Hae Anna.fi-sivustolta

koiran erikoisruokavalio (virtsakivet)

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä hau, 26.02.2009.

 1. hau Vierailija

  Hei, olisiko jollain tietoa/kokemuksia koiran virtsakiviä ehkäisevästä erikoisruokavaliosta?

  Ollaan nyt testattu Royal Caninia ja se ehkä koiralle kelpaisi jatkossa, mutta mitä muita vaihtoehtoja olisi? Saako kuivamuonan lisäksi tarjota jotain itse kokattua... millaista sen pitäisi olla? Saako noita erikoisruokia ostettua (edullisemmin) muualta kuin eläinlääkäriltä?
   
 2. nannerheim Vierailija

  nyt jo edesmenneellä tibbepojallani meni hill´sin erikoisruoka. toki voi tarjota muutakin, mutta tuo erikoisruoka pitäisi olla semmoinen pääasiallinen ruoka-aine. edullisemmaksi hill´s tuli meillä sillä tavoin, että hain sen yliopiston apteekista, jonne minulle on kanta-asiakaskortti, jolloin sain edes pienen alennuksen. :)
   
 3. hau Vierailija

  Kiviä epäiltiin kalsium-oksalaattikiviksi alustavasti, testitulokset tulevat kuukauden sisällä. Mitä nyt olen yrittänyt etsiä tuosta tietoa, niin kalsiumia ainakin pitäisi välttää ilmeisesti niin täydellisesti kuin mahdollista. Millaisina määrinä se on vaarallista?

  Hill'siä kävin hakemasta läheiseltä eläinlääkäriltä nyt 5kg pussin, kallista :S Tietysti syötän koiralle ihan sitä mitä sen terveys vaatii, mutta hämmästyin vain.
   
 4. Ei paprikaa. Vierailija

  Oletko ajatellut tehdä itse koirasi ruoat? Minkä kokoinen koirasi on? Itselläni on kääpiösnautseri ja teen sille itse ruoat. Raakaa lihaa, vihanneksia, juureksia, hieman viljaa(kauraa), kananmunia ja joskus jopa marjoja/hedelmiä. Netistä löytyy tietoa aika paljon.
  Olen lukenut jostain, että valmis ruoat aiheuttavat helposti koirille ja kissoille virtsakiviä, en sitten tiedä onko niin, mutta jos on pieni koira, niin sille on helppo tehdä itsekin useamman päivän sapuskat.
   
 5. raakaa Vierailija

  Kokonaan raakaravinnolle siirtyminen voisi olla ratkaisu. Auttaa moniin vaivoihin. Omalla koiralla esim. kutina jäi pois ja anaalirauhaset eivät enää vaivaa.
  Viljat eivät muuten ole koiran luontaista ravintoa, moni koira voi olla myös viljoille allerginen.
   
 6. Suri Vierailija

  Onko kenelläkään kokemusta, korvaako vakuutus erikoisruoat, kun virtsakivet on todettu?
   
 7. c-vitamiinia Vierailija

  C-vitamiini ehkäisee ja parantaa virtsaamissairauksia ja -vaivoja.
  Eli annappa koirallesi kunnon kuuri C-vitamiinia. C-vitamiini on vesiliukoista, joten se ei varastoidu koiran kehoon. Teollisiin ruokiin on varmaan lisättykin C-vitamiinia, mutta vitamiinit aika herkästi haihtuvat tällaisista tuotteista. Jos koira on terve ja saa kunnollista ruokaa esim. raakaa lihaa ja kasvissoseita, niin koira pystyy itsekin tuottamaan kehossaan C-vitamiinia. Sairailla, vanhoilla koirilla ja nartuilla tiineys- ja odotusaikoina C-vitamiinin tarve kuitenkin kaksinkertaistuu. Koira tarvitsee C-vitamiinia myös joidenkin muiden vitamiinien sidosaineeksi eli että koira pystyy sen avulla tehokkaammin hyödyntämään muitakin vitamiineja. Karvanlähtö ja turkin kiillottomuus, harmaus voi olla merkki C-vitamiinin puutoksesta samaten musta reunus hampaiden ienrajassa kertoo C-vitamiinin puutoksesta.
   
 8. pikku-piski Vierailija

  Millaisia oireita on virtsakivissä? 8vuotias russeli pissasi pari viikkoa sitten verta monta kertaa peräkkäin, olimme matkoilla ja soitimme omalle lääkärillemme ja saimme repseptin. 10 päivän päästä, kuurin loputtua koira pissasi ihan tummanvihreää.
  Jalatkin oli vihreät, pelästyttiin todella. Mitää kipuja ei tuntunut olevan, söi ja oli normaalin tuntuinen, vilkas koira. Käskettin tuomaan pissanäyte. Se oli ihan normmalin näköinen seuraavana aamuna ja puhdas.
  Ei siis ollut kyse piaatulehduksesta.
  Nyt tutkitaan pe, kai kuvataan.
  Onko kellään vastaavaa, pieni paniikki on päällä.
   
 9. virtsakivistä Vierailija

  Ulla Kivimäki, Koiran luonnonmukainen hoito -kirjasta:
  "Selvin virtsatietukokseen viittaava oire on virtsaamisvaikeudet. Koska kiteet raapivat rakkoa ja virtsateitä, virtsa voi olla verensekaista ja märkäistä. Virtsakivet voivat aiheuttaa osittaista tai täydellistä virtsatietukosta.
  Kivet poistetaan kirurgisesti, mutta kiteitä voidaan tehokkaasti huuhtoa oirekokonaisuuden mukaisilla homeopaattisilla lääkeaineilla. Luonnollisen ruokavalion ja homeopatian avulla voidaan kiteiden kehittyminen kiviksi estää. Seuraavat kiteet ovat koirilla yleisimpiä: fosfaatit, uraatit ja kystiinit." (ed. mainittuja on tässä selitetty tarkemminkin, mutta en siitä sen enempää kirjoita.)

  "Virtsakivien hoito ja ehkäiseminen:
  -C-vitamiini ja omenaviinietikka: C-vitamiini askorbiinihapon muodossa auttaa pitämään virtsan pH:n happamena. Pienikin päivittäinen C-vitamiiniannos estää uusien kiteiden muodostumisen. Teelusikallinen omenaviinietikkaa päivittäin juomaveden (nimimerkin huomio: n. litraan vettä) tai ruuan mukana tasapainottaa virtsan pH-arvoa. Lisäksi B6-vitamiinia, E-vitamiinia sekä haimaentsyymiä käytetään kivien ehkäisyyn.
  -Homeopatia: Virtsakivien ehkäisemiseksi ja eliminoimiseksi on olemassa useita homeopaattisia lääkeaineita."

  "Ruokavalio virtsakivien hoitoon:
  Virtsakivet, kuten munuaiskivetkin, ovat luontaislääketieteen näkökulmasta puhtaasti ruokavalio-ongelma. Kun eläin on syönyt luonnonmukaista ruokaa, tätä ongelmaa ei esiinny.
  Mikäli koiralla on taipumusta virtsakiviin tai -kiteisiin, valkuais- ja kivennäispitoisten ruokien määrää tulee pienentää. Jos koira saa liian magnesium- ja fosforipitoista ruokaa, sen virtsan pH-arvo nousee. Koiralle on hyvä antaa etupäässä vähälihaisia riisi- ja hirssipohjaisia ruokia, ja välttää kaaleja, herneitä, papuja ja pähkinöitä, oluthiivaa ja merilevää. Koiran tulisi juoda tarpeeksi, jotta virtsatiet puhdistuisivat säännöllisesti."

  "Virtsatietukos:
  Virtsateiden tukkeutuminen on vakava tila, joka vaatii pikaista ensiapua. Ulos pääsemätön virtsa aiheuttaa virtsamyrkytyksen, joka voi johtaa kuolemaan parissa päivässä. Eläinlääkäri huuhtelee koiran virtsarakon, mikä vähentää munuaisten painetta. Homeopaattisesta Urtica Urensista voi olla pikaista apua. Akuuteissa tilanteissa sitä voidaan antaa useamman kerran päivän aikana."
   
 10. pikku-piski Vierailija

  Koiramme kävi lääkärissä, on kai emätintulehdus, kohtu on leikattu vuosi sitten.
  Sanoi että verta voi tulla runsaastikin, vihreä väri on arvoitus. Ei saanut lääkkeitä koska kuuri juuri loppui. Otettiin näyte. Pienellä koiralla on niin pienet elimet ettei voi mitään ruiskuttaa sisään ja tutkiminen vaikeaa.
  Piski on edelleen reipas. Lääkäri nauroi kun koira komensi isäntäänsä tassulla läppäisemällä, se on sen tapa kun haluaa lähteä liikkeelle.
   
 11. I-L Vierailija

  On tärkeää että virtsakivikoiraa ei ruveta hoitamaan omin päin ilman että otetaan selvää siitä mitä se todellakin saa syödä ja tämän tiedon saa asiantuntevalta eläinlääkäriltä joka ymmärtää pieneläinten päälle (vrt. konitohtorit). Valmisruokia on sekä oksalaatti- että struviikkikivistä kärsiville eläimille ja niitä EI saa sekoittaa!! Eläinlääkäriltä saa myös kotiruokintaohjeen ts. voi valmistaa koiranruuan itse lisäämällä siihen virtsan hapattajia. Erikoisruokia ei saa muualta kuin eläinlääkäriltä ja ehkä jostain apteekista tilaamalla. Eläinkauppojen ns. virtsakiviruuat ovat humpuukia ts. eivät lääkeruokia.
  Kalliiksi tulee toki. Itsellä 2 koiraa jotka onneksi terveitä, mutta yksi kolmesta kissasta on sairastanut virtakivitautia jo yli 10 vuotta ja sitä ruokin eläinlääkärin suosittelemalla märkäruualla.
   
 12. per astra Vierailija

  Tärkeämpää on hoitaa ja ruokkia sitä lemmikkiään olipa sitten koira tai kissa, niin ettei se edes sairastuisi virtsakivitautiin. Ennaltaehkäisy on paras hoito!
   
 13. eeti Vierailija


  olen itse testannut specificiä, ja vain eläinlääkäriltä . ei myydä esim mustissa ja mirrissä.
   
 14. eeti Vierailija


  olen itse testannut specificiä, ja vain eläinlääkäriltä . ei myydä esim mustissa ja mirrissä.
   
 15. harmittaa Vierailija

  Yhdellä koiristani todettiin virtsakivi, joka leikattin pois. Lääkäri vain pilkkasi hoitaja-apulaisen kanssa kun kysyin ohjetta kotiruokintaan. Olin nimittäin puolisen vuotta jo ruokkinut barffaamalla ja en mielellään nappuloihin siirry. Kovin on pirstaleista tietoa netissä ja aikaa menee tuhottomasti tiedon löytämiseen ja tutkailuun.

  Kuka eläinlääkäri tietää barfruokinnasta virtsakivi-koiralla, keski-uudellamaalla tai pääkaupunkiseudulla?
   
 16. hau&mau Vierailija

  Ainakin kissoilla voi virtsakivivaivoja hoitaa tavallisella valmisrualla ja/tai raakaruokinnalla johon lisätään dl-metioniinia ja ammoniumkloridia. Annostus on kuitenkin oltava pikkutarkasti oikea (tarkempi kuin grammoittain) ja ko. ruokavaliota saa noudattaa ainoastaan eläinlääkärin luvalla ja valvonnassa = kontrolleja vähän väliä.

  Maallikkona luulisin että sama käy koirillekin, mutta asia on tosiaankin keskusteltava ammattitaitoisen eläinlääkärin kanssa, sillä virtsan hapattajien lisääminen eläimen ruokaan on tosiaankin tarkkaa hommaa jota ei saa omin päin tehdä.

  Jotkut ovat onnistuneet pitämään kissansa virtsakivet loitolla pelkällä barffauksella, mutta omalla kissallani ne uusivat heti kun lopetin ylläpitoruokinnan ja siirryin takaisin raakaruokintaan. Loppuelämänsä se kuitenkin eli terveenä ja monen monta vuotta kun jatkossa lisäsin saamaansa raaka- ja märkäruokaan mainitsemani virtsan hapattajat. Mutta on siinä oma hommansa siinäkin.

  Onnea täysipäisen ja tietävän eläinlääkärin etsintään.
   
 17. e. Vierailija

  Kannattaa suhtautua varauksella mitä "hyviä neuvoja"ko.ihminen kirjassaan kirjoittaa...


   
 18. Järki käteen Vierailija

  Ennen kuin joku pumppaa virtsakivistä kärsivän koiransa täyteen c-vitamiinia niin ottakaa huomioon, että kalsiumoksalaatti kivet saattavat alkaa kasvamaan todella aggressiivisesti jos hapatatte virtsan c-vitamiinilla.

  Jutelkaa oman eläinlääkärinne kanssa koiran virtsakivien hoidosta älkääkä kokeilko lemmikillänne mikä ruokavalio sille saattaisi sopia.
   
 19. pöö Vierailija
  Ollaa ostettu zoojattaresta
   
 20. kassu Vierailija

  Suosittelisin koiran barffaukseen siirtymistä. Raakaruokinta on minusta aina tuonut tulosta kaikkien lemmikkieläinteni ongelmiin.
   
 21. ANU Vierailija

  MEIDÄN KOIRALTA ON KAHDESTI LEIKATTU VIRTSAKIVET. SEN JÄLKEEN OLEN OSTANUT ELÄINLÄÄKÄRILTÄ VIRTSAKIVIÄ EHKÄISEVÄÄ RUOKAA JA SOTKENUT RUUAN JOUKKOON KARPALOHILLOA NYT EI OLE MONEEN VUOTEEN OLLUT MITÄÄN OIREITA. SE VAAN IKÄVÄÄ
  ETTEI SAA YHTÄÄN ANTAA MITÄÄN MUUTA RUOKAA EIKÄ LUITA JA HERKKUJA. TÄMÄ OLI ELÄINLÄÄKÄRIN MÄÄRÄYS.
   
 22. Neuvokki Vierailija


  Koiramme ei siedä eikä ole koskaan sietänyt mitään raakaa lihaa. Kypsänäkin vain pienen pieni annos voi onnistua. Saa ripulin lihasta.
  Pienenä koiralla oli diagnostisoimaton giardia ja silloin ongelmat alkoivat.

  Mitä neuvot ravinnoksi tämmöiselle koiralle? Onko raejuusto paha?
   
 23. Lilimarlen Vierailija

  Onko kenelläkään kokemusta koiran virtsakivien liottamisesta? Koirani on syönyt 6 viikkoa Royal Caninin urinary s/o ruokaa. Onko liotuksella onnistuttu hävittämään kivet?
   
 24. Kirre Vierailija

  Meillä soi liuottavaa ruokaa kuusi viikkoa ja se ei enään auttanut. 9 isoa struviittikive poistettiin leikkauksella ja taas syödään liuottavaa purkkiruokaa.
  Kolmanteen leikkaukseen ei enään ryhdytä.
   
 25. vierailija Vierailija

  Koirallani, cavalier, oli runsaasti kiviä, suurin läpimitaltaan 16 mm, syötettiin 6 kk hill's liuottavaa, ktrl- rtg aivan puhdas, osa kivistä tuli virtsan mukana. Rtg jälkeen siirryttiin hill's urinary ruokaan, märkää ja kuivaa. Nyt koira voi mainiosti
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti