Hae Anna.fi-sivustolta

Kiinalle Lähi-Itä geopolitiikkaa

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä vierailija, 29.07.2020.

 1. vierailija Vierailija

  Länsimaiden eripuraisuus Lähi-Idässä on johtanut USA:n nykyjohdon avustuksella Israelin tukemiseen, mikä on antanut tilaa Kiinan kommunistihallinnolle tukea palestiinalaisia. Viikko sitten Palestiinan presidentti Mahmoud Abbas ja Kiinan presidentti Xi Jinping jakoivat hyväksyntää toisilleen puhelimitse.

  Abbas ymmärsi kiinalaisia Hongkongin kysymyksessä ja Jinping puolestaan palestiinalaisia itäisen Jerusalemin julistamisesta Palestiinan pääkaupungiksi. Puheet voivat olla diplomatiaa, sillä Kiinalla on hyvät suhteet Israeliin. Kiina ei ole pyrkinyt rauhanvälittäjäksi samalla tavoin kuin länsimaat aiemmin, joten tuskin nytkään siitä on kysymys, koska maa ei halua sotkeutua ikuisuuskysymyksiin, joita on itselläkin liiaksi asti.

  Lähi-Idän muutkin valtiot ovat havainneet, että maailmanpoliisin toiseksi tekijäksi on nousemassa Kiina, joka ei hohkaa asein missään päin, mutta laajentaa geopoliittista reviiriään kauppasopimuksin ja suurten projektien avulla. Yhdysvallat on vaikeassa välikädessä, sillä demokraattinen valtio joutuu tyytymään päätöksiin, joita yritysjohtajat tekevät talouskysymyksissä. Sen sijaan Kiina on keskusjohtoinen maa, missä YK:n ihmisoikeudelliset tai ilmastopoliittiset kysymykset eivät nouse samalla tavoin otsikoihin kuin länsimaissa.
   
 2. vierailija Vierailija

  Ruotsi on jo tunnustanut Palestiinan, joten on Kiinan kanssa tällä kertaa ulkopoliittisesti samanmielinen, vaikka jännitteitä maiden välillä on enemmän kuin tarpeeksi. Tai kiinalaisista ei tiedä, koska ovat Israelinkin ystäviä, vaikkeivat ruotsalaiset olekaan.

  Suomen ulkopolitiikka on kiinamielistä jo senkin vuoksi, että pandapolitiikka on voimissaan. Tarkoittanee sitä, että yhden Kiinan politiikka on hyväksytty, eikä Taiwania suosita kauppakumppanina. Sen vuoksi ei ostettu sieltä edes hyviä kasvomaskeja, vaikka niitä tarjottiin ja tarvittiin.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti