Hae Anna.fi-sivustolta

Keliaakikko Italiassa

Viestiketju osiossa 'Italia' , käynnistäjänä "Matkailijatar", 18.05.2007.

 1. "Matkailijatar" Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.04.2007
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei, onko kellään kokemuksia keliaakikkona Italiassa. Kreikasta meillä on kokemuksia, eli siellä eivät ole kuulleetkaan koko asiasta, mutta miten on asian laita Italiassa. Vähän toiveita herättää, se että monista gluteenittomien ruokatarveikkeiden pakkauksista saa käsityksen, että ovat Italiassa valmistettuja. Olisin kovin kiitollinen teidän kokemuksistanne, pyöritteleekö tarjoilija päätään, kun pyytää gluteenitonta ruokaa. Löytyykö kaupasta gluteenitonta leipää ja pastaa?
   
 2. celiachia Vierailija

  Tässä olisi italialaisen keliakiayhdistyksen sivut: http://www.celiachia.it/ Jos osaat vähän italiaa, täältä löydät tietoa mm. ravintoloista, joista saa keliaakikoille tarkoitettua ruokaa. Ensin valitset ylhäältä Ristorazione ja sitten Ristoranti e Pizzerie. Ravintolat (ja myös grillit ja jätskibaarit) löytyvät alueittain (valitset ensin alueen, esim. Liguria, Marche, Toscana jne).
   
 3. marsaliin Vierailija

  On todella vaikeata Italiassa, Kreikassa on helppoa kun tuntee ruoat. Italiassahan on pastaa pastaa pastaa ja vielä kerran pastaa. Ei ne mistään keliakiasta ole edes kuulleet eivätkä asiasta piittaa. Ei voi luottaa sittenkään vaikka on keliakiatietous painettuna...
   
 4. celiachia Vierailija

  Edellinen vastaaja ei ehkä kovin paljon tunne italialaista ruokakulttuuria. Eturuokana ravintoloissa on pastan vaihtoehtona aina esim. risotto tai keitto. Ja pääruokanahan ei ole koskaan pastaa, vaan lihaa tai kalaa perunoiden (tai joskus riisin) kanssa. Salaattipöytä on esim. hotellien ravintoloissa hyvä ja runsas. Myös jälkiruokavaihtoehtoja on yleensä useita ja tuoreita hedelmiä on aina tarjolla.
   
 5. "Matkailijatar" Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.04.2007
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Italiassa ollaan matkusteltu edellisen kerran, kun perheessämme ei keliakiaa ollut. Kreikassa ollaan oltu useimmin, ja niistä ruuista tiedämme, missä ei ole käytetty viljaa. Kreikassa syöminen on jotenkin mutkattomampaa, voi tilata paljon alkuruokia ja kaikki sitten maistelevat kaikkea. Tämähän ei Italiassa käy päinsä. Italiassa taitaa olla kalliimpaakin, jos pitsat ja pastat täytyy jättää pois, mutta nehän ovat alkuruokia. En tullut ajatelleeksikaan, että risotot käyvät hyvin alkuruuaksi, jos toiset ottavat sitä pastaa. Mutta kuinka yleisesti siellä suurustetaan esimerkiksi kastikkeet vehnällä.
   
 6. celiachia Vierailija

  Italialainen ei suurusta kastikkeita vehnäjauholla. Risotot ovat hyviä, samoin monet keitot. Alkupaloissa (usein esim. hotelleissa on runsas noutopöytä alkupaloja) löytyy kyllä keliaakikoille sopivia vaihtoehtoja ja tuoreet vihannekset ovat siellä tosi herkullisia. Eli primo piatton voi jättää hyvin väliinkin ja ottaa sitten pääruoan. Ruoka-ainesanastoa ehkä kannattaa opetetella, että voi sitten kysyä, jos on epävarma, mitä ruoka sisältää. Mutta tosiaan, vehnää ei juuri muihin kuin pastaruokiin sekoiteta. Pizzahan ei edes kuulu ateriaan, vaan on eräänlainen välipalaruoka. Suomessa monesti italialainen ruoka lähes poikkeuksetta virheellisesti käsitetään vain pastaksi ja pizzaksi.

   
 7. marsaliin Vierailija

  Riippuuko sitten paikasta vai mistä mutta kyllä ainakin 2 ensimmäistä ruokaa (4 ruoan kokonaisuudessa) oli pastaa eri muodoissaan. Oli hotellin päivällisestä kyse.
   
 8. parmesaaani Vierailija

  tuleeko ymmärretyksi jos sanoo näin:
  Soffro si celiachia/dermatitis erpetiforme.Per questo motivo i miei cibi non contienere la minima quantita dei seguenti cereali: grano,orzo,segala,avena.
   
 9. juuston ystävä Vierailija

  Ei kait tule ymmärretyksi knu eivät koko vaivaa tunne eivätkä siis välitä. Mutta kun kyselee , missä ei ole jauhoa tai vastaavaa, silloin osaa itse valita sopivan ruoan.
   
 10. "Matkailijatar" Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.04.2007
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vielä kyselisin kokemuksia hotellien puolihoidoista. Kannattaako keliaakikkona sellaista ylipäätään ottaa. Itse muistan aikoinani, että puolihoito otettiin, koska Italiassa se on edullisempaa kuin syödä "ulkona" joka ilta. Alkuruokana oli kyllä aina joko pastaa tai keittoa, jossa oli makaronia. Onko kenelläkään onnistunut hotellissa selittäminen, että haluaa gluteenitonta alkupalaa?
   
 11. relatkaa Vierailija

  Jos ei ole tarjolla risottoa tai keitossa makaronia, jätän yksinkertaisesti sen väliin, hotellien neljästä ruokalajista olen aina kolmea voinut nauttia, vaivatta. Leivät tuon suomesta mukaani, sekin vaivatonta.
   
 12. Kreikkaan menossa Vierailija

  Ollaan menossa Kreikkaan nyt kesällä ja en oikein tiedä miten siellä pärjää keliakian kanssa? Espanjassa kun kävin,siellä ei hirveän moni tiennyt mikä on keliakia, vaikka ravintolassa sanottiin että ei oli vehnää, niin silti saattoi kanan päällä olla korppujauhoja.. mutta toivoisin että Kreikassa olisi parempaa tuntemusta. Tietääkö kukaan mitään? :)
   
 13. jepulista joo Vierailija

  Kannattaa siirtää tämä kysymyksesi Kreikan sivulle, tämän on Italia sivu.
   
 14. keliaakikko Vierailija

  meidän perheen ratkaisu on ollut joka italianmatkalla, ja niitä on useita, huoneistohotelli. Tosin matkamme ovat aina sijoittuneet pohjoisitaliaan, jossa todella tiedetään keliakia ja myös maitoallergia. Ruokakaupoissa on ollut jokaisessa, paljon paremmat tuotevalikoimat kuin suomessa! Ja on löytynyt myös ravintoloista aina vaihtoehtoja.
   
 15. marrone Uusi jäsen

  liittynyt:
  24.02.2008
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Keliaatikko-ystäväni mukaan Italiassa ymmärretään keliakiaa paremmin kuin Suomessa, ja tuotevalikoima on paljon laajempi. Saavat kuulemma ilmaiseksikin tuotteita apteekista lääkärintodistuksella, ja ainakin Roomassaon täysin keliaatikoille omistautuneita ravintoloita. Pastat voi ruokalistalta helposti hypätä yli, Italiassa on valikoimien suhteen huomattavasti helpompaa kuin esim. Kreikassa.

  Aina vähän huvittaa mielikuvat siitä, että italialainen ruoka = pastaa ja pizzaa.
   
 16. kesäkerttuli Vierailija

  Hei, onkos Gardajärven ympäristössä keliaakikolle sopivia ruokapaikkoja?
  Kävimme mieheni kanssa lomareissulla siellä ja ihastuimme seutuun. Ja nyt mietimme koko perheen kanssa lähtemistä sinne, lapsista yksi on keliaakikko.
   
 17. anttoona Vierailija

  Italia on meidän keliaakikkojen kannalta kaikkein vaikein maa, johtuen tietysti pastaruoista yms. Kyllä sieltä ruokaa toki löytää mutta tarkkana saa olla. Siksipä lomilla on Italiaa ollut pakko välttää sen jälkeen kun keliakia puhkesi.
   
 18. kokemuksesta puhun Vierailija

  Sorry vaan mutta Kreikka on helpoin maa keliakikolle! Perustuu kokemukseen eli älä anna väärää tietoa. On myös aika hankala lähetä Gardalta ruokailemaan Roomaan!!!!
   
 19. kokemuksesta puhun Vierailija

  Mutta eihåän kukaan mene lomalle ruokaa laittamaan- Huoneistohotelleja on italiassa tosi vähän sitäpaitsi. Mitä tarkoitat maitoallergialla?
   
 20. kyllä toimii Vierailija

  Keliaakikkona Gardalla ei ole ollut mitään vaikeuksia saada gluteenitonta ruokaa. Pastan vaihdan keittoon tai risottoon (pitsoista en onneksi pidä), leivitettyjä leikkeitä (liha tai kala)en tilaa ja kun vielä aina sanon ruokaa tilatessani että sen tulee taatusti olla gluteeniton, niin koskaan ei ole ollut vaikeutta. Supermarketista löytyy leipä-keksi valikoimaa ja tietenkin eri pastoja gluteenittomana. Hotellin aamiaiselle otan kotoa mukaan jo leivät, olenpa nähnyt sielläkin olevan gluteenitonta leipää. Ystävälläni oli kerran Gardalla puolihoito hotellissa ja hän oli lapulle italiaksi kirjoittanut mitä hänen ruokansa ei saa sisältää ja homma oli kuulemma aivan loistavasti toiminut eikä hotellissa eikä muissakaan ravintoloissa oltu asiaa yhtään kummeksuttu.
   
 21. vaikea uskoa Vierailija

  että Italaissa olisi noin. Saattavat sanoa ettei ole kiellettyjä viljoja mutta kuka sen takaa. Fiksuinta on ateroida siten että itse listalta näkee (tutussa maassa) mitä voi valita eikä tarvi tarjoilijaa edes vaivata asialla.
   
 22. Kuule jos tilaan vasikanpihvin tai grillatun kalan pavuilla ja pinaatilla esimerkiksi, niin luuletko sie että siinä on jauhoja, mozzarella salaattikin jostain syystä on jauhoton, paistettu maksa sipulilla, tattirisotto, erilaiset salaatit ym ym listaa voi jatkaa loputtomiin, vai laittaistko sinä näihin edellämainittuihin ruokiin suomessakaan jauhoja. Pitzaa tai pastaa en ravintoloissa kyllä ikuna tilaa, mutta jos sinun mielestäsi ruoassa pitää aina olla jauhoja, niin siitä vaan. Suosittelen matkustamaan Italiaan, palaa sitten kertomaan kokemuksiasi. Minulla kyllä vaatimattomat tiedot italian gastronomiasta ja gluteenittomista ruoista vasta 40 vuoden ajalta.
   
 23. extra hyvää Vierailija

  Saattavat sanoa...... Sinä et voi käydä missään ravintolassa koskaan, et Suomessa etkä ulkomailla siis. Sinä joudut aina raahaaman matkoillesi kaikki ruoat ja aina asumaan apartementoksessa ja laittamaan itse aina ruokasi, ehkäpä sitten yksin matkustat. Kyllä tuollainen asenne rajoittaa aikatavalla elämää ja matkustamista jos ei mihinkään koskaan usko. Minä kyllä ruokalistasta näen missä maassa tahansa olenkin mitä haluan ja voin nauttia ja onko sinusta siitä jotain merkillistä vaivaa jos kysyt mitä ruoka sisältää ja miten se on valmistettu ja että minä haluan ruokani sellaisena ja sellaisena ja kaikki tämä asiallisesti ja ystävälllisesti esitettynä.. Etkö kehtaa kysyä, etkö halua palvelua , tunnetko mahdollisesti olevasi hankala asiakas jos kysyt.Ai niin ,mutta sinähän et usko mitä sinulle kerrotaan....
   
 24. celiachia Vierailija

  Ilman mitään viimekäden "tieteellisiä" lukuja: Suomessa on yli 20 tuhatta diagnosoitua keliaakikkoa. Italiassa 10 kertaa enemmän. Terveydenhuollon ja tilastoinnin eroavaisuuksista johtuen Italian luku on huomattavan epäluotettava - luultavasti varsin alakanttiin. Tarkempia tietoja saa heidän kotisivuiltaan, jonka olen tänne linkittänyt aikaisemmin.

  Tuosta löytyy Italian keliaakikkojen liiton suosittelemia ruokapaikkoja ym. paikkakunnittain.
  http://www.celiachia.it/ristoratori/ristoratori.asp

  Kyllä keliaakikko ulkomailla pärjää länsimaissa. USA on toistaisesksi ongelmallinen, paitsi suurten kaupunkien osalta.

  PS. Nuoren polven italialaiset ovat jo tiedostaneet sairauden olemassaolon heidänkin maassaan. "Legendat" siitä, että Välimeren maiden ihmisille tauti on tuntematon ovat totta. Kun et tiedä vaivasta, niin et tunne vaivaa - muuten vaan väsyttää ja laihtuu ja paha olla, ihollakin rakkuloita:)
   
 25. celiachia Vierailija

  Noinhan se menee, tulee ymmärrettyä. Lisää sivuilta:
  http://www.keliakialiitto.fi/view/categories.asp?document_id=169

  Sivuilla myös monelle muulle kielelle sama homma käännnettynä.

   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti