Hae Anna.fi-sivustolta

Kissa hyppii pöydälle

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä MK, 30.10.2006.

 1. MK Vierailija

  Nuorempi mirri ei millään tunnu oppivan, että pöydille ei saa hyppiä. Tiskipöydille ja ikkunalaudoille, ihan joka paikkaan pitää päästä tutkimaan ja pudottelemaan tavaroita. Miten tällaisen ominaisuuden saa kitkettyä pois? Suihkepullo ei auta, kun hyppii pöydille silloinkin kun ei olla paikalla.
   
 2. Manna Vierailija

  Yritän asetella sanani sopuisasti. Kissa on eläin, joka haluaa kiipeillä ja oleskella mahdollisimman hyvillä tähystyspaikoilla. Kotona se merkitsee pöytää, ikkunalautaa, kaapinpäällistä, korkealla olevaa hyllyä jne. Se on sille luonteenomaista enkä ymmärrä, kuinka voisit kieltää siltä tätä.

  Esimerkiksi ikkunalauta ja siltä ulos katseleminen palvelee jo ihan kissan mielenterveyttä, mitä ihmettä katseltavaa sillä olisi sisätiloissa, jossa kukaan ei liiku eikä ole edes paikalla?

  Minusta kysyt sitä, miten kissasta saisi pois sen luonteeseen oleelllisesti kuuluvat uteliaisuuden ja liikunnanhalun?
   
 3. Hanna Vierailija

  Rakenna tai osta sille kiipeilypuut jotka voit sijoittaa ikkunan tai sellaisen paikan viereen jonne se yleensä pyrkii. Voit sitten aina suihkuttaa sitä kun näet sen menevän väärän paikkaan, tai yksinkertaisesti torua sitä kun näet sen vääräss paikassa ja nostaa se omaan kiipeilypaikkaansa. Ei kissat tyhmiä ole. Kyllä ne oppii. Ruokapöydälle ei kotieläimet sovi.
   
 4. Voi itku Vierailija

  Miksi hankitte kissoja, kun ette hyväksy niiden luonteenpiirteitä ja käyttätymistä? Kiva sillä kissallakin koko ajan pelätä, että koska tulee suihku niskaan, kun liikahtaa.
   
 5. josh Vierailija

  Just näin nimim. voi itku. Meidän kissat saa kyllä (melko) vapaasti oleskella missä vain (vieraiden aikana ei ihan pöydällä, muutoin kylläkin), joka huoneeseen on vapaa pääsy jne. Suihkua niskaan ei tule koskaan, meidän kissat on perheenjäseniä, joita kohdellaan hyvin ja tasavertaisina meidän kanssa.
   
 6. Kissamamma Vierailija

  Tuo ikkunasta tuijottelu on kissalle tärkeä. Laitoimme kiipeilypuun aluksi sisemmälle huoneeseen, eikä kissa ollut siinä yhtään. Mutta kun siirrettiin ikkunana viereen, niin kissa makoilee siinä koko ajan. Myös ikkunalaudat meillä ovat vapaana kissalle eli kukkaset ym. on laitettu pois.
   
 7. MK Vierailija

  Ymmärrän kyllä, että kissat ovat uteliaita ja tykkäävät katsella ulos.. Ehkä asettelisin kysymyksen vähän väärin. Eli siis miten kissan saa lopettamaan epätoivotuille paikoille hyppäämisen. Paikkoja heillä kyllä on mistä voisi ulos katsella.
   
 8. Kissa. Vierailija


  Meillä oli aikoinaan kissa, joka teki just niinkuin halusi. Työnsi pois ikkunalaudalta kukkapurkit, että näkisi hyvin ulos. Meni telkkarin päälle makaamaan niin, että häntä roikkui kuvaruudun päällä ja sitten heilutti häntäänsä koko ajan. Mitähän mahtoi viestittää?
  Sisään ja ulos kulki vain ikkunan kautta. Todella mielenkiintoinen otus oli muutenkin, mutta sai olla. Ei onneksi vieraiden aikana hyppinyt päydälle, mutta muutoin kyllä. Ei se meitä haitannut, saihan pydän pestä sitten ihmisiä varten.
  Samaten kissa tyrkkäsi pois jotkut kukkaset kaapin päältä, en tiedä miksi, ehkä oli hauska leikki katsoa mitä tapahtuu.
  Kissahan tekee monesti aivan päinvastoin, kun omistaja haluaa. Ehkä se on sitä kissan itsenäisyyttä.
   
 9. Hanna Vierailija

  Vaikka kissa on kotieläin ja perheenjäsen täytyy sen osata "käyttäytyä" aivan kuten koiratkin. Minulla on koira joka on yhtä rakastettu kun muu perhe. Mutta ei se saa käyttäytyä miten haluaa. Ei se saa roikkua ruokapöydän ääressä kun syödään tai hypätä sen päälle muulloinkaan. Ei se saa järsiä kenkiä (vaikka järsiminen on koiran luonnetta), eikä nostaa jalkaa kasveille eikä kaivaa kuoppaa mattoon ym. Koiralle opetetaan mikä on oikein ja mikä on väärin. Tämä ei tarkoita, että koira ei saa koskaan mitään järsiä, vaan sille annetaan puruluita ym, se saa oman viltin johon saa kaivaa vaikka minkälaisia kuoppia. Se tietää, että sisällä ei nostella jalkaa kasveille vaan se on ulkohommia.
  Kissoilla on se etu, että ovat huomattavasti varovaisempia kuin koirat ja eivät kaatele asioita samalla tavalla, mutta koska uskon, että (myös teidän mielestänne) kissat ovat fiksuja olioita, voi niitäkin kouluttaa ja kieltää. Pidän sekä kissoista, että koirista, mutta en missään tapauksessa hyväksy sitä, että kissat raapii sohvia, verhoja ym tai että koirat tuhoavat kenkiä ym.

  Jos et halua kissaasi pöydälle hanki sille teline joka on sille vastaava asia ja opeta, että pöydälle ei hypitä.
   
 10. Miuku Vierailija

  Hanna: kissa ja koira on kaksi ihan eri eläintä. Koiran voi kouluttaa, sillä se on laumaeläin ja haluaa miellyttää. Kissan "kouluttaminen" on ihan toinen juttu. Jotain oppii, jotain ei, sen mukaan haluaako itse. Ei ole kysymys fiksuudesta.

  Minulla on kissoja ja kaksi koiraa ja minusta kissa on koiraa fiksumpi. Siksi että se ei tottele orjamaisesti ihmistä.

  Tekstisi muistuttaa lapsettomien ihmisten lastenkasvatusneuvoja, valitettavasti.
   
 11. Elianoora Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0

  Kärsivällisyys ja rauhallisuus ovat kissan koulutuksen avainsanat. Kun kissa hyppää väärälle pöydälle, nostat sen yksinkertaisesti alas lattialle tai kiipeilytelineelle. Tätä voidaan toistaa kk verran noin 5 krt päivässä kunnes asia alkaa upota... Nykyään meillä riittää että kissa huomaa minun näkevän kun se yrittää hypätä esim tiskipöydälle. Yleensä kissa kääntyy kannoillaan tai esittää aivan kuin ei olisi edes suunnitellut hyppäämistä.

  Vaikka kissani nykyään tietää minne ei saisi mennä, en edes kuvittele pystyväni pitämään sitä kissaa pois pöydiltä, hyllyiltä, kukkaruukuista jne silloin kun en itse ole paikalla. ;)

   
 12. Hanna Vierailija

  Miuku:

  Minulla on myös ollut monta kissaa ja koirani eivät ole koskaan olleet "mielistelevää" rotua. On siis ollut maremmanoa ja terrieriä (tietänet, että niitä ei voi kouluttaa ihan samalla tavalla kuin esim paimenkoiraa). En väitä, että kissaa ja koiraa koulutetaan samalla tavalla, mutta kissalle voi opettaa asioita jos haluaa. Oikealla menetelmällä kissan saa tekemään paljonkin käskystä. Mutta nekin ovat yksilöitä, toiset tekevät toisia helpommin.
  En myöskään paheksu sitä, että kissa istuu ikkunalaudalla (nostan itsekin joskus koirani ikkunalaudalle kun se tykkää katsoa maailman menoa), mutta sen verran voisi esim vieraita kunnioittaa, ettei päästää omaa pikkukultamussukkamirriiään ruokapöydälle kun muut siinä istuvat.

  Alkuperäinen kysymyshän oli miten saada kissa olemaan hyppimättä pöydälle, ja mielestäni vastasin siihen kysymykseen ekalla kerralla. Joten pitäydytään alkuperäisessä aiheessa jooko?
   
 13. Hanna Vierailija

  Miuku:

  Minulla on myös ollut monta kissaa eivätkä koirani ole koskaan olleet "mielistelevää" rotua. On siis ollut maremmanoa ja terrieriä (tietänet, että niitä ei voi kouluttaa ihan samalla tavalla kuin esim paimenkoiraa). En väitä, että kissaa ja koiraa koulutetaan samalla tavalla, mutta kissalle voi opettaa asioita jos haluaa. Oikealla menetelmällä kissan saa tekemään paljonkin käskystä. Mutta nekin ovat yksilöitä, toiset tekevät toisia helpommin.
  En myöskään paheksu sitä, että kissa istuu ikkunalaudalla (nostan itsekin joskus koirani ikkunalaudalle kun se tykkää katsoa maailman menoa), mutta sen verran voisi esim vieraita kunnioittaa, ettei päästää omaa pikkukultamussukkamirriiään ruokapöydälle kun muut siinä istuvat.

  Alkuperäinen kysymyshän oli miten saada kissa olemaan hyppimättä pöydälle, ja mielestäni vastasin siihen kysymykseen ekalla kerralla. Joten pitäydytään alkuperäisessä aiheessa jooko?
   
 14. Miuku Vierailija

  Ei täällä kukaan ole sanonut, että kissa pitäisi päästää ruokapöydälle kun on vieraita.

  Ja keskustelut rönsyilee niin täällä kuin "luonnossakin". Kukaan ei voi toimia palstapoliisina ja määrätä mistä saa kirjoittaa.
   
 15. Martta Vierailija

  Meillä saa pojan kissa hyppätä keittiön työpöydälle joskus jopa itse nostan sen siihen ja kattellaan ikkunasta ulos ja sitten me pusketaan, mikä ihana tunne saada hellyyttä pieneltä luontokappaleelta. Olohuoneeseen on laitettu ikkunalle varta vasten korivaunu jonka ylimpään koriin on laitettu kapea tyyny, jossa se tykkää nukkua auringonpaisteessa, alemmat korit on sitten lehtiä varten.
   
 16. Anna Vierailija

  Meidän kissamme on meillä rakkaita perheenjäseniä ja yritämme luoda heille mahdollisimman "luonnonmukaiset" olosuhteet kaupunkiasuntoomme.

  Ikkunalaudoilla saa katsella lintuja (rikkimenevät koriste-esineet on laitettu kaappiin ja kukkaset on isoja ja ruukut lattialla). Kaappien päälle saa hypätä (hauska leikki on ajaa toista takaa reittiä ikkunalauta-sohva-kirjahyllyn päällys katonrajassa). Kun kiellän, takaa-ajo loppuu heti, aina ei jaksa innostua poikien temmellyksestä.

  Keittiön tasoilla saa vierailla silloin kun emme tee ruokaa ja ruokapöytä on ruoka-aikaan ja vieraiden käydessä rauhoitettu alua. Kissat ovat oppineet tämän, muutenkin käyttäyvät vieraiden aikana "vieraskoreasti". Makuuhuoneet on suljettujen ovien takana, sillä olen astmaatikko enkä voi nukkua kissojen kanssa.

  Kissa oppii kaikenlaista, jos itse haluaa. En pidä siitä, että kissaa kauheasti komennellaan ja suihkutellaan sen omassa kodissa. Komenteleville ihmisille sopii palveluskoirat, jotka on jalostettu ottamaan vastaan käskyjä ja tottelemaan orjamaisesti. Kissat on joviaaleja ja huumorintajuisia ihmisiä varten.
   
 17. kri Vierailija

  Meidän kissa saa tulla pöydille yms. mutta keittiön ruokapöytä ja keittiötaso missä tehdään ruokaa ovat kiellettyjä alueita. Kissat ovat omapäisiä mutta kun johdonmukaisesti niskasta kunnolla ottamalla nostaa kissan pois ja vielä käskevällä äänellä toruu niin kyllä se oppi menee perille pikkuhiljaa. Mutta kuten sanottu kissat ovat itsepäisiä, niiden opettamisessa pitää olla kärsivällinen, kyllä meidänkin kissa joskus edelleen uhmapäissään (eli kun ei olla kotona) käy ruokapöydällä jättämässä karvoja pöytäliinaan mutta tulee kiireesti pois heti kun ovi käy... :)
   
 18. Misukka Vierailija

  Toivottavasti ette kuitenkaan nosta kissaa niskasta? Tarkoitat varmaan että tartut sitä kiinni kädellä niskasta. Aikuista kissaa ei missään nimessä saa nostaa niskasta ilmaan.

  Meillä kissat saavat mennä muualle joka paikkaan, mutta keittiön työpöytä/liesitaso on kiellettyä aluetta, koska se on vaarallinen paikka kuumien levyjen ja kattiloiden takia. Kyllä ne varmasti silti sinne menevät kun emme ole kotona :)

  Kissa ei ole koriste-esine, joka pysyy lattiatasolla. Sen luonteeseen kuuluu kiipeily, leikkiminen, reviirin tarkistus ja virikkeiden hakeminen. Jos sellaisen elukan haluaa, joka vain nököttää kauniina paikallaan, kannattaa hankkia posiinikissa ikkunalaudalle.

   
 19. Sinikka000 Vierailija

  Meillä olen vetänyt muutamille pöydille maalarinteippiä väärinpäin (liima puoli ylös). Jostain luin, että kissat inhoaa asioita, mitkä tarttuu tassuihin. Meillä ainakin toimii. Välillä, kun tulee kotiin niin esim. keittiön työpöydällä on "teippipallo" ja näkee, että taas on oltu pöydällä. Eivätpähän enää mene ainakaan meidän kotona ollessa;) Vaikka kissalla virikkeitäkin pitää olla, niin silti mielestäni kissan paikka ei ole esim. ruokapöydällä. Toinen istuukin sitten aina vieressä tuolilla katselemassa aamupalan syöntiä. Tietää varsin hyvin ettei tassuja pöydälle, jos yrittää, niin riittää, kun sormella osoittaa ja tassut häviää pöydältä.

  Kyllä kissaakin opettaa voi, mutta hermoja se tietysti aina välillä kysyy;)
   
 20. koikkelis Vierailija

  Eipä tulisi mieleenikään kieltää kissaa menemästä mihinkään tasoille. Meillä on yksi kissa jota tosin ulkoilutetaankin vain sylissä (kun kissa ei maahan halua, talvella ainakaan) ja kämppä pysyy kyllä täysin siistinä ja kalustot ehjänä. Raapimapuulle ja hiekkalaatikolle kissa on opettu jo pienenä, onkin hyvin siisti tyttö. :)
   
 21. Air Uusi jäsen

  liittynyt:
  20.02.2007
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kissani Fia oppi ihmeen helposti, että muuten se saa mennä ruokapöydälle, mutta ei silloin kun syodään. Minun ei tarvinnut kuin pari kertaa työntää se äkäsesti ärähtäen pois pöydältä, kun sillä oli ruokaa.

  Kissat ovat kyllä uskomattomia pääsemään korkeisiin paikkoihin. Mökillä leikimme sellaista leikkiä Fian kanssa, että se kipeää salamana korkealle johonkin puuhun. Kun kutsun sitä, se tulee kovaa vauhtia alas. Joskus etuperin, joskus takaperin.

  Eräs aiempi kissani, Fanny, teki sen että se hyppäsi ensin kirjoituspöydälle, ja sieltä korkean kirjahyllyn päälle. Siellä oli iso boolimalja. Aamusin löysimme Fannyn suloisen sikeässä unessa käpertyneenä boolimaljan sisään :)
   
 22. meitin miiru Vierailija

  Meidän kissa oppi jopa antamaan tassua! Elikkäs kyllä ne oppii vaikka mitä. Itsepäisiä vaan ovat. Meidän kisu eisaanut mennä makuuhuoneeseen lainkaan, etenkään sänkyyn. Monesti kun tulimme kotiin, istui katti puolipöperöisenä makkarin oven suussa, juuri ja juuri olkkarin puolella ja sängyllä oli lämmin, kissan kokoinen painauma. Eli tiesi kyllä tekevänsä väärin, mutta uhmallakin rikkoi sääntöä.
   
 23. Air Uusi jäsen

  liittynyt:
  20.02.2007
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Fia saa kyllä tulla sänkyyni. Tuntuu että jopa nukun paremmin, kun se nukkuu säärieni välissä. - Nyt pakkasella sänkynurkkauksessani on vain 16 astetta. Fia haluaa usein tulla nukkumaan peiton alle sääriäni vasten. Niin lämpiämme molemmat ja nukumme sikeästi :)

  Zzzzz-terveisin Ria ja Fia
   
 24. Hippyhei Vierailija

  Mulle on aivan sama missä kisuni ovat kun itse en ole paikalla, kunhan eivät riko mitään. Mielestäni kissakotiin kuuluu rispaantuvat sohvat ja kaikkien arvokkaiden Ping Pong-posliinimaljakoiden piilotus kateilta. On helpompi pistää särkyvät koriste-esineet piiloon kuin jonain päivänä siivota pirstaleita lattialta. Kisut on vähän kuin pikkulapsia- tosin miljoona kertaa ihanampia.
  Useimmat rauhoittuvat vanhemmiten, eikä tavarat enää tipu pöydiltä itsekseen. Ainoa mistä en tykkää on kun kisu hyppii ruokapöydälle kun syön- silloin vain nakkaan kisun lattialle...noin 10 kertaa ennen kuin katti kyllästyy/ehdin syödä loppuun.

   
 25. tähtitimantti Vierailija

  Aivan turha kuvitella, että kissa oppisi jonkun huoneen olevan kielletty, jos ovi sinne on auki. Ei kissa ole koira, eikä ymmärrä tuollaisia. Sen reviiri on se, missä se liikkuu. Rankaisemalla saa vain pelokkaita ja vihaisia kissoja aikaiseksi.

  Kannattaa ehkä käyttää energiansa johonkin muuhun...
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti