Hae Anna.fi-sivustolta

Kiveskohjuleikkaus/vähän siittiöitä - kokemuksia?

Viestiketju osiossa 'Lapsettomuus' , käynnistäjänä what next, 30.08.2008.

 1. what next Vierailija

  Lapsettomuustutkimuksissa selvisi, että miehelläni on kiveskohju ja se operoitiin kuntoon muutamia kuukausi sitten. Ensimmäinen spermanäyte pari kuukautta operaation jälkeen oli lupaava, siittiöitä oli 125 miljoonaa ja kaikki arvot parantuneet, mutta seuraavassa näytteessä olikin taas jo useita kertoja vähemmän liikkuvaa tavaraa, eli ilmeisesti tulokset heilahtelee kovastikin.

  ICSI hoitoja on tehty jo kaksin kappalein, 2 tuoresiirtoa sekä 2 PASia ilman tulosta. Itselläni ei ole todettu esteitä raskautumiselle. Nyt miettii, jaksaako vielä kolmanteen tai useampiin hoitoihin lähteä. Viimeisin keräys oli melkoisen kivulias..ja hoidot on kallista lystiä.

  Onko kellään kokemuksia siitä, että luonto olisi yllättänyt tai jokin muu asia auttanut, akupunktio, vyöhyketerapia tms.? Myös luovutettujen siittiöiden käyttöä pitäisi ehkä miettiä, mutta toisaalta olemme yrittäneet lasta vasta n. 1.5 vuotta, joten vaikka ikääkin on vähän yli 30, vielä ei ehkä halua siirtyä luovuotettuihin soluihin. Ja onko niitä edes tarjolla ilman pitkää odotusta? Olisi kiinnostavaa tietää, vaihteleeko tämä hoitopaikan mukaan.

  Olisin kiitollinen, jos jollakin on kokemuksia/ajatuksia. Olen huomannut, että lääkärit helposti suosittelevat kalliita hoitoja, eivätkä esim. kannustaneet kiveskohjujen hoidattamiseen - ainakaan meitä.
   
 2. oilikki Vierailija

  Käsittääkseni kiveskohjun korjaus ei läheskään aina paranna siittiöiden laatua, osalla kyllä.
   
 3. mietteliäs, Vierailija

  Vaikuttaajo kiveskohju siittiöiden määrään tai laatuun? Meillä miehellä on aikaa sitten todettu kiveskohju mikä on jäänyt hoitamatta. Yritimme seitsemän vuotta lasta luomusti ja lopulta onnistui (olimme tosin jo heittäneet haaveet vauvasta). Mietityttää vaan jos toista lasta yritetään kuinka toi kohju asi vaikuttaa siittiöiden määrään?
   
 4. what next Vierailija

  joskus vaikuttaa, mutta omakohtaisen vastauksen saan parhaiten, kun mies jättää näytteen. Kohju voi Ilmeisesti nostaa kivesten lämpötilaa ja heikentää siksi sperman laatua. Lueskele lisää netistä (löytyy paljon tietoa ja näkemyksiä), löytyy myös sanoilla varikoseele, varicocele..Ettekö kokeilleet mitään hoitoja? Kävitte sentään tutkimuksissa, vai kuinka kohju todettiin? Mukava kuulla, että luomustikin voi onnistua.. 7 vuotta tosin melko pitkä aika...

   
 5. Minni80 Uusi jäsen

  liittynyt:
  30.06.2006
  Viestejä:
  895
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä löyty joku pieni "pahkura" kiveksistä, mutta lääkäri sano että se on niin pieni ettei pitäis vaikuttaa kovin paljon sperman laatuun. Mutta miehen sperman laatu on tosi huonoa, uimareita on 1-3,5 miljoonaa, ja suurin osa on epämuodostuneita eikä ui, eli ICSI on meille ainoa vaihtoehto.

  Keinot joilla yritetään vaikuttaa miehen sperman laatuun (eihän sitä ikinä tiedä...)
  - Syömme terveellisemmin kuin ennen (tuputan miehelleni hedelmiä;)
  - mieheni syö yhden monivitamiinipillerin + yhden sinkki/seleeni-pillerin päivittäin
  - ei pidä lämmintä läppäriä suoraan sylissä, vaan ainakin tyyny siinä välissä
  - jos vain muistaa niin ottaa kalsarit pois ennen nukkumaanmenoa (tämä kyllä unohtuu tosi usein)

  Saa nähdä onko seuraava "lasti" sitten parempi, parin viikon päästä nähdään. Tosin laatu ja määrä heittelee ihan normaalistikin, että ei sitä ikinä tiedä.
   
 6. mietteliäs, Vierailija

  Me tehtiin se päätös, että ei mennä lapsettomuustutkimuksiin, koska itse en kestä sitä, että jommassa kummassa olisi vika. Miehen kohju löydettiin ihan muun tutkimuksen yhteydessä. Ollaan oltu sen verran pitkään yhdessä ja suhde onneksi niin vahva, että "lapsettomuus" ei aiheuttanut mitään ongelmaa meille. Oltiin siis ihan tyytyväisiä "lapsettomia", kunnes sitten tää ylläriraskaus tuli. Adoptio olisi ollut meidän juttu ja olikin jo ajankohtainen, kunnes tulin raskaaksi.
   
 7. lilliruu Vierailija

  Täällä ei ole kokemusta niinkään tuosta kiveskohjusta miehellä, mutta sen sijaan icseistä ja lopulta luovutetuista siittiöistä on.

  Kyllä lahjasiittiöiden saatavuus riippuu hoitopaikasta. Julkisella puolella ei tehdä kai lainkaan hoitoja lahjasoluilla, joten jos haluaa siirtyä lahjasoluihin, on syytä siirtyä yksityisen klinikan asiakkaaksi.

  Väestöliitolla on Suomessa oma spermapankki. Sen lisäksi VL voi tilata spermaa Tanskasta (jolloin pätee sama laki kuin Suomessakin, että tanskalaisten luovuttajien on oltava rekisteröityneitä Suomen lainsäädännön mukaan). Muut yksityiset klinikat voivat varmaan käyttää sekä VL:n pankkia että tilata ulkomailta, varmaan riippuu vähän siitä, mihin maihin kullakin klinikalla on yhteyksiä (esim. Ava-klinikka toimii Suomessa, Latviassa, Portugalissa ja Venäjällä).

  Luovutetut siittiöt voidaan viedä kohtuonteloon inseminaatiossa, raskaita hoitoja (ivf/icsi) ei välttämättä tarvita, jos naisessa on kaikki kunnossa. Inseminaatio on hoitona edullisempi kuin ivf/icsi, toki päälle tulee hintaa donorsiittiöistä, mutta kokonaisuutena hoidon loppusumma on pienempi kuin koeputkessa. Itselleni hoito oli kaikkien icsien jälkeen myös kuin "lastenleikkiä", vaikkei suinkaan ensimmäisestä kerrasta tärpännytkään.

  Tuosta kiveskohjun hoitamatta jättämisestä ja lääkäreiden asenteista vielä, että jos tällaisia tapauksia on enemmänkin, kannattaisi ottaa yhteyttä lapsettomien yhdistykseen Simpukka ry:hyn ja toivoa sieltä kautta kannanottoa asiaan. Mielestäni tuossa on jo kyseessä eräänlainen hoitovirhe; kovin ikävää välinpitämättömyyttä se joka tapauksessa on potilasta kohtaan. Jos se on alkuun halvempi hoitaa, se pitäisi potilaan niin halutessa hoitaa eikä patistaa heti hoitoihin, vaikka hoitoihin meneminen voisikin tulla kyseeseen myöhemmin. Vaikka joskus onkin vaikea potilaan asemassa vaatia yhtään mitään hoitoa, niin kyllä se kannattaa, omasta (lisääntymis- ja seksuaali-)terveydestä kun kuitenkin on kyse.
   
 8. lilliruu Vierailija

  Vielä klinikoiden sperman saatavuudesta: en tiedä, onko joillain klinikoilla omia pankkeja tai ottavatko vastaan luovuttajia. Kannattaa kysellä klinikoilta. Ja hinnastotkin löytyvät jokaisen klinikan nettisivuilta.
   
 9. what next Vierailija

  En ehkä sanoisi, että kyseessä oli hoitovirhe, mihinkäänhän meitä ei pakotettu, mutta kummastutti kyllä hieman kun pääkaupunkiseudun yksityisellä klinikalla lääkäri sanoo, että hänen tietääkseen kiveskohjuleikkauksia ei enää juuri tehdä, eivätkä ne auta. Hän ei myöskään millään tavalla neuvonut mistä asiasta voisi kysellä, tai mistä lähetteen voisi saada. Hänen mukaansa ICSI on siis vastaus. Otimme itse asiasta selville lisää, mies kävi ihan muualla yksityisellä ja sai lähetteen julkiselle puolelle operaatioon, joka oli lyhyt ja yksinkertainen & halpa. Kun sitten samaiselle lääkärille kerroin, että tulokset olivat kovasti parantuneet operaation jälkeen, hän vain totesi "niin" ja ohitti koko asian. En tiedä vaihteleeko tulokset sitten yleensäkin niin paljon, etteivät he yksittäistä spermalastia juuri alakaan kommentoida.

  Olen myös lukenut, että leikkauksen jälkeen voi kokeilla myös esim. Clomifen hoitoa miehelle ja inseminaatiota. Joten tod. näk. kokeilemme muita keinoja ja onnea ennen kuin 3. ICSI tai luovutetut siittiöt ajankohtaistuvat. Epäilen kyllä hieman, suostutaanko miehelleni määräämään lääkkeitä, kun jo ICSI-tielle kerran on lähdetty.

  Olen käsittänyt, että luovutettujen siittiöidenkin kanssa voidaan kokeilla koeputkihedelmöitystä, eikä inseminaatiota. Mitenköhän on, suositellaanko ensin inseminaatiota ja heti pian järempiä hoitoja, ellei tulosta ala tulla? En ole varma osaanko itse päättää, montako inseminaatiota on järkevä määrä.. ja kuinkahan moneksi kerraksi yhden luovuttajan tavaraa riittää, vai vaihdellaanko sitten vain luovuttajaa eri kerroilla?
   
 10. lilliruu Vierailija

  Meillä kokeiltiin myös Clomifen kuuria miehelle, mutta se ei hänen tapauksessaan auttanut lainkaan. Joillakin olen kuullut sen auttavankin, joten kannattaahan sitä kokeilla. Se voi myös auttaa miehen mielialaan positiivisella tavalla, näin ainakin meillä, vaikkei simppoihin muutosta tullutkaan. Saatat olla itse oikeilla jäljillä siinä, että mahdetaanko clomikuuria antaa, kun icsejäkin jo on kokeiltu; harmillista, ettei sitä hoksattu jo aiemmin (kovasti tuntuu olevan vaihtelua eri paikkakunnilla ja eri lääkäreiden kesken, mitä hoitoja suosittelevat ja miten ennakkoluulottomia lääkärit ovat kokeilemaan eri vaihtoehtoja).

  Kuten tuossa aiemmassa viestissäni kirjoitin,
  "Luovutetut siittiöt voidaan viedä kohtuonteloon inseminaatiossa, raskaita hoitoja (ivf/icsi) ei välttämättä tarvita, jos naisessa on kaikki kunnossa. Inseminaatio on hoitona edullisempi kuin ivf/icsi, toki päälle tulee hintaa donorsiittiöistä, mutta kokonaisuutena hoidon loppusumma on pienempi kuin koeputkessa."
  Toki voidaan mennä suoraan koeputkeenkin, jos tilanne siis sen vaatii, mutta kuten itse kirjoitit avausviestissäsi, että itselläsi ei ole todettu esteitä raskautumiselle. Sen perusteella arvelisin, että inssi on ekana listalla, sitten vasta ivf/icsi. Mutta tässäkin voidaan soveltaa; jos icsien myötä on selvinnyt jotain epäselvää, esim. solutasolla, voidaan mennäkin suoraan koeputkeen. (Et kertonut tarkemmin, onko jotain solutason ongelmia ilmaantunut, esim. hedelmöittymishäiriö.) Oma kokemukseni on muutama donor-inssi ja välissä yksi "epätoivoinen" ivf, joka päätettiin tehdä ihan kokeilumielessä, kun alkoi tuntua, etteivät inssit toimi minulla.

  Tiedän pariskuntia, jotka ovat kokeilleet inseminaatioita (joko omilla tai lahjasiittiöillä) lukuisia kertoja ennen onnistumista - kaipa jossain olisi saatavilla myös tilastotietoa siitä, monesko kerta keskimäärin onnistuu (ehkä eri klinikoiden nettisivuilla?). Yksikin tuttava kokeili inssiä luovutetuilla ekan lapsen kohdalla 6 kertaa, toisen lapsen kohdalla 5 kertaa, kolmannen lapsen kohdalla taisi olla peräti jo toinen tai kolmas kerta, kun tärppäsi.

  Rajat pitää toki itse määritellä, eivätkä lääkärit sitä yleensä tee ennen kuin pakon edessä, jos näkevät, että asiakas alkaa jo olla liian syvällä hoitojen suossa. Uskoisin, että keskimäärin kannattaa tehdä noin 5 inssiä, mutta painotan vielä, että tämä on ihan minun oma näppituntuma, eikä se perustu mihinkään tieteelliseen tutkimukseen.

  Käsitykseni mukaan pyritään pitämään sama luovuttaja peräkkäisillä kerroilla. Samalta luovuttajalta ei saa antaa siittiöitä kuin määrätylle määrälle pareja, olikohan 5 paria... en muista tarkalleen. (tässä voi olla klinikkakohtaisia eroja.) Jos luovuttajaa joudutaan vaihtamaan ja jos jossain vaiheessa hoito onnistuu ja raskaus alkaa, pyrittäneen pitämään mahdollisuus saada samalta luovuttajalta siittiöitä, jos myöhemmin haluaa lapselle täyssisaruksen. Kaikki nämä kannattaa tarkistaa hoitavalta lääkäriltä, itselläni saattaa tulla tässä väärää informaatiota! Meillä meni niin, että oli eri luovuttajia peräkkäisillä kerroilla.

  Tsemppiä sinulle ja miehellesi!
   
 11. what next Vierailija

  paljon Lilliruu hyvästä vastauksesta (samoin myös muille) JA tsempeistä! Jotenkin helpompi kestää näitä hoitoja ja hoitojen välisiä aikoja, kun tietää siitä, miten mahdollisesti tästä eteenpäin. Hienoa myös kuulla tapauksista, että useiden hoitokertojen jälkeen on onnistuttu. Pitää itsekin kai ottaa tässä asenne, että Ehkä joskus vuosien aikana meitäkin onnistaa..

  Hedelmöittymisongelmia ei ole todettu, joten inseminaatio voisi myös tulla kysymykseen, etenkin jos käytettäisiin luovutettuja siittiöitä. Yksi inssi meille kerran tehtiin, mutta siittiötilanne on ollut yleensä siinä ICSI/IVF:n rajamaastossa.

  Olemme olleet nyt puheissa toisen lääkärin kanssa, joka oli onneksi hyvin ymmärtäväinen ja antoi ymmärtää, että Clomifen asiasta olisi voitu myös jo aiemmin puhua ja testien kautta asiaa nyt tutkitaankin. Toisaalta asia ehkä on nyt vasta ajankohtainen, kun kiveskohjuleikkauksen jälkeinen näyte antoi pientä toivoa tilanteen parantumisesta (mikä ei kuitenkaan ole vielä mitenkään varmaa). Miesten hoitoa ei ehkä vain kovin yleisesti nykyään mietitä, kun ICSI on toiminut monilla pareilla hyvin. (Tämän myönsi lääkärikin). Onneksi kuitenkin mm. näillä palstoilla moni on kertonut eri keinoista, joilla miehenkin tilannetta on edes vähän voitu korjata. Toivossa on hyvä elää.


   
 12. what next Vierailija

  paljon Lilliruu hyvästä vastauksesta (samoin myös muille) JA tsempeistä! Jotenkin helpompi kestää näitä hoitoja ja hoitojen välisiä aikoja, kun tietää siitä, miten mahdollisesti tästä eteenpäin. Hienoa myös kuulla tapauksista, että useiden hoitokertojen jälkeen on onnistuttu. Pitää itsekin kai ottaa tässä asenne, että Ehkä joskus vuosien aikana meitäkin onnistaa..

  Hedelmöittymisongelmia ei ole todettu, joten inseminaatio voisi myös tulla kysymykseen, etenkin jos käytettäisiin luovutettuja siittiöitä. Yksi inssi meille kerran tehtiin, mutta siittiötilanne on ollut yleensä siinä ICSI/IVF:n rajamaastossa.

  Olemme olleet nyt puheissa toisen lääkärin kanssa, joka oli onneksi hyvin ymmärtäväinen ja antoi ymmärtää, että Clomifen asiasta olisi voitu myös jo aiemmin puhua ja testien kautta asiaa nyt tutkitaankin. Toisaalta asia ehkä on nyt vasta ajankohtainen, kun kiveskohjuleikkauksen jälkeinen näyte antoi pientä toivoa tilanteen parantumisesta (mikä ei kuitenkaan ole vielä mitenkään varmaa). Miesten hoitoa ei ehkä vain kovin yleisesti nykyään mietitä, kun ICSI on toiminut monilla pareilla hyvin. (Tämän myönsi lääkärikin). Onneksi kuitenkin mm. näillä palstoilla moni on kertonut eri keinoista, joilla miehenkin tilannetta on edes vähän voitu korjata. Toivossa on hyvä elää.


   
 13. Plikka... Vierailija

  Hei!

  Meillä myös kiveskohju lapsettomuuden syynä.
  Onko palstalla ketään, joilla olisi parantunut siittiöiden määrä/laatu operaation jälkeen?
  Meillä meneillään 2.ICSI. Eka meni päin .....seiniä.

  Plikka
   
 14. Meillä Vierailija

  Meille lääkäri esitteli useampiakin tutkimuksia (löytyy esim. Pubmedistä), joissa todettiin muistaakseni (prosenttiluvut on vähän suuntaa-antavia kun en muista täsmällistä prosenttia), että kohjuja on n. 30 % miehillä, sekä niillä joilla ei ole ongelmia lapsen saannissa, että niillä, jotka kärsivät lapsettomuudesta. Kohjun poisto auttaa lapsettomista miehistä n. 15 % tapauksissa, muilla se ei tuo muutosta, koska syy on muualla.

  Lääkärin pointti oli siinä, että leikkaukseen ei nykyään usein ruveta, koska tiedetään että apua on todella pienelle prosentille, muille ei mitään muutosta. Kohjun poisto vaikuttaa korkeintaan määrään ja liikkuvuuteen, joihin lämpö voi vaikuttaa. Epämuodostuneiden määrään sillä ei ole vaikutusta (toki tämä luku voi muuten vaihdella näytteiden välillä).

  Eli siksi monet lääkärit haluavat vältellä turhaa operaatiota, jota odotellessa nainen vanhenee ja mahdollisuudet pienenevät. Apua on kuitenkin niin harvalle (toki joillekin voi olla). Siksi kohjuleikkauksesta ei kannata lähteä hakemaan helppoa selitystä ongelmille. Terveilläkin miehillä niitä on, eivätkä ne vaikuta mihinkään.

  Meillä siis ei leikkausta tehty. Arvot tosin jostain syystä paranivat huomattavasti, näytteiden välillä n. 6 kk. Tiedä sitten mistä auringonpilkuista johtuen.
   
 15. Plikka.... Vierailija

  Heip!
  Eipä taida tälläkään palstalla ketään olla jolle operaatio olisi auttanut?
   
 16. Tupu Vierailija

  Vanhaa ketjua tulin herättelemään henkiin.. Olisiko kellään positiivisia kokemuksia leikkauksesta?
   
 17. Riina Vierailija

  Hei!

  Meillä lasta yritetty pari vuotta.
  Miehellä todettu kiveskohju, ei leikkausta vaan kokeiltiin ottaa miehelle Clomifenit käyttöön.
  Tässä tapauksessa se on auttanut siittiöiden määrään ja laatuun!
  Eli kannattaa kokeilla!
  Täällä vielä toivottua tulosta ei ole saavutettu, mutta näillä määrillä on nyt parempi jatkaa yritystä :)
   
 18. neuvoja odottava. Vierailija

  onko nyt ihan totta, ettei kukaan ole päässyt asiaa hoidattamaan joutuisammin, kuin kunnallisella odotttelemalla puolivuotta?
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti