Hae Anna.fi-sivustolta

 1. Anna.fi:n keskustelut siirtyvät Kaksplus.fi:n alle 1.12.2020.

  Tästä syystä käyttäjätunnukset lakkaavat toimimasta. Voit luoda uudet tunnukset Kaksplus.fissä osoitteessa keskustelu.kaksplus.fi/register

  Tervetuloa edelleen keskustelemaan kiinnostavista aiheista osoitteeseen keskustelu.kaksplus.fi

  Ystävällisin terveisin,

  Annan toimitus
  Dismiss Notice

Kevyttä eväsruokaa

Viestiketju osiossa 'Keventäjän ruokavinkit' , käynnistäjänä Työt alkavat taas, 30.07.2011.

 1. Työt alkavat taas Vierailija

  Aloitin terveellisemmän syömisen kesällä ja kaipaisin ideoita hyvistä kevyistä ruuista, jotka voi ottaa työhön evääksi. Meillä on kyllä työpaikllla lounasmahdollisuus mutta olen siirtynyt etupäässä omiin ruokiin.

  Voi olla kylänä tai kuumana syötävää, ei väliä. Semmoista että säilyy, esimerkiksi salaatit saattavat lässähtää. Kunnollista keittiötä ei työpaikalla ole, joten siellä on vaikea pilkkoa mitään, korkeintaan sekoittaa valmiiksi pilkottuja ainesosia keskenään. Työmatka kestää toista tuntia suuntaansa ja lounaaseen on useampia tunteja aikaa, vaikka ruuan saa jääkaappiin odottamaan.

  Jonka valmistus ei ole työlästä. Ja ei maitoa (kevytjuustot ok), ei perunaa eikä valkosipulia, inhoan niitä kaikkia.
   
 2. ei ylipainoinen Vierailija

  Ap, jätä ensimmäisenä ne lounaspaikat kokonaan pois. Ovat epäterveellistä "äitien tekemää" laitos-valmisruokaa, joka on lisäksi aika pahaakin. Käy joskus sitten iltaisin oikeassa ravintolassa herkuttelemassa, saat enempi euroillesi vastinetta.

  Tee ihan kotiruokaa. Tee isoja annoksia joita pakastat. Joskus voit pitää salaattipäiviä, mutta itselläni ei nälkä katoa ainakaan pelkästä salaatista vaikka teen kevyttä työtä.

  Kun duunipaikalla on pullatarjoiluja sun muita, opettele kieltäytymään. Tai ota joskus, jos on jotain erityisherkkua tarjolla mutta älä joka ikistä pakkopullanpalaa.

  Ja näpit taskuun suklaahyllyillä duunin jälkeen kun käyt kaupassa ostamassa perheellesi ruokaa :D
   
 3. Työt alkavat taas Vierailija


  Olet oikeassa mitä tulee työpaikan lounastarjontaan: meillä vaihtui yrittäjä ja ruoka huononi, mitä ihan yleisesti valitetaan. Siksi siirryin eväisiin, mutta totesin että niiden keventäminen on paikallaan.

  Pullaa en ole ottanut tähänkään saakka paitsi jos sen ottamattomuus herättää kiusallista huomiota, näin saattaa käydä jos on ulkopuolisia. Ja kaikki makeiset ja makeat keksit ym. kannattaa jättää väliin, tiedän kun ostan yhden, se ei jää siihen, vaan kierre jää päälle.

  Rupean kohta valmistamaan kanafilettä alkuviikoksi, sen kanssa vihanneksia ja ruisleipää. En hirveästi viitsisi iltaisin käyttää aikaa ruuanvalmistukseen, kun päilälle työmatkoineen tulee mittaa 10 - 14 tuntia tilanteesta riippuen, käytän ajan mieluummin mukavaan harrastukseen.
   
 4. tee ruokalista Vierailija

  Ensin vinkkaan tekniikan joka auttoi itselläni: Tee ruokalista, esimerkiksi 4 viikon. Kun kokkaat kotona pakastuskelpoista ruokaa, tee niin paljon että saat pakkaseen pari satsia. Näin pääset välillä helpommalla, kun voi olla viikolle useampi ruoka jo valmiina. Kaikki ruoka ei tietysti toimi näin, esimerkiksi salaattia ei voi tällä tavalla ennakoida.


  Sitten muutama ehdotus ruokalajeiksi:

  - minestronekeitto
  - kirkaslieminen kalakeitto (ilman perunaa)
  - kasvissosekeitto ilman kermoja tai juustoja
  - jauhelihakeitto pastalla tai bataatilla (jos se peruna ei maistu)
  - kanakeitto pastalla tai maissilla
  - tom yam

  - kana-sieni-sipuli-seoksella täytetty paprika (kestää hyvin pakastusta)
  - kanafile ja pinaatilla ja maissilla ryyditettyä ohraa

  - uunissa paistettua lohta, paprikaa ja sipulia
  - kalahampurilaiset eli paistettu kalafile, ruispalasämpylä, haudutettua sipulia ja tomaattia
  - keitettyjä munia, tonnikalaa, ja vihanneksia (esim. jääsalaatti, tomaatti, meloni)
  - uunisei katkaravuilla + inkivääriporkkanat

  - jauhelihawokki paistijauhelihasta, lämmitä ja ripauta töissä tuoretta yrttiä sekaan
  - jauhelihakastike tomaattipohjaan, runsaasti porkkana- ja selleriraastetta sekaan + ohra/riisi
  - kaalikääryleet kiinankaalista

  - karjalanpaisti, etikkapunajuurta ja ohraa tai perinteistä makaronia + tomaatti-sipulisalaattia
   
 5. hyvät ohjeet... Vierailija


  ...hyvät vinkit mutta kiitos pyydän: älkää tuoko duuniin kalaruokia evääksi. Haisee nimittäin melkoisen kuvottavalta, koko loppupäivän koko tila, riippuen ilmastoinnista.
   
 6. hajuhaitta Vierailija

  Jos kala kielletään hajun perusteella, niin minä ehdotan seuraavia saman syyn nojalla kieltoon:

  - kahvi
  - einekset (etenkin liha- ja kanapyörykät) ja suojakaasuleikkeleet
  - kaalilaatikko
   
 7. samaa mieltä osin Vierailija


  Ai, mielestäni kaffi tuoksuu hyvälle, ja useimpien mielestä näin :)

  Mutta kyllä, etenkin nuo pyörykät.. kun pussin avaa.. hyh! Kieltäisin myös jugurtit, haisevat sellaiselle happamelle. Kaaliruoat myös pannaan, sekä maksalaatikko ja voimakkaat juustot sekä valkosipuliruoat, etenkin maitopohjaiset.

  Kaveri on pienessä toimistossa työssä, jossa on kalaruoat kielletty hajuhaittojen takia. Samoissa tiloissa käy asiakkaita, ja kukaan -ei siis kukaan- halua haistella sellaista loppupäivää.
   
 8. Työt alkaa taas Vierailija

  Huh huh tuota ruokalistaa....olen ihminen enkä talouskone. Ja noin 10 litran pakastimeen mahtuu tavaraa kovin rajallisesti. Se oli asunnossa kun ostin sen, en ruvennut sitä varten aivan uutta kaappia vaihtamaan.

  Ihan hyviä lajeja kyllä kaikki. Mutta esimerkiksi karjalanpaistihan on tuntilausia uunissa - kuka semmoisia aikoja rupeaa kykkimään kotona sitä vahtimassa?
   
 9. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 111
  Saadut tykkäykset:
  17
  Aika monikin ihminen sitä karjalanpaistia tekee. Töistä tulellessasi laitat paistin uuniin eikä sen tarvitse olla uunissa yli kolmea tuntia. Yhtenä päivänä voit syödä karjalanpaistia perunoiden ja karjalanpiirakoiden kanssa ja lopusta paistista saat hyvää lihakeittoa juureksia ja perunoita lisäämällä.
   
 10. Historiantutkija Vierailija

  Kokeile joskus tehdä kasvisruokaakin, niin elät terveenä pitempään.
   
 11. varmasti niin Vierailija


  Mutta kasvisruokavalion saloihin tulee perehtyä kunnolla tai homma kusee pahemman kerran. Vitamiinit on saatava. Tee homma kunnolla niin varmasti ok!

  Mutta sellainen kasvisruokavalio, joka on se tavallisin, ei ole järkevä, eli että syödään vähän salaattia ja "äitientekemää" kasvispihviä (rasvaa enempi kuin makkarassa), ja jälkkäriksi vedetään suklaalevy ja sipsejä ja kilot senkuin lisääntyvät. Ihmetellään kun paino kasvaa vaikka ollaan niin kasvissyöjää... Näitä on liikaa, pilaamassa aitojen kasvissyöjien mainetta.
   
 12. ode58 Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  853
  Saadut tykkäykset:
  0
  Keitot ovat mielestäni loistavia eväsruokia ja ne yleensä vain paranevat lämmitettäessä. Niitä voi vaihdella: kasvis-, liha-, kalapohjaisia keittoja - vain mielikuvitus on rajana. Maitoa, perunaa tai valkosipulia ei tarvitse laittaa mihinkään.

  Seuraksi esim. ruisleipää, juustoa ja vaikka tomaattia. Jälkiruuaksi hedelmä. Terveellistä, ravitsevaa ja halutessasi myös kevyttä.
   
 13. karjalanpaistista Vierailija

  Karjalanpaisti on todella vähän kontaktiaikaa vaativa ruoka:

  joko valmiit palat laitetaan astiaan tai isompi pala pilkotaan. Sekaan kokonaisia pippureita, laakerinlehti, suola/soijaa/kuutio. Kuoritaan pari sipulia ja lohkotaan. Halutessaan voi laittaa porkkanaa sekaan. Uuniin hetkeksi ilman nestettä ja vähän ajan päästä liemi sekaan.

  Annetaan olla se pari kolme tuntia ja purkitetaan.

  Ei ole kovin paljon helpompaa ruokaa olemassakaan.
   
 14. Työt alkaa taas Vierailija

  No siinä vaiheessa eletään puolenyön aikaa, jolloin olen jo nukkumassa, en todella ala laittaa isotöisiä ruokia sanotaan vaikka illalla kahdeksalta. Ja taas niitä perunoita....niiden tuottamisen saiai lopettaa kokonaan. En syö perunaa, jota pakotettiin syömään koulussa. Niitä esitettyjä perunakeittoja.

  Karjalanpaistia laita jouluksi ja se riittää. Elämä ei ole yhtä kotia ja ruuanlaittoa.
   
 15. Työt alkaa taas Vierailija

  Tästä olen samaa mieltä, keitot on hyvä vaihtoehto. Nopeasti valmista ja riittoisaa.
   
 16. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 111
  Saadut tykkäykset:
  17
  Jos sinulla on sähköuuni voit jättää sen karjalanpaiston yöksi uuniin, kun sähköuunin saa laitettua tarpeeksi pienelle, että uskaltaa jättää ruuan sinne yöksi. Itse en nän voi tehdä, kun minulla on kaasuhella.

  Oletko myös viikonloput kaikki töissä, ettei ruuanlaittoon jää edes silloin aikaa?
   
 17. Niin no Vierailija

  Aloittajan ei tietenkään tarvitse tehdä karjalanpaistia, mutta se tosiaan on vähän vahtimista vaativa ruoka. Sen voi vaikka viikonloppuna tai muuna vapaapäivänä panna uuniin ja siellä se valmistuu lähes itsekseen. Myös kaikki esitetyt keitot voi tehdä ilman perunaa, eikä valkosipulikaan ole pakollinen, ellei siitä pidä.

  Keitto säilyy jääkaapissakin hyvänä muutaman päivän, joten jos teet yhtenä päivänä ison annoksen, voit ottaa sitä useampana päivänä töihin evääksi. Kaikki eivät halua samaa ruokaa syödä useana päivänä peräkkäinen, mutta niin toimien välttyy jokapäiväiseltä kokkailulta.

  Meillä tehdään esimerkiksi kasvissose-, vihannes-, kala-, liha-, makkara-, minestrone-, tomaatti-, porkkanasose-, broileri-, herne-, pinaatti- ja borchkeittoja. Osaan näistä minä laitan myös perunaa, mutta sen voi jättää pois. Purjo-perunasosekeitto taitaa olla ainoa, joka muuttuisi olennaisesti, jos se tehtäisiin ilman perunaa.
   
 18. Vanha kääkkä Vierailija

  Jos ei viitsi/halua käyttää aikaa ruoanvalmistukseen, niin ap:n on varmaan parasta tyytyä saarioisten äitien eväisiin. Ruoka kun ei vain valmistu ihan itsekseen vaan sen tekemiseen täytyy hieman panostaa.
   
 19. kääkkä2 Vierailija


  Lisäksi on myös itsetehdyt lihapullat, wokkiruokia (suikaleita myös valmiina pakastealtaassa), kastikkeet, ym ym.
   
 20. Työt alkaa taas Vierailija

  En toki, mutta en myöskään kyki asunnosa viikonlopppuja. Äkkiä vain jotain napaan ja menoksi. Mutta kuten sanoin, niin karjalanpaisti on hyvä ruokalaji: kun teen sitä, korvaan osan lihasta juureksilla eikä se ainakaan huononna makua.

  Yöksi uuniin...uskaltaisikohan. Käy pian niin, etten saa nukutuksi kun tulee tunne että sitä pitää valvoa. Aivan kuin joskus aikojen alussa, kun laitoin joulukinkkua. Pelkään että neste loppuu ja kuiva liha siellä sitten vain käsisee itsekseen. ;utta ehkä jos laittaa vähän yli 100 astetta...kypsyyköhän se liha niin alhaisessa lämpötilassa.
   
 21. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 111
  Saadut tykkäykset:
  17
  Kypsyy hyvinkin noin alhaisessa lämpötilassa, jos ensin lämmität uunin 250 asteiseksi ja annat padan olla uunissa tuossa lämpötilassa noin 1/2 tuntia ja sitten pienennät lämmön tuohon noin 100 asteeseen. Muista laittaa tarpeeksi nestettä ettei pääse kuivumaan. Tarpeeksi on niin paljon, että lihat kunnolla peittyvät nesteesen. Voit laittaa myös juureksia ja lempimausteitasi ja näin saat evääksesi mielesi mukaista lihapataa, jonka kanssa et perunoita tarvitse syödä vaan juurekset korvaavat sen perunan. Sähköuunissa tosiaankin voi paistaa kinkunkin yöllä, kun sen lämpötilan saa laskettua alemmas kuin kaasu-uunissa.
   
 22. karjalan mummo Vierailija


  Voi sen tosiaan noinkin tehdä, mutta pakko ei ole lämmittää ensin noinkaan kuumaksi. Alkuperäisen karjalanpaistin tai lihapotin tekijät laittoivat lihan uuniin leipomispäivän päätteeksi ja hyvää tuli. Silloinhan ei enää lämpötila ollut lähtötilanteessakaan tulisen kuuma.

  Karjalanpaistiinkin voi juureksia laittaa. Isoisoäitini opetti äitini tekemään karjanlanpaistia ja hän laittoi vähintäänkin sipulia ja porkkanaa (hänen mielestään ehdottoman tärkeitä) ja vaihdellen sitten naurista ja tai lanttua. Lihojakin saatavuuden mukaan eri lajeja eli sian-, naudan-, lampaanlihaa ja joskus jopa jotain riistaa. Hän saattoi laittaa myös sisäelimiä mukaan. Karjalassakin tehtiin ruokia sen mukaan, mitä milloinkin oli tarjolla.
   
 23. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 111
  Saadut tykkäykset:
  17
  Taisi niitä ohjeita olla yhtä monta kuin kokkejakin eli jokaisella on oma ohjeensa tähän ruokaan.
   
 24. pakastin Vierailija


  Voihan sitä keittoakin vaikka pakastaa, niin ei tarvitse ihan peräkkäisinä päivinä syödä samaa ruokaa.
   
 25. Lunchbox Vierailija

  Ap:lle. Pastasalaatti on helppo ruoka, eli hieman pastaa ja siihen vihanneksia tai kasviksia ja ihan vähän aurinkokuivattua tomaattia tai sen öljyä makua antamaan sekä kananpaloja, tai tonnikalaa. Jälkimmäinen tosin haisee, joten se voi olla pannassa työpaikalla.

  Samalla tavalla voi riisiin/ruisriisiin sekoitella kasviksia ja vihanneksia. Kun salaatissa on jotain jämäkämpää salaatinlehtien sijasta, ruoka pitää nälkää poissa kauemmin. Kaikista helpoin lounasruoka kuitenkin on sekoittaa keskenään raejuustoa, tonnikalaa ja pakastevihanneksia.
  Välipalaksi rahkaa ja marjoja tai vaikka kirsikkatomaatteja purkista suoraan suuhun.

  Aamiaiselle kannattaa lisätä yksi keitetty kananmuna, josta saa proteiinia ja se pitää nälkää poissa pidempään kuin esim. pelkkä leipä tai puuro.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti