Hae Anna.fi-sivustolta

Kerrottavaa Natalista

Viestiketju osiossa 'Kaukomatkat' , käynnistäjänä Maracuja, 23.12.2003.

 1. Maracuja Vierailija

  Palasimme joulukuun alussa Natalista ja lueskeltuani näitä sivuja, ajattelin kirjoittaa hieman kokemuksia, kun niitä kerran kysellään. Ensinnäkin, on totta, ettei tässä kolkassa Brasiliaa juuri ole kulttuuri-nähtävää, kuten on Thaimaahan verrattu. Ja hiekkaakin riittää paljon, mutta jos yhtään vaivautuu lähtemään ja katselemaan muutakin kuin Ponta Negran aluetta, ei varmasti aika tule pitkäksi.

  Mielestäni parasta antia matkalla olivat ihmiset. Aina mahtava meininki paikallisilla ja brassi-turisteilla, minne tahansa menitkin, aina oli hyväntuulisia ja auttavaisia ihmisiä. Ja jos ei ollut yhteistä kieltä, asioita selvitettiin niin kauan, että ainakin luultiin tulleemme samaan lopputulokseen. Esim. monesta kaupasta lähdettiin itse opastamaan, jos kysyi vaikka rahanvaihtopistettä tai postia. Ja jos he eivät itse osanneet neuvoa tai ymmärtäneet, he etsivät jonkun, joka osasi. En ole missää muualla törmännyt näin palvelualttiisiin ja pelkästään hyväntahtoisiin ihmisiin. Ei puhettakaan, että olisivat palkkion toivossa näin tehneet.

  Rantakohteista minulla ei kovin paljoa ole kokemusta, mutta ainakin välimeren maihin verrattuna oli aika paljonkin eroa. Kauaksi ei tarvinnut lähteä, niin jo löysi aivan oman yksityisen ranta-kaistaleensa ja tuolla Ponta Negran vilkkaimmilla rannoilla ei kuitenkaan ollut tungokseen asti ihmisiä paitsi ehkä viikonloppuisin, kun paikalliset viettivät vapaa-aikaansa myös täällä ""olohuoneessaan"". Vesi oli ihanan kirkasta, vaikka aallot olivat kovat. Uiminen tosin ei juuri onnistunut, mutta aalloissa oli kiva vain leikkiä tai ratsastaa laudalla. Aika raskasta tosin eikä kovin syvälle kannata mennä, on se meren voima vaan todella kova. Aurinkoakaan ottaessa ei aika käynyt pitkäksi, niin oli paljon nähtävää, kun katseli ihmisten menoa ja puuhia, kuka pelasi jalkapalloa, kuka surffasi. Kaupustelijat uskoivat, jos sanoi não ja jos heidän myyntiartikkelinsa kiinnosti, oli hienoa ajakulua hieroa kauppoja ja tinkiä ja opetella siinä sivussa portugalin kieltä. Mainioita veikkoja useimmat myyjät ja tulivat myös tutuiksi siinä kahden viikon aikana. Ja tosiaan, jos on ranta-ihmisiä viimeisen päälle, ei rannalta tarvitsisi poistua ollenkaan. Nälkä ja jano ei pääse yllättämään, kaikkea mahdollista kiikutetaan tarjolle ja tuliaisetkin pystyisi kaikki ostamaan rantatuolista käsin. Helpompaa kuin netti-shoppailu. Ja jos ei vaikka paita-myyjällä ole juuri sellaista paitaa kuin olisit halunnut, ei hätää, hän lähtee käymään jossain ja tulee pian takaisin juuri sellainen mukanaan, mitä olit kysellyt, kätevää.

  Muuten vaate-ostokset kannattaa tehdä Natalin keskustassa, varsinkin alueella, missä paikalliset itse hoitavat shoppailunsa. Oli paljon halvempaa kuin näissä lukuisissa shoppingeissa ja myös mielenkiintoisempaa. Naisille oli tietysti tarjolla kaikkia kesäisiä vaatteita, t-paitoja ja bikinejä, mutta myös hirvittävä määrä farkkuja. Paikalliset pitävät farkkuja päivisinkin, joten niitä oli mittava valikoima, varmasti jokaista miellyttävät löytyvät. Muuten kengät olivat vain sandaaleja, joitain lenkkarintyylisiä löytyi ja vähän mummomaisempaa pikkukenkää. Miehille oli sitävastoin todella hyvännäköisiä kenkiä tarjolla ja muutenkin löytyi myös pitkähihaisia paitoja. Yleisesti ottaen aika laadukkaan oloisia vaatteita tekevät siellä päin maailmaa. Tosin löytyy sieltäkin nämä paikalliset henkat ja maukat, mutta ne erottaa oikeastaan jo pidemmälle. Joku sanoi tällä palstalla, että vaatteita löytyy, jos pitää tyylistä. Mielestäni siellä oli kaikenlaista tyyliä ja kaikenikäisille, etsivä löytää varmasti mieleistään. Huomioitavaa on, että koot ovat usein pieniä, koko 42 muistaakseni yleisesti vastasi kokoa 38, tosin poikkeuksiakin oli, joten sovittamiseen kannattaa varata aikaa. Ja G-koko (L) oli monesti se M-kokoa vastaava, mutta silloinkin pitää olla aika hoikka. Kengissä oli päinvastoin, paikallinen koko 36 vastasi meidän 38. Mutta näihin tottui, oli monessa kengässä merkittykin EU-koko erikseen. Ja myyjät ovat innokkaita auttamaan, ei tarvitse itse hakea, paitsi tietysti näissä isommissa kaupoissa ja tavarataloissa. Ostoprosessi oli muuten aika mielenkiintoinen. Ensin yksi myyjä otti tuotteet mukaansa ja vei ne henkilölle, joka laski hinnat lapulle. Tämän lapun kanssa mentiin sitten kassalle, jossa maksettiin ja kuittia vastaan haettiin sitten pakatut tavarat kolmannelta luukulta. No ei joka paikassa näin toimittu, mutta monesti. Eikä tarvitse miettiä etukäteen, että mitenköhän tässä kaupassa tämä hoituu, kyllä sinulla on aina vähintään yksi myyjä opastamassa ja myymässä tietysti lisää.

  Vielä näistä pakollisista retkistä. Buggy-ajelu dyyneillä on tosiaan se must-juttu. Ota paikalliselta matkatoimistolta reissu, on paljon halvempaa. Rannalta löytää näitäkin, hyvin englantia puhuvia matkatoimistojen edustajia, jotka tulevat kyllä itse tarjoamaan, ei tarvitse haeskella. Hinnoissa hieman tinkimisen varaa, mutta n. 50Rs/henkilö. Erittäin hyvät kokemukset ja mahtavaa kyytiä sai tuolla ""vuoristoradalla"". Toinen must-reissu on mielestäni Pipan kylä. Mahtava tunnelma varsinkin illalla (kannattaa jäädä yöksi, ei maksa paljoa) ja luonto rehevämpää kuin Natalin lähistöllä. Hieno paikka. Vuokraa auto (buggy maksoi 100 Rs/päivä, pikku Fiat 50Rs) tai mene bussilla, ei kannata mitään matkatoimiston valmiita retkiä ottaa, turhaa maksamista.
  Ja kuten todettu, Natal on vielä pieni kaupunki. Uskaltaa liikkua myös syrjemmällä, joskaan ei varmaankaan slummeihin kannata mennä. Erittäin mielenkiintoista ja avartavaa nähdä paikallisten elämää ja tapoja. Ja helposti pääsee vain hyppäämällä johonkin paikallisbussiin. Jos eksyt, kysy vain neuvoa, ovat siis avuliaita. Neuvovat oikeaan bussiin tai oikeaa reittiä.

  Ruokaa vielä kehuisin, varsinkin katkaravut ja hedelmät olivat mahtavia. Paikkoja oli monia, mutta mainitsen vain Ponta Negran pääkadun Camaroesin, aah, todella herkullista. Lounas-aikaan ""kiloravintolat"" kannattaa testata. Saa valita kaikenlaisista herkuista itseä miellyttävät ja omaan nälkään sopivan satsin. Toinen hyvä juttu ovat pienet grillit, jotka tosin näyttävät aika epähygieenisiltä, muttei meidän kohdalle ainakaan sattunut mitään pöpjä. Herkullisia liha-ja juustovartaita mm. ja pienellä rahalla.

  Tuli aika paljon tekstiä, kun on niin paljon kerrottavaa. Vastaan mielelläni kysymyksiin, jos vain osaan. Ihanaa reissua teille, joilla on vielä mahtava kokemus edessäpäin. Feliz Natal!
   
 2. Tonttu Vierailija

  Allekirjoitan koko tekstin !!!

  Pipasta vielä senverran että sieltä kannattaa ostaa taidetta; esim tauluja. Ovat paljon halvempia kuin esim Ponta Negrassa.

  Tibau Do Sul oli taasen ihan ""kuollut"" paikallinen kylä. Tosiaan pari-kolme hotellia ja ehkä tuplat ravintoloita.

  Huom !
  Kaikki Paraisoon menijät: Ruoka hotellilla on tosi huonoa!
  Mutta ei hätiä mitiä, koska kylällä löytyy pari-kolme tosi hyvää ruokapaikkaa. Ja Pipassahan mekin vietimme kaikki päivät ja suuren osan iltojakin. Matka Delffiinibusseilla maksaa vain 1 Realin suunta (hotellin bussi 3 Real / suunta).
   
 3. Päivi Vierailija

  Kiitos paljon vinkeistäsi. Viestisi oli mukavaa luettavaa, matkakuume nousee - lähtöön on kaksi viikkoa vielä!
   
 4. Kati Vierailija

  Hei Maracuja, kiitti älyttämästi kertomuksestasi Natalista.
  Olemme itse lähdössä vasta helmikuun lopussa, mutta nyt on jo niin into päällä että ei malttaisi millään odottaa!!
   
 5. Natalia Vierailija

  Nostetaas ylemmäs hyvää tietoa Natalista
   
 6. : ) Vierailija

  Kiitti tiedoista vielä kolme viikkoa ja ei millään jaksais, mutta ihana kun on tälläisiä kirjoittajia......
   
 7. Chillycat Vierailija

  Olemme menossa 22.11 Ponta Negraan.
  Olisi kiva kuulla lisää kulkuyhteyksistä Pontan ulkopuolelle.
  Onko esim. paikallisilla matkatoimistoilla retkiä muualle kuin ihan Pipaan tai lähistölle ?

  Huomasin että Natalissa on joulukuun alussa isot karnevaalit. Pääseekö Natalista kätevästi illalla/yöllä pois ja onko se yksinäiselle naiselle turvallista ? Kaikki majapaikat Natalissa varmasti ihan täynnä karnevaaliaikaan.

  Onko Pontassa muuta ohjelmaa kuin auringonotto, nähtävyyksiä tai museoita ?

  Entä ilta-elämä ?
   
 8. Peikko Vierailija

  Ponta Negrassa kannattaa ehdottomasti käyttää hyväkseen paikallisia opaspalveluja, esim. BB Travelilla on käytössään liuta paikallisoppaita, jotka puhuvat englantia. Kerätkää porukka ja tehkää diili pikkubussin/ pakun vuokrasta päiväksi- oppaat ajeluttavat teitä ympäriinsä ja kertovat kaikesta kaiken! Halpaa ja kätevää.

  Karneevaalit on ihan ehdoton juttu. Älä kuitenkaan lähde yksin, vaan lähde mieluummin Finkkujen järkkäämälle ""retkelle"". Alueiden sisäpuolella oleilu on maksullista, ja näin ollen köyhimmät paikalliset hengailevat alueiden ulkopuolella- jossa ei ole kovin turvallista olla. Järjestetyille kuljetuksille lähtee aina siviilipoliisit mukaan.

  Ponta Negrassa ei ole muuta tekemistä kuin auringonotto, syöminen ja juominen.... sen takia suosittelenkin että lähdet vaikka Natalin keskustaan, boheemikylään Pipaan tai vaikkapa miljoonakaupunki Recifeen asti (älä kuitenkaan yksin).

  Iltaisin Ponta Negrassa on useassa paikassa live musaa ja hyvä meininki.... Nautihan!

   
 9. Eve Vierailija

  Karnevaaleilta päääsee taksilla takaisin Ponta Negaraan, ei maksa paljoa. Taksin saa lennossa kadulta. Kannatta jäädä vielä sen jälkeen kun matkatoimistojen ryhmät lähtee (noin klo 23), sen jälkeen bileet vastaa alkaakin ja tulet tutuksi paikallisten ihmisten kanssa katsomossa. Vuosi sitten tarjoilivat meille eväitään, opettivat tanssimaan, kertoivat elämäntarinoitaan käsillä kun ei ollut yhteistä kieltä.
   
 10. chillycat Vierailija

  Täytyy sitten varmaan kerätä joku poppoo paikan päältä mukaan retkeilemään tai karnevaaleille.
  Olen nimittäin tokan viikon yksin reissussa...
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti