jossa oli vain 0.7% steviaa, mutta sen nimi oli Stevia-jotain.... juu.

  Itse käytän steviaa koska saan vatsaoireita sekä sokerista että useimmista makeutusaineista. Käytän vain kahvissa ja teessä, joten määrä jää alle 15 kpl/vrk.
   
 21. tutkimusten Vierailija

 22. Vierivakivi Vierailija

  Hei,

  Etsin haastateltavaa ip-lehteen aieesta "En katsele E-koodeja." Jos sinänsä kiinnität huomiota siihen mitä syöt, mutta valitset esim. light- limun mielumin kuin hiilarinesteen, jossa on kymmeniä sokeripaloja .... Ota yhteyttä, jos olet valmis kertomaan asiasta nimelläsi ja kuvallasi tai haluat lisätietoja.   
 23. socker? Vierailija


  Sokeri oli kortilla sodan jälkeenkni vielä eli sitä ei ollut saatavana kuin rajoitetusti. Muistan puhutun sakariinista 1950-luvulla, jotkut käyttivät sitä, muistan nähneeni.
   
 24. faktaako? Vierailija


  En ole missään huomannut että steviaa edes mainostettaisiin sokeritautisille sopivana.
  Muut maksutusaineet ovat kyllä varsinaista myrkkyä.... kamalanmakuisia myös.
  Miksei voi olla ilman makeata jos on diabetes?
   

 25. Diabetes on jo pitkään ollut maamme ykkössairaus - siis tuo aikuisiän diabetes.
  Eletään mukavaa elämää, syödään ja mässätään, ylipainoa tulee jne.
  Jo ehkä vajaat 10 vuotta sitten Leena Palotie kertoi tuon minkä mainitsin.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti