Hae Anna.fi-sivustolta

Kissat - Vapaana vai hihnassa?

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä McDuff770, 23.03.2011.

 1. McDuff770 Vierailija

  Varmaan täälläkin on aiheesta keskustelu mutta laiskuuttani/kiinnostustani kysyn itse, mitä mieltä olette? Onko väärin pitää kissaa hihnassa tai päästää se kulkemaan vapaasti luonnossa? Itse olen saanut käsityksen että virallisesti kotikissoja ei saa päästää kulkemaan omin päin talon ulkopuolelle ja että pihapiirin rajat itsekseen ylittänyt kissa on "heitteillejätetty".

  Itselläni on aina ollut luonnostaan ajatus siitä, ettei perus maatiaiskissaa kuuluisi pitää lukittuna sisällä tai narunpäähän sidottuna. On tietysti eri asia asuuko maalla vai kaupungissa, joillekkin mielipiteeseen vaikuttanee myös onko kissa tietyn rotuinen vai maatiainen. Itse asun maaseudulla, en nyt ihan totaalisen korvessa mutta kuitenkin. Perheessäni on ollut jo iät ja ajat kissoja eikä mieleemme ole koskaan tullut pitää lemmikkejämme "vankeina". Ne menevät ja tulevat.

  Varsinainen syy, miksi kysyn asiasta on viimeisin kissamme. Kissojemme vapaa kulkeminen on pitänyt huolen siitä etteivät ne useinkaan ole täyttä elämää eläneet vaan kadonneet vuosien jälkeen jälkiä jättämättä. Ne olivat enemmänkin kuin talvella ruokittavia pikkulintuja. Kuitenkin, otimme lemmikiksemme ihanan kollikissan, totaalisen halinallen. Voisi sanoa että rakastin sitä. Eräänä päivänä se ei kuitenkaan enää tullut kotiin ja tajuttuamme ettei se enää tule takaisin niin kaipasin sitä aivan hirvittävästi. Nyt olen kissavanhuksemme seuraksi ottamassa kaksi kissanpentua ja heräsi kysymys tulisiko suhtautumistani lemmikkien vapaana taivaltamiseen muuttaa?

  Mielipiteitä, kokemuksia, mitä vain :)
   
 2. PISTE! Vierailija

  Kissat eivät kuulu Suomen luontoon pikkulintuja tappamaan ja naapureiden rapuille kuseksimaan.
   
 3. näin Vierailija

  Meillä on kissat ulkoilleet vapaana vuosikymmeniä, enkä näe mitään syytä muuttaa hyväksi osoittautunutta käytäntöä.
   
 4. kattila Vierailija

  Niin on meilläkin ulkoiltu aina. Vanhemmiten meidän kissojen reviirit on pienentyneet oman pihan alueelle, eivätkä ole pidemmälle lähteneet. Myöskin ovat aika "koiramaisia" eli mennään yhdessä ulos, kun sanon ja tullaan yhdessä sisälle, kun sanon. Istuksin itse ulkona tai kyttään niitä vähänväliä, jos olen itse sisällä. Ei tarvita mitään narua, kun muutenkin pysyvät "hallinnassa".

  Haluan myöskin, että kissat pääsevät toteuttamaan itseään eli metsästämään, meillä riittää hiiriä pihapiirissä siihen tarkoitukseen. Sehän se on ollut kissan työ, hiirien ja rottien tilttaaminen.

  Leikkaamattomat kollit ovat vaeltelijoita ja niitä kuseksijoita. Eikä leikattu kolli yleensä merkkaa, eikä kusi haise myöskään.
   
 5. Kissa saa olla vapanaa jos se on omistajansa valvonnan alaisena eikä sitä tuolloinkaan lasketa laissa kielletyille alueille eikä toisten ihmisten pihoihin. Vapaana ilman omistajaansa ja oman pihapiirin ulkopuolella ulkoileva kissa katsotaan olevan heitteille jätetty ja sen saa lain mukaan ottaa kiinni ja viedä kunnalliseen löytöeläinhoitolaan.

  Kissaa ei saa pitää hihnassa kuten koiraa, eli sitä ei saa sitoa paikoilleen muutoin kuin lyhyeksi aikaa, tilapäisesti ja tuolloinkin sen on oltava omistajansa valvonnan alaisena. Kissan taluttaminen valjaissa sen sijaan on laissa sallittu ja maalaisjärjelläkin ajateltuna paras tapa ulkoiluttaa kissaansa. Tilava ulkotarha on myös hyvä ratkaisu, mutta kissan liikunnan ja virikkeiden tarve on täytyy hoitaa sitten muulla tavoin.

  Yksin vapaana ulkoileva kissa altistuu monille vaaroille niin taajamissa kuin haja-asutusalueilla ja se myös saattaa aiheuttaa molemmissa paikoissa kiusaa, harmia ja jopa vaaraa niin ihmisille kuin muille eläimillekin. Vastuuntuntoinen omistaja ulkoiluttaa aina lemmikkiään ainoastaan valvotusti olipa kyseessä sitten kissa, koira, kani tai mikä tahansa!
   
 6. mst Vierailija

  Laissa ei kielletä kissan olemista toisen pihalla tai oikaisemista sen halki (ellei toisen piha sitten satu olemaan jotain sellaista mitä laissa määritellään kissoilta kielletyksi alueeksi). Kissan heittelille jättö ei täyty pelkästään sillä, että on vapaana oman pihansa ulkopuolella. Heitteillejättöön täytyy olla vahvemmat perusteet ja selvä näyttö. Sitä ei saa ns. normikissa, joka asuu omassa kodissaan ja ulkoilee vapaana (ja palaa sitten kotiinsa ulkoilun jälkeen).

  Tämä vain ihan asiana olipa itse kukin mitä tahansa mieltä kissojen ulkoilusta.

  Totta, yksin kulkeva kissa altistuu monille vaarolle, mutta niin altistuu kytkettynäkin kulkeva kissa. Vaarat vain ovat erilaisia. Moni kissa osaa ulkoilla turvallisesti itsekseen - olen nähnyt näitä itsenäisiä kissoja. Kissan omistaja velvollisuuksiin kuuluu selvittää mikä on omalle kissalle paras ja tämä selvitys lähtee liikkeelle kissan hankinnan suunnittelusta.
   
 7. mst. Vierailija

  niin ja tuo valvonnan alaisuus on muuten hyvä pykälä muistaa. Sn tulkinta sitten ei ole kovin yksioikoista, vaan tulkinnallista ja sen avulla kissa saa kulkea vapaana - kunhan omistaja tietää missä kissa kuljeksii ja saa sen tarvittaessa kiinni. Tätä selvitimme joskus itse viranomaiselta, että miten se tulkitaan, kun mietimme mitä kissa saa ja mitä ei saa tehdä.
   
 8. miaux Vierailija

  Lue EU:n säädös lemmikkieläimistä niin opit että siellä nimenomaan todetaan että ilman omistajansa tai haltijansa valvontaa ulkoileva lemmikkieläin katsotaan heitteillejätetyksi. EU:n säädökset koskevat Suomea ja Suomessa eläimen heitteillejättö on rikoslain alainen teko.

  Mille vaaroille kytkettynä oleva kissa altistuu? Kissaahan ei saa kytkeä paikoilleen kuin väliaikaisesti ja valvotusti kuten aiemmin on ansiokkaasti todettu.
   
 9. mst Vierailija

  Poliisin sivulta löytyy tietoa tähänkin asiaan. Kannattaa lukea. Siellä ne lait tulkitaan.


  Niinkauan kun kissa on omistajansa valvonnassa vaikka sitten irti - kyseessä ei ole heitteillejättö. Omistajan valvonta on sitten asia, joka pohditaan tilanteen mukaan. Esimerkiksi talvella heitteillejättöpykälä varmasti täyttyy nopeammin kuin kesällä. Itse ei voi päättää heitteillejätöstä - se tehtävä on viranomaisilla.

  Tämä ohje nimenomaan on annettu lakia tulktisevan viranomaisen toieesta, kun asiasta kyselimme.

  Kytkettynä kissa voi saada vaikka ruhjevammoja, irrallaan oleva koira voi ottaa kissan hampaisiinsa eikä kissa pääse karkuun, kun on taluttimisessa kiinni. Kyllähän noita tilanteita löytyy, jos tahtoo miettiä.

  minulle on ihan sama pitävätkö ihmiset kissansa kiinni vai ei, kunhan jokainen osaisi pohtia oman kissansa kohdalla tilannetta musitaen missä asuu ja millaisessa ympäristössä ja millainen oma kissa on luonteeltaan jne.
   
 10. miaux Vierailija

  Jos kissa on kytkettynä eli omistajansa taluttamana ja vihainen koira tulee vastaan, voi omistaja napata kissan syliinsä turvaan. Paikalleen kissaa ei saa kytkeä kuten koirat saa!

  Kiitos päivän parhaasta kun nostit poliisin ylemmäksi auktoriteetiksi kuin EU:n. Tosiasia vain on se että Suomi on EU:n jäsen ja näin ollen sen lainsäädäntö on meidänkin lainsäädäntöämme. Jos koku uuno poliisi ei tunne lakia tai halua sitä soveltaa on kyseessä aikamoinen virkavirhe.

  Suosittelen tarkastelemaan lemmikkieläimiä ja etenkin kissoja koskevia lakeja kuin myös tutustumaan mitä poliisin ylijohto kissojen ulkoilusta sanoo. Omana kommenttina sanoisin että myös maaseudulla kissojen ulkoilu pitäisi olla valvottua ainakin lintujen pesimäaikaan sillä kissa on Suomen luontoon kuulumaton pienpeto kuten esim. minkki ja supi.

  http://www.poliisi.fi/poliisi/oulu/home.nsf/files/Vastaus%20kirjeeseen%20kissan%20vapaana%20pidosta/$file/Vastaus%20kirjeeseen%20kissan%20vapaana%20pidosta.pdf
   
 11. näin Vierailija

  Heh heh. Pienipä on kissan turva, jos joku teinityttö sen syliin nostaa. Koirat ovat tappaneet suomessa ihmisiäkin, joten yhden kissan saaminen omistajansa sylistä ei vähääkään kookkaammalle koiralle tuota vaikeuksia. Lisäksi kissa saattaa hyvinkin mennä paniikkiin koiran hyökätessä, eikä silloin kissan sylissä pitäminen todellakaan ole helppoa.

  Sinänsä on täysin yhdentekevää mitä joku laki asiasta sanoo. Merkillistä että juuri kissan kohdalla lain tulkinnoista keskustellaan pilkuntarkasti ja esimerkiksi koiria pidetään surutta vapaana taajamissa jne.
   
 12. taluttimeen kiitos Vierailija

  Niin - juuri sen vuoksi kaikkien olisi syytä pitää lemmikkinsä taluttimessa taajamissa että eräiden vatipäiden vapaana liikkuvat elukat ovat vaaraksi kaikille! Vapaana kulkevat eläimet nyt vain eivät kuulu taajamiin, vaikka itsellä sattuisi olemaan se omakotitalo ja kivasti mahis pitää ulkokissoja.

  Meillä oli aikoinaan kerrostaloalueella juuri se ongelma, ettei omia kissoja voinut ulkoiluttaa taluttimessa, sillä pihapuskissa väijyi jonkun vapaan eläimenpidon ystävän puolivilli kookas kissapeto, joka tykkäsi hyökkäillä pihalla liikkuvien pikkueläinten (myös pienten koirien ja lintujen) kimppuun. Muistaakseni se loukutettiin ja toimitettiin eläinsuojeluyhdistykseen.

  AP, jos kissa on pennusta asti taluttimessa tai jopa sisäkissana, se ei tiedä eikä osaa kaivata vapaana kulkemista. Toki virikkeet ja leikitykset on yhtä kaikki järjestettävä, mutta taajamassa se vapaana kulkeminen nyt vain aiheuttaa hirveästi harmia muille ihmisille ja heidän lemmikeilleen. Ja on vaaraksi kissalle itselleen sillä osa ei välitä hankkia eläinsuojeluyhdistyksestä eläimelle vaaratonta loukkua vaan voi pistää esim. myrkytettyjä ruokapyydyksiä tarjolle.
   
 13. hakun Vierailija

  Ovatkohan kissat vai ihmiset muuttuneet vuosikymmenten saatossa? Ei 60-80-luvuilla vapaasti ulkoilevia kissoja kieroon katsottu. Toki muutamia kissanvihaajia toki oli, mutta ne laitettiin kuriin ja nuhteeseen tarvittaessa kovallakin kädellä. Lähes kaikilla oli kissoja, jotka kulkivat vapaana, enkä muista kenenkään valittavan niiden vahinkoa aiheuttavan. Koiria oli myös vapaana melkoinen määrä ja se oli vain positiivinen asia.
   
 14. mst. Vierailija


  Kukas niitä lakeja soveltaa? Olisiko poliisi? Kenelle valitat kissaongelmasta? Olisiko poliisille?
  Lait on kyllä luettu ja niiden soveltuvutta testattu käytönnössäkin :)

  BTW: en kirjoittanut missään nostaneeni poliisia ylimmäksi auktoriteetiksi. Se, että sinä niin tulkitsit, kertoo jo paljon :)
   
 15. mst Vierailija


  Juuri näin. Sen lisäksi kissa voi kärsiä tuollaisessa tilanteessa paljon suuremmasta stressista ja siitä voi tulla kaikenlaisia pelkotiloja ja neurooseja. Ja vaikka miten kissa olisi valjaissa, omistaja ei voi kontrolloida ympäristöä: yhtäkkiä voi tapahtua jotain, joka saa kissan suunniltaan ja kun kissa menee suunniltaan, se harvoin hyppää omistajansa syliin, vaan pakenee kissan mielestä parhaaseen mahdolliseen suuntaan. Jos kissa on tässä tapauksessa valjaissa tai narussa ja sitten kun naru loppuu, kokee kissa aika tuskallisen kivun. Jos kissa säntää vaikka tien toiselle puolelle, naru sitten katkaisee reitin vaikkapa takaa tulevalta pyöräilijältä. Kohta on pyöräilijä sitten ojassa. Kuka maksaa vammat?

  Että tällaisia pikkuvahinkoja voi sattua.

  Kuten jo edellä kirjoitin: täytyy tämä valjaissa tai kytkettynä muuten ulkoiluttaminen todellakin miettiä ympäristön ja kissan mukaan. Suomessa on joku ihmeellinen "kontrolloidaan kaikkea!!" ilmapiiri.
   
 16. kehäIII sisältä Vierailija

  Ainakin meillä Espoossa kyllä lähiökissat ja -koirat kulkivat valjaissa jo silloin. Ehkä maalla on eri tavalla. Tästä ketjustahan sen huomaa että kaupunkiin muutettaessa landelta ei ehkä ymmärretä miten lait ja säännökset menevät ja miten eri tavalla muut on huomioitava. Kaupungissahan kissa ei saa kulkea vapaana, jos sen liikkuma-alueella on lasten leikkipaikkoja, urheilukenttiä, pururatoja jne. Eli käytännössä ei missään. Juntteja ovat kissan/koiran vapaana pitävät kaupunkilaiset! Ja myös sellaisten koirien pitäjät, jotka eivät saa piskiänsä pysymään erossa toisten lapsista/koirista/kissoista. Naapurissani asuu iso sakemanni jota ulkoiluttaa 10-vuotias. Koira vetää ja poukkoilee miten haluaa, ajan kysymys milloin hyökkää jonkun viattoman kimppuun.
   
 17. faktaa Vierailija

  Nämä ovat kehnoja argumentteja. Kissa unohtaa tuollaiset traumat nopsasti elleivät ole toistuvia tai tule joku tosi vakava vamma. Hyvänen aika, moni kissa unohtaa talven aikana koko valjastelun ja keväällä on totuteltava uudestaan :)

  Tuskin kukaan väittäisi, että koiran pitäisi näistä samoista syistä saada kulkea vapaana taajamaolosuhteissa! On omistajan asia ja vastuu pitää eläimensä kurissa ja opettaa miten valjaissa mennään. Valjaat eivät aiheuta kissalle kipua vaikka flexillä pysäyttäisi juoksusta, mutta kaulapannassa oleva naru kyllä ja sellaista ei kissalla saakaan käyttää (eikä niitä ole kuin koirille myynnissäkään).

  Kuten koiratkin, kissat pidetään vilkkailla kävelyteillä lyhyessä remmissä juurikin pyöräilijöiden tai junttiomistajiensa vapaana pitämien koirien/kissojen varalta.

  Pyöräilijän kohdalla hänen oma tapaturmavakuutuksensa korvaa, ellei voida osoittaa että eläimen ulkoiluttaja viritti tahallaan ansan.

  Vielä kerran: jos vapaana oleva koira tai toinen kissa hyökkää remmissä kulkevan päälle, vastuullinen ja syyllinen on sen vapaana kulkevan luontokappaleen omistaja, joka joutuu myös korvaamaan lemmikkinsä tekoset. Raivohullu koira pääsee todennäköisesti myös lopetettavaksi.
   
 18. mst Vierailija

  Sinulla on varmaan sitten myös esittää todisteita noille väitteillesi? :)
   
 19. kehä I sisältä Vierailija

  Aika erikoista. Meillä Helsingissä harvoin näkee valjaissa kulkevaa kissaa. Muutaman olen kymmenen vuoden aikana nähnyt. Vapaana kulkeviakin on näkynyt moninkertainen määrä. Vapaana olevia koiria näkee päivittäin ja itsekin pidän melko usein koiraa vapaana.
   
 20. katillinen Vierailija

 21. toinen kissakas Vierailija

  Ainakin omat kissani ovat joutuneet pihapuskista hyökkäilevien vapaaeläinten säikyttelyn uhriksi ja nopeasti se unohtuu eivätkä ole alkaneet pelätä pensaita tai ulkoilua. Harmittaa se silti, etteivät jotkut osaa kaupungissa huomioida muita.

  Sinä helsinkiläinen, varmasti valjaskissojen vähäinen määrä johtuu siitä, ettei kissoja sillä tavalla "lenkitetä" kuin koiria siellä yleisillä lenkkipoluilla, vaan mieluummin hiljaisemmissa paikoissa ja kissan valjastelu on enemmän sitä että kissa hitaasti tutkii ja kyttää pientä aluetta ja omistaja on siinä oman jaksamisensa pituisen ajan mukana :) Kissa on äärettömän kärsivällinen eläin ja saattaa ihan vapaaehtoisesti viettää koko iltapäivänkin yhtä lautapinoa tai puskanjuurta väijymässä, jos se tietää tai luulee että saalista siellä on. Kesämökillä tätä olen todistanut, siellä meidän kissat saavat olla vapaana.

  Vain ymmärtämättömät ja eläimestään vähät välittävät juntit pitävät kaupunkiolosuhteissa koirat ja kissat auki ja valvomatta. Etenkin ihmettelen jos koiraa ei taajama-alueella pidetä kiinni kun se on niin selvästi lainvastaistakin.
   
 22. mst. Vierailija


  Kaupunkiolosuhteitakin on monenlaisia. Kaupungeissa on paljonkin alueita isoine pihoineen, missä kissatkin voivat olla vapaana ihan turvallisin mielin; on eri asia päästääkö kissansa vapaaksi kantakaupungissa vai jossain kauempana sijaitsevassa rauhallisessa kaupunginosassa.

  Tiedän kissan, joka on saanut revähdysvammat valjaista. Kulkee nyt vapaana kissana (eikä muuten poistu omalta pihaltaan)

  ... kuinka kissa puskia alkaisi pelätä, jos vapaaeläin tulee puskasta retuuttamaan. Eiköhän kissa ala pelätä sitä eläintä puskan sijaan :) Kummeksuin vain esimerkkiäsi.

  Edelleen odottelen niitä todisteita, joista kysyin, mutta tuskinpa niitä tulee. Harvemmin niitä saa.

  Kaikki kissat eivät yksinkertaisesti totu valjas- tai hihnaulkoiluun eikä se ole kaikille kissoille edes tarkoituksenmukaista (asuinympäristö ja kissan luonne ratkaisee). Hienoa, kun jotkut tottuu. Sellaisia kissoja kannattaisi oikeastaan käyttää jalostukseen.
   
 23. kotieläimet kiinni Vierailija

  Elukat on pidettävä taajamissa kytkettyinä ulkoiluttaessa, olivatpa ne koiria tai kissoja. Meilläpäin kissat naarmuttavat autojen maalipinnan, kun loikoilevat nokkapellillä lämmittelemässä tai rikkovat puutarhakalusteiden pehmusteet, kun terottavat niihin kynsiään. Samojen kissojen omistajat kirjoittelevat lehtiin haukkumakirjeitä, kun joku on sattunut pimeässä ajamaan heidän kullanmurunsa päälle ja kissa on kuollut - mitä se lemmikki tekee yksi illalla ulkona?
  Vielä en ole yhtäkään ottanut hengiltä mutta kyllä täältäkin kohteita löytyisi!
   
 24. hmm.... Vierailija

  Harvemmin kissa auton päällä loikoillessaan kynsiä käyttää. Harvemmin käyttää niitä edes hypätessään sinne auton päälle. Laita autosi päälle kissankarkotetta, niin loppuu makoilu. Tiedän yhden isännän, joka piti hirveän huutosession miten naapurin kissa on naarmuttanut hänen autonsa konepeltiä tuosta ja tuosta. Kissat piti tappaa hänen mielestään heti, kun arvokas auto on nyt kokonaan pilalla. Alettiin selvittää asiaa ja niinhän siinä kävi, että isäntä itse oli naarmuttanut autonsa pesemällä kojelaudan väärin ja ajamalla sitä jatkuvasti oman pihansa naarmuttavien puun oksien alta.

  En ole nähnyt yhtäkään haukkumakirjetta paikkakuntani lehdissä, jossa olisi hakuttu autoilija kissan päälleajosta.

  Sen sijaan olen nähnyt yleisönosastokirjeen siitä, että kissa on jätetty kitumaan päälleajon jälkeen. Jälkimmäisessä tapauksessa minäkin paheksuisin autoilijaa ja tekisin poliisille ilmoituksen riippumatta siitä oliko sen pikku hellanteltun omistaja toiminut itse väärin (se on sitten toinen asia).
   
 25. Huonoja autoja Vierailija

  ihmisillä, jos maalipinta kissantassuista raapiutuu. Meidän oma kissa loikoilee usein oman automme konepellillä ja näkyy kulkevan myös katolta etuikkunaa pitkin alas. Ei naarmun naarmua, mutta meillä onkin laatuauto.

  joo, ja maalla asutaan ja kissa on aina vapaana.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti