Kipulääkkeet synnytyksessä?

  • Viestiketjun aloittaja Tyhmä kysymys
  • Ensimmäinen viesti
Inkku78
Mun näkemykseni asiasta:
Buranaa ei tosiaan suositella enää lopussa, se voi sulkea ennenaikaisesti sydämessä olevia sikiöaikaisen verenkierron reikiä ja siten ohjata veren keuhkoihin ennen aikojaan, ja vauva joutuu hapenpuutteeseen. Panadol harvemmin varmaan on riittävä kipulääke, jos sitä ylipäätään tarvitsee (en ole synnyttänyt, mutta voisin kuvitella kun niitä olen sivusta seurannut, että sama olisi jo sitten synnyttää täysin luomuna), ja vaikutustakaan ei välttämättä malta odotella kovin kauan. :D Nuo piikkiopiaatit annetaan vain niin aikaisin, että ne ehtivät poistua vauvan elimistöstä ennen syntymää, myöhemmässä vaiheessa sitten on muita kivunlievityskonsteja (epiduraali yms, mikä siis vaikuttaa selkärangassa äidin kipuhermoja puuduttavasti eikä niinkään "huumaa" äitiä tai vauvaa), mikäli niitä tarvitsee.
 
itsekin luomuna
Meillä kyllä kätilö sanoi, että huomaa lapsesta jos äiti ei ole saanut mitään puudutteita/kivun lievennystä koska lapsi onheti alusta alkaen virkeä. Mutta en usko muuten niillä olevan vaikutusta.
 
ymmällä
minäkään en ymmärrä miten se epiduraali sen vauvan puuduttaisi kun eihän sitä anneta verenkiertoon. eihän se äidilläkään vaikuta ylävartaloon.
yhden abortin olen tehnyt ja sain niihin supistuksiin panacodia, jota otin muistaakseni 3 eikä se auttanut yhtään. en ollut juuri nukkunut ja tuon pitäisi vielä väsyttää niin mitä vielä, kieriskelin sängyssä kivusta eikä todellakaan tullut uni silmään. en siis usko panacodin voimaan varsinaisessa synnytyksessäkään.
 
Jeps vanhempi...
Buranaa synnytyskipuihin ;) Näin voi sanoa vain synnyttämätön henkilö. Jotkut voivat pärjätä ilman mutta harvassa ovat. Joidenkin on pakko, jos ei ehditä antaa/tms. tulee muita ongelmia. Mutta tilannetta voisi verrata, että joku ehdottaa migreenissä että otappa yksi asperiini.
 
Siiriz
Eiköhän noiden puudutteiden käyttöön vaikuta aika paljon myös kätilön asenne. Itse olisin voinut aivan hyvin kokeilla ns. luomu-synnytystä, mutta kätilö monta kertaa ehdotti parakervikaalipuudutusta, jotta jaksan sitten ponnistusvaiheen paremmin. Se sitten laitettiin. Tuskinpa tuo enää syntyvään lapseen juurikaan vaikutti, koska lapsi syntyi noin 5 tuntia puudutteen laiton jälkeen ja sen vaikutusaikahan ei tunnetusti ole kovin pitkä. Yleisesti ottaen ymmärrän kyllä, että jos on pitkä synnytys, kuten omalla tuttavallani, 18 tuntia, niin jotain kivunlievennystä kyllä saa. Nuo yhdessä otsakkeessa mainitut Pe... ja muistaakseni joku toinen, eihän niitä edes anneta sen jälkeen, kun avautumisvaihe on käynnissä. Yleisimmät lienevät epidural (joka ei vaikuta vauvaan mitenkään) ja parakervikaali, jonka vaikutusta seurataan, mutta jota käytetään niin rutiininomaisesti, etten usko sen juurikaan vauvaan vaikuttavan. Mites spinaalipuudutus, siitä ei ole tietoa eikä kokemusta. Mutta kuten sanottu, minä menin ainakin kätilön ehdoilla ja hän ehdotti kivunlievitystä, joten saa kyllä kätilökunta syyttää ihan itseään, jos nykyäidit "eivät anna kehoaan vauvan käyttöön". Tärkeintä, että vauva syntyy ja saa mukavan alun, kivunlievityksineen tai ilman.
 
hyvät ihmiset
Synnytyskipu on niin paljon voimakas kipu, että jos niitä ruvettaisiin käsikauppalääkkeillä hoitamaan, niin hoitoannokset olisivat aika melkoiset, eivätkä silti auttavat. Niillä annoksilla varmasti tulisi enemmän haittavaikutuksia, kuin esim. suun kautta otettavalla tramadolilla (Tramal) joka on tarkoitettu nimenomaan keskivaikean/vaikean kivun hoitoon (luokitellaan heikoksi opioidiksi). Tramadoli kuitenkin aiheuttaa esim. pahoinvointia. Epiduraalikivun hoidossa päästään suhteellisen pienillä hoitoannoksilla haluttuun tulokseen, ja haittavaikutukset ovat vähäisiä. Yhtälailla laskimon- tai lihaksen sisäisesti annettu lääkemäärä suun kautta otettua pienempi, vaikka totta on että näin annettuna niillä on joitakin haittavaikutuksia. Ammatti-ihmiset ovat kuitenkin synnytyksissä työkseen, he tietävät lääkkeiden mahdolliset haittavaikutukset ja kuinka niiden ilmetessä tulee toimia. Varmasti ammatti-ihmiset myös osaavat perustella miksi nämä lääkkeet on käytössä hyviksi todettuja, epäilen että esim. naapurisi ei naistenlehtitasolla kovin syvälle asiaan ole perehtynyt ;)
 
kokemuksensyvärintaääni
En voi mäkään sanoa muuta kuin että synnytä ensin ja tule sitten uudestaan ehdottamaan Buranaa kivunlievitykseen :) Ei millään pahalla... Koin luomusynnytyksen pikkukakkosesta kun mitään ei ehditty antamaan ja voin vannoa, että Burana siinä tilanteessa ei olisi auttanut mitään. Kyllä nainen ne kivut kestää, mutta kyllä se kivunlievitys vaatii vähän tujumpia aineita...
 
ihmettelijä...
Ihan vaan kysyisin, mistä ap on päässyt siihen käsitykseen, että nimenomaan se lääkkeen antomuoto olisi ratkaiseva vauvan kannalta? Eli miksi lihakseen pistettävä lääke olisi vaarallista, mutta suun kautta otettu ei? Monilla lääkkeillä on mahdollista annostelu sekä pistoksena että suun kautta, mutta ei sillä lääkkeen vaikutukseen ole yleensä muuta eroa kuin että pistoksena vaikuttaa hiukan nopeammin.
 
Nin-a
Alkuperäinen kirjoittaja Tyhmä kysymys:
Tietääkö täällä joku miksei synnytyskipuja voida hillitä suun kautta otettavilla kipulääkkeillä? Tutkiskelin netistä ja näyttää olevan pelkästään pistosmuodossa kaikki nuo kivunhillitysmenetelmät mikä tuntuu aika oudolta, jos ei oteta huomioon ilokaasua. Lisäksi pistoksena annettavat kipulääkkeet ovat voimakkaita ja haitallisia sikiölle. Luulisi että tujumpi annos jotain perus-buranaakin (tms.) voisi turvallisesti viedä terävimmän kärjen kivulta.
Eihän niitä peruskipulääkkeitäkään (esim. Buranaa) saa ottaa raskauden aikana koska eivät ole sikiölle hyväksi. Ainoastaan paracetamolia voi raskausaikana käyttää eli käytännössä panadolia.
 
Nin-a
Alkuperäinen kirjoittaja pian kahden äiti:
Kyllä Panacodia voi ottaa raskausaikana. Minulle on määrätty sitä migreeniin, mutta eipä sekään auta. En usko, että suun kautta otettavat lääkkeillä olisi vaikutusta synnytyskipuihin. ;-) Ja nehän leviävät koko elimistöön, kun taas esim. kohdunkaulan puudutus (jonka itse sain) vaikuttaa paikallisesti ja minulla se auttoi täysin.
Pharmaca fennica kertoo Panacodista seuraavaa:

Raskaus
Parasetamoli: Ei tunneta riskejä käytettäessä raskauden aikana.
Kodeiini: Neonataalisten vieroitusoireiden riski tulee ottaa huomioon pitkäaikaisen käytön yhteydessä raskauden aikana.

Että eipä sekään nyt aivan vaaraton ole, mutta jos oletettu hyöty äidille on suurempi kuin oletettu haitta niin syödähän sitä voi.
 
Nin-a
Alkuperäinen kirjoittaja +-+-+:
huom:lle:

Buranaa SAA ottaa 3. raskauskolmannekseen saakka. Viikolta 28 eteenpäin ei sitten enää. Ei kannata tänne tulla kirjoittamaan tuollaisia omia mielipiteitään/uskomuksiaan, joilla ei ole mitään totuuspohjaa. Tarkista asia vaikka lääkäriltäsi. Toki jokainen päättää itse mitä lääkkeitä haluaa käyttää raskauden aikana, mutta Burana (ja muut ibuprofeenit) ovat kyllä satunnaisesti käytettynä sallittuja.
Eikä kannata riehua ollessaan väärässä. Ihan nopea haku Pharmaca Fennicassa kertoo seuraavaa:

Raskaus ja imetys

Prostaglandiinisynteesin inhibitiolla voi olla haitallisia vaikutuksia raskauteen ja/tai sikiön kehitykseen. Epidemiologisten tutkimusten perusteella on viitettä siitä, että prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käyttö alkuraskauden aikana lisää keskenmenon, sikiön sydämen epämuodostumien sekä gastroskiisin riskiä. Sydän- ja verisuoniepämuodostumien absoluuttinen riski lisääntyi alle 1 %:sta noin 1,5 %:iin. Riskin uskotaan kasvavan lääkkeen annoksen suurenemisen ja käytön pitkittymisen myötä. Eläinkokeissa prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käytön on osoitettu johtavan lisääntyneeseen munasolujen tuhoutumiseen (sekä ennen implantaatiota että sen jälkeen) ja sikiökuolleisuuden kasvuun. Lisäksi eläinkokeiden perusteella erilaisten (mm. sydän- ja verenkiertoelimistön) epämuodostumien ilmaantuvuuden on raportoitu lisääntyvän kun prostaglandiinisynteesi-inhibiittoria on annettu organogeneesin aikana. Raskauden ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana ibuprofeenia ei pitäisi käyttää ellei ehdottoman välttämätöntä. Jos raskautta yrittävä tai ensimmäisellä/toisella raskauskolmanneksella oleva nainen käyttää ibuprofeenia, tulisi käyttää mahdollisimman pientä annosta ja mahdollisimman lyhytkestoisesti.

Prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käyttö viimeisen raskauskolmanneksen aikana altistaa sikiön:

*
sydän ja hengityselimistöön kohdistuvalle toksisuudelle (ennenaikainen valtimotiehyen sulkeutuminen ja keuhkovaltimopaineen nousu)
*
munuaisten toimintahäiriölle, joka voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan ja lapsiveden määrän vähenemiseen.

Prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käyttö raskauden loppuvaiheessa altistaa äidin ja vastasyntyneen:

*
verihiutaleiden aggregaation estoon ja mahdollisesti vuotoajan pitenemiseen, mikä voi liittyä pieniinkin annoksiin
*
kohdun supistusten heikentymiseen, mikä voi johtaa viivästyneeseen tai pitkittyneeseen synnytykseen.


En sitten tiedä miltä tuo sinun korvissasi kuulostaa mutta riskejä on läpi raskauden. Lisäksi en ole kuullut että yksikään alan ammattilainen esim. neuvolassa olisi suositellut Buranaa raskauden aikana.
 
+-+-+
Edelliselle: en riehu, koska en ole väärässä. Mulle sanoi lääkäri neuvolassa, että Buranaa SAA ottaa 3. raskauskolmannekseen saakka satunnaisesti. Samoin näin sanottiin kun soitin teratologiseen tietopalveluun. Ja eiköhän tuolla teratologisessa tietopalvelussa ole se uusin tieto asiasta. Pakkohan ei ole ottaa mitään särkylääkettä, jokainen tekee oman tahtonsa mukaan. Mä söin Buranaa silloin tällöin, koska kärsin kamalista päänsäryistä raskauden aikana. Samoin söin Panacodia, johon sain lääkäriltä reseptin. Panadol ei auttanut mulla yhtään.

"Teratologinen tietopalvelu on koko maan kattava puhelinpalvelu. Yhteyttä voivat ottaa raskautta suunnittelevat tai jo lasta odottavat vanhemmat, terveydenhoitohenkilökunta, apteekit ja terveydenhuollon viranomaiset. Palvelun tärkeimpiä tehtäviä on sikiövaurioiden ennaltaehkäisy.

* puh. (09) 471 76 500
* kyselyihin vastataan arkisin klo 9-12 "
 

Yhteistyössä