Hae Anna.fi-sivustolta

Kissan hampaan vaiva

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä Minda, 07.04.2013.

 1. Minda Vierailija

  Hei,
  3-vuotiaalla kissaneidillämme oli tammi-helmikuulla about nuppineulanpään kokoinen patti sivu-takahampaan vieressä ikenessä. Tuo patti kuitenkin hävisi ja muuttui punaiseksi "läntiksi". Kissa syö ja touhuaa normaalisti, mutta nyt kun tarkistin tilanteen niin hampaan ympärillä ihan ikenen yllä on sellainen punainen rengas. Pitäisiköhän meidän mennä lääkärille?
   
 2. Zanttu Vierailija

  Oireet viittaavat siihen, että kissallasi on pulpiitti (hammasjuuritulehdus) mahdollisesti ientulehdus, ja mitä luultavimmin se patti on fisteli / abskessi (märkäpesäke) joka on tyhjentynyt.

  Kissat eivät helposti kipujaan näytä, mutta jos olen osunut oikeaan, on kissallasi kovat säryt vaikka se pystyykin syömään.

  Sinuna varaisin heti huomennan eläinlääkäriajan niin asiasta päästäisiin varmuuteen. Tulehdus hoituu yleensä helposti antibioottikuurilla ja särkylääkepistoksella.

  Pahimmassa tapauksessa tulehdus pahenee, kissan ien turpoaa todella paljon eikä kissa enää pysty kivuiltaan syömään. Tuolloin saattaa ainoa keino olla hampaan poistaminen, joten parempi toimia heti kuin myöhemmin.

  Mikään eläinlääkärireissu ei ole turha!
   
 3. Minda Vierailija

  Kiitokset herätyksestä!

  Kissallamme on kovat kivut ja nyt sitten valmistaudumme perjantain hampaidenpoistoon. Diagnoosina oli hammassyöpymä ja sen hoitona on hampaiden poistaminen. Onneksi saimme kipulääkettä ja operaatiossa sitten selviää montako hammasta täytyy postaa.
   
 4. Minda Vierailija

  Jäi sitten vastausviestistä pois kysymys että mitenkä nopeasti kissa toipuu hampaidenpoistosta? Ja tarvitaanko paljon jälkihoitoa jos poistetaan vain pari hammasta?
   
 5. ninnukainenn Uusi jäsen

  liittynyt:
  06.12.2011
  Viestejä:
  14
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voi ei! kuulostaa tosi ikävältä. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja kissanne tulee kuntoon. Serkkuni entisenä kissanhoitajana tiedän, että kissat tarvitsevat paljon rakkautta ja huomiota, varsinkin tällaisen koettelemuksen jälkeen.
   
 6. Zanttu Vierailija

  Suun alueen vammat parantuvat yllättävän nopeasti niin kissoilla kuin myös ihmisillä. Jos sinulta on joskus itseltäsi poistettu hammas tai jouduttu tekemään suukirurgisia toimenpiteitä niin tiedät, että toipuminen on nopeaa, ja särkyä ei yleensä ole kuin parina ensimmäisenä päivänä jos tuolloinkaan.

  Yleensä hampaanpoiston yhteydessä kissalle annetaan pelkästään särkylääkepistos ja ei aina sitäkään jos kyseessä on esimerkiksi pienten etuhampaiden poisto. Antibioottipistos saattaa olla tapauskohtaisesti aiheellinen, mutta varsinaista tablettimuotoista antibioottikuuria ei tarvita ellei kyseessä ole jo pahempi tulehdustila. On kuitenkin täysin tapauskohtaista että tarvitaanko lääkkeitä vai pärjätäänkö ilman. Pätevä pieneläimiin erikoistunut eläinlääkäri osaa kyllä lääkinnällisen tarpeen arvioida.

  Vastaukseni valitettavasti viivästyi joten toivonkin, että kissasi suuongelma on jo historiaa.

  Pst. vinkkinä kaikille, että antakaa kissanne pureskella raakoja lihapaloja jotta niiden hampaat saavat työtä ja samalla puhdistuvat. Tämä on hyvä keino pitää purukalusto ja leukalihakset kunnossa.
   
 7. Kissaihminen Vierailija

  Hammasvaivat ovat kissoilla erittäin yleisiä. Hammaskiveä tulee lähes kaikille kisuille, mutta kärsii myös vakavammista sairauksista kuten parodontiitista. Jos kissan hengitys haisee pahalle, eläinlääkärin tarkastus on aina paikallaan! Ja muutenkin perustarkastuksessa on hyvä käydä säännöllisesti, jolloin mahdolliset sairaudet eivät pääse kehittymään huomaamatta.

  Oman kissani hammasvaivat on saatu kuriin Bucacat-tahnalla, jota laitan sormenpäällä sen suuhun joka päivä. Vaivoja voi ehkäistä myös syöttämällä kissalle tuoretta lihaa ja normaalia isompikokoista kuivamuonaa (esim. Maine Coonille tarkoitetut ruoat). Hampaiden ulkopinnat voi myös harjata, jos kissa vain suostuu tähän.

  Moniin lemmikkien ruokiin on lisätty sokeria - tällaisia ruokia ei pidä eläimille antaa!!
   
 8. Minda Vierailija

  Ajattelin tulla kertomaan että meillä on taas kaikki hyvin - pari hammasta tuli poistetuksi ja kisu toipui fyysisesti muutamassa päivässä.
  Nyt sitten taas opettelemme harjausta (ja tällä kertaa en anna periksi kuten tein aiemmin).
  Harjaamisen aiheuttama epämukavuus on varmaan kissankin mielestä kuitenkin paljon pienempi harmi kuin lääkärillä käynnit ja leikkaus.
   
 9. Kissaihminen Vierailija

  Meille eläinlääkäri sanoi, että kissan hampaista ei tarvitse harjata kuin ulkopinnat. Mutta tosiaan, jos harjaus ei onnistu, niin tuo aiemmassa viestissä mainitsemani tahna ehkäisee hammasvaivoja myös ilman harjausta.
   
 10. Kissaystävä Vierailija

  Hei! Kissalta poistettiin tänään 5 hammasta ja toimenpide meni hyvin. Pelotti tavattomasti tämä toimenpide, että kestääkö kissa sen. Lääkäri oli "kissaihminen" ja hoiti tilanteen paremmin kuin hyvin!!!
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti