Hae Anna.fi-sivustolta

Koirakieltokyltit taloyhtiön pihassa

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä Vihainen, 22.04.2009.

 1. Vihainen Vierailija

  Onko taloyhtiöllä oikeus kieltää koiria (siis oman talon koiria) käyttämästä taloyhtiön yhteistä pihaa? Meidän taloyhtiössä asuu jotain koiravihaajia ja ensin tuli huomautus ilmoitustaululle, että koirat eivät saa pissata pihalle ja sitten on vielä pystytetty kieltokylttejä pitkin pihaa. Voiko taloyhtiö kieltää koirilta pihan käytön ja mitä se voi ketään haitata jos koira pissaa puun juureen? Pissahan imeytyy heti maahan, eikä sen pitäisi aiheuttaa mitään haittaa kenellekään. Viimeistään sateen myötä kaikki pissa huuhtoutuu pois. Kakkaa en ole koskaan pihalle edes nähnyt, siitä huomauttamisen vielä ymmärtäisin. Myöskään istutuksia ei ole yksikään koira koskaan tuhonnut, siitä ei ole kyse.
   
 2. koira.. Vierailija

  En tiedä miten muualla, mutta H:linnassa erään kerrostalon takapihalla on kieltokylttejä koirille. Lähellä on muitakin taloja, mutta vain tämän yhden taloryhmän takapihassa kieltokylttejä. Näissä lähitaloissa kyllä sitten on koiria, mutten tiedä onko niissä kieltokyltit laittaneessa talossa. Kai se on vähänsemmoinen asia, että miten osakkaat on asian yhteisesti päättäneet. aikamoisia koiranvihaajia kuitenkin ovat.
   
 3. rosmarin Vierailija

  Kieltäväthän jotkin taloyhtiöt jopa ihmisten oikaisun heidän pihansa läpi. Siis ihan päällystettyjä pihateitä pitkin ei saisi kävellä. Ilmeisesti samantyyppiset ihmiset kieltävät koiratkin.
   
 4. Koiralline_n Vierailija

  Koirilta voidaan kieltää oleskelu ainakin lasten leikkipaikalla, ja tarpeiden tekeminen pihamaalle on aivan arkijärjenkin mukaan kielletty, oli kyseessä sitten virtsa tai uloste. Eihän sillee saa ihmisetkään kuseskella. ;) Ylipäänsä piha on ensin ihmisille, ja sitten vasta eläimille.

  Ei ole koskaan tullut mieleenkään antaa koiran pissata pihalle, ihmisten oleskelupaikalle! Sen verran täytyy muita ottaa huomioon, kun saman pihan ympärillä asutaan. Ei ole mitään syytä, miksi koiran pitäisi tehdä tarpeensa pihalle, kun sitä kuitenkin käytetään asiallisesti lenkillä. Se ehtii tehdä pissansa silloin muuallekin varsin hyvin. Meidän pihaan muuttaa aina silloin tällöin koirallisia, jotka ei vaan hoksaa ajatella, että pihan on pidettävä siistinä, KAIKKIEN. Samalla tavallahan sitä ei saa roskata, lapset ei saa jättää sille leluja, tai nurmikolle ei voi parkkeerata, vaikka siitä ei periaatteessa ole mitään haittaa...me muut koiralliset ollaan sitten aina vinkattu, että istutukset ei ole mitään koiranvessoja. Hyvin on ystävällisesti sanottu asia mennyt perille.

  Joten ap, jätä vaan se koira pissattamatta pihamaalle. Turhaa aiheutat pahaa mieltä muille, kun sille ei ole mitään syytä. Koirasi oppii kyllä todella nopeasti, että omalle reviirille ei pissata, eikä pian haluakaan pissata kuin pihan ulkopuolella.
   
 5. Sivhos Vierailija

  En jaksa ymmärtää miksi jotkut alkavat syyttää koiravihasta jos ihmiset eivät halua koiria jätöksineen pihoilleen.Jos ei jostain pidä,ei se sitä tarkoita,että vihaa sitä.Kyllä koirallisillekin järjen käyttö sallittu eikä aina kärjistää asioita omaksi edukseen.
   
 6. ulkotila Vierailija

  Koirakyltit eivät ole virallisia kylttejä edes omassa kotipihassa vaan lähinnä suosituksia.
  Järjestyslaki (2003) sallii koiran ulkoilun kytkettynä ja järjestyslaki ei voi olla ristiriidassa taloyhtiön omien järjestyssääntöjen kanssa.

  Koska koira viedään ulos lähinnä tarpeilleen (toisin kuin kissa), on syytä tehdä ulkoilutus toisaalla. Näin säilyy naapurisopu.
  Mutta järjestyslain mukaan voit ulkoiluttaa koiraasi myös kotipihalla, ei kuitenkaan esim. lasten leikkipaikoilla (mainittu mm. ko. laissa).
   
 7. alkuperäinen Vierailija

  Meidän taloyhtiön piha on pitkä ja sen poikki tulee kulkea jotta pääsee kadulle. Reitin varrella on puita ja minusta on ihan ok jos koira pissaa puun juurelle. En ole sitä sen kummemmin estellyt enkä koe tarpeelliseksi sitä kantaa sylissäni kadulle, usein en pystykään. Kuljen pääasiassa vaunujen kanssa ja yhdessä koiran kanssa ne ovat melkoisen haastava yhdistelmä. Kukaan ei noiden puiden juurella leiki, eikä maahan imeytynyt koiran pissa minusta ole mitään pihan SOTKEMISTA. Meidän pihalla myös lapset jättävät hiekkalaatikolla lelunsa pitkin poikin, mutta siitä ei ole kukaan huomauttanut. Eli jos olisi kovin nipoa porukkaa niin kaipa ne lelutkin siinä häiritsis silmää. Mutta ei, vaan ainoastaan koirien tekemisiä vahdataan silmä kovana. Sen takia puhuin koirien vihaajista, koska mielestäni normaali ihmistä ei pitäisi haitata koiran pissa puun juurella. Kyse ei siis ole mistään hienoista istutuksista jotka kärsisivät tuhoa. Ja minusta JÄTÖS sanana kuvaa jotain nähvillä olevaa likaa kuten kakkaa. Pissaa ei kukaan silmillään näe!
   
 8. alkuperäinen Vierailija

  Kas kun niitä koiravihaajia kyllä riittää talossa kuin talossa. Jos on niin suuri ongelma muiden lemmikkien kanssa niin kannattaisi muuttaa omakotitaloon ja laittaa piikkilanka-aita ympärille. Taloyhtiön piha on tarkoitettu kaikille talon asukkaille, myös lemmikeille. Se on voi voi jos asia häiritsee. Kannattaisi mennä itseensä ja miettiä mikä niissä koirissa niin häiritsee, olisko kyse kenties jostain omasta tunnevammasta.

   
 9. iäkäs elli Vierailija

  Eipä ole ikinä tullut mieleenkään antaa koiran pissata kerrostalon oleskelupihalle. Siellähän ovat hiekkalaatikot ja muut lasten leikkivälineet. Eikä ole mukava kukkapenkkejäkään hoidella, jos ne ovat koirien koivennostopaikkoja.

  Kuuluu hyviin tapoihin ja yleissivistykseen, että koira viedään vaikka kadun varteen, jos ei metsää tai puistoa ole ja sieltä kakat korjataan pois. Eikä anneta pissata valopylväisiin, jotka ruostuvat koiranpissasta ennen aikojaan.

  Nämä käytöstavat olen pitänyt kohta 20 vuotta ja suosittelen niitä kaikille koiranomistajille. Itse pidän hyvin paljon koirista, en kai niitä muuten hoitaisi :)
   
 10. Koiralline_n Vierailija

  Sori vaan, mutta ei se siltikään ole hyvien tapojen mukaista antaa koiran pissata pihalle. Eikä siihen ole mitään syytä; koira voi pidättää varsin hyvin, vaikka teillä ois siinä kuinka pitkä pihatie tahansa, ja sinulta kaikki tämä vaatii vain yhden ainoan sanan - ei. Varsinkin, jos sun koira on pentu (kuten tuli mieleen, koska eihän kukaan aikuista koiraa kanna) niin on tosi tärkeää, että opetat sille, että sinä voit myös kieltää sitä merkkaamasta. Onko tässä nyt kyse sinun kohdallasi jostain arvovalta / periaatepäätöksestä, joka ei käy tekstistäsi ilmi? Noita nimettömiä ja nimellisiä lappuja varmaan jokainen koiranomistaja saa isoilla asuinalueilla, ei niistä kannata hermostua. Jos noudattaa huomaavaisuutta toisia kohtaan, niin on tehnyt parhaansa.

  On meilläkin vaunut ja koira yleensä yhdessä liikenteessä. Minun mielestäni siinä tilanteessa on ihan erityisen tärkeää säilyttää hyvä kontakti koiraan, jotta se ei aiheuta vaaratilanteita, kun kaupunkiliikenteessä on tarkkailtavaa ihan riittävästi muutenkin. Koiralle täytyy ainakin minun jatkuvasti antaa käskyjä (ohi, paikka, kierrä puu, vierelle jne.) joten sen täytyy olla jatkuvasti siinä vireystilassa, että se tottelee heti. Mut ei se hankalaa ole.
   
 11. Koiralline_n Vierailija

  Jatkan vielä, että varmasti sinusta tuntuu nuo lappuset ja kieltokyltit epäoikeudenmukaiselta ja vihamieliseltä käytökseltä. Ne tuskin kuitenkaan on niin henkilökohtaisia, mitä niiden kohteesta tuntuu. Olin minäkin vihainen saadessani ekan nimettömän lappusen, koska koin, että olisi ollut reilumpaa tulla soittamaan ovikelloa kuin nolata minut laittamalla lappunen ilmoitustaululle.

  Nyt kun olen asunut tässä talossa jo vuosia, tiedän että aika moni pelkää koiria, mut eivät halua joutua riitoihin naapureiden kanssa, ja siksi harrastavat näitä nimettömiä lappusia yhdestä jos toisesta asiasta. Se on helppo tapa purkaa omaa harmitustaan, koska siitä ei joudu vastuuseen. Toisaalta taas osalla asukkaista on liian paljon luppoaikaa ja liian vähän virikkeitä (meidän talossa kotiaäidit ja eläkeläiset) ja silloin tarve kontrolloida ympäristöä korostuu.

  Joten se, että olet saanut tällaisen huomautuksen, kannattaa jättää omaan arvoonsa siinä mielessä, ettei se ole ollut asiallista käytöstä. Kun et anna koiran enää pissiä pihaalle, voit ihan kaikessa rauhassa lueskella näitä lappusia eikä niihin tarvi reagoida eikä suuttua. Meillä on jo perheen vitsinä, että tietää että kevät on tullut kun naapuri kiikutta lippulappusensa ilmoitustaululle. ;)
   
 12. Ap:lle Vierailija

  Saat olla miten vihainen tahansa niin kerrostalon piha ei ole koirien eikä muidenkaan lemmikkien vessa vaan tarkoitettu ihmisille, mutta ei ole niidenkään vessa vaan oleskelupaikka ja myös lasten leikkipaikka.
   
 13. miukis Vierailija

  Minulla on kissa ja ulkoilutan sitä kerrostalon pihalla. Vaikka ulkoilutan sitä, en koe kissani käyttävän taloyhtiön pihaa vessana, vaikka välillä lirauttaakin.
  (Pihalla liikkuu myös useita kissoja vapaina, mutta vihamielisyyttä ei ole niitäkään kohtaan.)
  Itseni kohdalta naapurit vaan ihailevat sitä, että annan kissalle mahdollisuuden ulkoilla.

   
 14. Ilman koiraa Vierailija

  Aika jännä keskustelu. Meidän pienessä taloyhtiössä koiralliset vain päästävät rekkunsa irti pihaan ja häipyvät itse takaisin telkkarin ääreen. Siinä on sitten kiva yrittää kasvattaa salaattia ruokapöytään. Eli se, että saataisiin ne pissimään pihaan edes kytkettynä, olisi jo aikamoinen edistysaskel.

   
 15. koiranomistaja Vierailija

  No eihän KUKAAN järkevä ihminen anna koiransa kusta omalla tai toisten pihalle. Mikä hemmetti ihmisiä vaivaa? Ei lastenkaan anneta kusta sinne pihalle, eihän?

  Toisten pihojen läpi ei oikaista, ei heitetä roskia kaduille eikä kusta pihoille. Eihän?
   
 16. alkuperäinen Vierailija

  Itse en edelleenkään näe mitään pahaa siinä, että koirani pissaa puun juurelle pihatielle. Siinä puun alla ei kukaan vietä aikaansa, kun piha on kokonaisuudessaan jo aika pieni, varjoinen, eikä sitä kukaan käytä muutakuin läpi kulkeakseen. Hiekkalaatikolle tai istutusten luo en tietenkään anna koiran pissata. Pissa imeytyy maahan ja maa nyt ei muutenkaan ole mitenkään PUHDASTA niinkuin täällä annetaan ymmärtää. Mullassa on matoja, linnunkakkaa ja ties mitä eliöitä. Koirani on osa luontoa ja saa tehdä tarpeensa sinne. Päästää mun tuntemat ihmiset koirat omalle omakotitalonsakin pihalle koiransa asioille. Tai siis koira on siellä pihalla ja välillä siltä tulee pissa, ei sen kummempaa. Kakkoja koira harvemmin edes pihapiiriin haluaisi tehdä, mutta en ymmärrä mitä ihmeen haittaa pissasta on kenellekään. Tämän aloituksen pointti oli myös se, että millä oikeudella taloyhtiö kieltää koiria käyttämästä pihaa. Noista kylteistä tulee sellainen kuva etteivät koirat saisi edes kävellä pihamaalla ja sellaiseen kieltoon ei kai yhdelläkään taloyhtiöllä tai hallituksella ole valtuuksia. Aion jatkossakin käyttää pihaa ihan entiseen tapaan ja kusettaa koirani sellaisen ihmisen kintuille, jolla on otsaa asiasta tulla valittamaan. Minä siedän lasten leluja pitkin pihaa ja muut saavat luvan sietää minun koiraani. Muuttakoot omakotitaloon, jossa voivat hallinnoida omaa pihaansa vaikka aseen kanssa jos ei muita siedä.

   
 17. Sivhos Vierailija

  Huomioikaa sellainen seikka,suuri osa ihmisistä ei syystä tai toisesta halua koiria pyörimään pihapiirissään ja edes samassa rakennuksessa.Kyllä syytä huomioida sekin seikka, eikä heti alkaa syyttämään koiravihasta.
   
 18. rosmarin Uusi jäsen

  liittynyt:
  22.04.2009
  Viestejä:
  73
  Saadut tykkäykset:
  0
  En minäkään kyllä edes pissattaisi koiraani kerrostalon pihassa, vaikka olenkin koiranomistaja. Ymmärrän noita naapureita, mutta inhoan niitä kaikenkieltäviä kylttejä.
   
 19. Kysäisisin, että mikä estää sinua pissattamasta sitä koiraasi pihamaan ulkopuolella? Jollei piha kerran edes iso ole, niin eikö koira jaksa pidättää sen aikaa että sen pienen pihan läpi kävelee? Minusta tässä kannattaisi huomioida muutama seikka, vaikka kuinka suututtaisi ja harmittaisi; ensinnäkin se, että ihan normaalien käytössääntöjen mukaan yhteisessä käytössä olevat piha-alueet eivät ole käymälöitä, eivät sen enempää koirien, kissojen kuin ihmistenkään. Oleskelua pihoilla ei tietenkään voida kieltää, mutta sinne tarpeiden tekeminen toki voidaan kieltää. Kyse on yleisestä viihtyvyydestä ja ihan normaalia on kieltää yleiselle pihamaalle pissiminen. Ja yleisillä pihamailla tulisi kaikkien pihan käyttäjien noudattaa normaaleja käytöstapoja ja yhteisiä sääntöjä. Jollei siihen kykene, kannattaa ehkä itse muuttaa omakotitaloon, eikä velvoittaa sitä naapureiltaan.

  Kannattaa myöskin huomioida se, että jos talossa asuu useampiakin koiraperheitä, niin jokaisella koiranomistajalla voi olla varsin erilaiset käsitykset siitä, mikä on koiralle hyvä pissipaikka. Vaikkei suuresti häiritsisikään juuri sinun sessesi satunnaiset pisut kuusen juuressa, niin kymmenen sessen pisut pitkin pihamaata jo häiritsevät enemmänkin. Kaikille koiranomistajille ei myöskään ole yhtä selvää kuin sinulle se, että istutukset ja lasten hiekkaleikkialue eivät ole pissapaikkoja. On paljon helpompaa yksiselitteisesti kieltää kokonaan pihalle virtsaaminen ja ulostaminen, kuin alkaa nimeämään sopivia paikkoja pissille ja sopivia paikkoja kakalle, ja ohjeistamaan jokaista taloyhtiön lemmikin omistajaa erikseen.

   
 20. Siis sä haluat välttämättä saada kusettaa koirasi taloyhtiösi pihalla??? Mitä järkeä siinä on? Oletko laiska ettet jaksa pidemmälle koiraasi kuselle viedä?
   
 21. Kuten joku jo edellä mainitsi . Piha ei ole käymälä , sinne ei kuse, koirat, kissat eikä ihmiset. Kas, kun et itsekin kuse pihalle puun juureen jos se kusi nyt niin puhdasta on ja sade vie mennessään. Ei tulisi mieleenkään kusettaa koiraani pihalla.
   
 22. Meillä pihayhtiössä on ollut ongelmana koirienulosteet. Todella raivostuttavaa, kun ihmiset eivät viitsi pikkumatkaa rekkuansa kävelyttää edes lähimetsään. Ja meillä se ei todellakaan ole pelkkää virtsaa. Oletteko pistäneet merkille nurmikossa olevia kohtia, joihin koirat ovat pissineet? Ei muuten kasva paljon vihreää nurmikkoa niillä kohin. Eli ihan talon yleisilmeen takiakin olisi asiallista koiran tehdä hätänsä sinne minne kuuluu.
   
 23. Battomera Vierailija

  Asiahan on niin että järjestyslaki sanoo että piha-alueilla saa ulkoiluttaa koiria, mutta taloyhtiö voi lain mukaan tarkentaa lakia ja kieltää ulkoilutuksen omalla piha-alueellaan.
  Tarkastettu pasilan poliisilta 25.02.2010.

  Se että minua ottaa pannuun tämä säädös, niin tein taloyhtiölle kirjallisen valituksen asiasta, meillä on 15 vuotias vanha koira sekä 1 vuotias pentu.
  Soitin isännöitsijälle että onko kielto ulkoilutuksesta olemassa ja se senoi olevan ja että juoksee vain pidemmälle koiran kanssa pissalle, niin noh, talomme on keskellä isohkoa asutus aluetta ja matka pois taloyhtiömme alueelta on hyvin pitkä koiralle joka on odottanut yli 8 tuntia viime käynnistä ulkona, kun isäntä ja emäntä palaavat töistä kotiin,, kiva kiva, noh pennun kanssa tämä on suht, ok onnistunutkin.
  Mutta entäs 15 vuotias koiramme joka ei enään juokse, vaan kulke rauhallisesti eteenpäin, vanha koira ei pysty odottamaan pissaansa sulkijalihaksienkaan takia, kuten vanhat ihmisetkin kusevat housuihinsa, niin koira tuntee suurta häpeää jos päästää sisälle vahinkopissat, joten onko väärin torua vanhaa koiraa pissaamasta ulos, johon hän on aina tottunutkin pissaamaan edellisessä asunnossa.
  Ulosteiden keräyksen ymmärrän hyvin mutta pitäisikö ottaa oikeasti lapio mukaan ja kaapia maahan kuoppia kun koira sattuu pissaamaan alueelle, ja vanha koira alueelle tulee pissaamaankin niin kauan kuin vielä on siinä kunnossa ettei kannata lopettaa koiraa, ja erikoislupia koiralle on turha hakea, taloyhtiön säännöt koskevat kaikkia koiria, onhan se mukavaa kun vanha ihminen omistaa pienen koiran jonka kantaa alueelta, mutta omistapa tanskandoggi tms iso koira, koiran kyllä pystyy opettamaan pissauksen alueen ulkopuolelle, mutta näetkö silmissäsi vanhan eläkkeellä olevan ihmisen jolla on selkävaivoja sekä hieman huono verenpaine juoksevan koiran kanssa ulos alueelta??

  niinpä.
  Sitten on nämä ainaiset taloyhtiön kyylät jotka huutelevat sekä ivaavat koiran ulkoiluttajia, se on erittäin stressaavaa, joka 5:llä suomalaisella on koira ja se ettäihmiset osaavat olla näin pikkusieluisia niin minusta ihmisten pitäisi nousta ylös ja tehdä asialle jotain!! Kumota laissa sääntö joka oikeuttaa taloyhtiön kieltämään koiran pissaus taloyhtiön alueelle, Kesällä tämä ei varmasti ole ongelma, kun pissaa ei näy mutta talvella se on ongelma kun keltaiset vanat näkyvät lumessa, eihän se kaunista ole, mutta jos toimimme ihmisenä ihmiselle niin missä ovat ymmärrys, suvaitsevaisuus ja ihmisen omatunto?
  Mihin tulikaan lajiteltua roskat?
  Pyyhitkö kenkäsi kenkäharjalla tullessasi sisään?
  mihin laitoitkaan tupakanstumpin?
  Kaikkia asioita voi itseltäänkin kysyä, kukan ei ole sanomaan toisten asioista jos omissakin on valittamista.
  Eläimet ovat ihmisille rakkaita ja ovat perheen jäseniä, ajatelkaa tyttären lasta pientä taaperoa joka kaataa jaffapullon maahan yhtiönne alueella?
  siinähän ei ole mitään pahaa... voi voi miten nyt noin ostetaan uusi pullo, keltainen läiskä maassa, mitenkä sitten koiralle sanotaan joka on myös perheen jäsen??

  Onhan toki niinkin että koiran pissaa tulisi enemmän, mutta jos ihmiset yrittävät viedä kauemmaksi ja mikäli vahinko sattuu niin siitä ei tulisi huutoja ja ivailuja, HÄH!!! miten olisi?

  Kyllä minun mielestäni taloyhtiö saa ostaa koiran omistajille lapiot kusia varten ja katuporan että saa pissat pois alueilta jos vahinko tulee.

  Pitääkö olla pikkusieluisia?

  Ja koiran omistajat voisivat tehdä asialle jotain, vai onko tämä suomalaista kulttuurin kehtoa että hyväksytään asiat ja puhutaan jälkeenpäin kuinka ottaa pannuun?

  Ihmiset jotka valittavat ulkoiluttajille HUOM!!! Älkää huudelko älkääkä valittako, ihm iset varmasti yrittävät ja onhan se kauheaa pelätä menevänsä ulkoiluttamaan koiraa kun voi tulla huutoja, pitääkö niitä kuunnella? EI, mutta pahoittaahan se aina mielen, varsinkin kun ulkoilutan vanhaa koiraani ja joku huutaa, minkä minä asialle voin?
  Auttaako huutaminen jotain? tuleeko siitä mielihyvää? helpottaako? PS.hanki koira niin tiedät.
   
 24. luenko väärin Vierailija

  Ap:n taloyhtiön piha on samaan aikaan pieni ja pitkä.
   
 25. Wuhh!! Vierailija

  Koiria on liikaa, ja määrä lisääntyy kaiken aikaa edesvastuuttomien, lyhytnäköisten takia.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti