Hae Anna.fi-sivustolta

Koiran aktivointi!

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä Aktiivisen koiran emäntä, 24.05.2007.

 1. Meillä on vuoden ikäinen uroskoira, joka on todella energinen ja toiminnallinen kaveri. Rakastaa mm. uusien temppujen opettelemista ja kaikenlaista yhteistä puuhaa, kiipeilyä ja tasapainoilua ja jos kuluu muutama viikko niin, ettei peruslenkityksen lisäksi ehditä hirveästi puuhaamaan, niin oireina ovat heti mm. rähiseminen yms stressi- ja turhautumisoireet.

  Ongelmana on, että en tahdo enää keksiä, miten koiraa voisi aktivoida. Kaikki perinteiset namien piilottelut kulhojen alle, vessapaperirullien sisään jne ovat koiralle liian tuttuja ja helppoja. Kong-lelu on kovassa käytössä, mutta liian helppo nykyään samoin mm. aktivointipallo ja puinen aktivointipeli, johon koiralle piilotetaan herkkuja. Niissä ei ole enää mitään aivotyötä koiralle, oppi mm. tuon vaikeaksi mainostetun aktivointipelin muutaman kokeilukerran jälkeen. Temppuja on opetettu mm. istu, maahan, paikka, tule, pese naama, ryömi, arvaa kummassa kädessä, heitä ylävitonen, pyydä kauniisti (istuu etutassut ylhäällä).

  Antakaa vinkkejä uusista tempuista ja aktivointiharjoituksista! Olen kiitollinen kaikista neuvoista ja linkkivinkeistä.
   
 2. Kaaliperhonen Vierailija

  Kuullostaa älykkäältä koiralta :) Harrastatko koiran kanssa mitään? Miten olisi tottelevaisuuskoulutus koirakoulussa, agility, jäljestys tms.?
   
 3. Koirakoulussa käydään kerran viikossa ja tarkoituksena olisi jatkaa ehkä siitä vähitellen tokoon ja joskus kisoihinkin asti. Se ei vain tahdo riittää arkiseksi aktivoinniksi. Agility olisi varmaan se omin laji meidän koiralle, mutta kaupungissamme on melkein mahdotonta päästä ryhmiin mukaan, ovat niin täyteen buukattuja ja monien karsintojen takana. Jäljestystä pitäisi kokeilla.

  Mutta edelleen, kaikki lenkillä ja kotona suht helposti ja halvalla toteutettavat aktivointivikit ottaisin ilolla vastaan.
   
 4. Kahvi Uusi jäsen

  liittynyt:
  30.11.2006
  Viestejä:
  242
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä ehdotuksia:
  opeta seuraamista, liikkeestä pysähtymisen (niin, että koira jää seisomaan kun itse jatkat matkaa)
  Seuraamisen yhteydessä jalkojen välistä kävelemisen (jokaisella askeleella koira kävelee jalkojesi välistä)
  Namin laittaminen tassulle ilman, että saa ottaa sen, sitten vaikka kuonolle.
  Naminen pitäminen suussa ilman että puraisee ennen kuin saa käskyn.
  Kuollutta leikkimistä (koiran täytyy maata kyljellään hievahtamatta)
  Eri esineiden tunnistaminen ja noutaminen
  Sormien laskeminen (yks sormi yks haukku tai tassun lyönti, haukkuminen kuitenkin helpompaa)
  Laita koiran eteen kaksi namia. Yksi niistä on vaikka "pee" ja toinen on vaikka "oo" (tai vasen/oikea ihan mikä vaan). Sitten näytät koiralle kumpi on kumpi ja pyydät sen ottamaan sen minkä pyydät.

  Tässä jotain alkuun...toivottavasti pidemmäksi aikaa kuin vain iltapäiväksi =)
   
 5. Tiiu2 Vierailija

  "Lasagne" on myös hyvä: taittele ison pyyheliinan sisään nameja ja anna koiran avata pyyheliinapaketti. Ei olekkaan niin helppoa koiralle, miltä tuntuu.:)
  Suosittelen lainaamaan kirjastosta kirjan "pieni koiratemppukirja," joka on täynnä nopeasti opetettavia, hauskoja temppuja opetusohjeineen. Siitä on helppo mennä temppu kerrallaan, kun oma mielikuvitus ei enää riitä. Vaikeimpia temppuja saakin sitten hioa kuukausitolkulla, kuten renkaanheittopeliä.
  Jäljestystä suosittelen myöskin- se ei ole yhtä työlästä omistajalle, miltä kuulostaa, mutta rentouttaa ja rauhoittaa koiraa tosi paljon.
  Meilläkin oli toi uros vuoden iässä melkoinen virtapiikki, ja joskus tuntui etten millään saa siltä leikitettyä, juoksutettua ja tokoiltua/temputettua virtaa pois. Se on tosi älykäs, niin että jos sen energiaa ei ohjannut mihinkään järkevään, se käytti kyllä aikaa ja älyä kaikkeen minun kannaltani vähemmän mukavaan puuhailuun. :) Mut niin se vain ikä teki tehtävänsä, ja se rauhoittuu jo kovaa vauhtia. Ja kyllä koiran kanssa touhuaminen kannatti; paitsi että koiramme ei ikinä tuhonnut mitään, on sen kanssa nyt hyvä kontakti. Kiva kun on rauhallinen koira, jonka kanssa on helppoa ja palkitsevaa elää!
   
 6. eräs vaan Vierailija

  Hauska pikkutemppu on tuikkaaminen. Eli koira pyydetään makuulle ja sen eteen laitetaan tennispallo. Tennispallonsta n.30-100cm etäisyydelle laitetaan tyhjä vessapaperirulla (tms.). Käskyn saatuaa koiran tehtävänä on tökätä kuonollaan palloa, siten että pallo osuu vessapaperirullaan ja kaataa sen.

  Toinen mukava temppu on markka. Siinä koira pyörähtää selän kautta ympäri pyydettäessä.
   
 7. tipsutin Vierailija

  Voithan tehdä oman agility- radan vaikka kotipihallesi tai läheiseen puistoon. Esteitä, tunneleita, tasapainoilua. Vain mielikuvitus on rajana.
   
 8. Kauraa Vierailija

  Kuinkas tuikkaaminen opetetaan? Kuulostaa hauskalle!

  Mina kaytan laiskan miehen ratkaisuna etsimista, jos itse olen vaikka kipeana ja koira ei saa tarpeeksi liikuntaa niin ei kun parinkymmenen namin kanssa pihalle. Koira ensin vierelle ja heittelen namit niin kauas kun jaksan. Sitten koira irti ja saa etsia namit. Jos on painavampia nameja (lentaa kauemmas..) niin etsimiseen saattaa menna varttikin.

  Ei tuolla viela meidan tehopakkausta vasyteta eikohan se johonkin vaikuta. Kerran toistin leikin kolme kertaa testatakseni vaikutusta, kylla sen jalkeen jo piski vaikutti vasyneelle!
   
 9. - Vierailija

  Mun koira osaa istu, maahan, tänne, paikka, koske (kättä) , hyppy, ympäri, pujottele (jalkoja)... Innostuin opettamaan koiralleni temppuja, joten noita ei tossa vielä hirveästi ole mutta onko teillä muilla jotain ideoita? Entä ketä tuon pienen koiratemppukirjan on kirjoittanut???
   
 10. Kahvi Uusi jäsen

  liittynyt:
  30.11.2006
  Viestejä:
  242
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meidän koira osaa, istu, tassu, toinen tassu, "pist viis", maahan, sivulle, seuraa, seiso, tänne, seis, paikka, ympäri, kuole (koira "ammutaan" ja se kellahtaa kyljelleen), istua peffallaan selkä suorana etutassut ilmassa, ei, ota, ole hyvä, namin pitämisen suussa syömättä tai kuononpäällä, kumpi käsi...joten mielikuvitusta kehiin!
   
 11. labbislaiffii Vierailija

  Jos teillä kerta on Kongi niin oletkos kokeillut vaikeuttaa sitä niin että pistät Kongiin juustoa ja sen mikroon niin että se sulaa kiinni, ja koiran on tosi vaikee saada sitä juustoia irti siitä :) toimii hyvin mutta kamala pestä vaan juustoo pois aina :D
   
 12. Itse opettaisin tuossa vaiheessa koiran leikkimään itsekseen enemmän ja rauhoittumaan. :) Toki voit vaikeuttaa leikkejä ja harjoituksia koko ajan ja lisäaikaa saa juuri tuollaisista kongin pakastamisista, namien piilotteluista enemmän isommalle alueelle yms, mutta pahimmassa tapauksessa ajat itsesi siihen että mikään ei edelleenkään koirallesi riitä.

  Tietenkin muutaman hyperaktiivisen koirankin kasvattaneena kannatan puuhaamista ja yhdessäoloa jo kontaktin takia, mutta koiran ei ole tarkoitus dominoida ja vaatia jatkuvasti. Meillä hyvin vaativaa narttua rohkaistiin yksin leikkimiseen ja rauhoitusharjoituksia tehtiin paljon. Siis tietysti runsaan lenkityksen, yhdessäolon ja aktivoinnin lisäksi. Lopulta oppi, että joskus ei vain olla yhdessä puuhaamassa, ja leikki itsekseen omilla leluillaan. Älykäs, oppivainen koira, mitä ei missään nimessä aliarvioitu tai jätetty tuosta vaan huomioimatta, mutta lopulta koira tajusi tilanteen ja tämä helpotti elämää melkoisesti.
  Ja juu, useimmilla ikäkin tuo viisautta ja ymmärrystä.
   
 13. chihun omistaja = ) Vierailija

  minun koira osaa seuraavat temput : istu , tassu , toinen ( antaa toisen tassun ) , maahan , pum ( koira menee kyljelleen ),kieri , kerjää ( nostaa molemmat etu tassut ylös ), hyrrä (koira menee kaikki tassut maassa itsensä ympäri ),tanssi (nousee taka tassuille ), ympyrä ( koira menee takatassut maassa "itsensä " ympäri ) ,kävele ( kävelee takajaloilla ) ,leiki (menee koirien leikin pyyntö asentoon ), kippaa (kaataa jonkun esineen ) , puhu ( koirani pitää outoa nurinaa ; D ), etsi ( etsii piilossa olevan ihmisen tai asian ) siinä taitaapi olla kaikki ... koirani rakastaa konggia , mutta jos se on liian helppo, niin pakastan tai laitan sinne kinkku siivuja . Sekä lenkeillä heitän pitkä ruohoiseen paikkaan pari namia . Pidämme kavereitteni kanssa joskus toko kisat tai agility kisat . myös koira saaren kannattaa mennä tapaamaan uusia koira kavereita . Sekä metsä lenkit juurisella ja epätasaisella maastossa parantavat koiran tasapainoa ja koordinaatio kykyä ja se tekee myös hyvää lihaksille . Ja mikä olisi rentouttavampaa molemmalle osapuolelle ; DD Sekä uinti (etenkin kesä aikaan ) tuo vaihtelua koiran liikunnalle ... Voi myös esim joka ilta ( tai miksei vaikka aamulla : ) ) ottaa tavaksi pitää koiran kanssa puuha hetki , jossa aktivoi ja leikkii koiran kanssa .
   
 14. chihun omistaja =) Vierailija

  NIin ja koiran nenälle kannattaa antaa tekemistä : D

  Esim : tekee e´nsin kotiin jäljen makkaran palalla lattiaan "vanan" vetämällä sen esim jonkun kulman taakse ja laittamallaa kulman taakse makkaran palan ja harjoitusta voi vaikeuttaa menemällä metsään ja tekee vanan voimakkaammalla tuoksulla .
   
 15. chihun omistaja =9 Vierailija

  ja vielä lisäystä äskeiseen ... Joitain marketeista saa verta, ottaa esim sienen kaattaa verta siihen ja vetää sientä narun päässä ja laittaa hajun päähän palkinnon


  Ja koiran kanssa metsässä leikkiminen myös kannattaa , minä aina retuutun chihuni kanssa siellä pehmoja ja heittelen keppejä ja käpyjä ...
   
 16. alkuperäiselle Vierailija

  Tuo ylävitonen kuulosti hauskalta, miten olet sen opettanut? Oma koira osaa nämä perushommat, istu, maahan, tassu ym.
   
 17. reeniä Vierailija

  Aivotoiminnan käyttö rasittaa koiraa eniten. Ongelmakoiran stressitason sain alas jokapäiväisillä 0,45- 1h- kestoisilla etsi- sessioilla. Hommaa tehtiin mm. sisätiloissa ennen lenkillelähtöä. Rauhoitti koiraa niin, että remmiräyhääminen ja muu uhittelu pikkuhiljaa loppui. Jossain vaiheessa koira väsähti aina niin, että itse "pyysi", että ei tehdä enää, eli meni omalle pedilleen makaamaan ja killittelemään minua sieltä ja haukotteli minulle. Eli viesti, että rauhoitu akkaseni.
  Koira toiseen huoneeseen suljetun oven taakse odottamaan ja sitten vaikka olkkarin kaikkiin mahdollisiin paikkoihin nami piiloon, 20- 30 namin kikkaretta. 4-6-7 kierrosta kun tekee, niin alkaa riitämään. Tästä voi johtaa version ulkonakin nameilla, ja sitten tosiaan johtaa siitä jäljestyksen taikka vainun. Metsikössä mainio, ei tarvitse verta välttämättä, joku muu hajukin toimii. Myöhemmin sen voi johtaa tutun ihmisen hakemiseen vainulla metsässä. Eli paras aloittaa harjoittelu sinusta itsestäsi, joka olet koiralle maailman tärkein ihminen.
  Hajuaistin ja aivojen käyttö laskee energiaa eniten, kaikki fyysinen touhuaminen sen sijaan tuppaa energisillä koirilla vaan lisäämään toleranssia, että sulta voi loppua vaan patit :eek:D Jaa niin, etsi- harjoituksesta saa johdettua sellasenkin, että opetat koiran poimimaan maasta kaikkea pientäkin. Kaverin koirat tekee pitkästyessään sitä ihan itseki nykyään :eek:D tuovat emännälle jotain hiekanjyvän kokoista kikkaretta lattialta tohkeissaan :eek:D
   
 18. Kahvi Uusi jäsen

  liittynyt:
  30.11.2006
  Viestejä:
  242
  Saadut tykkäykset:
  0
  "pist viis" voi opettaa siten, että aloitat perus tassun antamisella.
  Opeta ensin tassun antamisen niin, että laitat käden koira eteen ja sanot "tassu". Jos koira ei reagoi (mikä on hyvin todennäköistä), niin otat tassusta kiinni kädellä ja sanot samalla tassu. Sit heti nami ja kehut. Aika pian koira tajuaa, että kun sanot "tassu" koskettaa sen tassu sun kättä ja se saa namin. Sitten jatkat niin, että et ota tassusta kiinni vaan "tökit" sitä pehmeästi tavallaan kehottaen koiraa itse nostamaan tassuaan. Samalla sanot sille "tassu". Lopulta koira tajuaa, että sen pitää osua sun käteen kun sanot tassu. Alussa palkitse aina ja kehu.

  Kun koirasi osaa antaa tassua (voi olla, että se antaa tassua jo silloin kun ojennat kätesi) voit siirtyä ylävitoseen. Tassun annossa sinulla on kämmen ylöspäin, ylävitosessa kämmen koiraa päin. Itse tein niin, että menin matalalle ja nostin käden ylös, sitten aloitin "tassulla" ja sitten nostin käden ylös ja sanoin "pist viis". Tässä vaiheessa koira on jo käyttämässä tassuaan osuakseen käteesi jolloin se saattaa innostua läpsäyttämään kättäsi vaikka käytät eri käskysanaa.

  Lopulta koira oppii, että "tassu" ja "pist viis" ovat samoja asioita ja pyrkii kummassakin tapauksessa antamaan sinulle tassun (pist viis kohdalla se joutuu vain kurkottamaan korkeammalle kuin tassun kohdalla).

  Olen lisäksi opettanut koiran "nostamaan käden ylös" kun kysyn siltä kuka haluaa (esim namia). (Tämä hieman samalla tavalla kuin tassun antamisen mutta ilman kosketusta).
  Koira istuu nätisti lattialla ja kurottaa tassunsa niin korkealla ilmaan kuin mahdollista =)

  Tassun opettaminen tosin johtaa usein siihen, että koira rupee antamaan tassua vähän joka tilanteessa saadakseen namia.
  Jos koiramme menee käskyistä sekaisin (kun minulla on nami kädessä) rupee se viimeisenä oljenkortena sohimaan tassullaan =D
   
 19. Tuksu Vierailija

  Miten onnistuu tassun ilmaan nostamisen opettaminen kun koira on istumassa???
  Oma koira oppi antamaan ylävitosen heti kun oli oppinut antamaan tassun, ja
  nyt osaa myös pyöriä ympäri (kaikki tassut maassa), antaa molempia tassuja, mennä maahan,
  jäädä maahan makaamaan niin kauaksi aikaa kuin haluan, istua ja jäädä siihenkin, melkein jäädä seuraamisesta maahan ja seisoa. Aktivointilelut ovat mielenkiintoisia mutta aika helppoja meidän yli puolivuotiaalle Collie tytölle. Minulla on myös ongelmana leikkimään kuollutta opettaminen?
  Koska koirani ei itse mene kyljelleen makaamaan.
   
 20. Näistäkin: Vierailija

  Kivoja vinkkejä löydät kirjasta Paras ystäväni (Marie Hansson-Hallgren). Naksutinkoulutus avaa tien taivaaseen keksiä koiralle erilaisia juttuja mietittäväksi. Netistä löytyvällä tiedolla pääset alkuun. Se todella laittaa koiran fundeeraamaan!!
   
 21. Welshilove Vierailija

  Hmmm.... meille on tulossa pikkuinen welshi narttu (walesinspringerspanieli). Että mitä kaikkea voisi sille opettaa? Keräilin kaiken näköistä aiemmista viesteista mutta jos joku viitsisi tehdä listan minulle mitä voisin opettaa? Kaikki perus jutut myös. Pentu on villi.
   
 22. HNR Vierailija

  Jaan nyt omat kokemukseni, jos joku vielä etsii aiheesta tietoa! :) Mullakin on melko villi reilun vuoden ikäinen labbisuros, jonka lempileikkeihin kuuluu kaikki etsimisharjoitukset, niin kotona, ulkona kuin metsässä. Koira etsii sisällä makupaloja, esineitä ja ihmisiä. Laitan sen odottamaan jonnekin paikalle, kunnes se saa vapautuksen tulla etsimään. Ulkona parasta on etsiä ihmistä, tässä tarvitaan apukaveri, joka pitää koiraa sen ajan, kun menen piiloon. Tästä olemme myös vaikeuttaneet verijälkeen viime kesänä. Koira on myös melkoinen temppukoira ja olen opettanut sille vähän "vaikeampiakin"(?) temppuja, joissa se joutuu yhdistelemään aikaisemmin opittuja peruskäskyjä, esim. ovi kiinni tassulla ja kuonolla, esineen vieminen jollekulle (esim. vie isälle, vie äidille), kauko-ohjaukset: maahan, istu, seiso yms., oikealle ja vasemmalle meno, lelujen kerääminen lattialta omaan laatikkoon, odottamisharjoitukset esim. joku paras herkku ikinä nenän edessä ja lopulta sen "saa ottaa", pyörimiset, kierimiset, hyppäämiset, ylittämiset, moikkaaminen jalalla, koskeminen kuonolla jne. Sitten aluksi on tietenkin opetettu istu, maahan, vierelle, paikka, luoksetulo, jätä (irti), nouda, seuraa jne. Leikeistä toimii myös nuo maitopurkit, joiden sisällä on jotain (saa ne auki nopeasti, mutta aina yksin saadessa saa pahvipurkkeja, ja jää sitten kotiin ihan innoissaan yksin), sanomalehtilasagne (iso pahvilaatikko, jossa sanomalehtipaperisilppua ja esim. raksuja tai muuta herkkua siellä seassa). Ja sitten välillä laitan koiralle repun selkään ja leluja mukaan ja jossain vaiheessa voi ulkona pitää pienen leikkihetken.
   
 23. Kääpiösnautseri Vierailija

  Meillä on ainakin kovassa käytössä useampi aktivointilelu seuraavalta valmistajalta

  Nina Ottosson - Pet activity toys & treat puzzle games

  Älyttömän hyväksi havaittuja ja kestäviä. Stockalta ainakin saa. Muista liikkeistä en tiedä, mutta luulisi eläinkaupoista löytyvän.

  Sitten meillä leikitään mm. piilotusleikkejä, ja niin, että namit on esim. wc-paperirullan sisällä, jotta joutuu tekemään hieman työtä saadakseen namit suukkiin löydettyään ne. Ja nyt huom. niitä pyttyyn heitettäviä wc-paperirullan hylkyjä EI saa antaa koiralle!!

  Erilaiset tehtävät on myös kovasti meidän pikkuisen mieleen sekä metsäseikkailut, joissa saa hyppiä kaatuneiden puiden yli yms.
   
 24. jenny Vierailija

  Ihan mahtavia neuvoja! Kiitos kaikille!! Itsekin ERITTÄIN aktiivisen 1,5 vuotiaan koiran omistajana kaikki vinkit ovat tervetulleita, mullakun tuntuu ideat aktivointiin olevan loppu.. :) Tein äsken puolen tunnin aktivointiharjoituksen, pääasiassa etsimistä. Sain uusia ideoita tämän palstan avulla ja nyt koira on selvästi tajunnut etsimisen idean paremmin.. Ja varsinkin kun palkkiona ei ollut "peruspalkkionamit" vaan esimerkiksi kong ja juustoa..;)
   
 25. tuleva matemaatikko Vierailija

  Isäni omistaa überinnokkaan labradorin- ja adhd sileäkarvaisennoutajan joiden kanssa olen ollut helisemässä kun isäni ei enää sairauden vuoksi pysty metsästämään eikä muutenkaan liikkumaan kuten aikaisempina vuosina, joten koirat ovat olleet nyt minulla noin vuoden.

  Vaikka niillä onkin suhteellisen iso omakotitalon aidattu piha missä vapaasti temmeltää, ei se niille riitä vaikka kuinka niitä aktivoisi palloa heitellen, köyttä vetäen tai sisätiloissa aktiivilelujen kanssa puuhaillen (normaalien pissatuslenkkien lisäksi) eli hösellys oli aikamoista.

  Onneksi se auttoi kun nostin itseäni niskasta ja aloitin lenkkeilemään koirien kanssa päivittäin 5-10km. Kuljetaan niin rivakasti kun vaan jaksetaan ja viikonloppuisin hypätään linja-autoon jolla huristellaan kauemmas keskustasta jotta koirat pääsevät myös maastolenkeille. Lisäksi käyn koirien kanssa kerran viikossa ohjatussa tottiskoulutuksessa (vaikka jo 4- ja 6-vuotiaita ovatkin) ja ensi keväänä aloitamme jonkun maastolajin harjoitukset.

  Nyt kun koirani saavat ihan kunnolla liikuntaa päivittäin ne eivät ole enää duracell-pupuja vaikka molemmilla virtaa riittää vähän liiankin paljon (taitaa olla rotuominaisuus) ja vaikka välillä olenkin pitkähköjä päiviä yliopistolla.

  Oma ohjeeni koiran aktivointiin siis onkin koulutusta ja liikuntaa ja vielä kerran liikuntaa.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti