Hae Anna.fi-sivustolta

kissanpennun ripuli

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä huolestunut kissanomistaja, 09.08.2007.

 1. siekku Vierailija

  Et sinä vielä sitä tiedä. Käytösongelmat alkavat vasta aikuisena, monenkin vuoden ikäisenä.

  Mutta toivotaan parasta :)
   
 2. höpöhöpö Vierailija

  höpö höpö. Aikuisen ,monen vuoden jälkeen alkaneet käytösongelmien syyt ovat varmasti jostain muusta johtuvia. Eikös tärkeätä ole , että kissalla on hyvä rakastava koti, kunnon hoito ja siitä huolehditaan hyvin. Ei ole leikkikaluksi otettu käytösongelmaiselle pikkulapselle, tai lapsen korvikkeeksi maholle.
   
 3. siekku Vierailija

  "Alaikäisenä emoltaan riistetty, leikkikaluksi otettu käytösongelmaiselle pikkulapselle, tai lapsen korvikkeeksi maholle "

  Öööh..Ai tässäkö ovat vaihtoehdot? :)

  Voi luoja minkälaiset ihmiset hankkivat eläimiä.

  Kertoisitko minulle, mistähän MUUSTA ne käytösongelmat sitten johtuvat? :)

  Mitäpä jos hankkisit ihan oikeaa tietoa. Suosittelen sinulle esimerkiksi Helena Telkänrannan kirjaa Matka kissan mieleen.

   
 4. Nepsukka TAAS Vierailija

  Minulla on ollut aina kissa ja nyt on kolme kissaa, kaksi isompaa LEIKATTUA (eli en omista leikkamatonta aikuista kisua)ja nyt tuli pikkukisu.
  MISSSÄ HELVETISSÄ TE OLITTE KUN KERÄTTIIN RAHAA KESÄKISSAKAMPANJAAAAAAN??? HÄH??? SAATIIN PALJON RAHAA MILLÄ NÄITÄ HYLÄTTYJÄ KISSOJA AUTETAAN!!!!! HYVÄHÄN SE ON TÄÄLLÄ NETISSÄ MUSSUTTAA KUN EI OLE TEKIJÄKSI ASIAN HYVÄKSI....ENEMMÄN TOIMINTAA!!!!
   
 5. ORPOPENTUJEN HOITO

  Orpojen koiran- ja kissanpentujen hoidossa tärkeimmät kolme seikkaa ovat lämpö, ruoka ja puhtaus. Alle kolmeviikkoiset pennut eivät kykene itse säätelemään ruumiinlämpöä, joka vastasyntyneeltä peräsuolesta mitattuna on 35.6–36.1 astetta, viikon ikäisellä 37.8 astetta. Siihen asti pentujen lämpö pidetään tarpeeksi korkeana säätelemällä ympäristön lämpöä esim. lämpölampulla, -patjalla tai kuumavesipulloilla. Kaikkien näiden kanssa täytyy kuitenkin valvoa, etteivät pennut pääse polttamaan itseään. Alle viikon ikäisen koiranpennun ympäristön lämpötila pidetään tasaisessa 29–32 asteen lämmössä, kissanpennulla 31–33 asteessa, seuraavien parin viikon kuluessa lämpö asteittain lasketaan normaaliin huoneenlämpöön. Jos ruumiinlämpö on liian alhainen, pennut syövät huonosti. Tästä puolestaan seuraa suoliston toiminnan heikkeneminen ja nk. hypoglykemia (liian alhainen verensokeri), jota pahimmillaan joudutaan korjaamaan pakkoruokinnalla ja antamalla nestettä nahan alle.
  Ensimmäisenä ruokana orvoille pennuille on emonmaidonvastike, koirille ja kissoille on molemmille omansa. Ruokamäärien suhteen seurataan pakkauksen annosteluohjeita. Jos pentu ei ole aivan vastasyntynyt, eikä tiedetä sen aiemmasta ruuasta, voi vastikkeen aloittaa aluksi puolikkaalla annoksella suolistovaivojen välttämiseksi. Normaaliannokseen siirrytään asteittain seuraavan vuorokauden kuluessa. Emonmaidonvastike tarjotaan aina lähes ruumiinlämpöisenä hypotermian (alilämpöisyys) estämiseksi. Nälkäinen pentu on levoton, itkee eikä rauhoitu nukkumaan. Jos pentu tuntuu jatkuvasti nälkäiseltä syömisen jälkeenkin, voidaan päivittäistä vastike-annosta hieman nostaa, muutos ei kuitenkaan saa olla yli 2ml / pv oksentelun estämiseksi.3-4 viikon iässä aloitetaan kiinteän ruuan tarjoaminen. Aluksi annetaan hyvin pieniä määriä korkealaatuista penturuokaa, kuivamuonaa voidaan tarjota 4-5 viikon iässä kun pennulla on jo useampia puruhampaita. Pennut syövät parhaiten ”luonnollisessa” asennossa; vatsallaan pää hieman koholla ja ojennettuna. Aina syömisen jälkeen pennut röyhtäytetään pitämällä pentua kämmenellä n 45 asteen kulmassa pääpuoli – tietenkin - ylöspäin, ja hieromalla tai taputtamalla varovasti pennun selkää. Päivittäinen punnitus auttaa seuraamaan pennun kasvua. Mikäli pennun paino ei nouse, voidaan aluksi lisätä vastikeannosta, mikäli sekään ei auta on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.
  Alle kolmeviikkoinen pentu ei osaa omin avuin virtsata tai ulostaa, tämän vuoksi pentujen hoitajan täytyy varovasti hieroa pepun ja sukuelinten aluetta lämpimään veteen kostutetulla pumpulitupolla. Tämä pitäisi tehdä aina ennen syömistä (pennun iästä riippuen 4-5 kertaa päivässä). Ulostetta saattaa tulla vain kerran päivässä, mutta virtsaa pitäisi tulla joka kerralla. Vastasyntynyt saattaa ulostaa ensimmäisen kerran vasta kahden päivän ikäisenä. Noin kolmeviikkoisena pennut eivät enää tarvitse apua. Pennun normaaliuloste on väriltään sinapinkeltaisen ja oranssin välillä, rakenteeltaan tahnamaista. Virtsan väri vaihtelee kirkkaasta vaaleankeltaiseen, tummankeltainen tai oranssi virtsa voi tarkoittaa, että pentu saa liian vähän vastiketta...
   
 6. Orpopennut kylvetetään kahdesti viikossa lämpimällä, kostealla/nahkealla pesulapulla. Tämä stimuloi ihoa samalla tavalla kuin emon nuoleminen.
  Noin neliviikkoisiksi pennut asuvat pentulaatikossa. Tässäkin on huomioitava lämpötila; jos käytetään pahvilaatikkoa kylmällä sementtilattialla, tarvitaan laatikon pohjalle hyvä lämpöeristys pyyhkeiden tai huopien avulla. Pentukopassa täytyy olla myös hieman viileämpi alue jonne pennut pääsevät vilvoittelemaan, jos niille tulee liian kuuma. Kun pennut alkavat liikkua enemmän noin neljäviikkoisina, ne päästetään pieneen ”pentuturvalliseen” huoneeseen.
  Orpopentujen kasvatuksessa ”sosiaalisuuskasvatus” esittää tärkeää roolia. Pentuja pitäisi käsitellä ruokinnan lisäksi useita kertoja päivässä. Uusien hajujen, näkyjen ja äänien kokeminen opettaa pennuille, etteivät uudet tilanteet ole pelottavia. Kun pennut alkavat liikkua enemmän, kaikki uteliaisuutta kiehtovat lelut ovat hyväksi, esim. pallo jossa kulkunen sisällä tai rapiseva paperitollo tarjoaa niin koiran- kuin kissanpennuillekin viihdykettä pitkäksi aikaa. Leluja valitessa täytyy tarkistaa, ettei pentu voi saada niistä pieniä osia irti.
  5-7 viikon ikäisenä orpopentujen maailmaan aletaan tuoda uusia ja useita eri-ikäisiä ihmisiä, lapsia ei kuitenkaan päästetä käsittelemään pentuja ilman valvontaa. Tässä vaiheessa pentuja aletaan totuttaa siihen, että silmät, korvat, hampaat ja raajat tutkitaan ja turkkia harjataan varovasti. Kun pentu siirtyy uuteen kotiin, sen täytyy olla käsiteltävissä. Helpoin tapa on aloittaa jo nuorena ”harjoitukset”. Perheen muut lemmikit voidaan tässä vaiheessa esitellä orpopennuille, koko ajan on tietenkin valvottava, ettei vahinkoja pääse tapahtumaan.
  Sosiaalisen kehityksen parhaita ohjenuoria on, ettei mitään mitä ei sallita aikuiselle, sallita myöskään pennulle. Jos koiran- tai kissanpentua leikitetään niin, että se saa purra ihmisen kättä tai jalkaa, voi olla varma siitä että tämä jatkuu myös aikuisena. Jos pentuja ei opeteta kynsien leikkuuseen tai harjaamiseen, on turha odottaa aikuisenkaan sitä sallivan. Jos koiran annetaan leikkiä rajusti kissanpennun kanssa, kissa suhtautuu aikuisenakin koiriin aggressiivisesti tai pelokkaasti. Vastaavasti jos kissa saa raapia koiranpentua, ei voi odottaa aikuisen koiran olevan suuri kissan ystävä.

  vastasyntynyt koiran pentu

  Terveydellisistä ongelmista yleisin orpopennuilla on oksentelu ja ripuli. Usein aiheuttajana on ruokavalion muutos, mutta myös loiset, bakteerit ja virustartunnat ovat mahdollisia. Toinen yleinen terveysongelma ovat hengitystietulehdukset. Näiden aiheuttaja voi olla bakteeri tai virus, ja tulehduksen seurauksena voi esiintyä ruokahaluttomuutta. Molemmissa tapauksissa kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin mahdollisen hoidontarpeen tarkistamiseksi.
  Alle 12-viikkoisilla orvoilla koiran- ja kissanpennuilla tavataan kohtalaisen yleisesti myös kuolemaan johtavaa ' hiipumista'. Pentu on saattanut vaikuttaa täysin terveeltä, mutta menehtyy alle kolmekuisena. Riskitekijöinä mm matala syntymäpaino, infektiot, anemia.
  Ensimmäiset rokotukset orpopennulle voidaan antaa jo 6-8 viikon iässä jos pentu ei ole saanut lainkaan emonmaitoa tai emon rokotuksista ei ole tietoa. Matokuuri annetaan vähintään viikkoa ennen rokotusta.
   
 7. Pennun normaaliuloste on väriltään sinapinkeltaisen ja oranssin välillä, rakenteeltaan tahnamaista...eli teidän ripuli...
   
 8. Lumiaana Vierailija

  Nepsukka: Rauhoitu ja vedä syvään henkeä:).
  Olet vähän eksynyt jo aiheestakin.
  Valtaosa ihmisistä osallistuu työhön löytöeläinten hyväksi ihan pyyteettömästä halusta, ei ylpeilläkseen tai päteäkseen tekemällään hyväntekeväisyydellä.

  Voisit varmasti saada hyvääkin aikaiseksi tiedottamalla eri kampanjoista. Muiden haukkumisella ja hyökkäävällä käytökselläsi et kuitenkaan saa aikaan kuin hallaa kissojen auttamiseksi. Kenenkään empatia ja auttamishalu ei herää pyrkimällä syyllistämiseen, omalla ylpeilemisellä tai järjettömällä meuhkaamisella.

  On niin helppoa leimata kesäkissojen ottoa vastustavat "hulluiksi kissatytöiksi" tai "tietämättömiksi miten kissa pärjää". Yritetään jakaa aiheesta asiallista tietoa ja muistuttaa millaisissa oloissa kissa pärjää, -ja millaisissa ei. Tälläkin palstalla liikkuu varmasti valtava määrä eläinrakkaita ihmisiä ja asiallisella keskustelulla saa varmasti enemmän aikaan kuin raivokohtauksilla.

  Kirjoitit: "SAATIIN PALJON RAHAA MILLÄ NÄITÄ HYLÄTTYJÄ KISSOJA AUTETAAN!!!!!". Niinpä, mistäköhän se raha tuli? Ettei vain vahingossa ihmiset osallistuneet sittenkin kampanjaan?;)
   
 9. OciCat Vierailija

  Kyllä tämä on sääli..älkää TYHMÄT IDIOOTIT ostako niitä kissoja jos ette tiedä edes niiden oikeaa luovutusikää! Kuinka näin idiootteja ihmisiä voi olla olemassakaan?! Myötähäpeää.
   
 10. 3kissan kasvattaja. Vierailija

  Omistan kolme kissaa ja yhtäkään en ole joutunut lääkäriin viemään on tullut minkä ikäisenä tahansa. mielummin otan kissan 8vk:na kun annan lopettaa sellainen tilanne on ollut et jos kissoja ei saa nyt pois niin lopetan. en miettinyt vaan otin pennun ja nyt se on 2.5v komea ja todella isokokoinen kolli (ei siis lihava) vaan iso rakenteinen. Uusin kisu on 6kk ja se ripuloi 3 päivää annoin matokuurin lääkärin ohjeen mukaan, niin loppui.
   
 11. Kipeä pentukissa Vierailija

  Tämä ketju on jo aika vanha, mutta koska minä löysin sen, voi joku muukin tarvita tietoa... vieläkin.
  Meille tuli n. 11 viikkoinen maatiainen kissa poika, ajattelematta valittiin suloisin pentu, joka oli sairas ja siksi rauhallinen. Kasvattaja (siis emän omistaja) ei ollut RAASKINUT madottaa pentuja kun ne oli niin kovin pieniä. Tuosta tuli isot ongelmat meille. Kissalla oli tullessaan jonkinlainen suolistotulehdus, minkä hoitamiseen meni puolivuotta aikaa. Kissalla oli alkuun kovaa kuumetta ja jatkuvaa ripulia, eläinlääkärissä juostiin alkuun n. 2 kertaa viikossa, myöhemmin kerran viikossa ja lopulta sain lääkkeet kotiin ettei tarvinnut kissaa kuljettaa. Ripuli jatkui koko tuon puolivuotta, koko ajan etsittiin ruoka-ainetta mitä kissan vatsa kestäisi: jauheliha, kananmuna, kermaviili olivat sellaisia mitkä pysyivät vähän pidemmän aikaa sisällä. Sitten vähitellen eläinlääkäriltä ostetut raksut ja tuon puolenvuoden jälkeen päästiin siirtymään tavis ruokaan, mitä muutkin kissat söivät.

  Eikä tarvitse tulla sanomaan ettei kissa kestä kananmunaa "kokonaisena" - meillä kokeiltiin kaikkea mahdollista ruokavaliota, yksi aine kerrallaan, pitkällä aikavälillä.
  Vaihtoehto oli nukuttaa muuten reipas kissa, josta kasvoi upea poika, luonteeltaan uskomattoman kultainen ja jostain syystä helppo lääkittävä kissa.

  Madottakaa ohjeiden mukaan kantava emokissa. Pennut jo varhaisessa vaiheessa ja uuteen kotiin tuodut pennut. Madot voivat aiheuttaa vaikeita ongelmia, kova matolääkitys saattaa tappaa pennun jos tilanne on paha, siksi madotusohjelmaa kannattaa noudattaa. Suolinkainen siityy jo istukan kautta pentuihin emästä - joten emon madottaminen kantoaikana on tosi tärkeää.

   
 12. kissan omistama Vierailija

  Nesteyttäminen ei ole kallis toimenpide! ja ihan varmasti jos pentu / aikuen kissaystävämme sen tarvitsee välittävä omistaja lemmikkinsä nesteytyksee vie! meillä nesteytys maksaa 25€ Päivystyksessä ( huom 1 1/2 kertainen hinta!)
   
 13. kisulin omistaja Vierailija

  Kannataa tuollaisissa suolisto tulehduksissa pyytää eläinlääkäriä määräämään kisulle tylosiinia, vie tulehduksen nopeasti. ja tietysti nesteytys tarpeen mukaan:)
   
 14. :)) Vierailija

  Mulla on samanlaisia ongelmia oman kissani kanssa,joka on suunnilleen saman ikäinen. Rupeaa huolestuttamaan että johtuuko stressistä vai mistä....
   
 15. kaks kissaa Vierailija

  Mulle tuli kissanpentu 8 viikkosen, piti siis tulla 12 viikkosena vasta, mutta tämän pennun emo kun oli ulkoilemassa, se jäi auton alle ja pelastamiseksi ei ollu mitään mahdollisuuksia, jäi 3 pentua ilman emoa eikä korvaavaa emoa ollu, siten piti päättää otammeko kissan nyt.. tai muuten voi käydä niin ettei saadakaan kissaa kun ei ketään ole hoitamassa niitä.
  Nyt sitten pentu tuntuu vaan nukkuvan, sai äsken matokuurin, oli siis saanut jo aiemmat, mutta nyt annettiin, ja onpa vauva kipee vai mitä, se vaan nukkuu. Ei leiki, niinkuin tähän asti on tehnyt.
  Isompi kissani 1v narttu, hoitaa ja nuolee vauvelia, onko meidän vauveli menossa pois keskuudestamme, lyhyen tapaamisen jälkeen vai mikä on?
   
 16. kissanomistaja2 Vierailija

  No herra jestas, vie se pentu eläinlääkäriin pian! Ei noilla tiedoilla voi päätellä täällä palstalla mitään.

   
 17. -is2- Uusi jäsen

  liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täälläkin pentu ripuloinut jo monta päivää, katsotaan nyt siis tämän ketjun perusteella ensimmäisenä auttaako matokuuri ja vähemmän jalostettu ruoka. Sisarpennuista toinen on nyt monta päivää jo ollut "vetelänä", siskonsa silloin tällöin eikä tietääkseni kertaakaan madotettu joten toivotaan että auttaa.

  Näin offtopiccina; luulin että tuolla muron puolella tapaa keskustelufoorumien pohjasakkaa jo foorumin koon puolesta runsaasti, mutta tämän ketjun lukeminen oli kuin suoraan netiketin älä-tee luvusta. Herranjestas mitä tekstiä vieläpä suurin osa viesteistä. Enimmät johtunee varmaan vieraana kirjoittamisen helppoudesta, mutta silt.i..
   
 18. Maje Vierailija

  Kasvattaja ei välttämättä ole voinut asialle mitään. Itsellenikin tuli kissanpentu 5 viikon ikäisenä, kun se oli orpopentu. Samat ongelmat meilläkin, ripulia. Pentu ei ole saanut emolta vasta-aineita. Muutoin kyllä kissanpennun pitäsi olla tuo 12 viikkoa luovutettaessa. Aina vaan sitä emoa ei vaan ole! Näinhän se on meillä ihmisilläkin joskus!
   
 19. miukumauku Vierailija

  hei, kotiini tuli pari päivää sitten 13vk kissanpentu, joka alku päivinä kakki ja pissasi normaalisti hiekkalaatikolle. pentu syö purinin penturaksuja, ja whiskassin penturuokaa (aamulla pussista puolet ja töistä tultua laitan toiset puolet pussista) nyt kuitenkin eilen (keskiviikkona 12.pv) huomasin että pennulla kakka ihan löysää, normaalin väristä mutta löysää. onko ruokaa liikaa vai liian vähän? ei juo muuta kuin vettä, maitotuotteita ei ollenkaan.

  mistä voi johtua? edellisessä kodissa pentu oli kuulemma syönyt myös märkäruokaa (en tiedä millaista, oliko penturuokaa vai aikuisen kissan) ja luultavasti jotakin muutakin oli silloin tällöin tarjottu... pentu on myös kova aristelemaan ja tulee lähelle huonosti, mutta kun yhtyy leikkiin niin on tosi leikkisä ja villi.

  pentu oli kuulemma laitettu edellisessä kodissa nukkumaan yhdeksältä illalla muitten siskojen ja veljien sekä emon kanssa vessaan ovi kiinni valot sammutettuina. voiko tästä johtua se että on arka ja pelkää? ... apua!

  matokuuri mennään antamaan perjantaina, kun pentua ei oltu madotettu. pentua ei ole myöskään vieroitettu äidin maidosta mitenkään, vaan oli iloisesti tulopäivänä uuteen kuuteen lipittänyt äidin tisua. maukuu siis jatkuvasti. pitäisikö ostaa äidinmaidon korviketta vai antaa erkaantua tarpeesta saada sitä? - miukumauku.
   
 20. Jossu Vierailija


  Miten sä jaksat jauhaa kokoajan jostain luovutusiästä!? Kuulostat vain naurettavalta! Ja minun kissani oli 10 viikkoinen kun tuli, eikä ole kertaakaan lutkkuttanut yhtään mitään! Täysin normaali ja ihana pentu, fiksukin vielä! Joten jos sinulla ei ole oikeaa asiaa liittyen kissanpennun ripuliin ja sen hoitoon, voisit pitää suusi kiinni, kiitos! Huolehtivaiset ihmiset kaipaavat täältä neuvoja, koska ovat huolissaan rakkaasta lemmikistä, ei kukaan kaipaa meuhkaavaa tärkeilijää, joka luulee tietävänsä kaiken! Ja nimenomaan kotikonsteja kaivataan, ei kaikilla ole varaa kalliisiin eläinlääkärimaksuihin, varsinaan jos kyseessä on maatiaiskissa.

  Kiitos ja anteeksi, jos jotkun ärsyyntyivät ja ottivat tästä nokkiinsa! :))
   
 21. ärsyttäjä Vierailija

  Oli pakko lukasta hauska teksti luovutusiästä, kamalaa kiistelyä mutta! kyllä on 12 viikkoa :) se on fakta, saa luovuttaa aikasemminkin, vallan ittestähän se kiinni on, mutta jos vähääkään välittää kissoista niin kyllä se kannattaa noudattaa noita asiantuntijoiden faktoja, asia on nyt niin että olet tainnut itse muovata koko asiasta koripallon kokoisen herneen ja vetässy sen nenääs. U SUCK :D:D:D:D "Tietävä" D:D:D:D:D
   
 22. Minna Vierailija

  Tulin etsimän tänne tietoa kissan ripulista, mutta eipä näyttänyt sitä löytyvän, koska aina samat "tietäjät" netistä metsästävät sivuja jossa voivat sitten päteä kirjastosta lainattujen kirjojen ja netistä luettujen "kissasivustojen" pohjalta... Huoh. Kissanpentu on virallisesti suomen lain mukaan luovutettavissa 8 viikon iässä. Tämä kyseinen 12 viikkoa on kissaliiton asettama luovutusikä ja tietääkseni kissaliitto ei ole mikään lakikirja. Joten jos nyt ne lässyttäjät vain pitäisivät sen suunsa kiinni ja suuntaisivat sen turhan energian johonkin järkevään.
   
 23. hille2 Vierailija

  Haluaisinpa todellakin lukea sen Suomen lain lakipykälän, jossa määritellään kissanpennun luovutusikä. Että tällaisia ne siellä eduskunnassa ovat keskustelleet. :D:D
   
 24. ff. Vierailija


  Eihän sitä laissa määritelläkään. Sehän lienee edellisellä kirjoittajalla pointtina. 8 viikkoa on siis täysin laillinen ajankohta pennun luovuttamiselle.
   
 25. Miks ojmeessä tarttee meuhkata? Tämän kysyjän tarkootus oli saada neuvoja/apuja eikä tollasia kivittäjiä niskaan.. naurattaa tollanen :D Varmasti on kissa hyvissä oloissa ja mitä sitten vaikka on vasta 9vk ei mitään väliä ei tartte kitistä!
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti