Hae Anna.fi-sivustolta

Keitetty riisi

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä bakteereja vai ei?, 04.03.2009.

 1. bakteereja vai ei? Vierailija

  Saako keitettyä ja jäähtynyttä riisiä lämmittää enää uudestaan eli jos tänään valmistan riisiä, voinko lämmittää ylijääneen osan huomenna ja vielä syödä sen?
   
 2. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
  Ilman muuta voi syödä tähteeksi jääneen riisin huomenna, jos säilytät sitä jäähtymisen jälkeen jääkaapissa.
   
 3. no Vierailija

  Kyllä voit. Ja se vasta hyvää onkin.

  Ongelmallisempaa on risotto, jossa on esim, jotakin herkemmin pilaantuvaa mukana. Mutta aina voi syödä ruuan toisenakin päivänä, jos se on säilytetty yön yli viileässä. Vaikka se olisi huoneenlämmössäkin ollut, niin sen voi syödä, mutta pitkään säilytetty ruoka kannattaa kuumentaa pannulla hyvin, sillä varmistaa bakteerien kuolemisen.

  Puhtaaseen keitettyyn riisiin ei tule vuorokaudessa edes liikaa bakteereita.

  Ihmiselle ongelmallisempaa on liian steriili ruoka ja liian puhtaat huoneet, vastustuskyky menee huonoksi
   
 4. Tottakai riisin voi lammittaa ja syoda seuraavana paivana. Sen jaahdyttamisessa kannattaa kuitenkin olla tarkka ja nopea. Riisi aiheuttaa yllattavan paljon ruokamyrkytyksia, koska siina pesii bakteeri, jonka tuottamat myrkyt eivat havia kuumennettaessa.
   
 5. ap. Vierailija

  Millä keinolla riisin voisi nopeasti jäähdyttää?
   
 6. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
  No vie kattila vaikka hetkeksi parvekkeelle tai laita kattila tiskialtaaseen, jossa on jääkylmää vettä. Näin tee jos todellakin pelkäät bakteereita etkä malta odottaa riisin jäähtymistä huoneen lämmössä. Meillä ruoka saa jäähtyä huoneen lämmössä ja vasta sitten laitetaan jääkaappiin eikä riisi ole aiheuttanut mitään ongelmia näin tehden.
   
 7. Piti viela jatkaa, etta taalla intialaiset ja kiinalaiset take away- paikat ovat usein ruokamyrkytystilastojen karjessa. Syy on useimmiten juuri riisi eika pilaantunut tai huonosti kypsennetty liha kuten yleensa uskotaan. Kuten sanottu bakteerit kuolevat kuumennettaessa, mutta niiden kehittama myrkky on ja pysyy.
   
 8. Liisa O Vierailija

  Sen riisin voi syödä vaikka monen päivän päästä, jos olet säilyttänyt sen jääkaapissa. Ei sitä edes tarvitse mitenkään erityisesti saada kylmäksi. Riittää, kun annat sen jäähtyä huoneenlämmössä ja sit jääkaappiin.
   
 9. no Vierailija

  Nyt minä kyllä epäilen , en ole kuullutkaan moisesta ruokabakteerista, joka ei kuole kuumennettaessa.

  Uskoisin kyllä, että siihen riisiin menee bakteeri niissä ruokapaikoissa jotakin muuta reittiä epähygieenisyyden vuoksi.
  kasvikset ovat vaarallisia, jos niitä kastellaan likavedellä, kuten etelässä voi tapahtua. Maitopitoiset kylmät salaatin kastikkeet ovat todellinen tautipesä.

  Viitsisitkö angloelli etsiä sen bakteerin nimen, joka näin vaikea on?

   
 10. wilhelmina Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hygieniapassikoulutuksessa opin, että riisi varaa lämpöä erityisen pitkään, ja siksi pilaantuu herkästi. Riisiä jäähdyteltäessä sitä pitäisi sekoitella, jotta se jäähtyisi nopeammin.
   
 11. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
  Netistä löydettyä.

  Lukija liemessä: Voiko keitetty riisi olla myrkyllistä?
  24.05. - 16:00 (Luotu: 15:57) - Kommentit: 1


  Käytämme paljon keitettyä riisiä lisäkkeenä. Keitän ainakin kahden päivän annoksen kerralla ja lämmitän seuraavana päivänä mikrossa. Nyt olen kuullut, että keitettyä riisiä ei saisi säilyttää ollenkaan, koska siihen kertyy jotakin myrkkyä. Pitääkö asia paikkansa?

  Marja


  Kemisti Auli Paananen totesi kolme vuotta sitten väitöstutkimuksessaan, että joihinkin elintarvikkeisiin - kuten keitettyyn riisiin - saattaa muodostua Bacillus cereus -bakteereiden tuottamaa myrkkyä, kereuldia.

  - Myrkkyä ei riisissä ole sinällään, mutta sitä voi muodostua, jos riisiä säilyttää lämpimässä. Myrkyn muodostuminen on kuitenkin hyvin harvinaista. Riisiä uskaltaa hyvin syödä vielä seuraavana päivänä, kunhan säilyttää sitä jääkaapissa.

  Liian lämpimässä säilytettyihin elintarvikkeisiin kehittyy monia bakteereja, joten mahdollisten vatsaoireiden taustalla on useimmiten jokin muu kuin kereuldi. Se aiheuttaa ihmisellä oksennusreaktion.


   
 12. no Vierailija

  Kiitos jx, eli tuo bakteeri voi olla tosiaan yleinen jossakinpäin maailmaa ja tuskin löytyy yksittäisesatä kodista Suomessa. Toivotaan, että ei yleisty.

  Riisin ongelma on myös sama kuin jauhelihalla, eli riisissä on pajon hapekasta pintaa ja näillä pinnoilla bakteerit voivat kasvaa nopeastikin lämpimässä. Mutta keitetty riisi on puhdasta ja se ei nopeasti kerää bakteereita, jos sitä ei "liata". Minä olen kyllä syönyt huoneenlämmössäkin säilytettyä riisiä ilman ongelmia.
   
 13. ap. Vierailija

  Angloelli, juuri tämän takia kyselin, että voiko riisiä enää uudestaan lämmittää, kun olen kuullut tuosta bakteerista. Taidan ennemmin yrittää keittää riisiä sopivan annoksen, eri asia on tietysti risotto jos sitä jää yli...


  PS. Jx, kaikki eivät asu kerrostaloissa. Meillä ei ole parveketta vaan oma piha. :)
   
 14. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
  No vie sitten kattila pihalle se ajaa aivan saman asian.
   
 15. No jo on Vierailija


  PS. Jx, kaikki eivät asu kerrostaloissa. Meillä ei ole parveketta vaan oma piha. :)[/quote]

  No voi hyvät hyssykät, etkö sitten muuta veisteltävää Jx:lle keksinyt? Johan nyt järkikin sanoo että vie pihalle jos ei parveketta ole. Tai avaa ikkuna ja tue kattila avoimen ikkunan eteen. Tai laita kylmään vesihauteeseen. Tai vedä vessasta alas!

   
 16. ap. Vierailija

  No juu, voi hyvänen aika!

  Pointtini oli se, että ei kannata yleistää; eräät omaavat niin mustavalkoisen ajattelutavan, että jos itse asuu kerrostalossa, kaikki muutkin asuvat kerrostaloissa. Jos minä teen näin, kaikki muutkin tekevät näin (oma tapa ainoa oikea).

  Anteeksi nyt että tuli "sanottua".
   
 17. Stadista päivää Vierailija

  no voi hyvää päivää.
  kaikki eivät asu kerrostalossa eikä kaikilla kerrostalossa asuvilla ole parveketta. osalla kerrostalossa asuvista voi myös olla piha.

  EI-kerrostalossa asuvlla voi olla oma piha ja jopa parvekekin. tai sitten vain parveke.
  tai sitten ei kumpaakaan.

  Jos nyt joku yleistää, niin voihan sitä sitten vaan soveltaa omiin oloihinsa.
   
 18. ap. Vierailija

  Ai niin, tällä palstallahan ei saanut humoristisesti sanoa mitään... Hyvää päivän jatkoa, teinit!!

   
 19. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
  Taitaa todellisuudessa olla niin, että sinä olet se teini, sillä kuka aikuinen kysyisi noin tyhmää kysymystä, että voiko tänään keitettyä riisiä syödä vielä huomenna. Koulussa varmaankin opeteaan vielä nykyäänkin kotitaloutta, joten ehkä sinun pitää odottaa, että koulussa tämäkin asias opetetaan.
   
 20. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
  Nyt tietääkseni oli kyse kotikeittiössä tapahtuvasta ruuanlaitosta ja ruuan säilytyksestä ei ulkomaalaisten ravintoloiden tekemisistä.
   
 21. surullinen tyttö Vierailija

  Oletpa ilkeä. :(
   
 22. Ööööö, en nyt ymmärrä, mitä yrität sanoa. Sitähän angloelli juuri selitti, että riisissä esiintyy erästä bakteeria, joten riisi kannattaa jäähdyttää nopeasti. Take away-ravintoloissa ilmeisesti jäähdytys ei tapahdu nopeasti (=riisit saattavat seisoa pitkään huoneenlämmössä). Sama tapahtuu kotioloissa, jos riisi jätetään pitkäksi aikaa vaikka pöydälle seisomaan.
   
 23. rosmarin Vierailija

  Meillä syödään montakin päivää jääkaapissa ollutta riisiä, eikä toistaiseksi se ole pilaantunut eikä aiheuttanut vatsavaivoja. Keitän usein suuren annoksen riisiä ja pakastan sen annospusseissa, mutta se on tietty eri asia.
   
 24. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
  Jos osaa laittaa ruokaa niin silloin varmasti tietää myös sen, että ruoka laitetaan kylmään heti, kun se on jäähtynyt eikä jätetä tuntikausiksi pöydälle seisomaan.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti